Смекни!
smekni.com

Конференція організації об єднаних націй з торгівлі й розвитку ЮНКТАД загальна характеристика та (стр. 3 из 3)

Секретаріат, очолюваний директором-виконавцем, відповідає за загальне керівництво діяльністю МТЦ. Крім штатних співробітників, що служать у штаб-квартирі, щорічно понад 600 чоловік призначаються на посади консультантів по здійсненню проектів у країнах, що розвиваються. МТЦ не має у своєму розпорядженні своїх регіональних або державних відділень на місцях. Однак кожний уряд, з яким він здійснює співробітництво як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються, призначає офіційну посадову особу по зв'язках із МТЦ із числа працівників апарату державного керування.

Джерела фінансування

Регулярний бюджет МТЦ, що включає покриття видатків на діяльність штаб-квартири, таку як здійснення загальних досліджень і розробок з питань заохочення торгівлі й розширення експорту, а також загальних адміністративних видатків, утворюється за рахунок рівних внесків ООН і ВТО.

Діяльність МТЦ по технічному співробітництву із країнами, що розвиваються, і країнами з перехідною економікою фінансується за рахунок внесків ПРООН, міжнародних організацій і добровільних внесків. Робочі програми фінансуються Глобальним трастовим фондом (1995 р.), витрата якого регулярно перевіряється консультативним комітетом, що звітує перед Об'єднаною консультативною групою по справах МТЦ.

Діяльність

Проекти в області технічного співробітництва здійснюються на прохання відповідних урядів у всіх частинах світу, що розвивається, на національному, регіональному й міжрегіональному рівнях. Адміністративне керування здійсненням проектів перебуває у розпорядженні штаб-квартири МТЦ, а їхнім практичним виконанням займаються фахівці, що працюють у тісній взаємодії зі співробітниками на місцях.

Національні проекти нерідко приймають форму масштабних комплексних державних проектів, що включають створення ряду служб щодо сприяння експорту країни й удосконаленню її імпорту, пов'язаних з наданням одного або декількох видів послуг з боку МТЦ.

Послуги, що надаються МТЦ, доступні для всіх країн, що розвиваються. Вони включають публікації про сприяння торгівлі, розширенні експорту, міжнародному маркетингу, імпортних операціях, підготовці фахівців із зовнішньої торгівлі, послуги в області торговельної інформації й статистики.

МТЦ координує свою діяльність із рядом міжнародних організацій, особливо з тими, які входять у систему Організації Об'єднаних Націй.

В 1991 році Об'єднана консультативна група затвердила наступні глобальні пріоритети, охарактеризовані як питання універсального значення, які повинні враховуватися у всій діяльності МТЦ: 1) сприяння торгівлі з метою скорочення вбогості, включаючи стимулювання експорту продукції сільських районів; 2) найменш розвинені країни; 3) торговельне й економічне співробітництво « Південь-Південь» між країнами, що розвиваються; 4) участь жінок у розвитку торгівлі; 5) розвиток підприємництва в області експорту; 6) облік екологічних факторів у процесі розвитку експорту; 7) розвиток людських ресурсів.

ІНФОРМАЦІЯ

Надання торговельної інформації є складовою частиною діяльності МТЦ по технічному співробітництву, що стосується товарообміну.

Служба торговельної інформації МТЦ надає консультації з питань створення, функціонування й удосконалювання роботи субрегіональних або регіональних служб торговельної інформації, що охоплюють всі аспекти торговельної інформації й використовують технологію електронної обробки даних і телекомунікацій. Публікуються книги по сприянню торгівлі, довідники й бібліографії, огляди ринку, товарні довідники, монографії, навчальні матеріали й т.д. Статистична інформація МТЦ доступна на CD-ROM.

Спеціалізовані інформаційні служби надають інформацію з конкретних питань торгівлі, зведення й короткі повідомлення про ситуацію на ринках, відомості про окремі імпортні компанії, довідники про діючі бази даних, телексних службах і стратегіях пошуку, переліки окремих інформаційних компакт-дисків (CD-ROM), «World Directory of Standardization and Quality Assurance Related Institutions», технічну й комерційну інформацію з питань упакування (інформаційні служби з питань упакування). Спеціалізовані інформаційні служби також включають: інформаційні служби з питань забезпечення якості експорту («Export Quality Management Information Services»), службу новин ринку («ITC Market News Service - MNS»), що забезпечує інформацію про поточні ціни й ринки для комерційних і статистичних цілей, статистичні дані про зовнішню торгівлю, зовнішньоторговельне законодавство й друкування збірника «Міжнародний торговельний форум» («International Trade Forum»).

У бібліотеці МТЦ зберігаються добірки документів, які сприяють проведенню Центром своїх досліджень і наданню послуг щодо поточного інформування, призначених, головним чином, для організацій, що займаються поліпшенням умов торгівлі й розвитком аналогічних установ у країнах, що розвиваються.


ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Конспект лекцій к.е.н., доцента СлучинськоїІриниПетрівнизпредмету «Регулювання МЕД»

2. Международные экономические отношения. Учебник / Под ред. В.Е. Рыбалкина – К.: 2000, 220 с.

3. Международный менеджмент: учебник / ред. С. Э. Пивоваров. – 2-е изд. исп. и доп. – С. П. Б. Питер, 2001, 576 с.

4. Спеціалізовані установи системи ООН: Навч. посібник /За ред. В.С. Бруза. – К.: Либідь, 1995, 276 с.

5. Управління зовнішньоекономічною діяльністю. Навч. посібник / під. Ред. Л. І. Кредісова – К.: 2000, 258 с.

6. Шреплер Х.М. Международные экономические организации. - М.: Международные отношения. 1999, 360 с.