Смекни!
smekni.com

Послуги перукарських салонів з манікюру, педикюру, забарвленню брів і вій (стр. 2 из 7)

Пошкодження виникають при відсовуванні або зрізає нігтьової шкірки, якщо ці операції проводяться неакуратно. Частіше за все унаслідок пошкоджень виникає поперечна борозна значної глибини, що розділяє ніготь на дві частини.

Якщо манікюр проводиться недбало, то на поверхні нігтя може утворитися декілька поперечних борозен, нігтьова пластинка стає хвилястою або на ній з'являються білі плями і смуги (лейконіхія).

При грубому виконанні манікюру із застосуванням лаків, фарб, ацетону і інших хімічних речовин нігтьова пластинка починає лущитися, на ній з'являються подовжні борозни, тріщини, вільний край нігтя обломлюється або розщеплюється. Іноді навіть з'являються синє забарвлення, свербіння нігтьових валів.

Після припинення користування шкідливими препаратами нігтьова пластинка у міру відрощування нігтя поступово приходить в норму.

2.4 Врослий ніготь

Це захворювання зустрічається часто, особливо на великих пальцях ніг. Зовнішній край або обидва бічні краї нігтя вростають в шкіру бічних нігтьових валів, викликаючи запалення, набряк і хворобливість валу. В запущеному стані можливі тріщини, язви, нагноєння. При ходьбі з'являється різкий пульсуючий біль. Нігтьова пластинка може викривлятися і товстішати.

– Для профілактики захворювання необхідно стежити, щоб взуття було достатньо широкої, не здавлювала палець, щоб м'які тканини пальця не наповзали на бічну поверхню нігтьової пластинки.

Необхідно також правильно і своєчасно підстригати нігті, стежити за гігієною пальців і стоп, акуратно чистити нігті при педикюрі.

За наявності плоскостопості слід користуватися ортопедичним взуттям, не допускати викривлення великого пальця.

За наявності підвищеної пітливості необхідно провести відповідний курс лікування.

Слід пам'ятати, що неправильно виконаний педикюр також може бути причиною вростання нігтя.

2.5 Задирки

Це поверхневі дрібні надриви рогового шару шкіри в області нігтьових валів. Задирки мають вид витягнутого трикутника. Вони можуть бути одиночними і множинними, зустрічаються звичайно на пальцях рук.

Задирки виникають від травматичних пошкоджень шкіри, від вживання дратівливих шкіру миючих засобів, кислот, лугів, при неправильному догляді за шкірою.

Задирки часто супроводжуються запаленням шкіри навколо нігтьових валів і можуть привести до утворення панариція. Не можна обривати задирки, оскільки при цьому утворюються хворобливі тріщини, через які вільно проникає інфекція.

Видаляють задирки, обережно зрізаючи їх у підстави манікюрними ножицями, після чого мастять спиртним розчином діамантової зелені або рідиною Кастеллані. На запалені ділянки накладають пов'язку з тетрацикліновою маззю або синтомициновой емульсією.

2.6 Навколонігтьові і піднігтьові бородавки

Це доброякісні новоутворення шкіри вірусного походження, що з'являються на тильній поверхні пальців рук і ніг унаслідок зараження вірусом через предмети побуту. Появі бородавок сприяють мацерація і травми шкіри.

Зовні бородавка схожа на сірий щільний окремий вузлик з шорсткою поверхнею. Часто на поверхні бородавки утворюються тріщини, через які в шкіру проникає інфекція.

При тому, що розташовує бородавки на нігтьовому валу, особливо в області матриці нігтя, нігтьова пластинка стає шорсткою, стоншується, на ній утворюються поперечні або подовжні борозни.

Бородавка на кінчику пальця може розповсюдитися під ніготь на ложі нігтя. При цьому з'являються хворобливі відчуття, нігтьова пластинка відділяється від ложа, стає тьмяною.

Піднігтьові бородавки бувають множинними, причому на поверхні пальця бородавок може не бути.

Бородавки на поверхні шкіри пальців лікують рідким азотом, припікають міцними кислотами. піднігтьові бородавки вимагають складнішого спеціального лікування у дерматолога.

3. Профілактика захворювань нігтів

Для профілактики поразки нігтів необхідно оберігати їх від випадкових травм, травмування на виробництві, уникати носіння погано підібраного взуття.

Особливо неприпустимо травмування нігтьових валів і матриці нігтя при манікюрі і педикюрі. Ці процедури повинні завжди проводитися обережно, акуратно, з дотриманням всіх санітарно-гігієнічних вимог.

Для профілактики захворювань нігтів важливо здійснювати постійний гігієнічний догляд за кистями рук і стопами ніг, своєчасно і правильно зрізати нігті, що відростили, носити м'яке вільне взуття.

При появі пітливості ніг, грибкових захворювань міжпальцевих проміжків, стоп і нігтів слід негайно звертатися до лікаря-дерматолога.

4. Робоче місце майстра манікюру і педикюру

Робоче місце манікюрниці повинне знаходитися в сухому, світлому, добре провітрюваному приміщенні. Площа, займана одним робочим місцем, повинна бути не менше 8 м2.

