Смекни!
smekni.com

Інфраструктура ринкової системи господарства (стр. 2 из 4)

Якщо в будь – якій системі господарювання цих ознак, перелік яких можна значно продовжити, немає, то вона не є товарним виробництвом зі всіма наслідками . Головним при цьому є те, що виробничі відносини не є товарно – грошовими, а отже, і економічними. З одного боку, пануючі в нетоварному виробництві відносини відтворюються як власне господарські, а з другого - як організаційно – технократичні. Звідси неминучі конфронтаційність виробничих відносин, їх ідеологізація, агресивне відторгнення основних рушійних сил суспільного прогресу.

Суб’єкти ринкового господарства

Суб’єктами ринкового господарства можуть бути : кожний індивідуум як фізична особа, що не обмежена законом у правосуб’єктності та дієздатності ; групи громадян ( партнерів ) ; трудові колективи ; юридичні особи всіх форм власності. Зокрема, йдеться про такі організаційно – господарські форми, як індивідуально – трудова діяльність ; державні підприємства ; кооперативи ; орендні підприємства ; фермерські господарства ; колективні господарства ; народні підприємства ; акціонерні товариства ; малі підприємства ; корпорації, об’єднання , господарські товариства ; асоціації, консорціуми ; спільні ( змішані ) підприємства .

Найпоширенішими є три основні форми підприємництва ( бізнесу ) : одноосібне володіння, товариства, корпорації. Всі вони є юридичними особами, суб’єктами ринкової економіки.

Першорядною умовою функціонування ринкової економіки та забезпечення її подальшого розвитку є наявність самостійних, економічно відповідальних не тільки своїми поточними доходами, а й їх майновою власністю товаровиробників. Вони повинні мати свободу для господарського маневру, включаючи право займатися на свій ризик і під свою відповідальність будь – якою діяльністю, не забороненою законодавством, самостійно визначати виробничу програму, вибирати постачальників, споживачів, установлювати ціни, виходячи з кон’юнктури ринку, розпоряджатися доходами , що залишилися після сплати податків і внесення інших обов’язкових платежів, наймати і звільняти працівників відповідно до чинного законодавства, визначати форми та розміри заробітної плати понад прожитковий мінімум, встановлювати винагороди та матеріальні стимули до ефективної праці.

Вирішальним кроком до ринкового господарства є якнайшвидше зростання самостійних товаровиробників - власників індивідуальних, колективних , кооперативних, без яких ринкова економіка неможлива. Зародження й подальший розвиток прошарку господарів як основних суб’єктів ринкової економіки в змозі завести механізм товаро – ринкової саморегуляції , розпочати інтенсивну самоорганізацією всієї економічної системи при активній регулюючій і цілеспрямовано підтримуючій участі держави.

1.2. Інституціональні основи ринкової системи господарства

Ринкова економіка за своїм соціально - економічним змістом є капіталістичною економікою ; вона базується на капіталістичному способі виробництва . Ринкова економіка чітко виявляє значення свободи , підприємництва і вибору . Споживачі вільні купляти те , що вони вважають доцільним ; постачальники ресурсів можуть за власним вибором знаходити місце застосування матеріальних і людських ресурсів . В “ економікс ” ринкова економіка розглядається не просто як сукупність господарських ланок, а як складна ієрархічна система трьох взаємопов’язаних рівнів :

мікрорівень - господарські ланки ;

метарівень - галузеві структури ринку ( банки, біржі ) ;

макрорівень - органи ( передусім державні ) регулювання ринку, загальна система ринків.

Навіть побіжне ознайомлення з цією системою дає змогу виявити трьох головних суб’єктів ринкових відносин та ринкової економіки : підприємства ( мікрорівень ), галузь ( метарівень ), суспільство в особі держави ( макросуб’єкт ). Розглянута схема розкриває субординовану систему організації ринкових відносин.

Ринок координує господарську діяльність у ринковій економіці. Він має складну внутрішню будову, яка охоплює різноманітні взаємопов’язані види ринків та його інфраструктуру.*

* Башнян Г.І. , Лазур П.Ю. , Медведєв В.С. Політична економія , К.,

Ніка - Центр, 2000 р.

Аналіз видів та інфраструктури ринку дає змогу краще зрозуміти суть ринкових відносин.

Складовою ринкової економіки є ринкова система . Ринкова система - це система ринків , цін і конкуренції . Саме система ринків , цін і конкуренції забезпечує координуючі й організаційні механізми , що виключають капіталістичний хаос у ринковій економіці , який породжують свобода підприємництва і вибору . Ринкова система господарства являє собою механізм , що виконує одночасно дві корисні функції : по - перше , сповіщає споживачів , виробників і постачальників ресурсів про рішення , які кожен з них прийняв, по – друге , синхронізує ці рішення , що забезпечує узгодження виробничих цілей . Конкретними ланками ринкової системи є такі категорії , як попит , пропонування , рівноважна ціна , конкуренція, ринок .

Ринкові відносини - це відносини і зв’язки , які складаються між продавцями і покупцями у процесі купівлі - продажу товарів .

