Смекни!
smekni.com

Конференція організації об єднаних націй з торгівлі й розвитку ЮНКТАД загальна характеристика та (стр. 2 из 3)

Виконавчий орган ЮНКТАД — Рада по торгівлі й розвитку — забезпечує безперервність її роботи в період між сесіями Конференції. На додаток до здійснення контролю за всією сферою діяльності ЮНКТАД він розглядає міжнародні наслідки макроекономічної політики й питання, що стосуються взаємозалежності економік країн миру, а також проблеми торгівлі й валютно-фінансових відносин, торговельної політики, структурної перебудови й економічних реформ. Рада аналізує внесок ЮНКТАД у здійснення Нової програми дій Організації Об'єднаних Націй по забезпеченню розвитку в Африці на 90-і роки й контролює виконання Програми дій на користь найменш розвинених країн на 90-і роки, прийняту на другій Конференції Організації Об'єднаних Націй по найменш розвинених країнах2. Рада проводить дві сесії щорічно, навесні й восени. Рада представляє доповіді Генеральній Асамблеї через Економічну й Соціальну Раду (ЭКОСОС). Доступ до складу Ради відкритий для всіх держав - членів ЮНКТАД.

На VIII сесії ЮНКТАД були створені чотири постійних комітети: по сировинних товарах, по зниженню рівня вбогості, по економічному співробітництву між розвиненими країнами й по розвитку секторів послуг (послуги, страхування, морські перевезення), а також спеціальний комітет із преференціями і міжурядова група експертів по обмежувальній діловій практиці. Спеціальні робочі групи займаються питаннями технічного характеру (проведення аналізу, обстежень, підготовка висновків). Комітети й робочі групи представляють доповіді Раді по торгівлі й розвитку. Держави – члени ЮНКТАД мають право брати участь у роботі всіх її органів.

Секретаріат, що становить частину Секретаріату Організації Об'єднаних Націй, очолюється Генеральним секретарем. У його склад входять Служби координації політики й зовнішні відносини, дев'ять відділів (сировинні товари, міжнародна торгівля, розвиток послуг і ефективність торгівлі, економічне співробітництво між країнами, що розвиваються, і спеціальні програми, глобальна взаємозалежність, транснаціональні корпорації й інвестиції, наука й техніка, найменш розвинені країни, послуги в області керування й оперативно-функціонального забезпечення програм) і об'єднані підрозділи, що працюють разом з регіональними комісіями. Секретаріат обслуговує два допоміжних органи ЭКОСОС – Комісію з міжнародних інвестицій і транснаціональних корпорацій і Комісію з науки й техніки з метою розвитку.

Діяльність

У результаті проведених під егідою ЮНКТАД міжурядових переговорів був укладений ряд міжнародних товарних угод, створені дослідницькі групи по сировинних товарах, у роботі яких беруть участь країни-виробники й країни-споживачі, заснований Загальний фонд для сировинних товарів, підписані конвенції й угоди в різних областях.

В 1992 році держави – члени ЮНКТАД ухвалили рішення щодо нового партнерства з метою розвитку – Картахенское угода (ЮНКТАД - Ш). У цій угоді сформульовані політика й визначені міри у взаємозалежних областях фінансів, торгівлі, сировинних товарів, технології й послуг, утримуються рекомендації з рішення як застарілих, так і нових проблем торгівлі й розвитку. Аналітична частина діяльності містить у собі систематичне вивчення впливу національної й міжнародної політики на розвиток, при цьому основна увага приділяється проблемам керування, ролі ринку, важливому значенню для розвитку існування демократичних систем і дотримання прав людини.

На VIII сесії ЮНКТАД була визнана необхідність інституціональних коректувань для того, щоб скористатися новими можливостями в області міжнародного співробітництва з метою розвитку, включаючи розробку керівних принципів по розширенню роботи в рамках ЮНКТАД в області стійкого розвитку (взаємовплив питань торгівлі й екологічної політики, раціональне керування природними ресурсами, екологічно надійні технології, вплив практики виробництва й споживання на стійкий розвиток).

IX сесія ЮНКТАД, напередодні якої відбулася зустріч «Групи 77» на рівні міністрів, який, у свою чергу, передували зустріч міністрів трьох регіональних груп, обговорювали питання стимулювання росту й розвитку в умовах лібералізації й глобалізації світової економіки. Крім того, внаслідок перенесення Програми ООН для транснаціональних корпорацій у Женеву, ЮНКТАД одержала нові повноваження в області досліджень і технічної допомоги, особливо в питаннях бухгалтерського обліку у зв'язку із прямими іноземними інвестиціями й торгівлею.

Глави держав і урядів Організації африканської єдності й зустріч міністрів не держав, що приєдналися, в 1995 році знову висловилися за зміцнення ЮНКТАД.

ПУБЛІКАЦІЇ

ЮНКТАД друкує довідники, щорічники, доповіді (у тому числі «Least Developed Countries Reports» - «Доповіді про найменш розвинені країни»), науково-дослідні й аналітичні роботи, робочі документи й тематичні бюлетені й огляди («UNCTAD Bulletin» - «Бюлетень ЮНКТАД», «Transnational Corporations» - «Транснаціональні корпорації», «Science and Technology Update» - «Наука й техніка сьогодні», «Advanced Technology Assessment System Bulletin» - «Система оцінки передових технологій. Бюлетень», «Review of Maritime Transport» - «Морський транспорт», «Monthly Commodity Price Bulletin» - «Ціни на сировинні товари. Щомісячний бюлетень», «UNCTAD Review» - «ЮНКТАД - Ревю»).

