Смекни!
smekni.com

Основні напрями реалізації науково-методичної роботи в навчальних закладах (стр. 11 из 12)


5. Стиль лекції: якість, чіткість і доступність викладу думок, темп викладу матеріалу; доступний для конспектування, оптимальне використання наочних посібників, їх форма і сприйняття студентами, застосування технічних засобів навчання, контакт з аудиторією, раціональне поєднання усного викладу з використанням дошки.

6. Майстерність лектора: ступінь вільного володіння лекційним матеріалом, емоцій­ність, культура мови, зовнішній вигляд, тактовне ставлення до студентів, стриманість в дискусіях і відповідях на питання студентів, вміння зняти напругу і втому в аудиторії.

Сукупність перерахованих показників достатньо повно відображає якісну характе­ристику лекції. Для кількісної характеристики по кожному критерію використовують таку шкалу: 9-8 балів - якість проявляється по всім складовим критеріям; 7-6 балів - якість проявляється досить часто, але не по всім складовим критерію; 5-4 балів - якість проявляється на 50% складових критерію; 3-2 балів - якість проявляється рідко і лише по окремих складовим критерію; І бал - якість відсутня по всім складовим критерію.

Сумування балів по всім критеріям і визначення середнього балу складає загальну характеристику лекції.

Коломийське медичне навчальний заклад імені Івана Франка

Циклова комісія _________________________________

код викладача ____________ , прізвище, ім'я, по батькові ___________________ спеціальність ____________ ,

курс _____________ , група __________________

п/п Якість викладача Оцінка
1. Чи було вам цікаво слухати лекції з даного курсу?.
2. Як ви розумієте основні положення, які викладалися в лекції?
3. Як тісно, на вашу думку, лекційний курс був пов'яза­ний з іншими Формами навчання (практичними, кон­сультаціями?)
4. Чи задоволені ви наочністю викладення матеріалу за допомогою дошки, технічних засобів, наочного при­ладдя?
5. Як ви оцінюєте темп викладення лектором матеріалу, що читається?
6. Яке значення, на вашу думку, має даний курс для ва­шої майбутньої спеціальності?
7. Чи вільно, на вашу думку, викладався матеріал лекції?
8. Як ви вважаєте, чи з захопленням читав викладач свої лекції?
9. Чи завжди, на вашу думку, лектор знаходив контакт з аудиторією?
10. Який, на вашу думку, рівень культури мови виклада­ча, його ерудиції?
11. Яке, на вашу думку, відношення викладача до сту­дентів?
12. Чи об'єктивний, на вашу думку, викладач в оцінці знань студентів?
13. Який вплив на формування ваших поглядів і світогляду вчинили лекції даної дисципліни й сам лек­тор?

(Кожна якість чи параметр оцінюється

за ІОО-бальною шкалою).

Анкета “Викладач очима студента”
Код Якість викладача Оцінка
1. Викладає матеріал ясно, доступно
2. Роз'яснює складні місця
3. Виділяє головні моменти
4. Вміє викликати та підтримати інтерес аудиторії до предмета
5. Слідкує за реакцією аудиторії
6. Ставить запитання, спонукає до дискусії
7. Дотримується логічної послідовності у викладенні
8. Демонструє культуру мови, чіткість дикції, нормаль­ний темп викладення
9. Вміє зняти напругу і втому аудиторії
10. Орієнтує на використання вивченого матеріалу в май­бутній професії та суспільній діяльності
11. Творчий підхід та інтерес до свого діла
12. Доброзичливість і такт по відношенню до студентів
13. Терпіння
14. Вимогливість
15. Зацікавленість в успіхах студентів
16. Об'єктивність в оцінці знань студентів
17. Повага до студентів
18. Приваблює високою ерудицією, манерою поведінки, зовнішнім виглядом
19. Сума балів
20. Ви закінчили оцінку майстерності ваших викладачів, щоб оцінити її обгрунтованість, просимо вказати, яку частину занять викладача ви відвідали (у процентах)

Оцінка якостей викладача за частотою ъх прояву на заняттях (по 9-бальній шкалі) 9—8 — завжди, 7—-6 — часто, 5—4 — 50%, З—2 — рідко, 1— відсутні, О — не можу оцінити.

