Смекни!
smekni.com

Послуги перукарських салонів з манікюру, педикюру, забарвленню брів і вій (стр. 3 из 7)

Для живлення і пом'якшення надкожиці, а також для її дезинфекції перед видаленням застосовують спеціальні креми. Розпушування надкожиці може проводитися за допомогою гарячого мильного розчину.

Манікюрні лаки для нігтів можуть бути безбарвними або забарвленими в різні кольори. Як розчинники лаків застосовуються ацетон, оцтово-амиловий ефір, спирт і інші речовини. Крім того, в лаки додаються так звані пластификатори для більшої в'язкості, наприклад касторова олія.

За призначенням манікюрні лаки діляться на лак-основу (їм покривають нігті перед забарвленням), що декоративний офарблює лак і фіксуючий лак (безбарвний лак, яким покривають ніготь після забарвлення кольоровим лаком).

Для додання нігтям красивого блиску замість лаків застосовують також спеціальні порошки і пасти, за допомогою яких полірують поверхню нігтя, використовуючи замшеву щіточку.

Персикове і оливкове масла застосовують при манікюрі рук з дуже сухою шкірою і при тріщинах нігтьового валу. В цьому випадку замість мильного гарячого розчину пальці занурюють на 10–15 мін в підігріте масло.

Дезинфікуючі розчини застосовують і при видаленні задирок. За наявності глибоких задирок або тріщин нігтьового валу після закінчення манікюру на ці місця накладають пов'язку з синтомициновою емульсією.

При масажі рук застосовується також тальк – білий або сіруватий порошок без запаху і блиску, жирний і слизький на дотик.

6. Правила санітарії і гігієни при виконанні манікюру і педикюру

Майстер педикюру повинен бути забезпечений спецодягом (халат – 3 зміни, косинки – 3, фартухи – 3, рушник для особистого користування – 3), інструментарієм для педикюру, ванною для ніг пацієнта з підведеною гарячою і холодною водою, умивальником з гарячою і холодною водою, загальним денним і штучним освітленням, а також місцевим штучним освітленням (лампою на рухомому штативі), лупою, гумовими рукавичками, а також необхідними дезінфікуючими засобами, стерилізаторами, шафою для чистої білизни, бачком з кришкою для брудної білизни, сміттєзбірником. Кабінет повинен систематично провітрюватися.

Дуже важливо, щоб зовнішній вигляд манікюрниці (педикюрші) відповідав її професії. Вона повинна справляти приємне враження на відвідувачів. Халат або формений одяг повинні бути бездоганно чистими, волосся прибране під косинку або шапочку.

Руки повинні бути ідеально чистими, нігті коротко підстрижені, покриті неяскравим лаком або відполіровані, шкіра рук м'яка, суха. Під час роботи на руках не повинно бути кілець, перснів, браслетів, годинника. Рухи рук легкі, витончені, м'які і пластичні.

Робота манікюрниці і педикюрші пов'язана з проведенням маніпуляцій не тільки на нігтях, але і на шкірі: видалення надкожиці у підстави нігтя, задирок, мозолів, натоптишів і інших утворень із застосуванням різних інструментів (ножиці, щипці, пили, кусачки, спеціальні бори для обробки нігтів) (мал. 4, 5) і перев'язувального матеріалу (марлеві серветки, ватяні тампони), медикаментів (йод, спирт, синтомицинова емульсія, розчин марганцевокислого калію).

Все це вимагає підтримки ідеальної чистоти в кабінеті і на робочому місці, акуратності майстра і особливого змісту її рук, обов'язкової дезинфекції інструментів, а в окремих випадках і стерилізації їх. Умови виконання процедур повинні повністю виключати попадання мікробів через шкіру при легких травмах (уколах, порізах, подряпинах).

Мал. 4. Інструменти для манікюру

Мал. 5. Інструменти для педикюру


В кабінетах манікюру і педикюру необхідно щодня проводити вологе прибирання і провітрювання. При епідеміях грипу майстер працює в марлевій масці.

Перед початком роботи і після прийому кожного клієнта стіл необхідно протирати вологою серветкою, а після закінчення роботи – серветкою, змоченою в 1%-ном розчині хлораміну.

Чистий матеріал, білизну бережуть в окремому ящику столу або шафі. Для відпрацьованого матеріалу і брудної білизни існують спеціальні маркіровані бачки з кришкою, що щільно закривається.

Всі інструменти і посуд перед використанням слід стерилізувати. Інструменти надійніше всього стерилізувати кип'ятінням. Але, враховуючи, що манікюр і педикюр виконуються гострими ріжучими інструментами, які від кип'ятіння тупляться, достатньо опустити їх в дезінфікуючу рідину Каретникова. Її готують в аптеці по наступному рецепту: карболова кислота – 3 г, формалін – 20 г., гідрокарбонат натрію (питна сода) – 15 г., борна кислота – 6 г, дистилююча вода – до 1000 мл. В цю рідину інструмент поміщають не менше ніж на одну годину. При стерилізації в спирті-ректифікаті інструменти повинні знаходитися в ньому 40 мін, в розчині хлораміну (0,3%-ном) – 20 хв.

