Смекни!
smekni.com

Аудит розрахунків з оплати праці (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра обліку і аудиту

КУРСОВА РОБОТА

На тему: Організація і методика аудитурозрахунків з оплати праці на підприємствах

Виконала: Студентка групи 4Б1

Пісанова І.С.

Перевірив: Ст.викл. Шрам Т.В.

Херсон 2010

ЗМІСТ

РЕФЕРАТ

ВСТУП

1. ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ

2. ОРГАНІЗАЦІЯ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ

3. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ

4. АУДИТ В УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

5. МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ

6. ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

РЕФЕРАТ

В роботі розглянуто теоретичні засади, організацію проведення, методологічні засади аудиту розрахунків з оплати праці, досліджено проблеми розвитку аудиту в Україні.

Обсяг роботи:


ВСТУП

Розвиток України па сучасному етапі характеризується становленням ринкової економіки, її інтеграції у систему міжнародних економічних відносин, виникнення акціонерних компаній, товариств, різних фондів. До розвитку економіки залуча­ються зовнішні й внутрішні інвестиції, кредити, проводяться емісії цінних паперів, іде роздержавлення власності та приватизація майна. Учасники цих процесів по­гребують достовірної і неупередженої інформації про фінансово-майновий стан, перспективи розвитку й фінансову стабільність суб'єктів господарювання, нара­хування дивідендів. Подання достовірної та неупередженої інформації зацікавле­ним особам забезпечується через аудиторський висновок, виданий суб'єктом ауди­торської діяльності.

Поява перших аудиторських фірм пов'язана зі створенням в Україні спільних підприємств із часткою в статутному фонді іноземного капіталу, з виникненням необхідності у підтвердженні результатів фінансово-господарської діяльності таких суб'єктів господарювання. З прийняттям Закону України "Про аудиторську діяль­ність" аудиторська діяльність набуває офіційного визнання як самостійна підприєм­ницька діяльність. Аудиторська діяльність — це безпосередня самостійна, система­тична, на власний ризик підприємницька діяльність із надання аудиторських послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними і юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

При вирішенні питання на користь власної справи у аудитора виникає ціла низ­ка проблем. Як організувати свою підприємницьку діяльність? Як працювати з пер­соналом? Як спланувати свою роботу та роботу з персоналом, щоб досягти позитив­них результатів? Як налагодити договірні відносини з партнерами та клієнтами? Як організувати перевірку так, щоб при мінімальних трудових і матеріальних витратах досягти бажаних фінансових результатів?

Організація аудиту розрахунків з оплати праці займає важливе місце серед організації аудиту діяльності підприємства, що зумовлює актуальність вибраної теми дослідження.

Метою даної роботи є дослідити основні теоретичні і методологічні основи, організацію, методику проведення аудиту розрахунків з оплати праці. А також розглянути аудит в умовах функціонування інформаційних технологій, міжнародний досвід проведення аудиту, проблеми проведення аудиту.

1. ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ

Аудиторськадіяльність у сфері фінансовогоконтролю регулюється Господарськимкодексом України,цим Законом, іншими нормативно-правовими актами та стандартами аудиту. У випадках, якщо міжнародним договором,згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що містить ЗУ «Про аудиторську діяльність», то застосовуються правила міжнародного договору.

Аудиторська діяльність - підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг.

Аудит - перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів. Аудит здійснюєтьсянезалежними особами (аудиторами),аудиторськими фірмами,які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення.Аудит може проводитися з ініціативи суб'єктів господарювання, а також у випадках, передбачених законом (обов'язковий аудит). Аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття аудиторською діяльністю на території України. Аудиторська фірма - юридична особа, створена відповідно дозаконодавства, яка здійснює виключно аудиторську діяльність. Право на здійснення аудиторської діяльності мають аудиторські фірми,включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів. При здійсненні аудиторської діяльності аудитори та аудиторські фірми застосовують відповідні стандарти аудиту.

Основними завданнями аудиту розрахунків з оплати праці є:

1. порядок та правильність нарахування зарплати;

2. перевірка правильності нарахувань"та утримань із зарплати;

3. перевірка порядку і своєчасності виплати зарплати;

4. перевірка стану бухгалтерського обліку з обліку розрахунків з оплати праці.