Анкета “Викладач очима студента”

Розвиток студентського самоуправління передбачає вивчення думки студентів про якість викладання навчальних дисциплін і лекційної майстерності викладачів і також її врахування при проведенні атестації викладачів і конкурсного обрання їх на посаду. З цією метою просимо вас відповісти вас на питання даної анкети, в якій перелічені професійні і особисті якості викладача вищої школи. Оцініть ці якості ваших викладачів по 9-бальній шкалі, де 9-8 балів – якість проявляється практично завжди; 7-8 балів – якість проявляється часто; 5-4 бали – якість проявляється на рівні 50%; 3-2 бали – якість проявляється рідко; 1 бал – якість практично відсутня; 0 балів – не можу оцінити. Підписувати анкету не обов’язково.

Показники

Прізвище, імя,

по-батькові

Якість викладача A B C D E F I J H
1.2.3.4.5.6.7.8.9.1011121314151617181920 Викладає матеріал ясно, доступноПояснює складні місцяВиділяє головні моментиВміє викликати і підтримати інтерес аудиторії до предметуСлідкує за реакцією аудиторіїЗадає питання, спонукає до дискусіїДотримується логічної послідовності при викладанніДемонструє культуру і чіткість мови, нормальний темп викладення Вміє зняти напруженність і втомленість аудиторіїОрієнтує на використання матеріалу в майбутній професійній і суспільній діяльностіДемонструє творчий підхід і інтерес до своєї справиДоброзичливий і тактовний у ставленні до студентівПроявляє терпінняВимогливийВиявляє зацікавленість в успіхах студентівЗ повагою відноситься до студентівОб’єктивний в оцінюванні знань студентівПривертає до себе високою еридуцією, манерою поведінкиСума балівВи закінчили оцінювання майстерності ваших викладачів. Щоб оцінити її обгрунтованість, просимо вказати, яку частину занять викладача ви відвідали (з точністю до 10%)

Структурна схема системи контролю якості викладання

Контроль якості викладання


Рівні Циклова комісія Відділення Дирекція

Форми

Взаємовідвідування

Контрольні відвідування

Відкриті заняття

Рецензування

Навчально-методичні матеріали

Анкетування студентів і викладачів

Тестування

Експертиза

Інспекція

Контрольні відвідування

Загальноучилищні відкриті заняття

Анкетування студентів

Тестування

Експертиза

Інспекція

Конкурси

Контрольні відвідування

Показові лекції

Анкетування студентів

Експертиза

Інспекція

Конкурси

ІV. Критерії оцінювання знань студентів.

Методичні рекомендації.

Результати успішності, будучи важливим показником навчальної роботи не лише студен­та, а й усього вузу в цілому, нерідко залежать від суб'єктивного підходу до оцінки знань студентів окремими викладачами. Відхилення в оцінці результатів пізнавальної діяльності студентів, іноді досягають великих значень, так, експериментально показано, що 276 ви­кладачів вузів одну і ту ж студентську роботу оцінили таким чином: 31% - поставили оцінку “незадовільно”, 65% - “задовільно”, 4% - “добре”.

Це й приклад показує наскільки великий діапазон суб'єктивності при оцінці знань студентів, якщо ці оцінки ставляться лише на основі індивідуальних “нефіксованих” критеріїв, якими користуються викладачі вузів. Подібні явища зустрічаються у практиці роботи вузів, що і стало спонукальним моментом для розробки критеріїв оцінок у масштабі всієї системи вищої освіти.

В нашому закладі, як в більшості вузів використовуються укрупнені критерії оцінок знань студентів, які повинні відповідно деталізуватись щодо кожної вузівської дисципліни. Однак, укрупнені критерії неконкретні. Тривіальна інформація, що містить­ся у них, мало що дає викладачеві вузу і студенту. Відомо, що викрадач вузу чітку знає, що повинен знати і вміти студент на "відмінно". Значно складніше оцінити його відповідь або роботу на "4" і "З".

В, якості критеріїв оцінки слід виходити із кількості і змісту допущених студентами помилок у відповіді або роботі. Цей підхід до визначення оцінки не новий, на аналогічно-принциповій основі побудовані критерії оцінок з шкільних предметів і оцінок результатів ряду спортивних виступів.

Безумовно, за даного підходу до оцінки мають місце елементи суб'єктивності, однак діапазон її впливу значно обмежений відповідними формалізованими нормативами.