Смекни!
smekni.com

Ринок сутність, функціі, види (стр. 6 из 6)

Держава має регулювати випуск національної грошової одиниці, здій­снювати контрольовану емісію, забезпечувати взаємодію національного ринку з міжнародним.

Регулююча роль держави має полягати у забезпеченні рівноваги в сус­пільстві. І чим більші відхилення від рівноваги, тим сильнішими мають бути регулятори.

Результати економічних перетворень, здійснюваних на таких засадах, будуть детермінованими, незворотними, прискореними і, що особливо важливо, досягнуті в умовах соціальної злагоди.

ВИСНОВКИ

Ринок є одним з найбільших досягнень цивілізації, загальноекомічним явищем, характерним для будь-якого способу виробництва, де діють закони товарного господарства.

Ринок вирішує три основні задачі:

· що виробляти. Це визначають покупці та продавці товарів та послуг;

· як виробляти. Це визначає конкуренція між виробниками; Саме конкуренція спонукає виробників зменшувати витрати виробництва, що можливо завдяки запровадженню нової техніки, технології, організації виробництва, тощо;

· для кого виробляти товари, визначає попит. Якщо населення буде отримувати високі доходи, воно буде купувати все більш різноманітні товари. Але, коли більшість населення країни буде мати обмеженні доходи, воно купуватиме лише товари першої необхідності. Отже, у першому випадку попит стимулюватиме виробництво, а у другому його згортання.

Ринок забезпечує зв'язок між виробництвом та споживанням, пропорційність процесу відтворення, його цілісність.

Більш повно і глибоко сутність ринку можна розкрити через функції, які він виконує. Головні з них такі: регулююча, стимулю­юча, розподільча та інтегруюча.

Регулююча функція ринку забезпечує постійність зв'язків між різними галузями виробництва, попитом і споживанням, встановлення пропорцій в економіці та безперервність процесу відтворення.

Стимулююча функція ринку полягає в тому, що вона сприяє заохоченню тих, хто найбільш раціонально використовує чинники виробництва для одержання найкращих кінцевих результатів, застосовуючи найновіші досягнення науки, техніки, організації, стимулювання праці та управління. Якщо суб'єкти господарювання не прагнутимуть до постійного підвищен­ня ефективності виробництва, їхні індивідуальні витрати виробництва будуть вищими, ніж суспільне необхідні, вони будуть неконкурентоспроможними і стануть банкрутами. А це означає, що ринок виконує і розподільчу функцію.

Ринок робить економіку єдиним цілим, розвиваючи систему горизон­тальних і вертикальних зв'язків (підприємств, галузей, регіонів), у тому числі зовнішньоекономічних. У цьому виявляється інтегруюча функція ринку.

Формування ринкової економіки в Україні розпочалося з відтворенням ринкових інституцій, які існували лише в зародковому стані. Це має відбуватися за схемою, яка враховує економічні, політичні, історичні та психологічні особливості, характерні для нашої країни.

Світовий досвід показує, що при виборі певної моделі економіки та її реалізації потрібно враховувати загальне і специфічне, яке є змістом перехідної економіки, у стадії якої перебуває Україна. Водночас обов'язково слід мати на увазі, що загальні закономір­ності для перехідної економіки неоднаково виявляються в різних умовах, скажімо, в умовах східної та західної цивілізації.

Для України найприйнятнішою є модель соціальне орієнтованого рин­ку, який у кінцевому підсумку підпорядковуватиме діяльність своїх функціо­нальних структур задоволенню матеріальних і духовних потреб людини.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Аккерман Ф., Ананьин О., Вайскопф Т., Гудвин Н. Экономика в контекс­те (вопросы преподавания экономической теории) // Вопросы экономики. -2003. - №2. -С. 134 -147.
  2. Амбросов В., Маренич Т. Організаційні фактори підвищення результати­вності реформ // Економіка України. — 2004. - №3. — С.73-78.
  3. Базилевич В. Д. іктор Дмитрович, Попов В. МПолітекономія: Підручник для студентів вищих закладів освіти / Віктор Дмитрович Базилевич (ред.) Віктор Дмитрович Базилевич (ред.) . — К. : Знання-Прес, 2001. — 581с
  4. Варга В. Деньги и цены // Мировая экономика и международные отноше­ния. -2006.-На 12.-С. 91-101.
  5. Всеобщая история: Справочник студента / С. В. 1 Іовиков, Л. С. Ма-цыкин, М. И. Дмитриев. — М.: Слово, ACT, 2005.
  1. Дем'яненко С. До стратегії і тактики економічного реформування // Економіка України. - 2004. - №1. - С.55 - 59.
  2. История мировой экономики: Учебник / Под ред. Г. Ь. Поляка и А. Н. Марковой. — М.: ИНФРО, 2006.
  3. Капитонов М., Сметаннії С. История экономики: Учебник. — М.: Академический Проект, 2004.
  4. Ковальова І. Д. Навчальний посібник для самостійної роботи з дисципліни \"Політекономія\" / Національний ун-т кораблебудування ім. адмірала Макарова. Інститут післядипломної освіти . —Видавництво НУК, 2005. — 253с.
  5. Кузнецова Л. Л/. История экономики. — М.: Норма, ИНФРА. 2004.
  6. Маркс К. Капитал. Критика политической экономии. - Т. 3 // Маркс К., Энгельс Ф. Соч. - 2-е изд. -Т. 25. - Ч. 1. - 545с.
  7. Мельник Л.К., Пиниченко И.И., Дуброва Н.П., Самилык Т.П. Рынок и це­ны: Учеб. пособ.: Січ, 2005. — 191 с.
  8. Основи економічної теорій: Підручник / А.А Чухно, П.С. Єщенко, Г.Н. Климко та ін. ; за ред. А.А Чухна. - К.: Вища школа, 2001. - 606 с.
  9. Фінансовий і ціновий механізм в умовах переходу до ринку/ М.Я. Дем'яненко, О.М. Шпичак та ін./ За ред. П.Т. Саблука, М.Я. Дем'яненка, О.М. Шпичака, Д.В. Полозенка. - К.: Урожай, 2004. -352с.
  10. Энгельс Ф. Наброски к критике политической экономии // Маркс К., Эн­гельс Ф. Соч.- 2-е изд. - Т. 1. - С. 544-571