Смекни!
smekni.com

Міжнародного франчайзингу бізнесу (стр. 6 из 9)

- відсутні формулювання таких важливих понять франчайзингу: корисні моделі, формули, процеси, ноу-хау, процеси, що усуне можливості їхнього неоднозначного трактування податковими службами і зніме проблеми, пов'язані із застосуванням окремих податків, зокрема, ПДВ, податку на репатріацію, відобразити існуюче оподатковування франчайзингового бізнесу;

- відсутність норми щодо регулювання міжнародного франчайзингу.

У цілому законопроект заслуговував підтримки, оскільки спря­мований на поглиблення і розвиток підприємництва, а також поси­лення захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Однак, внаслідок очікування прийняття ЦК України роботу над проектом Закону України "Про франчайзинг" було призупинено.

Однак, не зважаючи на таку значну кількість переваг, ринок франчайзингу має ряд проблем, які потребують вирішення. До таких проблем слід віднести наступні:

1. Необізнаність українських підприємців з основними принципами ведення бізнесу на умовах франчайзингу. За даними Асоціації роботодавців у галузі франчайзингу в Україні у 2008 р кількість франчайзерів виросла на 26% і становила 380. Хоча, проведене компанією «ТРІАРХ» дослідження (опитування всіх компаній, які заявили про себе як про компанії, що розвивають франчайзингові системи) показує, що заявлена цифра є перебільшеною та реальне число компаній, що працюють за схемою франчайзингу та відповідають більшості стандартів лише близько 40. Тобто, близько 280 компаній або свідомо видають себе за франчайзингові або просто ринок не обізнаний з головними принципами франчайзингу, що дають можливість виділити даний бізнес з поміж інших видів економічної діяльності. Компанія «ТРІАРХ» встановила, що основною причиною такої відмінності даних є нерозуміння різниці розвитку філіальної мережі та мережі франчайзингу та їх принципові відмінності [27].

2. Недосконалість нормативно-правової бази. Також гальмує розвиток франчайзингу українське законодавство. Наприклад, а США тільки на федеральному рівні створено біля сотні законів , що так чи інакше стосуються франчайзингу, у той час як на Україні відсутній навіть закон про франчайзинг. В Україні у 2008-2009 рр. в законодавчій базі франчайзингу не відбулося жодних змін, але збільшилося кількість судових позовів щодо ведення бізнесу на умовах франчайзингу. Це примушує франчайзерів звернути увагу на вже підписані договори та звертатися до фахівців за підготовкою нових договорів.

3. Відсутність детальної інформації про франчайзинг як метод ведення бізнесу. Дослідження компанії «ТРІАРХ» показує, що, як вже зазначалося вище, в Україні 85-90% компаній-франчайзерів не відповідає міжнародним правилам і вимогам франчайзингу. Наприклад, є випадки, коли компанію холдингового типу нарікають «франчайзингом», що є зовсім некоректним [30].

4. Відсутність практики апробації бізнесу. За кордоном франчайзер не має права продавати франшизу, якщо не було апробації ведення бізнесу за цією франшизою [18]. В Україні ж є практика продажу зовсім нової франшизи без ведення франчайзером комерційної діяльності за даним напрямком бізнесу. Відповідно, така практика є неприпустимою, адже продаж описаних процесів ведення бізнесу, які не відпрацьовані на своїх торгових точках є в більшості випадках збитковим.

Зазначені вище проблеми ринку франчайзингу є основними, але також існують інші проблеми, які заважають широкому використанню франчайзингових схем в Україні, на відміну від інших країн з більш розвинутою економікою, основними з яких є:

- значна вартість франшизи у порівнянні з низькою купівельною спроможністю покупців;

- відсутність кваліфікованих кадрів;

- складні умови та бар’єри організації та ведення бізнесу.

Підбиваючи підсумки дослідження в цілому, необхідно вказати, що для розвитку франчайзингу в Україні існує низка перепон:

· нечітка нормативно-законодавча база, яка не регулює багато вищезгаданих питань, пов'язаних з франчайзингом;

· проблеми фінансово-кредитного характеру;

· відсутність необхідного інформаційного забезпечення;

· недостатня обізнаність підприємств щодо можливостей і особливостей такого способу ведення бізнесу, як франчайзинг. Відсутність знань, у першу чергу правових, необхідних для ведення бізнесу як у ролі франчайзера, так і в ролі франчайзі;

· брак відповідних консультаційних структур.

3.2 Стратегічні перспективи розвитку франчайзингу в Україні

У міжнародному плані франчайзинг набув найбільшого поширення в таких областях діяльності, як роздрібна торгівля і сфера послуг. Це пояснюється тим, що інвестиції в цих галузях невеликі і організація бізнесу "з нуля" вимагає менше часу. Що стосується виробничих підприємств, то там ситуація зовсім інша, що і зумовило передачу не всього бізнесу, а певних виробництв, технологій, патентів та ін. Відповідно, більшого поширення в даній області набули спрощені форми франчайзингу: ліцензійне виробництво, міжнародна виробнича кооперація і виробництво на давальницькій сировині.

