Смекни!
smekni.com

Економіко-математичне моделювання та прогноз характеристик цінних паперів (стр. 4 из 5)

перша - полягає у визначенні видів активів та їхньої частки у портфелі, що компонується;

друга - деталізована, призначена для знаходження кількості акцій кожного активу в портфелі.

Для вирішення цієї задачі отримано моделі статистичного прогнозу:

- доходності активу:

,

де

- параметр еволюції дивіденду;

- вартість i-го активу (ціна покупки) на початку періоду;

- поточний доход, отриманий від i-го активу протягом даного часу (дивіденди);

r – ринкова процентна ставка;

- середньої доходності активу:

де

- середнє значення дивідендів;

- дисперсія дивідендів на інтервалі оцінювання [t];

- коефіцієнт кореляції дивідендів на інтервалі оцінювання [t].

Отримані автором моделі та постановка задачі оптимального компонування портфеля активів, призначені для оперативної роботи інвесторів, що оцінюють доходність портфеля в умовах ринкового дисконтування вартості акцій.

Третій розділ “Аналіз і кількісне дослідження економіко-математичних моделей прогнозу характеристик цінних паперів” визначає практичну значимість дисертаційної роботи.

За допомогою моделей прогнозу характеристик облігацій можна прогнозувати ринкову вартість облігацій та оцінювати їхню доходність у залежності від умов дисконтування. Ці моделі дозволяють інвестору оцінити поточну вартість облігації, рівень її доходності та зробити висновок про доцільність її придбання, зберігання або продажу.

Проведено аналіз поведінки показників вартості і доходності облігації між купонними виплатами, зіставлено розрахункову вартість і доходність із поточними ринковими, визначено тактику операцій інвесторів.

Для моделі прогнозу вартості купонної облігації проведено кількісний розрахунок доходності облігації. При прийнятті рішення купівлі-продажу здійснено порівняльний аналіз співвідношень купонної ставки і дисконтування вартості щодо ринкової процентної ставки.

На підставі фактичного матеріалу проведено кількісне дослідження моделей та алгоритмів з аналізом середньостатистичного збігу прогнозу з фактом. Розроблено алгоритми прийняття рішень, які можна використати у АРМ інвестора.

Для моделі оцінки доходності облігацій в умовах неплатежів наведено кількісний розрахунок, зіставлений із класичним прикладом розрахунку по моделі Альтмана. Зіставлення показало, що розрахунки, проведені по розробленим у дисертації моделям, збільшують точність прогнозу доходності купонних облігацій на 3,45%. Кількісне дослідження алгоритму показало, що середньостатистична точність прогнозу не нижче 85% для мінімального рівня надійності оцінювання.

На підставі розробленої моделі прогнозу попиту на облігації складено алгоритм, особливості якого представлено кількісним розрахунком. Цей алгоритм може бути використаний в АРМ емітенту.

Алгоритм імунізації портфеля облігацій, заснований на трьох рівнях оцінювання, представлено числовим прикладом, у якому виділені позиції купонних і безкупонних облігацій із різними термінами погашення, з прогнозом доходності до погашення, дюрації і дисперсії кожного активу.

Економіко-математичні моделі та алгоритми компонування ризикових активів (акцій) можна використовувати в АРМ інвестора або його оператора, що реалізує операції купівлі-продажу на біржовому та позабіржовому фондовому ринках.

Висновки

Використовуючи методи аналізу і синтезу, відомі методи економіко-математичного моделювання, в дисертації синтезовано методологічний, теоретичний та інструментальний апарат, який дозволяє емітенту і інвестору здійснювати ефективну діяльність на фондовому ринку.

У відповідності з поставленими цілями та задачами в роботі отримано такі результати:

1. Проведено системний аналіз вітчизняного фондового ринку, характеристик цінних паперів, показників їх емісії і обігу. Аналіз показав, що при прогнозах емісії облігацій необхідно враховувати: обсяги можливих інвестицій, різні процентні ставки та темпи інфляції, що визначають рівень дисконтування вартості цінних паперів.

Ефективний обіг облігацій на вторинному ринку визначається доходністю до погашення, дисконтованою відносно процентних ставок і різноманітних податків з оцінкою ризику купонних неплатежів. При оперативному управлінні портфелями облігацій необхідно враховувати динаміку ціноутворення “коротких” та “довгих” позицій активів.

Ефективність операцій з акціями підпорядковується ризику інвестицій в дані цінні папери, пов‘язаного зі зміненням процентних ставок, їх доходністю і відносною доходністю.

Економічна ситуація в країні, що визначає дискретно-неперервний характер операцій на фондових ринках, дозволила обґрунтувати актуальність задач прогнозування характеристик облігацій і акцій для інвесторів і емітентів України.

