Смекни!
smekni.com

Экономическое обоснование результатов финансовой деятельности предприятия (стр. 6 из 10)

На другому рівні ієрархії структури управління підприємства знаходиться головний інженер ДП МОУ «ХЗЗВ», який визначає, формулює, планує, здійснює і координує всі види діяльності підприємства, визначає напрями розвитку підприємства у формуванні цінової, кредитно-банківської, податкової та страхової політики, соціальної та зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того головний інженер організує роботу і ефективну взаємодію виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства, направляє їх діяльність на досягнення високих темпів розвитку і удосконалення виробництва та продукції, а також представляє підприємство в органах державної влади і у взаємовідносинах з партнерами та готує проекти нормативних документів, що вимагають затвердження загальними зборами акціонерів.

Головному інженеру підпорядковані енергетичний відділ, енерго-механічний відділ, відділ виробництва ЖБВ, головного технолога, конструктора, цеха, відділ з комерційних питань, економічний та маркетинговий відділи.

Відділ охорони праці підпорядковано головному інженеру . Відділ організує і координує роботу з охорони праці на підприємстві, здійснює контроль за дотриманням у структурних підрозділах законодавчих і нормативних правових актів з охорони праці, проводить профілактичну роботи з попередження виробничого травматизму, професійних і виробничо-зумовлених захворювань, заходів щодо створення здорових і безпечних умов праці на підприємстві.

Помічник директора по режиму та побуту в на чолі адміністративно-господарського відділу забезпечують господарське обслуговування і належний стан згідно з правилами та нормами виробничої санітарії і пожежної безпеки будівель та приміщень, беруть участь у розробленні планів поточних та капітальних ремонтів основних фондів підприємства (будівель, систем водопостачання, повітропроводів та інших споруд), складанні кошторисів господарських витрат.

Зам. директора з матеріально-технічного забезпечення з здійснюється керівництво фінансово-господарською діяльністю підприємства в області матеріально-технічного забезпечення, заготівлі та зберігання сировини й готової продукції, транспортного і адміністративно-господарського обслуговування, забезпечуючи ефективне і цільове використання матеріальних і фінансових ресурсів, зниження їх втрат, прискорення оборотності оборотних коштів.

Воєнізована охорона ДП МОУ «ХЗЗВ» здійснює контроль за проходженням персоналу та відвідувачів підприємства, пересуванням його територією, переміщенням майна, яке перебуває на об'єкті, відповідно до порядку, установленого директором з урахуванням вимог чинного законодавства України.

Відділ з маркетингу здійснює розробку маркетингової політики підприємства на основі аналізу споживчих властивостей товару і прогнозування споживчого попиту на продукцію, технічних і інших споживчих якостей конкуруючої продукції, визначає нові ринки збуту і нових споживачів товару, координує діяльність всіх підрозділів по збору і аналізу комерційно-економічної інформації, створенню банку даних по маркетингу, готує пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності та якості товару, здійснює процедури планування та звітності відділу збуту та маркетингу.

Начальник з виробництва очолює виробничий відділ. До службових обов’язків відділу належать проведення контролю щодо відповідності будівельно-монтажних і спеціальних робіт проектній документації та вимогам нормативних документів; якості конструкцій, деталей та виробів, які виготовлені промисловими ЗБЦ, розробка перспективних, річних, поточних комплексних планів управління якістю продукції. Відділ забезпечує виконання виробничих завдань, ритмічний випуск продукції високої якості, ефективне використання основних і оборотних коштів, проводить роботу з удосконалення організації виробництва, його технології, механізації та автоматизації виробничих процесів, запобігання браку і підвищення якості виробів, економії всіх видів ресурсів, впровадження прогресивних форм організації праці, атестації та раціоналізації робочих місць, використання резервів підвищення продуктивності праці та зниження витрат виробництва, організовує поточне виробниче планування, облік, складання і своєчасне подання звітності про виробничу діяльність цеху.

Енергетичний відділ організовує правильну експлуатацію і своєчасний ремонт енергетичного обладнання, слідкує за витратою енергоресурсів на підприємстві, забезпечує планування робіт механічної та енергетичної служб, розробку графіків ремонтів механізмів енергетичного обладнання і комунікацій, слідкує за нормами розходу палива і всіх видів енергії, забезпечує складання звітів, заявок і розрахунків на придбанняобладнання, матеріалів, запасних частин необхідних для експлуатації.

