Смекни!
smekni.com

Міжнародний рух капіталу та інвестицій (стр. 10 из 16)

Загалом, обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в Україну, станом на 1.01.2008 р. склав 29 489,4 млн. дол. США, що на 36,5% більше обсягу інвестицій на початку 2007 року, і в розрахунку на одну особу складає 636,5 дол. США.

Участь іноземних інвесторів в капіталі вітчизняних фінансових установ спряла активізації їх діяльності на зовнішніх фінансових ринках.

Найбільшу частку в капіталі вітчизняних корпорацій з іноземним капіталом у теперішній час мають інвестори з країн Європейського Союзу – Німеччини (23,5 %), Кіпру (17,6 %), Австрії (8,6 %), Великобританії (6,9 %) та Нідерландів (8,2 %). Починаючи з 2003 р. прямі іноземні інвестиції в Україну з країн ЄС зросли майже у 9,7 рази, а частка інвесторів США та Російської Федерації у статутних фондах українських підприємств скоротилися з 17,3 % та 7,0 % до 8% та 5% відповідно. Одночасно спостерігалося значне зростання товарообороту між Україною та країнами-членами ЄС. Однак, в основному це відбувалося за рахунок нарощування імпорту з цих країн, що відбилося на сальдо зовнішньоторговельних операцій. Так, якщо у 2002 р. сальдо зовнішньої торгівлі з країнами ЄС було активним (1911 млн. дол. США), то у 2006 р. – пасивним (4744 млн. дол. США). Основними торгівельними партнерами-споживачами української продукції є Італія, Польща, Німеччина та Угорщина, сумарний експорт становить 55,9 % від усіх поставок до країн ЄС та 15,8 % від загального експорту України. Процеси євроінтеграції, з одного боку, позитивно відбиваються на збільшенні обсягів інвестицій з країн-членів ЄС, з іншого – формують передумови зростання імпортної залежності країни, що може мати негативні наслідки для економіки України у довгостроковому періоді.

Ще одним позитивним моментом на шля­ху до привабливого інвестиційного клімату є той факт, що український фондовий ринок про­тягом останніх 5 років має рекордні темпи ро­сту. Українська економіка виходить з тіні через публічність прибутків підприємств, і це стало основним фактором зростання фондового рин­ку. За 2007 рік фондовий ринок продемонстрував вражаючі темпи – він збільшився у 2,3 раза.

Залученню інвестицій покликана також сприя­ти концепція державної цільової програми, що стосується модернізації ринків капіталу в Україні. Програма розрахована на 2008-2011 роки. Згідно з прогнозами Міністерства економіки, притік ПІІ в Україну в 2008 році становитиме $5,5 млрд.

Але, судячи з реалій сьогодення, цей показник в 2008 році буде значно вищим. Адже, за даними Держкомстату України, чистий приріст прямих іноземних інвестицій в Україну в січні – березні 2008 року склав 3,365 млрд. дол. США, що майже в чотири рази більше, ніж за аналогічний період 2007 року.

Загальний обсяг ПІІ в Україну станом на 1 квітня 2008 року досяг 32,896 млрд. дол. США, що на 11,4% більше, ніж на початку року – в розрахунку на одну особу ПІІ склали 710 дол. США.

Іноземні інвестиції здійснюють значний вплив на розвиток економіки. При досягненні макроекономічної стабільності, активізації міжнародного економічного співробітництва можливо очікувати підвищення припливу іноземних інвестицій в розвиток економіки.

Розглянуті основні тенденції у сфері іноземного інвестування свідчать про те, що Україна протягом останніх п’яти років є досить привабливою країною для інвесторів. Зростання обсягів інвестицій, що надходять в країну, сприяє активізації зовнішньої торгівлі, забезпечує структурні зрушення в економіці України та поліпшення якісних показників на мікро- та макрорівнях, що підвищує здатність економіки країни чинити опір руйнівному впливу зовнішнього середовища та ефективність функціонування.

Стримуючим чинником є інвестиційний клімат, який продовжує залишатися несприятливим через політичну та економічну нестабільність, високий рівень криміногенності в підприємницькій діяльності, що змушує іноземних інвесторів здійснювати обережну політику у сфері інвестиційного співробітництва з Україною.

Іноземний капітал сьогодні особливо необхідний у тих сферах економіки, активізація яких допоможе вивести її з кризового стану, зняти наростаюче соціальне напруження в суспільстві. У реконструкції та модернізації за участю іноземного капіталу має потребу практично все агропромислове господарство України. Великомасштабного іноземного інвестування вимагає паливно-енергетична галузь.

Отже, необхідні додаткові заходи щодо зниження впливу негативних чинників на інвестиційний клімат в Україні, серед яких досягнення національної згоди між різними соціальними групами, політичними партіями з приводу вирішення загальнонаціональної проблеми виходу України з економічної кризи; вирівнювання економічних показників та боротьба з інфляцією; розробка правової бази інвестування; радикалізація боротьби зі злочинністю; створення конкретного механізму надання податкових пільг банкам, іноземним інвесторам на довгострокові інвестиції з метою компенсації втрат з уповільнення обороту капіталу.