До надходження на роботу майстра манікюру і педикюру повинні пройти медичний огляд і одержати довідку про допуск до роботи. Крім того, щокварталу вони повинні оглядатися терапевтом, один раз в рік венерологом і пройти флюорографію.

7. Правила і техніка виконання манікюрних робіт

Операції манікюру виконуються в такій послідовності (мал. 6):

1. Готують нігті до манікюру, знявши залишки старого лака за допомогою спеціальної рідини.

2. Дуже довгі нігті укорочують металевою пилою, залишивши ту довжину, яку хоче клієнт. Проте підпилювати нігті до межі шкіри не рекомендується, оскільки при цьому можна поранити шкіру. Край нігтя повинен трохи виступати над кінцем пальця. При підпилюванні нігтям надають овальну форму. Обрізати сухі нігті ножицями або кусачками не рекомендується, щоб вони не тріскалися. Якщо все-таки є необхідність в цій операції, слід заздалегідь потримати нігті у ванні з теплою водою 3–5 хв, щоб вони дещо розм'якшилися.

3. Після підпилювання країв нігтя пальці обох кистей опускаються у ванну з мильною водою або в розчин питної соди (1 чайна ложка на один стакан теплої води). Ванна необхідна для того, щоб розм'якшити навколо нігтьову шкірку. піднігтьовий простір прочищають жорсткою щіточкою.

4. Через 3–5 хв. манікюрша витирає гроно руки клієнта серветкою, мастить нігтьові вали кремом або спеціальним маслом і обережно тупою лопаточкою або загостреною паличкою відсовує нігтьову шкірку від лунки нігтя.

5. Відшаровану нігтьову шкірку зрізають закруглюючими манікюрними ножицями, прагнучи не торкнутися шкіри нігтьових валів. За наявності спеціальної рідини, що видаляє шкірку, замість підрізування ножицями нігтьову шкірку мастять цією рідиною, через декілька хвилин шкірка легко віддаляється.

6. Бічні краї нігтя при необхідності обрізають щипчиками.

7. Шкіру по краях нігтя, що дуже розрослася, зрізають ножицями або щипчиками.

8. Пальці обполіскують водою з додаванням в неї лимонної або оцтової кислоти, з тим щоб нейтралізувати реакцію шкіри після вживання лужного розчину. Руки ретельно витирають м'якою серветкою.

9. Покриття нігтів лаком починають з нанесення безбарвної основи, на яку наносять фарбувальний лак. Колір лака пропонують вибрати клієнтці. При цьому майстер може делікатно дати пораду, який колір більше підходить до форми нігтів, кольору шкіри, губній помаді, а також найбільш прийнятний в тому або іншому випадку.

Потрібно також враховувати вік клієнтки і, звичайно, напрям сучасної моди.

Майстру слід пам'ятати, що яскравий колір лака незручний на роботі жінці будь-якої професії, в цьому випадку рекомендується лак рожевих відтінків. Яскраві тони лака не повинні застосовуватися немолодими жінками, це підкреслюватиме їх вік. Відомо, що по шкірі рук легше визначити вік, ніж по шкірі обличчя.

Для урочистих випадків (свята, прийоми, театр) вибирають колір лака, відмінний від кольору губної помади і одягу і, можливо, навіть далеко не природних відтінків (срібний, золотий, темно-фіолетовий і навіть чорний).

Нігті покривають лаком за допомогою пензлика, як правило, двічі. Можна покривати всю їх поверхню або наносити вузьку смужку по центральній частині нігтя, закриваючи або не закриваючи луночку.

Лаку слід дати підсохнути протягом декількох хвилин. Багато майстрів роблять помилку, пропонуючи сушити нігті біля настільної лампи – лак швидше висихає в прохолодному місці.

10. Покриті кольоровим лаком нігті зберігають свіжий вигляд більш довгий час, якщо покрити їх шаром безбарвного лака, що додає блиск. Лак не тільки прикрашає нігті і руки, але і оберігає нігті від дії несприятливих зовнішніх чинників, у тому числі хімічних речовин, з якими контактує людина.

Слід пам'ятати, що лак може викликати алергічне запалення шкіри навколо нігтя, перехідне в екзему на інші ділянки шкіри рук. Тому, якщо з'явиться навіть невелике роздратування шкіри після вживання лака, фарбувати їм нігті не можна. В цьому випадку клієнтці рекомендується тільки полірувати нігті.