Смекни!
smekni.com

Основні напрями реалізації науково-методичної роботи в навчальних закладах (стр. 6 из 12)

Основна мета міжпредметного інтегрування полягає в тому, щоб при вивченні певної теми активізувати раніше засвоєні знання, вміння, навички, необхідні для повноцінного вивчення даної теми. При цьому повинні бути прийняті до уваги інтереси предметів, які будуть вивчатися в подальшому. Міжпредметна інтеграція вирішує задачу органічного поєднання нової теми з попередніми і наступними знаннями, визначення логічних зв’язків між різними дисциплінами, розділами, темами, визначення місця та призначення різних дисциплін в майбутній професійній діяльності і об’єднання в одну систему.

Методичне планування міжпредметної інтеграції ведеться в трьох напрямках:

Першийнапрям – визначаються дисципліни, їх розділи, теми, що є забезпечуючими для теми даного заняття.

Наприклад: Тема “Гострі пневмонії”.

Анатомія – дихальна система

Фізіологія – забезпечення тканин киснем

(газообмін).

Патологія – запалення.

Фармакологія – антибіотики, сульфаніламідні,

Відхаркуючі засоби.

Мікробіологія – збудники: пневмококи,

стафілококи, стрептококи, віруси.

Сестринська справа – взяття харкотиння на

дослідження, введення і розведення а/б, проба

на чутливість вимірювання температури, види

та періоди гарячок, постановка гірчичників.

Другий напрям – визначаються перспективні дисципліни, їх розділи, теми, на наступному етапі будуть використані матеріали даної теми.

Наприклад: “Цукровий діабет”.

Хірургія – мікроангіопатія нижніх кінцівок,

гангрена, ампутація.

Очні захворювання –відшарування сітківки.


Акушерство – цукровий діабет та вагітність,

ведення пологів.

Третій напрям – плануються внутрішньо-предметні зв’язки, що забезпечують інтеграцію теми, що вивчається з попередніми та наступними темами даного курсу.

Пневмонії – пневрити (як ускладнення).

Панкреатити – цукровий діабет.

При вивченні курсу терапії кожний студент повинен оволодіти сукупністю знань з анатомії та фізіології людини, що неможливо – без відповідних базових знань з цих дисциплін.

На перших заняттях з терапії ми проводимо тестовий контроль вихідного рівня знань студентів з біології, хімії, анатомії, фармакології, з питань які необхідні студентам для засвоєння програмного матеріалу з терапії. Розробляються заходи для усунення недоліків (викладачі забезпечуючих дисцплін отримують про це інформацію, а викладачі-терапевти включають ці питання в відповідні розділи і теми).

Наприклад, перед вивченням теми “Гломерулонефрит” студент здає анатомо-фізіологічні особливості сечо-видільної системи, утворення сечі…

Дієвою формою інтеграції є проведення з суміжними цикловими комісіями науково-медичних конференції.

Конференція на тему “Цукровий діабет” проведена спільно з викладачами акушерства та гінекології і хірургами розвинула у студентів клінічне мислення з метою запобігання ускладнень.

Подальше удосконалення інтеграції мусить бути пов’язане зі створенням відповідних інтегрованих програм, які б забезпечили чіткий і узгоджений розподіл змісту навчання між предметами, починаючи з першого курсу і до випуску. Поки що ж ми використовуємо інтеграцію і при поданні теоретичного матеріалу і при оволодінні студентами навичками для професійної діяльності під час практичних занять: обстеження хворих, виконанні маніпуляцій, наданні допомоги, і при використанні позааудиторної самостійної роботи.


Організація навчання повинна бути скерована на розвиток клінічного мислення, вміння швидко орієнтуватися в постановці діагнозу та наданні долікарської допомоги при невідкладних станах. Для досягнення цілей міждисциплінарного інтегрування важлива системність та послідовність в реалізації цього підходу, при вивченні як теоретичних, так і клінічних дисциплін.


Козова І.М.,

голова терапевтичної

предметної циклової комісії

Використання активних методів навчання

на заняттях педіатрії

Педагогічна робота - це завжди творчість, пошук нових форм організації процесів навчання. І часто бу­ває важко вибрати оптимальну структуру проведення за­няття. Але не можна кидатися в крайності і шляхом використання різних методів підтримувати пізнавальний ін­терес студентів. Різноманітність, так само, як од­номанітність втомлюють і не завжди приводять до досягнен­ня поставленої мети. Тому перед викладачем стоїть одна із важливих проблем - це вибір сучасних ефективних форм навчання, які зможуть забезпечити максимальний розвиток пізнавальної і мислячої діяльності студентів, виховати в них активну життєву позицію.

