Смекни!
smekni.com

Экономическое обоснование результатов финансовой деятельности предприятия (стр. 5 из 10)



Специфіка виробництва продукції на ДП МОУ ХЗЗВ складається таким чином, що найважливішими з резервів удосконалення організації виробництва є резерви якомога раціональнішого поєднання в часі й просторі засобів виробництва і живої праці з метою мінімізації витрат на виготовлення продукції та забезпечення її високої якості й конкурентоспроможності.

Основними шляхами мобілізації даної групи резервівможна назвати такі:

1) Посилення безперервності та гнучкості виробництва завдяки широкому застосуванню автоматичних потокових ліній, робото-технічних комплексів і гнучких виробничих систем, що роблять можливим зведення до мінімуму втрат часу й ресурсів, багаторазове підвищення продуктивності праці, значне прискорення оновлення продукції, що виготовляється.

2) Удосконалення організації виробництва в просторі, тобто раціоналізація виробничої структури й техніко-виробничої бази підприємств, перш за все, шляхом проведення їх реконструкції й технічного переозброєння.

3) Удосконалення організації виробництва в часі, тобто забезпечення раціонального складу і якомога коротшої тривалості виробничих циклів виготовлення основної продукції, операційних циклів виготовлення допоміжної продукції, виконання допоміжних і обслуговуючих процесів, а також удосконалення виробничих процесів у підрозділах основного виробництва підприємства.

4) Удосконалення оперативного управління виробництвам і, насамперед оперативно-виробничого планування та оперативної підготовки до виконання виробничими підрозділами змінно-добових оперативних планів.

3. Відзначимо найважливіші шляхи (напрямки) реалізації резервів підвищення якості продукції на ДП МОУ ХЗЗВ.

Забезпечення більш високої якості продукції (як заново розробленої і освоєної, так і виготовлюваної) на стадіях:

- постачання: за рахунок можливості підвищити якість прийому на склади заводу, вхідного контролю, зберігання та регулювання запасів виробничих ресурсів (ДП ХЗЗВ володіє великими площами складських приміщень належного стану (бл. 1600м2))

1) виготовлення продукції: за рахунок підвищення якості засобів праці, предметів праці, самої праці при обробці, складанні, монтажі, налагоджуванні, контролі й випробуванні продукції;

2) реалізації продукції: за рахунок її кращого пакування, відправлення і транспортування, вибору каналів просування продукції до споживачів, які забезпечують краще зберігання її якісних характеристик.

3) забезпечення кращого збереження якості продукції на етапі її гарантійного обслуговування, спрямованого на підтримання показників якості на належному рівні під час монтажу, ремонту, міжремонтного та іншого обслуговування продукції у споживача.

4) забезпечення сертифікації продукції підприємства за міжнародними стандартами ІСО серії 9000.

4. Серед резервів поліпшення основних узагальнюючих результатів діяльності підприємства провідне місце займають резерви зростання прибутку, резерви підвищення рентабельності вкладеного капіталу і рентабельності виробництва.

Найважливішими факторами зростання прибутку заводу є:

1) раціоналізація ресурсоспоживання, удосконалення управління та обслуговування виробництва, що забезпечує зниження виробничих витрат (собівартості виготовлюваної продукції).

2) інноваційний розвиток підприємства (впровадження нововведень та їх успішна комерціалізація), що забезпечує зниження витрат на виготовлення та підвищення якості виробів, а в результаті більш високу їх конкурентноздатність. Останнє технологічне нововведення на ДП ХЗЗВ було в 1999 році, коли була повністю оновлена лінія виробництва конструкції збірки для виробництва з цементу.

П’ять найважливіших факторів, що забезпечать ДП ХЗЗВ конкурентну перевагу:

1) Нові технології. Вони створюють можливості для здійснення багатьох видів інновацій, які забезпечують зниження витрат на виробництво та підвищення якості продукції, а отже й зростання прибутку підприємства.

2) Нові або змінені запити покупців. Конкурентну перевагу, а отже й зростання прибутку, забезпечують собі підприємства, що здійснили продуктові та інші інновації, які найбільше відповідають новим або зміненим запитам споживачів.