Суб’єктами ринкових відносин є :

· споживачами ( ті суб’єкти , які мають гроші : підприємці , наймані працівники , дрібні товаровиробники , учні та студенти );

· виробниками ( виступають підприємства - капіталістичні і прості товаровиробники );

· постачальниками ресурсів , таких як земля , праця , капітал і підприємницькій хист .

Основними об’єктами ринкових відносин є :

· товари і послуги , які постачені на ринок або які можуть бути постачені за певного рівня ціни ;

· робоча сила або праця ;

· земля та інші природні ресурси ;

· нерухомість : будівлі , споруди , житло .

Розділ 2. Ринкова інфраструктура

2.1. Поняття та основні елементи загальної ринкової інфраструктури

Надзвичайно важливим і складним структурним утворенням ринкової економіки є ринкова інфраструктура. Від того , наскільки добре вона розвинута залежить у кінцевому підсумку і ефективність функціонування ринкової економіки . У свою чергу за рівнем розвитку ринкової інфраструктури можна судити і про ступінь розвитку ринку , ринкових відносин у тій чи іншій країні . Тому необхідною умовою дієвості ринкових відносин є створення відповідної інфраструктури ринку .

Інфраструктура - сукупність галузей підприємств і організацій , які забезпечують рух товарів , послуг , грошей , цінних паперів , робочої сили .

Інфраструктура ринку - це система підприємств і організацій , які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили .

Ринкова інфраструктура через свої елементи виконує такі основні функції ( схема 2 ):

· здійснює правове та економічне консультування підприємців і захист їх інтересів у державних і приватних структурах ;

· забезпечує фінансову підтримку, кредитування, включаючи лізинг, аудит, страхування нових господарських формувань тощо ;

· сприяє матеріально - технічному забезпеченню і реалізації продукції підприємств ;

· регулює рух робочої сили ;

· створює необхідні умови для ділових контактів підприємців ;

· здійснює маркетингове, інформаційне та рекламне обслуговування, що в кінцевому результаті забезпечує більш швидкий рух товарів і послуг від виробника до споживача .

Схема 2. Функції інфраструктури ринку

Елементи ринкової інфраструктури ( схема 3 ), через які реалізуються її функції можна згрупувати у три блоки : організаційно - технічна інфраструктура ( товарні біржі та аукціони , торговельні дома і торгові палати, холдингові і брокерські компанії, інформаційні центри та ярмарки, пункти прокату і лізингу, державні інспекції тощо ) ; фінансово - кредитна інфраструктура ринку ( банки, фондові і валютні біржі, страхові та інвестиційні компанії , фонди профспілок та інших громадських організацій, тобто всі ті, хто може і займається мобілізацією тимчасово вільних ресурсів , перетворює їх у кредити, а потім і в капіталовкладення ); організаційно - дослідна інфраструктура ( наукові інститути, що вивчають ринкові проблеми, інформаційно – консультативні фірми, аудиторські організації ). Інститути та організації , що входять у цю інфраструктуру, вивчають динаміку ринкової ситуації, розробляють стратегію і тактику поведінки підприємців на ринку, розробляють прогнози для уряду і підприємців, моделюють наслідки тих чи інших рішень, консультують, залагоджують конфлікти між партнерами , готують економістів, менеджерів і спеціалісті з маркетингу.
Схема 3. Елементи ринкової інфраструктури

