Смекни!
smekni.com

Державне фінансування політичних партій в європейських країнах (стр. 3 из 3)

Розподіл фондів здійснюється згідно результатів виборів. Щоб компенсувати витрати на проведення кампанії, за кожний голос, отриманий партією, їй виплачується 5 німецьких марок (3.30 доларів США). Ці гроші розподіляються між партіями пропорційно результатів другого етапу голосування. Тим партіям, які проводять кампанію тільки в масштабах регіону (без списку кандидатів від Землі), сума компенсації в 5 німецьких марок виплачується за кожен голос на виборчій дільниці, де отримано 10 відсотків від загальної кількості голосів.

Крім розподілу коштів на підставі результатів голосування, про що сказано вище, основна сума сплачується кожній партії, котра здобула на другому етапі голосування, принаймні, 2 відсотки голосів. Ця сума дорівнює 6 відсоткам асигнування для кожної партії. Однак вона не може перевищувати 80 відсотків від суми, виплаченої на підставі результатів голосування. Практику виплати базової суми було запроваджено 1989 року. Її мета - компенсувати партіям за постійні витрати на звертання до виборців, не зважаючи на результати.

Компенсація призначається спікером Бундестагу згідно заявці партії, яку вона повинна подати протягом двох місяців з початку встановленого законом терміну. Однак після виборів виплата не здійснюється повністю: ті партії, котрим компенсація була потрібна на попередніх виборах, можуть звертатися із заявкою про виплату авансу на другий, третій, або останній рік встановленого законом чотирирічного терміну.

Для отримання коштів встановлено лише кілька умов і обмежень. Найсуттєвіше - обмеження суми компенсації за проведення виборів до рівня загального прибутку партії, що надходить з інших джерел - в межах чотирьохрічного періоду - рахуючи назад від другого календарного року з часу нарахування начислення компенсації. Іншим важливим обмеженням є стягнення податків доти, доки партія не представить річний фінансовий звіт.

Хоча параграф 18 Закону про партії передбачає компенсацію лише за "необхідні витрати на відповідну виборчу кампанію", жодних обмежень на витрати цих коштів не накладаються, а компенсація не грунтується на реальних витратах. Партії отримують компенсації не за перелічені по пунктах витрати, а на стабільні субсидії згідно викладеного порядку.

Крім того виборчі кампанії у Німеччині субсидуються також непрямо, а через виплату дотацій політичним партійним закладам, звільнення від податків членських внесків та вирівнювання платежів, що отримують партії - з тим, аби пристосуватися до іншого рівня зменшення податків. Єдиний привілей, що ним користуються партії під час виборів - обмежений час безкоштовної реклами на телебаченні й радіо. Транспортні витрати не субсидуються. Друк програм для заохочення виборців субсидується непрямо - через виплату коштів політичним закладам.Під час виборчої кампанії телебачення і радіо виділяють час на рекламу партій.

2.4 Державне фінансування політичних партій в Іспанії

Також діє система державного фінансування політичних партій. Фінансова звітність партій повинна публікуватися. Дозволені пожертви від профсоюзів та корпорацій. Максимальний розмір аномімної пожертви – 5% від обсягу державного фінансування. Іноземні пожертви заборонені. Умови надання державної підтримки: 1) Представленість партії у парламенті. 2) Отримання партією не менше 3% голосів виборців на попередніх виборах. Форма державної підтримки виражається у загальному нецільовому фінансуванні. Обсяг державної підтримки: загальна сума державної підтримки партій визначається парламентом. 1/3 цієї суми розподіляється між представленими у парламенті партіями залежно від кількості місць, що належать їм у нижній палаті.

2/3 загальної суми, що спрямовується на державну підтримку партій, розподіляється між усіма партіями, що взяли участь у виборах і відповідають вказаній вимозі, пропорційно кількості здобутих ними голосів на свою підтримку. Фінансування парламентської діяльності політичної партії відсутнє.

2.5 Державне фінансування політичних партій у Бельгії

У цій країні також діє система державного фінансування діяльності політичних партій зі своїми особливостями. Умовами надання державної підтримки партії є наявність хоча б одного представника у парламенті або сенаті; щорічне подання фінансової звітності у Комітет парламентського контролю. Форма державної підтримки також виражається у загальному нецільовому фінасуванні. Обсяг державної підтримки: партії мають право на щорічну підтримку у розмірі 50 млн. бельгійських франків, плюс 50 бельгійських франків за кожний отриманий на виборах голос. Фінансування парламентської діяльності політичної партії також не застосовується. Варто також зазначити, що фінансова звітність партій повинна публікуватися. Пожертви від профсоюзів та корпорацій заборонені. Максимальний розмір анонімного пожертвування 125 долларів. Дозволені також іноземні пожертвування.