2. Дослідження сучасних методик і моделей прогнозу характеристик цінних паперів показало, що для перехідного періоду економіки України оцінки по цих моделях є некоректними. Аналіз цих моделей і методик дозволив виділити загальнометодологічні аспекти прогнозування і особливості їх застосування для вітчизняного фондового ринку.

3. Проведений аналіз фондового ринку України дозволив сформувати концепцію економіко-математичного моделювання характеристик цінних паперів та їх компонування у портфель. Економічні показники активів у період переходу економіки України до ринкових відносин характеризуються різкими коливаннями, високою амплітудою і частотою. В цих умовах необхідно модифікувати відомі моделі і методики та, використовуючи існуючі постановки задач, синтезувати інструментарій, який дозволяє інвестору і емітенту ефективно здійснювати операції на вітчизняному фондовому ринку.

4. Згідно сформульованій концепції поставлено і вирішено задачі: синтезу економіко-математичних моделей прогнозу вартості і доходності облігацій в умовах жорсткого оподаткування; оцінювання ризику операцій з облігаціями, що мають різні ймовірності купонних неплатежів; прогнозу обсягу емісії облігацій; оперативного формування і управління імунізованими портфелями ризикових і безризикових активів.

5. Згідно з синтезованими економіко-математичними моделями розроблено алгоритми прогнозу характеристик цінних паперів і управління їх портфелями. Програмна реалізація цих алгоритмів відображає спектр практичного застосування результатів дослідження у вигляді інструментарію оперативної діяльності емітентів, інвесторів і операторів на фондовому ринку України.

6. Для аналізу адекватності синтезованих моделей і алгоритмів проведено кількісне дослідження зі середньостатистичними оцінками точності прогнозу і економічним аналізом рішень, що приймаються. Результати дослідження апробовано у ДФ АКБ “Новий” з економічним ефектом 240 тис. грн.

Список опублікованих робіт за темою дисертації

1. Малич Л.А., Марченко С.И. Внутрипроизводственные отношения акционерного предприятия // Особенности развития рыночной экономики в переходный период: (Сб. науч. ст.) – Донецк: ДонГУ. - 2004. – С.44-47 (Автором визначено постановку задачі проектів внутрішньовиробничих відносин акціонерного товариства).

2. Малич Л.А. Проблемы бухгалтерской отчетности инвестиционных фондов и компаний. Оценка и рекомендации по расчету стоимости чистых активов // Особенности развития рыночной экономики в переходный период: (Сб. науч. ст.) – Донецк: ДонГУ.- 2004. – С.131-136.

3. Малич Л.А. Права акционера – момент возникновения // Материалы вузовской научной конференции: экономические науки. – Донецк: ДонГУ. – 2005. – С. 66-68.

4. Малич Л.А. Анализ индикаторов фондового рынка: Сб. науч. тр. “Финансы, учет, банки”. – Донецк: “Донбасс”, 2006. – С.147-153.

5. Бондарєв Б.В., Маліч Л.А. Вiдкличнi облiгації // “Схiд”. – 2006. – №6. – С.15-18. (Автором представлено аналіз облігацій, які мають застереження про відклик).

6. Малич Л.А. Математические модели прогноза стоимости страхового полиса // “Приднепровский научный вестник”. – 2006. – №98 (165). – С.7-12.

7. Малич Л.А. Экономико-математическое исследование моделей облигаций// “Приднепровский научный вестник”. – 2006. – №99 (166). – С.7-33.

8. Бондарев Б.В., Малич Л.А. Прогнозирование спроса на рынке облигаций // “Приднепровский научный вестник”. – 2006. – №100 (167). – С.23-30. (Автором розроблено моделі прогнозу попиту облігацій та визначено можливості їх застосування).

9. Малич Л.А. Модели доходности купонных облигаций в условиях неплатежа//“Приднепровский научный вестник”. – 2006. – №125 (192). – С.18-26.

10. Бондарев Б.В., Малич Л.А. Модели прогноза стоимости облигаций // Журнал “Вестник Донецкого университета. Серия В “Экономика и право”. – 2007. – №1. – С.151-155. (Автором синтезовано моделі прогнозу вартості купонної облігації з урахуванням оподаткування на основний капітал та купонний доход).

11. Гузь Н.Г., Гнатушенко В.В., Малич Л.А. Управление инвестициями на рынке ценных бумаг // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий гос. ун-т. // Модели контроллинга. – Донецк: ДонГУ, 2007. – №4. – С.70-74. (Автором синтезовано моделі прогнозу доходності активів оптимального формування портфеля цінних паперів).

Анотація

Маліч Л.А. Економіко-математичне моделювання та прогноз характеристик цінних паперів. - Рукопис.