Смекни!
smekni.com

Іноземні громадяни як суб'єкти цивільних правовідносин (стр. 2 из 4)

Встановлення лише потенційного правового статусу особи не завжди означає його гарантування. Держава у вигляді закону повинна прийняти на себе чітко визначені обов'язки що­до їх реального забезпечення. Так, за п. 2 ч. ст. 92 Конституції України ста­тус іноземців та осіб без громадян­ства визначаються виключно закона­ми України. Адже питання про пра­вовий статус - це частина загальної проблеми прав і свобод особи у дер­жаві і суспільстві.

Різниця у правовому статусі осіб вимагає від держав законодавчої кла­сифікації, зокрема, іноземців інших країн. Так, Імміграційною службою Японії прийнято таку класифікацію іноземців, які прибувають у країну:

1) співробітники дипломатично­го, консульського корпусу і члени їх сімей;

2) особи, які виконують службові обов'язки за дорученням міжнарод­них організацій чи держав, з якими Японія підтримує дипломатичні відносини;

3) транзитні пасажири;

4) туристи;

5) особи, які перебувають в Японії у зовнішньоторговельних справах, а також особи, діяльність яких пов'я­зана з підприємництвом та інвести­ціями;

6) особи, які навчаються у на­вчальних закладах і займаються на­уково-дослідною діяльністю в Японії;

7) викладачі й керівники науково-дослідних робіт;

8) особи, які займаються літерату­рою, мистецтвом і наукою;

9) особи, діяльність яких пов'яза­на з видовищами (гастролі артистів, різні спортивні заходи тощо);

10) особи, які відряджені до Япо­нії закордонними організаціями для здійснення релігійної діяльності;

11) кореспонденти зарубіжних за­собів масової інформації;

12) особи, яких запрошують дер­жавні, громадські й приватні органі­зації для подання технічної допомоги деяким галузям японського виробництва;

13) робітники високої кваліфі­кації, які направляються для роботи в Японію;

14) особи, які їдуть до Японії на постійне проживання;

15) чоловік або дружина та неод­ружені неповнолітні діти осіб, зазна­чених у пунктах 5-13;

16) деякі інші категорії осіб, окре­мо визначені Міністерством юстиції Японії.

Виходячи з понять, що містяться у національному законодавстві Ук­раїни, можна визначити такі групи іноземців та осіб без громадянства:

- іноземці та особи без громадян­ства, які в установленому порядку прибувають в Україну на постійне місце проживання (іммігранти);

- іноземці та особи без громадян­ства, які тимчасово перебувають на території України з метою: службо­вої діяльності; ділової діяльності; на­укової діяльності; представництва релігійних місій; навчання; представ­ництва засобів масової інформації; культурного та спортивного обміну; туризму; лікування; у приватних справах; приватного відвідання Ук­раїни особами українського похо­дження; тимчасового працевлашту­вання (трудові мігранти); обслугову­вання транспортних засобів міжна­родного сполучення; транзитного проїзду через територію України до третьої держави; транзитного здійс­нення перевезення вантажним авто­транспортом і пасажирським авто­бусним транспортом. При цьому візатипів: службова для представників промислових, торговельних, фінан­сових та політичних кіл; ділова; сту­дентська; для науковців; для праців­ників засобів масової інформації; для представників релігійних місій; для представників гуманітарних місій; для в'їзду з метою культурного та спортивного обміну; для в'їзду з ме­тою туризму; приватна, а також з ме­тою лікування; імміграційна з метою працевлаштування; транзитна не да­ють іноземцеві або особі без грома­дянства права змінювати статус пе­ребування на будь-який інший та звертатися за дозволом на постійне проживання в Україні;

- іноземців та осіб без громадян­ства, які відповідно до законодавства України і міжнародних договорів Ук­раїни захищені дипломатичними і консульськими імунітетами і приві­леями;

- іноземці та особи без громадян­ства, яким може бути надано приту­лок у порядку, встановленому зако­ном;

- іноземці та особи без громадян­ства, яким надано статус біженця в порядку, встановленому Законом України "Про біженців";

- іноземці та особи без громадян­ства, які мають невизначений статус і не відповідають вимогам в'їзду, пе­ребування на території України (не­законні мігранти).

Правовий статус іноземця та осо­би без громадянства в будь-якій країні своєрідний. Він складається з правового статусу громадянина своєї

держави (або статусу особи без гро­мадянства в країні її постійного про­живання) і правового статусу власне іноземця в іншій державі. Щодо осіб без громадянства, то їхній правовий статус визначається державою, на те­риторії якої апатрид перебуває, а та­кож міжнародними договорами. До них належать, зокрема, Конвенція про статус біженців від 28 липня 1951 р., Конвенція про правовий ста­тус апатридів від 28 вересня 1954 р., міжнародні угоди щодо прав та обов'язків фізичних осіб у конкрет­них правовідносинах. Поняття "фі­зичні особи" вважається широким за змістом і включає вужчі за значен­ням поняття, зокрема: "іноземець", "особа без громадянства" (апатрид), "особа з подвійним громадянством" (біпатрид).