Головними причинами зростання ринку франчайзингу у 2010 р. та в майбутніх роках в Україні будуть наступні [29]:

1. Зростання безробіття. За даними міністерства статистики України за січень-червень 2008 р. було зареєстровано 1401,2 тис. безробітних осіб., за аналогічний період 2009 р. ця цифра зросла до 2010,4 тис. осіб, тобто на 43%. Таке значне зростання безробіття стало наслідком економічної кризи, що наступила в країні вкінці 2008 р. Саме з грудня цього року почалися масові скорочення робітників і до сьогодні ця тенденція зберігається, адже багато промислових підприємств припинили свою діяльність, а підприємства малого та середнього бізнесу не наймають персонал. За таких умов, очікується зростання ринку франчайзингу. Адже купівля франшизи дозволяє заснувати власний бізнес під брендом вже відомої в країні або навіть у світі організації. Таким чином, населення, що залишилося без роботи все більше зацікавлюється створенням власної справи і розглядає франчайзинг як перспективний варіант її запровадження, тому що бізнес по франчайзингу має набагато більше шансів на успіх, ніж самостійне започаткування підприємства [29].

2. Перехід економіки у стадію рецесії. За даними Міністерства статистики України: рівень промислового виробництва у співвідношенні січень-вересень 2009 р. до січня-вересня 2008 р. знизився майже на 30%, 45,7% підприємств є збитковими у 2009 р., середньорічна інфляція у 2009 р. приблизно становить 15% [24]. Все це говорить про те, що вплив фінансової кризи на стан економіки країни є досить суттєвим і не прогнозованим. На даний час економіка України перебуває на стадії рецесії, в той час як ринок франчайзингу зростає. Адже франчайзинг охоплює майже всі сфери економіки до яких відносяться і ті, що за будь-яких економічних умов будуть прибутковими, наприклад, фармацевтика, послуги з догляду, ремонту тощо.

3. Обвал фондового ринку. Ключові фондові індикатори світу впали на 32-49%, російські індекси ММВБ та РТС провалилися на 67 та 73% відповідно. Український лідер ПФТС з лідерів росту 2007-го перетворився на лідера падіння 2008-го і з результатом —74,33% завершив цей рік на рівні 301,42 пункту. Фондовий ринок України зазнав погіршення показників ліквідності, що пов'язано з внутрішніми ризиками та впливом ситуації на світовому фінансовому ринку. Зокрема, за підсумками 2008 року спостерігається втрата позицій основних українських індексів фондового ринку, значне зниження біржового курсу акцій «блакитних фішок». Навіть за таких умов прибутки підприємств франчайзингу зростають [23].

4. Розподіл бюджетних коштів на підтримку підприємств під час кризи відбувається на користь великих корпорацій та фінансово-промислових груп. Зазвичай лобіювання інтересів великих корпорацій та фінансово-промислових груп в уряді проводиться більш активно, в той час як малий та середній бізнес отримує мізерну підтримку. Таким чином, організації, що можуть самостійно уникнути або мінімізувати негативні наслідки впливу кризи отримують ще й додаткові фінансові ресурси, а підприємства, що потребують фінансування залишають без належної уваги. А у випадку з франчайзингом підприємець може самостійно обирати напрямок діяльності, кількість франшиз тощо і таким чином диверсифікавути ризики від франчайзингової діяльності для того, щоб за будь-якої кризи створити сталу прибутковість.

5. Зниження вартості нерухомості та орендної плати. У 2009 р. на ринку нерухомості спостерігається обвал цін: базова вартість будівель на первинному ринку в гривнях станом на кінець листопада 2009 р. впала на 7,72%, рівень капіталовкладень в ринок оренди в третьому кварталі 2009 р., в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, знизився практично в два рази і склав $1 670 000. За таких умов заснування бізнесу на умовах франчайзингу створює додаткові переваги, основною з яких є нижчі початкові капіталовкладення [24].

Основні області, залежно від профілю економічної діяльності, для використання франчайзингу у нас в країні наводяться нижче. Вони являються перспективним франчайзинговим бізнесом.

Громадське харчування:

- Ресторани швидкого обслуговування fast-food (McDonald’s, KFC)

- Піцерії («Челентано», Perfect Pizza) [18].

Автомобільне техобслуговування:

• Пасажирські перевезення

• Ремонт автомобілів

• Заправка і миття автомобілів

• Прокат автомобілів

• Фарбування автомобілів

• Автошколи

• Транспортно-експедиційні послуги

Послуги з домогосподарства:

• Підтримка і прибирання будинків і приміщень

• Ремонт електричних мереж в будинках і квартирах

• Установка і ремонт побутової техніки вдома

• Ремонт і оновлення меблів вдома

Туризм, спорт, розваги

• Туристичні агентства

• Готелі, мотелі

• Танцювальні гуртки

• Спортклуби (body-building, shaping, бойові мистецтва)

• Прокат наметів, роликових ковзанів, велосипедів, човнів