Джерелами інформації для аудиту є:

• Колективний договір, Положення про оплату праці та інші документи,
що регулюють оплату праці на даному підприємстві;

• розпорядчі документи (накази про прийом, звільнення, преміювання штатний розклад, трудові угоди, контракти тощо);

• розрахунково-платіжні, платіжні відомості;

• первинні документи з обліку виконання роботи (табелі обліку робо­чого часу, наряди на виконані роботи тощо);

• документи, що засвідчують право працівника на певні пільги, що сто­суються оприбуткування його зарплати, нарахування лікарняних та відпуск­них (посвідчення, довідки тощо);

• розрахунки внесків на пенсійне та соціальне страхування, довідка №1 ДФ, розрахунок комунального податку тощо;

• при виплаті зарплати через банкомати - договір з банком та угоди без­посередньо з кожним працівником.

2. ОРГАНІЗАЦІЯ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ

Аудиторська перевірка нарахування оплати праці здійснюється за такими напрямками:

1) формування та використання фонду оплати праці;

2) розрахунки з оплати праці.

Аудит обґрунтованості визначення, формування та використання фонду оплати праці включає:

• дотримання підприємством чинного законодавства з оплати праці;

• вибір раціональних форм оплати праці;

• своєчасне впровадження прогресивних розцінок;

• обґрунтованість розміру фонду оплати праці в допо­міжних виробництвах;

• доцільність впровадження контрактної форми оплати праці;

• структуру джерел формування фонду оплати праці;

• ефективність використання фонду оплати праці та правильність відображення його у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності;

• наявність та правильність оформлення документів та регістрів обліку, на підставі яких нараховувалась заробітна плата;

• правильність нарахування оплати праці готівкою та в натуральній формі.

Одним із основних завдань аудиторської перевірки є аудит розрахунків з працівниками по оплаті праці.

Аудиторська перевірка обліку розрахунків з оплати праці здійснюється аудитором згідно типових форм, за­тверджених наказом Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками і службовцями по заробітній платі" № 144 від 22.05.1996 р. на виконання заходів що­до реалізації державної програми переходу України на міжнародну систему обліку і статистики (див. ч. І, роз­діл 4, п. 4.1).

Перевіряючи розрахунки з оплати праці, аудитор ке­рується "Кодексом Законів України", Законом України "Про оплату праці", затвердженим Постановою Верхов­ної Ради України від 20 квітня 1995 р. № 144 / 95 - ВР (зі змінами і доповненнями до нього відповідно до По­станови Верховної Ради України від 6 лютого 1997 р. № 50 / 97 - ВР), а також Інструкцією зі статистики заро­бітної плати, затвердженою наказом Міністерства стати­стики України від 11.12.1995 № 323 та Інструкцією зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народ­ному господарстві України, затвердженою наказом Мін­стату № 171 від 07.07.1995 р.

Основними показниками праці та заробітної плати, що підлягають перевірці, є:

• чисельність працівників, їхні професії та кваліфікація;

• витрати робочого часу у людино — годинах, люди­но - днях;

• кількість виготовленої продукції;

• розмір фонду оплати праці за категоріями працю­ючих, видами нарахувань;

• нарахування премій, відпускних;

• розмір відрахувань за їх видами та інші.

Виходячи з цих показників праці та заробітної пла­ти, аудитор повинен перевірити:

• дотримання законодавства щодо організації ведення бухгалтерського обліку;

• реальність відображення у первинних документах та формах звітності чисельності працівників та середньо спискової чисельності працюючих на підприємстві;

• правильність визначення обсягів виконання робіт;

• наявність у документах обліку осіб, що не брали участі у виконанні робіт;

• достовірність відображення у документах обліку виконання робіт;

• ідентичність даних аналітичного обліку з оплати праці показникам синтетичного обліку з рахунку 66 "Розрахунки з оплати праці" у Головній книзі й ба­лансі на однакову дату та підписів у відомості й особовій справі;