Якщо для виконання манікюрних робіт можна відвести і обладнати місце в приміщенні, де працюють перукарі, то робоче місце майстра педикюру повинне бути ізольованим.

Мал. 3. Крісло педикюру

Приміщення для очікування, гардероб, туалетна кімната, приміщення для стерилізації інструменту повинні бути загальними з іншими відділеннями підприємства побутового обслуговування, при яких знаходиться робоче місце педикюрші.

Розмір робочого приміщення не менше 12 м2. Стіни його на висоту приблизно 1,8 м повинні бути забарвлені масляною фарбою або іншими водостойкими фарбами, обклеєні плівкою або викладені кахлем. Обклеювання стін шпалерами не допускається. Стіни приміщення стерилізації також офарблюють масляною фарбою на висоту 1,5–1,8 м або облицьовували плитками. Потовк і верхня частина стін робочих приміщень повинні бути обштукатурені і побілені. Підлоги повинні бути гладкими, без щілин, зручними для вологого прибирання.

Організувати робоче місце майстра манікюру і педикюру досить просто. Для роботи необхідні стіл з ящиками для спеціальних засобів, білизни і інструментів для манікюру, два стільці – для майстра і клієнта. Поверхня столу повинна бути полірованою або покритою такими матеріалами, які легко піддаються миттю і дезинфекції, – пластиком, лінолеумом або клейонкою.

Стіл повинен бути добре освітлений як природним, так і штучним світлом. Потрібно розташувати стіл так, щоб світло падало на руки клієнта. Освітленість робочого місця – не менше 100 лк.

Крісло для педикюру повинне мати регульовані по висоті опори для ніг (мал. 3).

Стільці, а також крісла і дивани для очікування оббивають дерматином або іншими матеріалами, які легко чистяться і дезінфікуються. Металеві частини хромовані або лаковані.

Для виконання манікюру і педикюру необхідні наступне устаткування, інструменти і білизна:

Меблі і устаткування Для манікюру Для педикюру
Стіл для манікюру 1 __
Стілець для майстра манікюру (педикюру) 1 1
Стілець для клієнта 1 1
Шафа або тумбочка для чистої білизни, інструментів, засобів 1 1
Відро педальне для брудної білизни 1 1
Сміттєзбірник 1 1
Столик для інструментів і необхідних засобів _ 1
Ванна для грон рук 2 _
Ванна для ніг _ 1
Рухома лампа 1 1
Лупа 1 1
Пісочний годинник 1 1
Щітка для прибирання робочого місця 1 1
Апарати і спеціальний посуд
Електричний стерилізатор 1 1
Апарат для чищення нігтів, гіперкератозу стоп 1
Настільний вентилятор 1 1
Бікси для стерильного матеріалу (салфеток, тампонів) 2 2
Інструменти
Напилок для спилювання країв, нігтів і шліфування:
з крупними насічками 2 2
з дрібними насічками 2 2
Ложечка для підняття надкожиці основи нігтя 2 2
Ножиці прямі 2 2
Ножиці зігнуті 2 2
Щипці великі 2 2
Щипці малі 2 2
Пінцет плоский 2 2
Щіточка для нігтів 2 2
Полірувальний прилад 1 1
Білизна (з розрахунку на одного працівника)
Серветки для рук на зміну 15–20 _
Серветки для ніг на зміну - 8–10
Рушник для особистого користування 3 3
Клейонкові фартухи - 2
Халати 3 3
Шапочки або косинки 3 3

Всі електроприлади (стерилізатор, апарат для механічної обробки підошов) повинні бути заземлені. Електричні розетки, вимикачі, електропроводка повинні систематично перевірятися фахівцем.

5. Матеріали для виконання манікюру (педикюру)

У розпорядженні майстра манікюру (педикюру) повинні бути наступні косметичні засоби, медикаменти, перев'язувальні матеріали:

Для манікюру Для манікюру Для педикюру
Рідина для зняття лака 1 фл. 1 фл.
Масло оливкове або персикове 1 фл. 1 фл.
Набір лаків 1 1
Крем для рук 1 т. 1т.
Крем для ніг 1т. 1т.
Тальк 1 уп. 1 уп.
Крем для масажу рук 1т. -
Крем для масажу ніг - 1т.
Йод 5%-ний (15,0 г) 1 фл. 1 фл.
Дезинфікуючий розчин Каретникова
для інструментів 0,500 мл 0,500 мл
Синтоміцинова емульсія 5–10%-на 30,0 г 30,0г
Розчин пероксиду водню 3%-ний 30,0 мл 30,0 мл
Паста й порошок для полірування нігтів 1 1
Вата 150 г. 200 г.
Бинт 2 уп. 2 уп.
Лейкопластир 1 уп. 1 уп.
Серветки марлеві 1 уп. 1 уп.

Вату застосовують у вигляді тампонів, які слід заготовити наперед і тримати в банку з кришкою. Тампони використовують для зняття старого лака з нігтів, при змазуванні маслом нігтьових валів, нанесенні захисного крему на шкіру кистей і в багатьох інших випадках.