Смекни!
smekni.com

Ігрові вправи (стр. 2 из 6)

Гра 2

Учитель пропонує учням згадати обстановку одного із шкільних класів (кабінета літератури, хімії, біології). Потім він задає декілька питань, наприклад:

How many windows (doors, lights) are there in the room?

Are any of the windows open?

What is there on the teacher’s table?

Are there any pictures on the wall?

What is there in the left (-right) hand corner?

Учні повинні подумати і обговорити відповіді парами. Учитель ходить по класі, слухає як відповідають діти, допомагає їм, коли необхідно і називає кращих. Можна показати учням попередньо підібрану картинку попередньо підібраної кімнати. Давши їх можливість подивитись на картинку якийсь час, учитель потім забирає її і задає декілька запитань.

Гра 3

Учитель пропонує учням стати, пройтись по класу, подивитись, хто як одягнений і постаратись запам’ятати як можна більше деталей одягу своїх друзів.

Через якийсь час учитель просить всіх швидко стати парами спиною один до одного. Кожен учень повинен описати, у що одягнений його партнер. Учень, одяг якого описують, може допомагати партнеру по грі, задаючи питання. Наприклад:

P1: You have trousers and a shirt on.

P2: You are right. What colour are my trousers?

P1: They are blue.

P2: Dark blue or light blue?

P1: They are dark blue.

P2: That’s right. And what about my shirt? І.т.д.

Можна розділити учнів на групи (наприклад, по рядах), тоді кожний учень подивиться уважно і запам’ятає деталі одягу друзів тільки в своїй групі. Переможцем може стати команда (група, а не одна людина).

Гра 4

Учитель попередньо підбирає листівки з портретами різних людей. (бажано, щоб ці люди не були знайомі учням). Гра проводиться парами. Кожна пара отримує по листівці. На протязі декількох хвилин учні вивчають зовнішність людини, яка зображена на листівці. Потім один із учнів кожній парі повертає листівку іншою стороною до себе і починає її опис. Інший в цей час дивиться на портрет і задає декілька запитань, наприклад:

What can you say about his nose?

Wnat colour are his eyes?

Is his hair long or short? І.т.д

Виграє той, хто правильно і точно описав зовнішність людини.

Гра 5

Клас ділиться на групи, які складаються з трьох учнів. Кожна група отримує по картинці із зовнішністю будь-якої людини. На одних картинках можуть бути зображені звичайні (що не мають будь-яких характерних ознак) люди в звичайній обстановці, на інших – люди з яскраво вираженими рисами характеру. Учитель задає декілька запитань (їх можна записати на дошці). Наприклад:

How old is the person?

What is his/her profession?

What does he/she like to do?

What is he/she doing at the moment?

What kind of person is he/she?

Потім всі ці запитання обговорюються в групах, вислуховуються різні варіанти відповідей на кожне запитання і вибирає один з них. Після того, як група закінчить роботу над одним портретом, вона може обмінятись картинками з другою групою. Таким чином, в одній групі можна обговорити три, чотири портрети. В итоге вчитель збирає всі листівки і, показуючи їх по черзі, вислуховує відповіді всього класу. Виграє група, яка описала більшу кількість портретів.

Гра 6

Учитель заранее готовить карточки, на яких по-українськи написані ситуації. Їх потрібно буде передати мімікою і жестами. Ось декілька варіантів ситуацій.

Ситуація №1

Події відбуваються в магазині. Дівчинка (хлопчик) пробує купити продукти до закриття магазину. (настав час обідньої перерви). Їй (йому) це вдається з трудом.

Ситуація №2

Події відбуваються вдома. Хлопчик (дівчинка) збирається рано до школи: умивається. Робить зарядку, вдягається, снідає і т.д. Він (вона) дивиться на годинник, і бачить, що запізнюється до школи. Він (вона) швидко одягає пальто, бере портфель і вибігає з дому.

Ситуація №3

Події відбуваються вдома. 8 год. вечора. Хлопчик (дівчинка) зробив (ла) всі уроки і дивиться цікавий телевізійний фільм. По іншій програмі показують вечірню казку для дітей, і маленька сестричка просить його (її) переключити телевізор на іншу програму. Він (вона) погоджується.