Іноземець, перебуваючи за межа­ми своєї держави, зберігає з нею пра­вовий зв'язок, має правовий статус громадянина своєї держави, підко­ряється її законам, користується її захистом. Це випливає, зокрема, зі змісту ст. ст. 7,8 Загальної декларації прав людини від 10 грудня 1946 р., де йдеться про рівність осіб перед за­коном та право особи на ефективне поновлення її порушених прав, нада­них їй конституцією чи законом. По­ложення статей 3, 6-9, 11-15 Міжна­родного пакту про економічні, со­ціальні та культурні права 1966 р.детальніше визначають зміст права іноземців на захист. Водночас інозе­мець підпадає під юрисдикцію дер­жави, на території якої він перебуває,

і повинен виконувати закони та підзаконні акти країни перебування. Якщо ж іноземець не підкоряється її юрисдикції, він може бути висланий за межі цієї держави відповідним рішенням суду або адміністративним органом, винесеним згідно із зако­ном (ст. 13 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права від 16 грудня 1966 р.)

Норми інших міжнародних актів, зокрема, ст. 2 Конвенції про статус біженців, зобов'язують іноземців підкорятися юрисдикції держави пе­ребування. Відповідно до ст. 12 цієї Конвенції, особистий статус біженця визначається за законами країни їх доміцилію чи, за його відсутності, за законами країни їх проживання.


2. Загальні положення про правоздатність і дієздатність іноземних громадян в Україні.

Статті “Загальної декларації прав людини” від 10 грудня 1948 р., що стосуються цієї теми.

“Кожна людина, де б вона не перебувала, має право на визнання її правосуб’єктності” (ст. 6).

“Усі люди рівні перед законом і мають право без будь-якої різниці на рівний їх захист законом. Усі люди мають право на рівний захист від якої б то не було дискримінації, що порушує цю Декларацію, і від якого б то не було підбурювання до такої дискримінації” (ст. 7).

“Кожна людина як член суспільства має право на соціальне забезпечення і на здійснення необхідних для підтримки її гідності і для вільного розвитку її особи прав в економічній, соціальній і культурній галузях за допомогою національних зусиль і міжнародного співробітництва та відповідно до структури і ресурсів кожної держави” (ст. 22).

“Кожна людина має право на соціальний і міжнародний порядок, при якому права і свободи, викладені у цій Декларації, можуть бути повністю здійснені” (ст. 28).

Чинна Конституція України містить принаймні дві статті, що стосуються цієї теми, — 21 та 26. Їх було процитовано у підрозділі “Конституційні норми” розділу “Джерела міжнародного приватного права”.

Іноземні громадяни та особи без громадянства мають в Україні цивільну правоздатність нарівні з громадянами України. Окремі винятки можуть бути встановлені законодавством України, що зафіксовано у ст. 565 і 566 Цивільного кодексу України від 18 липня 1963 р.

Цивільній дієздатності іноземців в Україні присвячено ст. 5661 зазначеного Кодексу. Вона сформульована так: “Цивільна дієздатність іноземного громадянина визначається за законом країни, громадянином якої він є.

Цивільна дієздатність особи без громадянства визначається за законом країни, в якій вона має постійне місце проживання.

Цивільна дієздатність іноземних громадян і осіб без громадянства щодо угод, які укладаються в Україні, і зобов’язань, що виникають внаслідок заподіяння шкоди в Україні, визначається за українським законом...”

Дієздатність іноземців, рівна з дієздатністю українських громадян, фіксується майже в кожному законі України. Наведемо конкретні приклади.

“Іноземці та особи без громадянства мають такі ж прав, як і передбачені цим Законом права громадян України, за винятком тих, що встановлені міжнародними договорами України” (ч. 1 ст. 3 “Права іноземців та осіб без громадянства” Закону України “Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем” від 5 листопада 1997 р.).

“Іноземні громадяни та особи без громадянства мають рівні з особами України права, передбачені цим Законом, відповідно до міжнародних договорів України чи на основі принципу взаємності” (ч. 1 ст. 4 “Права іноземних та інших осіб” Закону України “Про охорону прав на винахо-и і корисні моделі” від 15 грудня 1993 р.).

“Іноземні громадяни та особи без громадянства, які проживають в Україні, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених законодавством або міждержавними угодами.

У тих випадках, коли договорами (угодами) між Україною та іншими державами передбачено інші правила, ніж ті, що містяться у цьому Законі, застосовуються правила, встановлені цими договорами (угодами)” (витяг зі ст. 1 “Право сімей з дітьми на державну допомогу” Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” від 21 листопада 1992 р. № 2811-ХІІ).