При виборі методів навчання необхідно ставити перед со­бою єдину мету, направлену на кінцевий результат.

Метод активного навчання - поширюється на широку групу прийомів і способів проведення теоретичних і практичних занять.

Проблемні лекції, диспути, дискусії, “зустрічі за круглим столом”, “мозгова атака”, ділові ігри, імітаційні вправи, конкретні ситуації, клінічні задачі, програмоване навчання.

При виборі методу активного навчання педіатри пред­метної комісії враховують:

1. темперамент студента,

2. час, виділений на пару /3-4 астрономічні години/

3. кількість студентів /8-10 чол./

При підготовці до заняття обов'язково дотримуються умов:

1. проблемність ситуації, яка вимагає спільного вирішення,

2. колективна взаємодія,

3. викладач є консультантом, інтерпретатором,

4. управління формуванням і розвитком індивіду­ально- психологічних особливостей студента.

В процесі підготовки медичної сестри чи фельдшера необ­хідно вирішити дві проблеми:

1. забезпечити засвоєння певної суми медичних знань і відпрацювання необхідних практичних навиків.

2. Створити умови для формування професійної свідомості майбутнього медичного працівника.

Для вирішення першої проблеми педіатри предметної комісії використовують традиційні методи навчання, а для вирішення другої проблеми використовують методи активного навчання, які ставлять особистість в ситуацію приймати рішення, захищати свою особистість, формувати власну позицію.

Я хочу зупинитись на деяких активних методах, які ви­користовують викладачі педіатричної предметної комісії в сво­їй роботі, і, на мою думку, заслуговують уваги. Насамперед зупиняюсь на лекційно-семінарському методі навча­ння. Цей метод, який дає можливість на теоретичному за­нятті встановити атмосферу участі, обміну думками, творчого обговорення. Також дає можливість повторення і закріплення раніше пройденого матеріалу, використання міжпредметних зв'язків і активних методів контролю.

При підготовці до лекційно-семінарського заняття викла­дачі предметної комісії добре продумують варіанти подання лекції, яка є основним методом подачі наукової і практичної інформації.

На семінарські заняття вибираємо великі за об'ємом матеріалу розділи, або об'єднуємо декілька тем. Наприклад: “Кір”, “Краснуха”, “Скарлатина”. Частину матеріалу подаємо на лекції. Частину даємо на самопі­дготовку.

Складаємо план семінару і запитання які будуть винесе­ні на семінар, роздаємо студентам заздалегідь, а також забезпечуємо необхідною літературою.

Щоб досягти максимального засвоєння матеріалу по темі, яка винесена на семінар, викладачі створюють єдиний логічно розвиваючий процес з використанням міжпредметних зв'язків, актуалізацій проблемності і інших активних методів навчання.


Зупинюсь на проблемності.

Можливості створення проблемної ситуації дуже різно­манітні. Найчастіше використовують навчальні проблеми, коли викладач ставить проблему, яку студенти вирішають з його допомогою. Також пропонуємо студентам створити проблемну ситуацію і намітити шляхи її рішення.

При об'єднанні декількох тем на семінар створюємо комплексні ситуаційні задачі, а також враховуємо міжпредметні зв'язки.

Рішення клінічних ситуаційних задач будуємо на вирі­шенні багатоетапного алгоритму, що ставить конкретні за­дачі перед студентами, створює ситуацію пошуку, активізує пізнавальну діяльність і наближує до майбутньої практичної діяльності.

Викладачами предметної комісії на практичних заняттях використовується метод дидактичної гри з використанням умінь студентів.

Імітаційні ігри дають можливість відтворити середовище норми поведінки, способи і послідовність логічного мислення в рішенні проблеми не для “відповіді” а для “життя”.

У грі формуються відносини між членами мікро­колективу, відпрацьовуються і закріпляються необхідні професійні уміння і навички.

При розробці ділової гри враховуємо ряд спільних вимог:

1. Чітко визначити мету з врахуванням професійної діяльності майбутнього спеціаліста.

2. Забезпечити конкретною літературою.

3. Розробити завдання для кожної діючої особи.

Проведення імітаційних ігор вимагає методичної продуманості, а головне доброї підготовки студентів.

В багатокомпонентній діловій грі приймає участь вся підгрупа. Так, наприклад в діловій грі на тему “Дифтерія” або “Діагностика туберкульозу”, студенти грають роль медсестер патронажної, дільничної, кабінету профілак­тичних щеплень, приймального покою, інфекційного кабінету, дитячого садка, школи.