Внутрішні і зовнішні інвестиції – це складний механізм, здатний значною мірою збільшити економічний потенціал країни, тому активізація діяльності у цій сфері сприятиме реалізації реформування економіки в цілому.

Україна разом з Польщею є приймаючими сто­ронами Чемпіонату Європи з футболу УЄФА Євро – 2012. Отже, найближчими роками в Україні очікується інвестиційний бум у розвиток інфраструктури та будівництво.

Таким чином, залучення іноземних інвестицій є необхідною умовою прискорення темпів економічного розвитку України, стимулює промислове виробництво, забезпечує умови стійкого й швидкого економічного росту й збільшення рівня суспільного добробуту в країні.

2.3 Діяльність міжнародних інвестиційних інститутів в Україні.

Міжнародне інвестування в глобалізованому світі значною мірою визначено інтегрованістю конкретної країни з системою міжнародних організацій. Однією з особливостей сучасного періоду розвитку міжнародного інвестиційного ринку є неформальна залежність від укладання угод з міжнародними фінансовими організаціями. Згідно з цим інвестиції в певну країну починають надходити після підписання відповідних документів.

Найвпливовіша серед цих організацій – група організацій Світового банку: Міжнародний валютний фонд (МВФ), Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Міжнародне агентство розвитку (МАР), Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАГІ) та Міжнародний центр урегулювання інвестиційних суперечок (МЦВІС).

Основне завдання Світового банку – ефективне використання ресурсів багатих розвинених країн для підтримки бідних, які розвиваються. За час функціонування цього банку ним надано позики загальним обсягом більше 300 млрд. дол. США на фінансування 6 тис. проектів розвитку у понад 140 країн світу.

Пріоритетними напрямками інвес­тиційної активності Світового банку є проекти в галузі сільського господарст­ва, енергетики, промисловості, охорони здоров'я, розвитку міського господарст­ва, водопостачання, зв'язку.

Майже 90% виділених позик та кредитів, що фінансується Світовим банком передбачають надання техніч­ної допомоги.

Технічна допомога, що фінансується з коштів Світового банку, включає дві категорії послуг:

а) інженерно-консультаційні послуги, у тому числі проведення аналізу технічної реальності проекту, проектування та керівництво будівельними роботами;

б) адміністративно-організаційна до­помога, включаючи оцінку визначеної по­літики та аналіз організаційної структу­ри, сприяння в керівництві, технічну під­готовку.

Ринкову трансформацію української економіки було підтримано міжнародними фінансовими організаціями, співробітництво з якими стало новою формою міжнародних фінансово-економічних відносин, а також важливим чинником інтеграції України зі світовою економічною системою.

Діяльність міжнародних фінансових організацій в Україні відбувається у двох основних напрямах: в якості звичайних іноземних інвесторів (кредиторів) української економіки та в якості каталізаторів ринкових перетворень.

Міжнародний банк рекон­струкції та розвитку (МБРР) був створений одночасно з Міжнародним ва­лютним фондом за рішенням валютно-фінансової конференції ООН, що відбу­лась у м. Бреттон-Вуд (Нью-Гемпшир, США) у 1944 р. На даний момент його членами є 182 країни. Згідно з його Ста­тутом основним завданням МБРР є сти­мулювання економічного розвитку країн, що розвиваються, шляхом надання їм довгострокових позик (як правило, на 15-20 років).

Позики надаються тільки на вироб­ничі цілі після ретельного аналізу можли­востей їх погашення країною-боржником та, як правило, під державні гарантії (на­дання позик не супроводжується умовою використання кредитного капіталу на закупки у певних країнах-членах). Від­соткова ставка, що стягується МБРР при наданні позик, пов'язана з вартістю одер­жання коштів на ринках капіталу та змінюється кожних шість місяців.

Міжнародний валютний фонд (МВФ), який сприяє функціонуванню міжнародної валютної системи, надав у 1992 – 2007рр. понад 4,2 млрд. дол. США кредитів для встановлення платіжного балансу та формування валютних резервів Національного банку України.

Ця система плідно співпрацює з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, з 1993р. укладено угоди про позики на суму близько 3,5 млрд. дол. США. Пріоритетними напрямами інвестувань є паливно-енергетичний комплекс (50%), комунальна інфраструктура (26%), підтримка органів державної влади (12%).

Міжнародна Асоціація Розвитку (МАР) надає на концесійних умовах позики найбіднішим країнам, які не можуть брати їх у МБРР. У складі МАР – 160 країн. Україна – член МБРР, але не входить до складу Асоціації.

Основним джерелом, за рахунок якого формується бюджет МАР, є внески по підписці, додаткові внески розвинених країн-членів та відрахування з прибутку МБРР. МАР надає кредити на умовах, менш обтяж­ливих для економік країн, що розвива­ються, в порівнянні з умовами позик МБРР, частина наданих кредитів без­процентні. Правом отримання кредитів МАР користуються тільки країни з річ­ним обсягом валового національного продукту на душу населення не вище 650 дол. (у цінах 1988 p.). Безпроцентні кредити МАР надаються тільки урядам країн-членів на строк 35-40 років з пільговим періодом 10 років.