До обов’язків технічного відділу головного технолога належать організація розробки і впровадження прогресивних, економічно обґрунтованих ресурсозберігаючих технологічних процесів і режимів виробництва продукції, що випускає підприємство, виконання робіт (послуг), які забезпечують підвищення рівня технологічної підготовки і технічного переоснащення виробництва, скорочення витрат сировини, матеріалів, трудових затрат, поліпшення якості продукції, робіт (послуг) та прискорення темпів зростання продуктивності праці.

Економічним відділом здійснюється методичне керівництво і координація діяльності всіх підрозділів підприємства з розробки перспективних і поточних планів, а також заходів щодо вдосконалення господарського механізму, економічної роботи, виявленню і використанню внутрішньогосподарських резервів, проведення роботи з удосконалення планування економічних і фінансових показників діяльності підприємства, по створенню й поліпшенню нормативів трудових витрат, витрачання товарно-матеріальних цінностей і використання виробничих потужностей. Відділ бере участь у роботі з удосконалення організації виробництва, підготовка пропозицій, спрямованих на підвищення продуктивності праці та ефективності виробництва, зміцнення господарської самостійності та економічної відповідальності підприємства. Окрім того, відділ здійснює діяльність щодо антикризового управління діяльності підприємства.

Завдяки гнучкості керівництва та динамічності розвитку підприємства кожна структурна ланка ДП МОУ «ХЗЗВ» знаходиться в тісній взаємодії на горизонтальному рівні між виробничими підрозділами та зацікавлена в досягненні загальної мети функціонування підприємства.

Однак структура управління ДП МОУ «ХЗЗВ» має деякі недоліки, які полягають у постійній необхідності узгодження прийнятих рішень, що призводить до збільшення строків планування й росту управлінських витрат.


2.2. Аналіз діяльності функціональних підсистем підприємства

Кожне підприємство, окрім організаційної структури управління, має фінансову структуру, яка представляє собою сукупність бізнесів та (чи) інших сфер фінансової відповідальності (за доходи, витрати, фінансові показники та ін.), розподілених між структурними підрозділами підприємства. Головною функцією компанії є надання продуктів і послуг, тому спочатку провадиться формальний опис, узгодження й затвердження керівництвом підприємства переліку його бізнесів (напрямків комерційної діяльності), продукції й послуг. Із цього класифікатора зовнішнім контрагентам повинне бути зрозуміло, чим підприємство цікаве ринку, а для внутрішніх цілей - для чого потрібний той або інший функціонал компанії.

У результаті цих операцій провадиться ідентифікація функціонала й створюється єдина термінологія опису функцій підприємства, що повинна бути погоджена всіма провідними менеджерами. При складанні класифікатора оргланок важливо, щоб рівень деталізації функцій відповідав рівню деталізації ланок. Після формування всіх базових класифікаторів за допомогою матричних проекцій провадиться їхнє закріплення за оргланками підприємства.

Слід зазначити, що найбільш універсальною формою організації управління бюджетним процесом є управління бюджетним процесом при лінійно-функціональній структурі управління. Даний підхід забезпечує якісно новий поділ праці в процесі управління бюджетуванням, при якім лінійні керівники зберегли за собою право віддавати розпорядження й ухвалювати розв'язки за допомогою функціональних керівників.


Таблиця 2.1

Схема відповідальності організаційно-функціональної структури компанії

Функціональна область Корпоративне управління Фінанси Персонал Матеріальні ресурси Замовлення Виробництво Розробка продуктів Планування Постачання \закупівлі Якість Збут\Продаж
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
ВТК * * * *
Гол. Енергетик *
Лабораторія * *
Юрист * * * *
Гол. Інженер
Гол. бухгалтер * * * *
Зам.дир. по МТЗ * * * *
Зам.дир. по маркетингу * * *
Пом.дир по режиму і побуту * *
Нач. Виробництва *
Інспектор з охорони праці * *
Склад * *
Нач. Технічного відділу *
Залізобетонний цех * *
Пінобетонний цех * *
Бетонно-змішувальний вузол * *

Продовження табл.2.1