Смекни!
smekni.com

Виникнення та розвиток марксистської економічної теорії (стр. 2 из 3)

Основні праці К. Маркса і Ф. Енгельса та їх значення для сучасної економічної науки

Система економічних поглядів К. Маркса знайшла найповніше відображення у його фундаментальній праці «Капітал», над якою він працювавбільше сорока років. Задуманий як практичний огляд поширених у ті часи економічних теорій, цей твір знайшов початкове втілення у економічних рукописах 1857–1858, 1861–1865 рр., на основі яких К. Маркс планував видати працю в 6 томах, розглянувши проблеми капіталу, земельної власності, найманої праці, держави, міжнародної торгівлі, світового ринку.

Однак після видання першої книги («До критики політичної економії») вчений змінив свої наміри. У 1866 р. він писав про підготовку «Капіталу», який планував видати у 4 книгах: І – «Процес виробництва капіталу», II– «Процес обігу капіталу», III– «Форми всього процесу в цілому», IV– «До історії теорії».

І том «Капіталу» був опублікований у Німеччині в 1867 р. тиражем 1000 екземплярів. Закінчити IIі IIIтоми К. Маркс не зміг, їх видав Ф. Енгельс після смерті К. Маркса у 1885 та 1894 рр. У 1905–1910 рр. К. Каутський опублікував під назвою «Теорії додаткової вартості» ще чотири томи економічних досліджень із Марксової спадщини (IV том «Капіталу»).

Доля праць К. Маркса виявилась драматичною. Більша частина його цілісних фундаментальних досліджень, у т.ч. II–IVтоми «Капіталу», залишилась після смерті вченого в рукописах і була опублікована лише у кінці XIXст. – першій половині XXст. Відтак багато ідей німецького мислителя ввійшли в науковий вжиток лише у XXст., залишаючись довгий час невідомим широкому загалу. На думку відомого американського економіста Дж.К. Ґелбрейта, «З біблейських часів немає іншої видатної особистості, чия творчість піддавалась би настільки різним інтерпретаціям, як «Капітал» К. Маркса».

Система економічних поглядів Маркса була підпорядкована ідеї обґрунтування неминучості загибелі капіталізму в силу притаманних йому внутрішніх суперечностей.

Досліджуючи об'єктивні закономірності еволюції капіталістичного суспільства на основі розвитку концентрації та централізації капіталу, поглиблення кооперації праці, вчений дійшов висновку про неминучість загострення суперечностей між суспільним характером виробництва та приватним характером привласнення його результатів. За цих умов, на думку автора «Капіталу», неминуче наступає момент, коли усуспільнення праці стає несумісним з «капіталістичною оболонкою». Вона вибухає. Соціалістична революція, яка охоплює одночасно усі розвинені країни, та встановлення диктатури пролетаріату уможливлюють прихід нового суспільного устрою – комунізму.

Ще одним видатним німецьким мислителем, другом і соратником К. Маркса по революційній діяльності був Фрідріх Енгельс (1820–1895).

Перші статті Ф. Енгельса, присвячені проблемам робітничого руху були опубліковані у 1839 р. у журналі «Телеграф». У 1844 р. у «Німецько-французькому щорічнику» була надрукована його політекономічна праця «Нариси до критики політичної економії», в якій вчений здійснив спробу систематизації відомих йому економічних теорій від меркантилістів до Дж. Мілля, а також висловив міркування щодо різних форм власності як основи відмінних типів суспільного устрою. Зазначивши, що монополія приватної власності є причиною криз та зубожіння населення, Ф. Енгельс пов'язував усунення суперечностей капіталістичного суспільства з ліквідацією останньої. За оцінкою К. Маркса ця робота була геніальною, в ній»… були уже сформовані деякі загальні принципи наукового соціалізму».

Проблеми детермінізму суспільного устрою панівною формою власності знайшли відображення у підготовлених у співавторстві з К. Марксом «Святому сімействі» (1844) та «Німецькій ідеології» (1845–1846).

У 1845 р. Ф. Енгельс опублікував працю «Становище робітничого класу в Англії», в якій обґрунтував правомірність класової боротьби, виходячи із жахливого злиденного становища робітничого класу в середині XIX ст. в одній із найрозвинутіших країн того часу.