Ці видання можуть бути придбані у всіх книгарнях і в бюро по поширенню літератури ООН у Нью-Йорку або Женеві. Робочі матеріали можуть бути отримані в редакційному відділі ЮНКТАД у Женеві, матеріали засідань - у штаб-квартирі ЮНКТАД.

1 Дотепер проведені Конференції: в 1964 році - у Женеві, в 1968 році - у Делі (Індія), в 1976 році - у Найробі (Кенія), в 1979 році - у Манілі (Філіппіни), в 1983 році - у Белграді (Югославія), в 1987 році - у Женеві й в 1992 році - у Картахене (Колумбія) (ЮНКТАД-VIII),

2 Найменш розвинені країни (48): Ангола, Афганістан, Бангладеш, Бенін, Буркина-Фасо, Бурунді, Бутан, Вануату, Гаїті, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Джібуті, Заїр, Замбія, Ємен, Кабо-Верде, Камбоджа, Кирибати, Коморські Острова, Лаос, Лесото, Ліберія, Мавританія, Мадагаскар, Малаві, Малі, Мальдівські Острови, Мьянма, Непал, Нігер, Руанда, Самоа, Сан-Томе й Принципи, Соломонові Острови, Сомалі, Сьєрра-Леоне, Судан, Танзанія, Того, Тувалу, Уганда, Центральноафриканська Республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея, Эритрея, Естонія, Ефіопія.

МІЖНАРОДНИЙ ТОРГОВИЙ ЦЕНТР ЮНКТАД/ВТО

(МТЦ)

INTERNATIONAL TRADE CENTER UNCTAD/WTO (ITC)

CENTRE DU COMMERCE INTERNATIONAL CNUCED/OMC

(CCI)

Місцеперебування

Palais des Nations

CH-1211 Geneva 10

Адреса:

54-56 rue de Mont brilliant

Geneva

Switzerland

Тел.: (41) (22) 730 01 11

Телекс: 414 119 INC CH

Факс: (41) (22) 733 44 39

Міжнародний торговий центр був створений в 1964 році Генеральною угодою з тарифів і торгівлі (ГАТТ), що у підсумку Уругвайського раунду було перетворено у Всесвітню торговельну організацію (ВТО). З 1968 року Міжнародний торговий центр функціонує як спільний орган ГАТТ/ВТО й Організації Об'єднаних Націй, причому остання діє через Конференцію Організації Об'єднаних Націй по торгівлі й розвитку (ЮНКТАД). Виконуючи доручення ПРООН, Центр безпосередньо відповідає за здійснення фінансованих ПРООН проектів у країнах, що розвиваються, пов'язаних зі сприянням розвитку торгівлі.

По своєму правовому статусі МТЦ є «спільним допоміжним органом» ВТО й ООН, що діє через ЮНКТАД. Як такий він являє собою напівавтономну організацію в рамках системи Організації Об'єднаних Націй.

Функції

- Розвиток структури заохочення торгівлі й стимулювання експорту в державному й приватних секторах.

- Забезпечення інформації про ринкові можливості для традиційних і нетрадиційних експортних товарів.

- Удосконалення імпортних операцій з метою оптимального використання дефіцитних ресурсів іноземної валюти шляхом використання ефективних методів керування в області імпорту.

- Навчання державних службовців, представників ділових кіл і викладачів технології експортно-імпортних операцій, зміцнення навчальних закладів, проведення досліджень і вдосконалення учбово-методичних матеріалів з питань зовнішньої торгівлі.

Діяльність

1. Розвиток ринку продуктів.

2. Розвиток послуг, пов'язаних з торгівлею.

3. Торговельна інформація.

4. Підготовка кадрів.

5. Міжнародне керування в сфері попиту та пропозиції.

6. Визначення потреби й планування заходів, спрямованих на стимулювання торгівлі.

Члени

Держави – члени ВТО і ЮНКТАД.

Структура

1. Загальна рада ВТО, Рада по торгівлі й розвитку ЮНКТАД.

2. Об'єднана консультативна група ЮНКТАД/ВТО по справах МТЦ/ОКГ.

3. Наради заступника генерального секретаря ЮНКТАД, заступника генерального директора ВТО й директора-виконавця МТЦ.

4. Секретаріат.

Загальна рада ВТО визначає основні керівні принципи для діяльності МТЦ в області технічного співробітництва.

Об'єднана консультативна група ЮНКТАД/ВТО по справах МТЦ/ОКГ проводить один раз у рік свої сесії, на яких присутні представники держав - членів ВТО і ЮНКТАД, а також спостерігачі від інших міжнародних організацій. Група представляє рекомендації з майбутніх програм роботи МТЦ Загальній раді й Раді по торгівлі й розвитку ЮНКТАД, розглядає пропозиції Центру по його середньостроковому плані, що забезпечує загальні рамки для діяльності МГЦ на шестирічний період і становить частину загального Середньострокового плану Організації Об'єднаних Націй.

Заступник генерального секретаря ЮНКТАД, заступник генерального директора ВТО й директор-виконавець МТЦ регулярно розглядають питання, що стосуються політики й програм Міжнародного торгового центра.