Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності діяльності ПриватБанку на основі теорії синергетики (стр. 19 из 24)

Для даної інформаційної системи на комп'ютері повинна бути встановлена операційна система Windows 98 або більш пізні версії. Сама система повинна бути встановлена в папку C:\Program Files\... На робочому столі системи повинний бути створений ярлик, з посиланням на файл системи.

У даній роботі пропонується новий простий у використанні варіант інформаційної системи створений спеціально для розрахунку фінансової стійкості банку, а після і для моделювання впливу зовнішнього середовища, показників фінансової стійкості та фінансової стійкості. Рішення цієї виконувалося з застосуванням табличного процесора Excel. Заставка та головне меню запропонованої інформаційної системи представлений у додатку Г.

Інформаційна система займає в Microsoft Excel вісімнадцять аркушів. На першому листі створені три кнопки за допомогою редактора Visual Basic. Для цього необхідно було зробити наступні операції:

1. Додати панель інструментів «Елементи керування».

2. Ввійти в режим конструктора.

3. На панелі інструментів вибрати значок кнопки і розтягти його в потрібному місці.

4. У властивостях об'єкта вказати назва кнопки.

5. Перейти в редактор Microsoft Visual Basic і записати макрос відповідному переходові з даного листа, на необхідний.

6. Вийти з режиму конструктора.

Текст програм:

Private Sub Avtor_Click() виводиться на екран інформація про UserForm1.Show автора у виді інформаційного вікна.

End Sub

Private Sub Vhod_Click() перехід на Лист1 шляхом натискання на

Лист1.Activate кнопку

End Sub

Усі кнопки переходу з одного листа на інший створюються аналогічно приведеному прикладові.

Private Sub Vihod_Click() вихід із системи з запитом на

ActiveWorkbook.Close збереження

End Sub

Видалення лінійок прокручування, сітки і ярличків виконується наступними командами, що впливають на робочу книгу і лист:

With Active Window

DisplayHorizontalScrollBar = False лінійна горизонталь у книзі

DisplayVerticalScrollBar = False лінійна вертикаль у книзі

DisplayWorkbookTabs = False ярлик у книзі

DisplayGridlines = False сітка листа

DisplayHeadings = False заголовок рядків і стовпців

End With

Для створення користувальницької форми необхідно у редакторі VBA виконати команду Вставка/UserForm (Insert/UserForm). На екрані з'явиться порожня користувальницька форма і Панель інструментів, схожа на панель Елементи управління, вікно Властивості містить властивості користувальницької форми і воно додається в список вікна проекту.

Поміщати елементи управління на користувальницьку форму можна щигликом миші по елементу і перетаскуванням його у вікно користувальницької форми в потрібне місце. Для зміни властивостей елемента управління необхідно його виділити й у вікні Властивості виконати необхідні зміни властивостей. У будь-який момент форму можна відкрити, натиснувши кнопку Запуск підпрограми/ UserForm на панелі інструментів.

Для відображення форми з підпрограми VBA викликається метод Show користувальницької форми. У приведеному прикладі форма UserForm1 відображена на екрані і перевіряється натискання кнопок ОК за допомогою властивості Tag користувальницької форми.

Sub Відображення_форми ()

UserForm1. Show

If UserForm1. Tag = vbOK Then

MsgBox "Натиснута кнопка ОК"

Else

MsgBox "Натиснута кнопка Сховати"

End If

End Sub

Для закриття користувальницької форми викликається метод Hide елемента управління. Тобто форма може бути закрита за допомогою коду, зв'язаного з кнопкою на формі, що містить виклик методу Hide. Для відображення модуля коду форми UserForm1 необхідно виділити її у вікні проекту і виконати команду Вид/Програма (View/Code) або за допомогою подвійного щиглика мишею по модулю UserForm1, або щиглика правою кнопкою на формі чи елементі управління.


5 ОХОРОНА ПРАЦІ

Охорона праці – соціально – технічна наука, що виявляє і вивчає виробничі небезпеки і професійні шкідливості, розробляє методи їхнього запобігання або ослаблення з метою усунення нещасних випадків, професійних захворювань, аварій і пожеж [12].Більшість професій банку жадає від його працівників значної розумової і нервово-емоційної напруги, великої напруги зорово-моторного аналізатора при різкому обмеженні рухової активності, змушеній робочій позі переважно сидячи.У банку розроблені і діють усі необхідні нормативні акти про охорону праці (накази, положення, норми, правила, переліки, інструкції й ін.). Керівники, фахівці й інші працівники банку забезпечуються всіма необхідними нормативними актами про охорону праці.Умови праці на робочих місцях і в приміщеннях банку в основному відповідають вимогам нормативних актів про охорону праці. Банк забезпечує дотримання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.Для створення і підтримки нормальних, безпечних і нешкідливих умов праці в банку розробляються і реалізуються щорічно комплексні заходи щодо охорони праці.На заходи щодо охорони праці в Приватбанку витрачаються значні засоби:- навчання;- медогляди і лікувально-профілактичні заходи щодо їхніх результатів;- щеплення проти грипу;- створення необхідного мікроклімату в приміщеннях, рівня вентиляції, освітленості робочих місць;- реконструкції, планово-профілактичне обслуговування і ремонт приміщень, устаткування і засобів праці для забезпечення їхньої безпечної експлуатації;- забезпечення спецодягом і іншими засобами індивідуального захисту працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки;- забезпечення працівників питною водою й оздоровчими напоями, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам;- санітарна обробка приміщень;- перевезення працівників банку, що проживають у віддалених районах, на роботу і з роботи й ін.У зв'язку з наявністю на робочих місцях різного роду і виду технічних пристроїв, пальних матеріалів, необхідністю виконання окремих робіт підвищеної небезпеки, працівники банку і їхніх керівників повинні знати і виконувати (дотримувати) норми, правила, вимоги безпеки, зазначені в нормативних актах про охорону праці і пожежної безпеки.

5.1 Загальні вимоги безпеки

При придбанні і введенні в експлуатацію комп'ютерної техніки необхідно дотримувати і виконувати наступні вимоги:

- комп'ютерна техніка, що здобувається, повинна відповідати вимогам діючих в Україні стандартів, національних стандартів держав-виробників, "Правил охорони праці при експлуатації електронно-обчислювальних машин (ДНАОП 0.00-1.31-99)" (п.3) і мати відповідні оцінки на корпусі, у паспорті або іншій експлуатаційній документації;

- після запровадження в дію "Правил охорони праці при експлуатації електронно-обчислювальних машин (ДНАОП 0.00-1.31-99)" забороняється використання нової комп'ютерної техніки, що підлягає обов'язкової сертифікації в Україні, або в стандартах на яку утримуватися вимоги по забезпеченню безпеки праці, життя і здоров'я людей, без наявності виданого у встановленому порядку або визнаного в Україні відповідно до державної системи сертифікації Укрсепро сертифіката, що засвідчує їхня відповідність обов'язковим вимогам;

- прийняття в експлуатацію нової комп'ютерної техніки повинне здійснюватися тільки при наявності в комплекті з нею паспорта, інструкції або іншій експлуатаційній документації, переведеної на український (або також і росіянин) мова;

- відеотермінали, комп'ютери, спеціальні периферійні пристрої ЕОМ, вітчизняні й імпортні, що знаходяться на момент запровадження в дію "Правил охорони праці при експлуатації електронно-обчислювальних машин (ДНАОП 0.00-1.31-99)" і не мають сертифікату, у плині 2-х років після запровадження в дію "Правил охорони праці при експлуатації електронно-обчислювальних машин (ДНАОП 0.00-1.31-99)" повинні пройти оцінку (експертизу) їхньої безпеки і нешкідливості для здоров'я людини, відповідності вимогам діючих в Україні стандартів і нормативно-правових актів про охорону праці в організаціях (лабораторіях), що мають дозвіл органів державного нагляду за охороною праці на проведення такої роботи.

Облаштованість робочих місць, обладнаних відеотерміналами, повинне забезпечувати:

- належні умови висвітлення приміщення і робітника місця, відсутність відблисків;

- оптимальні параметри мікроклімату (температура, відносна вологість, швидкість руху, рівень іонізації повітря);

- належні ергономічні характеристики основних елементів робочого місця;

а також враховувати наступні небезпечні і шкідливі фактори:

- наявність шуму і вібрації;

- м'яке рентгенівське випромінювання;

- електромагнітне випромінювання;

- ультрафіолетове й інфрачервоне випромінювання;

- електростатичне поле між екраном і оператором;

- наявність пилу, озону, окислів азоту й аэроионизации.

Відеодисплейний термінал на основі електронно-променевої трубки (ЭЛТ) є джерелом випромінювання декількох визначених діапазонів електромагнітного спектра.

Реальна інтенсивність випромінювання кожного діапазону, частота й інші параметри залежать від технічної конструкції конкретного термінала, режимів роботи ВДТ, екранування й інших факторів.

Рівень більшості цих факторів не перевищує гранично припустимих значень і тому вплив електромагнітних хвиль, статичної електрики, на користувача ВДТ найчастіше, буває незначним.