Смекни!
smekni.com

Оплата праці 3 (стр. 6 из 8)

- послуги населенню в дресируванні їх собак, та підготовці до змагань на чемпіонатах та виставках.

- організація та проведення національних та міжнародних змагань, чемпіонатів, виставок собак, як на території України так і за її межами .

При звертанні в КС «РИБО» громадянам видається членський квиток ТСОУ, а потім здійснюється оплата послуг собаківництва:

- видача щенячек,

- родословних,

- направлень на вязку.

Структура фірми:

- Головний Директор

- Бухгалтер

- Спеціаліст Б/категорії (методист)

- Автошкола - МВВВ (майстер виробничого викладання водіння) 2чол. Інструктор по індивідуальному викладанню водінню.

- КС «РИБО» - Кінолог

- Автомодельний спорт - Інструктор по спорту

- Мотокрос - Інструктор по спорту

- Автослюсар

- Прибиральниця

- Сторож (3 чол.)

У Луганському обласному об’єднаному спортивно-технічному клубі працює 14 осіб. Головний бухгалтер та методист підпорядковуються директору. В свою чергу головний бухгалтер може давати вказівки методисту під час відсутності директора. Майстер виробничого викладання водіння, інструктор по індивідуальному викладанню водіння, кінолог та два інструктора зі спорту підпорядковуються директору (або за відсутністю головному бухгалтеру та методисту)

2.2. Шляхи оптимізації форм і систем оплати праці.

Заробітна плата на підприємстві оплачується за місцем роботи в національній валюті України 5 і 20 числа кожного місяця, а якщо день заробітної плати співпадає з вихідним днем, - на кануні цього дня. Аванс оплачується 20 числа ( до 50% від заробітної плати ). Заробітна плата за час чергової відпустки оплачується не менш ніж за 3 дні до початку відпустки.

При підписанні трудового договору (контракту) адміністрація розповідає робітнику про розмір, порядок та строки виплати заробітної плати, умови, в відповідності до яких можуть бути виконане утримання заробітної плати. О змінах існуючих умовах праці – оплата праці, режим праці, постанова або відміна неповного робочого часу, найменування посад та інша адміністрація зобов’язана сповістити працівнику не пізніше, ніж за 2 місяця.

Оплата праці працівників ЛООСТК ОСОУ виконується на основі Постанови Кабінета Міністрів України від 30.08.2002 року №1298 «Об оплате труда работников на основе Единой тарифной сетки, разрядов и коэффициентов по оплате труда» та наказов ОК ОСОУ.

При фінансовому затрудненні адміністрація може встановлювати оплату праці нижче передбачених наказів ОК ОСОУ, але не нижче державних мінімальних норм та гарантій оплати праці та не більше ніж на 6 місяців.

У відповідності до Закону України «Об индексации денежных доходов населения» від 06.02.2003 року №491-IVта Постанови КМУ від 17.07.2003 року №1078 «Об утверждении порядка индексации денежных доходов населения» відбувається індексація заробітної плати робітників у розмірах, повідомлених Міністерством Статистики України в офіційному друку. При збільшенні посадових окладів відбувається виправлення заробітної плати на коефіцієнт збільшення при начисленні середньої заробітної плати, відповідно «Порядка начислення середньої заробітної плати» затвердженого постановою Кабінета Міністрів України від 08.02.1995 року №100, з урахуванням фінансових можливостей.

Зміни системи й умов оплати праці, виплати премій, встановлення надбавок й доплат виконуються директором ЛООСТК ОСОУ.

У порядку передбаченим законом «О праці» України та відповідно до наказів ЦК ОСОУ встановлюються:

9.1 надбавки за звання:

- за почесне звання «заслужений» - 20% должносного окладу ;

- за спортивне звання «майстер спорту» - 10% должносного окладу ;

9.2 надбавки працівникам за трудові досягнення до 50% до должносного окладу:

- за виконування обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

- за сумісництвом професії;

- за розширення зон обслуговування.

9.3 доплату у розмірі 20% должносного окладу (почасової тарифної ставки) за працю в нічний час за кожний час праці з 10 годин вечора до 6 годин ранку;

9.4 водіям автотранспортних засобів:

- надбавка за класність водіям II класу – 10% должносного окладу, І класу -25% должносного окладу за відпрацьовані години.

За наявністю фінансової можливості директор ЛООСТК ОСОУ одноразово виплачує премії робітникам ЛООСТК ОСОУ у зв’язку з ювілейними датами, державними та професійними святами, а також за виконання особливо важливих завдань до одного окладу.

За наявністю фінансової можливості надається матеріальна допомога:

- на оздоровлення до відпустки у розмірі до одного окладу;

- у зв’язку зі смертю співробітника у розмірі до трьох окладів;

- у зв’язку з похованням близьких родичів у сумі до 1000 грн;

- у зв’язку зі смертю раніше працюючого робітника апарату обласного комітету його родичам для організації поховання до 1000 грн;

- при зверненні робітників по іншим поважним причинам до одного окладу;

- ветеранам війни та праці до Дня Перемоги по 500 грн.