3) Поява нового сегменту ринку. Ще одна можливість забезпечення конкурентної переваги і зростання прибутку підприємства відкривається при утворенні цілком нового сегмента ринку або перегрупуванні існуючих сегментів. Тут є можливість не лише вийти на новий контингент покупців, але й забезпечити більш ефективний випуск продукції, знайти нові підходи до певних груп споживачів.

4) Зміна вартості або джерел ресурсів виробництва. Одні виробники забезпечують собі конкурентні переваги і збільшення прибутку за рахунок використання замість традиційних виробничих ресурсів їх більш ефективних замінників, а також за рахунок освоєння більш дешевих джерел ресурсів. Інші ж, які не забезпечили собі цього, послаблюють своє становище на ринку, втрачають можливість збільшення прибутків за рахунок даного фактора.

5) Зміна законодавчої бази і державного регулювання. Зміна нормативно-правової бази і політики уряду в таких сферах, як стандарти, охорона довкілля, оподаткування, ліцензування, залучення іноземних інвестицій, ще один поширений стимул до новацій і нововведень, які забезпечують конкурентну перевагу і збільшення прибутків.


РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОГО МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА

2.1 Аналіз організаційної структури ДП МОУ «ХЗЗВ»

Організаційно-функціональна модель компанії будується на основі функціональної схеми діяльності компанії. Для досягнення успіхів у будь-якій сфері діяльності надто важливо організувати виробництво належним чином. Основним інструментом у цьому випадку є організаційна структура. Підприємство являє собою чітко налагоджений механізм. Саме тому будь-якому підприємству, незалежно від його розміру необхідно розробляти організаційну структуру управління виробництвом.

Організаційна структура - це механізм, що забезпечує максимальну ефективність діяльності підприємства, яка дозволяє досягати головної мети функціонування підприємства.

Організаційна структура ДП МОУ «ХЗЗВ» є лінійно-функціональною, яка є синтезом лінійної й функціональної структур управління, заснованою на функціональному поділі повноважень керівників і лінійному підпорядкуванні певних фахівців (працівників) відповідним до функціональних керівників.

Лінійно-функціональна структура є досить ефективною для середніх підприємств, що займаються диверсифікованою діяльністю, оскільки дозволяє побудувати фінансову структуру на базі підрозділів, що забезпечують управління відповідно до їхніх функціональних обов'язків [16].

Схему управління ДП МОУ «ХЗЗВ» зображено на рисунку 3.



Рис.3. Організаційно – функціональна модель ДП МОУ «ХЗЗВ»

На ДП «ХЗЗВ» ще з радянських часів залишилася в спадок сильна лінійно-функціональна (лінійно-штабна)системауправління, за якої лінійне підпорядкування всіх питань, пов´язаних з управлінням даним об´єктом, поєднується з функціональним управлінням. Протягом 90-х років вона зазнала значних змін, котрі відповідали тодішнім економічним реаліям. Але стрімкі зміни економічних і виробничих пріоритетів змусили переглянути дану структуру в бік її модернізації і більшої відповідності сучасним тенденціям ринку. Звісно, лінійно-функціональна система забезпечує ефективне поєднання лінійного управління з консультаційним обслуговуванням з боку функціональних служб без порушення прав і обов´язків лінійних керівників, але на 2010 рік дана структура має забагато невідповідностей.

На першому рівні ієрархії структури управління підприємства знаходиться директор, що є виконавчим органом ДП МОУ «ХЗЗВ», який здійснює управління його поточною діяльністю. Директор ДП МОУ «ХЗЗВ» виконує повноваження одноосібного виконавчого органу, має право без доручення діяти від імені заводу, в тому числі представляти його інтереси, видавати накази та давати розпорядження, обов'язкові для виконання всіма працівниками підприємства.

Юридичним відділом ДП МОУ «ХЗЗВ» здійснюється контроль за відповідністю вимогам законодавства проектів, наказів, інструкцій, положень та інших актів правового характеру, забезпечується методичне керівництво правовою роботою на підприємстві, подається правова допомога структурним підрозділам. Окрім того, юридичний відділ представляє інтереси підприємства в суді, арбітражі, а також інших державних і громадських організаціях у процесі розгляду правових питань.