2.2. Спеціалізована інфраструктура ринкової системи господарства Крім загальної інфраструктури , яка обслуговує весь обсяг ринкових відносин, існує спеціалізована інфраструктура, яка забезпечує ефективне функціонування окремих ринків : товарів, капіталів, праці та ін. Так, ринок капіталу обслуговують фондові біржі, страхові та аудиторські компанії, брокерські контори, комерційні банки, інноваційні фонди, інвестиційні фонди регіонального регулювання, страховий нагляд, інспекції з контролю за цінними паперами , валютні біржі ; ринок товарів - товарні біржі, торговельні дома та торгово – посередницькі фірми , комерційні центри бізнесу , лізингові компанії, аукціони, ярмарки, державні резерви праці - біржі праці, центри підготовки кадрів, державні фонди сприяння зайнятості, підприємництва, пенсійні фонди, фонди зайнятості. *Вона містить такі елементи : аукціони, торгово – промислові палати, торгові доми, ярмарки, маркетинг, біржі, брокерські , страхові , аудиторські фірми , холдингові компанії та ін. Інфраструктура ринку - це сукупність допоміжних ланок і установ, які прискорюють та полегшують укладання та здійснення ринкових угод. Аукціони - форма продажу у визначений час і у визначеному місці товарів, попередньо виставлених для ознайомлення . На аукціонах реалізують певні види товарів, які , як правило, користуються підвищеним попитом. Наприклад, головними центрами аукціонної торгівлі хутром є Нью – Йорк, Монреаль, Лондон, Копенгаген, Стокгольм, Санки – Петербург, Москва. Особливістю аукціонів є обмежена відповідальність подавця за якість пропонованих товарів. Отже, аукціон - це продаж реальних товарів на основі конкурсу покупців. Міжнародні аукціони - переважно комерційні організації, які мають приміщення, необхідне обладнання та кваліфіковані кадри. Аукціони організовують також спеціалізовані брокерські фірми, які перепродують товари своїх клієнтів за комісійну винагороду. *Головні суб’єкти аукціону :- власник цінностей ( продавець );- організатор аукціону ;- покупець .Первинна ( вихідна ) ціна визначається угодою між організатором аукціону і власником - продавцем. Торги на аукціоні веде аукціоніст, * Башнян Г.І. , Лазур П.Ю. , Медведєв В.С. Політична економія , К., Ніка - Центр, 2000 р*Фінанси України , журн. № 7, 2002 рік.який має певні повноваження оголошувати найвищу ціну під час торгів.Види аукціонів :- товарні - реалізують вироби мистецтва, ювелірні вироби, хутра та інші унікальні вироби ;- валютні - один із методів організації валютного ринку країни. Це публічні валютні торги . Об’єкт валютного аукціону - валютні відрахування організацій. Мета валютного аукціону - надання можливостей купити валюту тим господарюючим суб’єктам, які не мають можливості заробити її або отримати із централізованих фондів. Торгово - промислові палати - це комерційні організації, головним завданням яких є сприяння розвитку економічних і торговельних зв’язків з партнерами зарубіжних країн. Вони є юридичними особами, які діють на принципах повного комерційного розрахунку та сома фінансування . Торгово – промислові палати надають цільові інформаційні послуги. Торгові доми - це торговельні фірми, що закуповують товари у виробників або оптовиків своєї країни і перепродують за кордон або закуповують товари за кордоном і перепродують місцевим оптовим та роздрібним торговцям і споживачам у промисловості та інших галузях господарства. * Ярмарки - надзвичайно важливий елемент ринкової інфраструктури. Вони бувають всесвітні, міжнародні, регіональні, національні та місцеві. Ярмарки - це торги, ринки товарів, які періодично організовують в установленому місці. Свого часу вони відігравали важливу роль в економічному житті країн Західної Європи. З розвитком суспільного виробництва , розширенням торговельно –* Борисов Е.Ф. Економічна теорія , підручник , М. 1997 р. обмінних операцій, посиленням конкуренції з центрів привозу великих партій наявного товару ярмарки перетворилися на ярмарки - виставки зразків товарів, які можна замовляти. Магазин - підприємство роздрібної торгівлі. Магазин - демзал - роздрібне торговельне підприємство, яке торгує за каталогами. Маркетинг - це динамічна система ринкової орієнтації. Як породження ринкової економіки він є відповідною філософією виробництва, в основу якої покладено принципи та закони товарного виробництва. 8 Складовими маркетингу є : виробництво продукції на основі знання потреб споживачів, ринкової ситуації та реальних можливостей відповідного виробництва ; найбільш повне задоволення потреб покупця з використанням метода цінової та нецінової конкуренції ; ефективна реалізація продукції та послуг на конкретних ринках на основі всебічного врахування попиту й пропозиції та виробничо - збутових можливостей постачальників ; забезпечення довготривалої дієздатності виробничо – комерційних підприємств, фірм та організацій на основі оперативного використання науково – технічних доробок, а також ноу – хау в галузі виробництва товарів. У більшості підприємств фірм, асоціацій, акціонерних товариств діють служби маркетингу. Вибір структури маркетингової діяльності залежить від характеру виробництва та обсягу зовнішньоекономічних зв’язків відповідних господарських і комерційно – торговельних формувань. Основні завдання маркетингової служби:- комплексне вивчення ринку ;- забезпечення стійкої реалізації товарів ;- ринкова орієнтація виробництва, науково – дослідних і проектно – * Борисов Е.Ф. Економічна теорія , підручник , М. 1997 р.конструкторських робіт. Однією з функцій маркетингових служб є сегментація ринку, тобто диференціація покупців залежно від їх потреб та особливостей поведінки. Консалтингові фірми надають послуги суб’єктам економіки з питань :- дослідження і прогнозування ринку ;- оцінки торговельно – політичних умов здійснення експортно – імпортних операцій ;- розробки і впровадження маркетингових програм тощо. Аудиторська фірма здійснює консультування з питань бухгалтерського обліку та контролю фінансової діяльності щодо проведення господарко – фінансових ревізій ; управління через систему обліку ; готує висновки стосовно достовірності фінансового звіту фірм , що підлягають аудиторському контролю. У розвинених країнах інфраструктурі ринкових відносин притаманні багатоканальність реалізації продукції, широкий спектр сервісного обслуговування, розмаїття форм регулювання товарно – грошових відносин. До останніх належать біржі. * Біржа - організаційно - правова форма оптової торгівлі масовими товарами за стандартами та зразками ( товарна біржа ) або систематичних операцій з купівлі - продажу цінних паперів ( фондова біржа ), валюти ( валютна біржа ), робочої сили ( біржа праці ), угод із фрахтування ( фрахтова біржа ). ( схема 4 ).* Гальчинський А.С. , Єщенко П.. , Палкін Ю.І., Основи економічних знань .- К. : Вища школа , 1998 р.* Фінанси України , журн. № 7, 2002 рікСхема 4. Класифікація бірж