Приводом для написання праці Ф. Енгельса «Анти-Дюринг» (1877–1878), послужили публікації німецького філософа Євгенія Дюринга. Критикуючи суб'єктивний ідеалізм Є. Дюринга, вчений дав розгорнутий виклад матеріалістичного розуміння історії. Історичний матеріалізм та відкриття таємниці виробництва додаткової вартості він виокремив як видатні досягнення марксизму, які перетворили соціалізм на науку. По-новому трактуючи предмет економічної науки, Ф. Енгельс стверджував, що політична економія у широкому розумінні є наукою про закони виробництва та обміну матеріальних благ у людському суспільстві. У вузькому розумінні – це наука, яка вивчає виробничі відносини певної суспільно-економічної формації.

Величезну ерудицію Ф. Енгельса у питаннях еволюції людського суспільства відобразила його праця «Походження сім'ї, приватної власності та держави» (1848). Значний інтерес для дослідників економічної думки становить здійснений вченим аналіз розвитку поділу праці, товарного виробництва та власності.

Перша спільна робота К. Маркса і Ф. Енгельса «Святе сімейство, або Критика критичної критики (проти Бруно Бауера і компанії)» (1844) була присвячена критиці методології суб'єктивного ідеалізму та поясненню власних методологічних підходів, заснованих на трудовій теорії вартості та визнанні пріоритетності відносин власності у еволюції економічних систем. «Німецька Ідеологія» (1845–46) стала по суті продовженням «Святого сімейства», що знайшло відображення у її підзаголовку: «Критика новітньої німецької філософії в особі її представників Фейєрбаха, Б. Бауера і Штірнера і німецького соціалізму в особі різних пророків». Обґрунтовуючи матеріалістичне розуміння історії, К Маркс і Ф. Енгельс виклали в цій праці власну концепцію базису та надбудови, акцентувавши увагу на неминучості загибелі капіталізму та приходу епохи комуністичних революцій.

Необхідно зазначити, що у працях К. Маркса та Ф. Енгельса відсутня наукова модель соціалізму, уявлення класиків про майбутній справедливий устрій не оформлені у чітку систему. Вчені сформулювали лише деякі загальні положення, які відобразили їх бачення комуністичного суспільства. На думку класиків марксизму:

Комуністичне суспільство пройде у своєму розвитку дві стадії (фази): нижчу – соціалізм і вищу – комунізм. Спільними рисами обох фаз будуть:

•утвердження суспільної власності, рівність усіх трудящих щодо засобів виробництва;

•відсутність товарного виробництва, конкуренції, ринку та грошей;

•знищення експлуатації, колективізм, планомірне та безкризове ведення господарства тощо.

«Раз суспільство візьме у володіння засоби виробництва, то буде усунене товарне виробництво, – писав Ф. Енгельс. – Анархія всередині суспільного виробництва замінюється планомірністю….Це є стрибок із царства необхідності у царство свободи».

• Для соціалізму характерним буде збереження деяких рис попереднього історичного розвитку («передісторії»):поділу праці, розподілу за працею, держави (диктатури пролетаріату), яка є виразником інтересів робітничого класу і «сама становить лише перехід до знищення будь-яких класів».

На думку класиків марксизму, на нижчій фазі розвитку комуністичної формації кожен працівник буде отримувати «від суспільства квитанцію про те, що ним надана певна кількість праці (за вирахуванням його праці на користь суспільних фондів), і за цією квитанцією він отримає із суспільних запасів таку кількість предметів споживання, на яку витрачено стільки ж праці».

• Комунізм як вища стадія є «дійсною історією», яка пов'язана з докорінним перетворенням людського суспільства.«На вищій фазі комуністичного суспільства, – писав К. Маркс, – після того, як зникне підпорядкування людини поділу праці, яке поневолює її, коли зникне разом з цим протилежність розумової і фізичної праці; коли праця перестане бути лише засобом для життя, а стане сама першою необхідністю життя; коли разом із всебічним розвитком індивідів зростуть і продуктивні сили і всі джерела суспільного багатства поллються повним потоком, лише тоді суспільство зможе написати на своєму прапорі: «Від кожного за здібностями, кожному за потребами».

Водночас зазначені положення не конкретизовані, не розроблений механізм їх реалізації. Відтак ідея комунізму у К. Маркса має характер довгострокового футурологічного прогнозу, утопії, відірваної від емпіричної історії. Водночас вона включає в себе значний гуманістичний потенціал, який справив помітний вплив на еволюцію соціалістичної думки.

Розвиток В.І. Леніним марксистської політекономії

Економічні вчення Маркса і Енгельса отримали свій подальший розвиток у працях В.І. Леніна.

Ленін розгорнув непримириму боротьбу проти прихованих і відкритих ворогів марксизму. На основі узагальнення нового історичного досвіду класової боротьби пролетаріату він підняв вчення марксизму на новий, вищий щабель.