Висновки

Таким чином закріплення державного фінансування політичних партій є головною тенденцією розвитку законодавства як зарубіжних держав так і нашої держави. Державне фінансування діяльності політичних партій має як свої позитивні, наприклад запобігання політичній корупції, так і негативні риси, наприклад марнотратство коштів державного бюджету політичними партіями, тому воно має носити обмежений характер. Межі державного фінансування політичних партій мають бути чітко визначені у законодавстві. Держава не повинна фінансувати всі без вийнятку політичні партії. Державні субсидії повинні надаватися політичним партіям і розподілятися між ними відповідно до критеріїв електорального представлення, тобто за результатами виборів. Партія, яка не набрала жодного мандата на кількох виборах підряд, взагалі повинна втратити право на отримання державних субсидій як це має місце у деяких зарубіжних країнах. Крім того держава повинна, на нашу думку фінансувати лише справжні ідеологічні партії, а не формальні політичні клуби.

Державне фінансування діяльності політичних партій у зарубіжних країнах є досить різним, воно має свої особливості в кожній країні, а в деяких країнах і зовсім відсутнє. Фінансування політичної діяльності у більшості зарубіжних демократичних країн так само, як і в Україні, не є без проблемним, воно пов’язано з багатьма чинниками, зокрема, з морально-етичними. Проте, на нашу думку державне фінансування політичних партій є безумовно необхідним. Фінансова підтримка держави стає особливо необхідною в умовах, коли активна участь в політичному житті, і передусім у виборчому процесі, потребує все більших матеріальних затрат. Зрозуміло на них не вистачить ні власних коштів, ні добровільних пожертв. Як це не дивно, але без прямого чи опосередкованого фінансування партій державою вони є нежиттєздатними. Можливо, це і перебільшення, але щодо партій України, де їх становлення так само, як і багатопартійності перебуває у зародковому стані, є актуальним. Підкреслю, що, йдеться про ідеологічні партії, а не так звані партійні холдінги.

Вивчення досвіду державного фінансування політичних партій у зарубіжних країнах має величезне значення для запровадження його у нашій державі. Частково у нас воно вже присутнє. Це наприклад оплата державою виготовлення певної кількості плакатів для учасників виборчого процесу, оплату телерадіоефіру та надання шпальт “Голосу України” та “Урядового кур’єру” для оприлюднення виборчих програм. Але, звісно, цього не досить. Законопроект щодо механізму держфінансування партій був нещодавно прийнятий парламентом . Ним передбачається, що за рахунок держбюджету буде фінансуватися статутна діяльність партій, не пов’язана з виборами. Крім того, пропонується відшкодовувати витрати політичних партій, пов’язані з їх виборчою кампанією. Щорічний обсяг фінансування запропоновано у розмірі 0,01 мінімальної заробітної плати помноженої на кількість громадян, включених до виборчого списку на останніх виборах. Звісно, це стосується тих партій, котрі представлені у Верховній Раді.


Список використаної літератури

1. Шаповал В. М. Конституційне право зарубіжних країн Академічний курс, підручник, Київ, «Юрінком Інтер» 2008 р.

2. Совгиря О. Фінансування політичних партій: правовий аспект, «Право України», 2003 рік, №5.

3. Коваль М.І. Правове регулювання фінансування політичних партій в Україні (теорія і практика) (Офіційний сайт Центральної виборчої комісії України).

4. Веденеев Ю.О., Чижов Д.В. Политические парти: между обществом и государством // Журнал о выборах. — 2002. — № 2. — С. 12 —17.

5. Юдин Ю. Политическая партия и право в современном государстве. — M., 1998. -С. 156-158.

6. "Часопис ПАРЛАМЕНТ" №2/2001.

7. Фінансування політичної діяльності: проблеми законодавчого регулювання,

Ковтунець Олена, «Юридична газета» №11 (11) 10 грудня 2003 року.

8. Регулювання фінансування політичних партій та виборчих кампаній, "Спостерігач", № 19, грудень 1995 року, Майкл Пінто-Душинський.

9. Лапка О. Я., Пікуля Т. О. Конституційне (державне) право зарубіжних країн у схемах, Київ, «Атіка», 2008 р.

10. Конституции зарубежных государств: США, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Канада, Маклаков В. В., - М., БЕК, 1996 г.