Директор Луганського обласного об’єднаного спортивно – технічного клубу ОСО України може надавати одноразову допомогу при виході на пенсію працівників, працювавши в організації більше ніж 10 років, у границях власних коштів до 3 окладів.

Відрахування із заробітної плати можуть бути обов’язковими і відрахування за ініціативою підприємства.

1) відрахування за ініціативою підприємства – це відрахування, що до погашення не витраченого та своєчасно поверненого авансу, виданого на службові відрядження або на господарські потреби; при звільнені робітника до закінчення робочого року, в рахунок якого він отримав відпустку, частину грошей можуть вирахувати; при відшкодуванні втрат за провиною робітника підприємства.

2) Обов’язкові відрахування із заробітної плати працівника:

- пенсійний фонд – 2%

- фонд соціального страхування на період тимчасової не працездатності – 0,5%

- фонд безробіття – 0,6 %

- податок з доходу фізичної особи – 15%

- профсоюзний комітет – 1%

Якщо заробітна плата працівника менше ніж 1,4% прожиткового мінімуму на 1 січня поточного року, то ця людина має право на соціальну налогову пільгу ½ мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року не оподатковується.

Мінімальна заробітна плата на 2010 рік:

З 1 січня 2010 року – 869 грн.

З 1 квітня 2010 року – 884 грн.

З 1 липня 2010 року – 888 грн.

З 1 жовтня 2010 року – 907 грн.

З 1 грудня 2010 року – 922 грн.

Прожитковий мінімум:

З 1 січня 2010 року – 825 грн.

З 1 квітня 2010 року – 839 грн.

З 1 липня 2010 року – 843 грн.

З 1 жовтня 2010 року – 861 грн.

З 1 грудня 2010 року – 875 грн.

Нормативними документами , які регулюють порядок і розміри виконання зборів в фонди соціального страхування є :

1.Закон України « Про збори на обов’язкове державне пенсійне страхування № 400/97 – ВР від 26.06.97р. зі змінами та доповненнями.

2. Закон України « про збори на обов’язкове соціальне страхування» №403/97 – ВР від 26.06.97р. зі змінами та доповненнями

3. Закон України « Про потаток з доходу офіційної особи » від 22.05.03р.

4. Постанова Кабінету Міністрів України « Порядок визначення розмірів збитків від крадіжки та порчі матеріальних цінностей» № 116 від 22.01.96р.

Заробітна плата працівників на підприєстві фірма «Луганського обласного об’єднаного спортивно-технічного клубу товариства сприяння обороні України»

Назва посади оклад
Директор 5000 грн.
Головний бухгалтер 2500 грн.
Спеціаліст Б/категорії (методист) 1500 грн.
Інструктор по індивідуальному викладанню водінню. 1700 грн.
Кінолог 1500 грн.
Інструктор по спорту 1500 грн.
Автослюсар 1400 грн.
Прибиральниця 1000 грн.
Сторож 1000 грн.

Заробітнаплатапрацівників(табл. 3)

Розрахуємо заробітну плату автослюсаря. Його заробітна плата розраховується за простою почасовою оплатою. Яка розраховується :

Dпп = s · t

Dпп = 5.43 · 8 = 43.44 , це робітник отримує за один відпрацьований день

2.3 Соціальний захист працівників на підприємствах

Сучасне суспільство наполегливо вимагає повноцінного соціального захисту для того, щоб і населення в цілому, і окремі соціальні групи отримували широку соціальну підтримку. Економічні перетворення країни, спричинені розвитком ринкових відносин, обумовлюють відповідні зміни в галузі соціальної політики, розробку механізмів соціального захисту, заснованих на принципах саморегулювання та взаємопідтримки. Важливим компонентом у діяльності суб'єктів соціального захисту є соціальний захист працівників підприємств, реалізація ідей соціальної справедливості в рамках організації задоволення не тільки матеріальних, але й інших потреб персоналу.

Проблеми соціального захисту на підприємствах досліджуються у працях А. Г. Антипова, Н. П. Борецької, А. О. Водяника, М. О. Лисюка та ін. Питання соціального захисту регулюються законодавчими та нормативними актами і відображені в Конституції України, в Кодексі законів про працю, в роботах Міжнародної організації праці та Національного науководослідного інституту охорони праці.

Метою є найбільш повне визначення соціального захисту працівників на підприємствах, його напрямків, методів реалізації, способів фінансування, найважливіших принципів з урахуванням аналізу базових положень міжнародних документів і вітчизняної законодавчої бази.

Необхідність удосконалення та розвитку соціального захисту на підприємствах охоплює комплекс відносин між працівниками та роботодавцями, суспільними організаціями та державою, пов'язаних із мінімізацією впливу факторів, які впливають на якість життя, умови праці та соціальний статус громадян. Від вирішення цих проблем залежить не тільки успішна робота конкретного підприємства чи галузі, але і вкрай необхідна сьогодні стабілізація економіки країни в цілому. Соціальний захист працівників на підприємстві включає в себе такі напрямки: