Смекни!
smekni.com

Макроекономічне моделювання та прогнозування валютного курсу в Україні на основі нечіткої логіки (стр. 2 из 5)

Запропоновано використовувати теорію рефлексивності при побудові моделей прогнозування валютного курсу на основі теорії нечіткої логіки. Виявлені та систематизовані залежності рефлексивних дій учасників на валютному ринку.

Відносно до вимог теорії нечіткої логіки розроблена класифікація чинників, які впливають на формування валютного курсу в Україні, визначений вплив цих чинників на динаміку валютних курсів. Вперше запропоновано враховувати при прогнозуванні курсу валюти думки експертів, задані в лінгвістичній формі.

Вперше розроблена математична модель прогнозування курсу національної валюти України на основі застосування теорії нечіткої логіки та теорії рефлексивності. Розроблена і формалізована експертна база знань. Вперше отримані рівняння, що описують залежності валютного курсу від вхідних змінних, заданих нечітко.

Оригінально, в порівнянні з традиційними методами оптимізації, проведено налагодження моделі прогнозування курсу національної валюти шляхом застосування методу генетичного алгоритму. На основі запропонованої моделі виконано прогнозування курсу національної валюти та зроблено порівняння прогнозованих курсів з фактичними даними.

Доведена можливість використання запропонованої моделі прогнозування курсів валют не тільки в короткостроковому, але й в довгостроковому періоді за умови накопичення статистично-експертних даних. Зроблені рекомендації щодо забезпечення “самонавчання" моделі, в яких обгрунтована необхідність постійного поповнення бази знань моделі в залежності від ситуації, що складається на валютному ринку.

Розроблена система підтримки прийняття рішень на валютному ринку України в залежності від результатів прогнозування валютного курсу, отриманих при застосуванні запропонованої моделі.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення роботи полягає у можливості здійснення прогнозування курсу національної валюти в залежності від конкретної економічної ситуації, що склалася на валютному ринку; використанні отриманих результатів для прийняття на макрорівні практичних рішень в галузі валютного регулювання, спрямованих на попередження відхилень курсу національної валюти в несприятливий бік; введенні на мікрорівні валютних застережень при укладанні зовнішньоекономічних контрактів тощо.

Одержані практичні результати впроваджено у Вінницьких філіях комерційних банків: “Приватбанк", “Правексбанк” та ВАТ “Державний експортно-імпортний банк України”. Результати досліджень впроваджено також у навчальний процес на кафедрі менеджменту та моделювання в економіці ВДТУ. Підтвердженням впровадження результатів дисертаційної роботи є наявність відповідних актів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати виконаних в дисертації досліджень доповідались та обговорювались на 17 міжнародних і регіональних конференціях. Основні з них: Міжнародна науково-практична конференція “Україна на порозі XXI століття: Економіка, Державність" (м. Вінниця, 2005); IV Міжнародна наукова конференція молодих вчених-економістів “Проблеми забезпечення економічного зростання" (м. Донецьк, 2006); V Міжнародна науково-практична конференція “Наука і освіта - 2007” (м. Дніпропетровськ, 2007); Науково-практична конференція “Промисловий потенціал Вінниччини: сучасний стан та перспективи розвитку” (м. Вінниця, 2007); “V міжнародна конференція з м’яких обчислювань та вимірювань SCM'2007” (м. Санкт-Петербург, Росія, 2007) та інші.

Публікації. Основний зміст роботи опубліковано у 21 друкованій праці, в тому числі 7 статей у наукових журналах, що входять до переліку ВАК України, з яких 3 статті написані автором одноосібно.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, основних висновків по роботі, списку літературних джерел (145 бібліографічних посилань, 12 сторінок) та 8 додатків (37 сторінок). Загальний обсяг дисертації, в якому викладено основний зміст, складає 164 сторінки і містить 58 рисунків,19 таблиць. Повний обсяг дисертації - 230 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі дана загальна характеристика дисертаційної роботи, обгрунтована актуальність теми, сформульована мета досліджень, дана характеристика наукової новизни і практичної цінності одержаних результатів та наведено дані щодо їх апробації. Оцінено особистий внесок автора.

У першому розділі розглянуто сучасний стан вітчизняних та зарубіжних досліджень проблем прогнозування економічних процесів, і зокрема валютних курсів.

На думку автора, всі основні макроекономічні показники, за допомогою яких вимірюється стан економіки, можна поділити на 2 групи, а саме: показники, що визначають кількісні параметри і характеризують тенденції розвитку соціально-економічної системи, та показники, за допомогою яких відображаються якісні характеристики даної системи. При моделюванні економічних процесів дуже важливим є поєднання показників обох груп; в іншому випадку економіко-математичні моделі не будуть адекватно відображати економічні процеси, що відбуваються. Тому в дисертаційній роботі пропонується при моделюванні і прогнозуванні економічних процесів об’єднувати в моделях як статистичні, так і експертні дані.

Для реалізації поставленої в дисертації задачі автор розглянув особливості моделювання та прогнозування валютних курсів із застосуванням різних методів, зробив їх порівняльний аналіз, навів сучасні макроекономічні моделі, які можна використовувати для прогнозування валютних курсів, вивчив їх переваги та недоліки.

Автором був зроблений висновок, що традиційні методи прогнозування валютного курсу, які базуються переважно на кількісних параметрах, не повною мірою відповідають потребам сьогодення. Дисертантом була вивчена загальна методика моделювання на нечіткій логіці, зроблений її ретельний аналіз та доведена можливість використання цієї теорії для прогнозування валютних курсів. В зв’язку з цим автором був запропонований новий метод прогнозування валютних курсів, наведений на рис.1, а також розроблена удосконалена класифікація методів прогнозування, наведена на рис.2.

Рис.1. Запропонований метод прогнозування валютного курсу

Рис.2. Класифікація методів прогнозування

Використання теорії нечіткої логіки для прогнозування валютних курсів, на думку автора, дасть можливість:

оперувати вхідними даними, заданими нечітко;

здійснювати нечітку формалізацію критеріїв оцінки чинників, що впливають на валютний курс;

проводити якісне оцінювання як вхідних даних, так і вихідних результатів;

здійснювати моделювання складних економічних систем з заданим рівнем достовірності при наявності вхідних даних, заданих нечітко.

З метою забезпечення більш високої достовірності зроблених прогнозів автором була поставлена задача налагодження моделі прогнозування валютного курсу, для чого були досліджені та сформульовані основні принципи побудови генетичного алгоритму, який буде використовуватись для налагодження цієї моделі.

У другому розділі автором зроблені дослідження проблем, які виникають при моделюванні та прогнозуванні валютних курсів. До чинників, які в значній мірі впливають на прогнозування курсу національної валюти, на думку автора, відносяться: рівень стабільності економічної та політичної ситуації в країні; достовірність статистичних даних, які використовуются при прогнозуванні; значна кількість чинників, що впливають на валютний курс, та їх невизначеність; наявність певного календарного періоду між статистичними даними та часом, на який робиться прогноз курсу валюти.

В результаті проведених досліджень на основі застосування методу експертних оцінок автором була зроблена систематизація та розроблена нова класифікація чинників, що впливають на формування валютного курсу в Україні. До основних кількісних чинників автор відносить:

1. Обсяг грошової маси в обігу. Відповідно до теорії ринкових активів головним фактором, що визначає курс національної валюти, є обсяг грошової маси в державі. На національному і світовому ринку вартість валюти тим менша, чим більше її буде в обігу.

2. Рівень інфляції. Чим вище рівень інфляції в країні, тим сильніші передумови для падіння курсу національної валюти. В свою чергу, інфляційне знецінення грошей викликає зменшення купівельної спроможності валюти.

3. Рівень облікової ставки. Підвищуючи облікову ставку, держава знижує вартість цінних паперів та підвищує ставки за кредитами в комерційних банках. Це викликає нестабільну ситуацію на валютному ринку і може спричинити зниження курсу національної валюти.

4. Рівень валютних резервів. Чим більші валютні резерви Національного банку країни, тим більші можливості має цей банк для здійснення валютних інтервенцій та підтримки стабільного курсу національної валюти.

5. Рівень індексу Dow Jones (Доу-Джонса). Цей суто американський показник характеризує стан економіки США, яка суттєво впливає на співвідношення курсу долара практично до всіх валют світу.

6. Сальдо торговельного балансу країни. Якщо торговельний баланс погіршується, то це є показником того, що країна більше купує за кордоном іноземних товарів, ніж продає власних. Тобто, на валютному ринку з боку учасників торгових операцій зростає попит на іноземну валюту, що створює умови для падіння курсу національної валюти. Навпаки, при позитивному сальдо торговельного балансу виникає тенденція до підвищення курсу національної валюти.

7. Обсяг експорту та імпорту. Експорт є показником ефективності функціонування економіки, певною оцінкою конкурентоспроможності її продукції. Чим більший обсяг експорту при постійному обсязі імпорту, тим кращі умови для підтримки курсу національної валюти.