Клас ділиться на групи, що складаються із 3-4 учнів. Одному з учнів в кожній групі учитель дає карточку, на якій записана одна із ситуацій, і просить зобразити цю ситуацію мімікою і жестами. Іншим учням пропонується вияснити:

1. Яку подію він зображає;

2. Де відбуваються події;

3. В який час вони відбуваються.

Умова гри така, що вияснити це учні можуть тільки з допомогою загальних запитань.

Наприклад, учитель дає учениці карточку з ситуацією №1. Після того, як дівчинка відтворила ситуацію, учні дізнаються у неї з допомогою питань, що, де, і коли відбувається:

Are you in the street? – No, I am not.

Are you in the classroom? – No, I am not.

Are you in a trolley-bass? – No, I am not.

Are you in a shop? – Yes, I am.

Are you buying books? – No, I am not.

Are you buying a shirt? – No, I am not.

Are you buying trousers? – No, I am not.

Are you buying food? – Yes, I am.

Is it evening? – No, I am not.

Is it morning? – No, I am not.

Is it about dinner-time? – Yes, I am.

Учні, таким чином приходять до висновку: “So you are at the shop, you are buying food and it is about dinner time”. Дівчинка відповідає: “Yes, that’s right”. Оскільки в даній грі використовується дуже проста мова. Вона особливо підходить для початківців, чиї зауваження можуть бути обмежені загальними запитаннями і короткими відповідями на них, а також реченнями в Present Indefinite чи Present Continuous. Виграє той, хто був більш активним і першим відгадав що, де і коли відбувається в сцені. Зображеній партнером по грі.

Коли робота у групах закінчена, учитель може запропонувати групам продовжувати гру-змагання між собою. Тепер вся група зображує мімікою і жестами сценку перед дітьми іншої групи. Група – глядач повинна визначити події, місце і час, задаючи тільки загальні запитання. Потім групи міняються ролями. Учитель спостерігає за роботою всіх учнів, допомагає, якщо треба.

Гра 7

Учні діляться на дві групи, що складаються з восьми-десяти людей. Кожна група утворює круг. Учитель дає завдання всім уважно подивитись один на одного, особливо на ближчих сусідів, і запам’ятати їхню зовнішність і одяг. Через одну – дві хвилини він просить всіх учнів закрити очі. Одному з учнів (наприклад, Петру) пропонує описати зовнішність і одяг своїх друзів, які стоять поряд з ним (Іншим учням дозволяється відкрити очі).

Ось варіант його відповіді.

“Steve is standing to the right of me, He is tall. He has black hair and blue eyes. His nose is big. His lips are red. And his face is dark and thin. Steve is wearing a blue jacket and black trousers. Hi has black shoes and grey socks on”.

T: Is Peter right?

Cl : Yes, hi is.

T: (to Peter): What can you say about the pupil who is standing to the left of you?

Peter: Lena is standing to the left of me. She is a short girl with bsg brown eyes. She has long, fair hair. Her face is white and round. Lena is wearing a brown dress. Lena has grey tights on. Her shoes are red .

T: Does Peter describe Lena correctly?

Cl: Yes, he does.

T: Then, Peter come here and go on the lead the game instead of me.

Гра 8

Учні утворюють коло. Учитель пропонує всім закрити очі і декільком учасникам помінятись місцями. Потім всі відкривають очі, і один з учасників (наприклад, Таня) розказує, що помінялось:

Tanya: Peter was standing between Boris and Kate and now hi is standing between Steve and Alec. Masha was standing beside me. Now she is standing in front of me, between Masha and Olya.

Teacher: (до всього класу) Is that all?

Kate: No, it is not. Vanya and Ira have changed places. Nov Vanya is standing in Tanya’s place and Tanya is standing in Vanya place.

Teacher: That’s quite right, Kate. Tanya was didn’t notice all the changes, that’s why can be a leader I will continue to lead the game. Let’s go on.

В такому випадку, коли учень назвав все правильно, він стає ведучим, займає місце вчителя і гра продовжується.

Гра 9

Учні діляться на 2-3 невеликі групи. Учитель пропонує кожній групі утворити коло і повільно ходити один за одним по колу. Потім він пояснює правила гри: в той час, як він повільно з інтервалами читає розповідь, учні повинні, рухаючись по колу, зображувати мімікою і жестами події, які зображені в розповіді. Переможцем стає той учень, який точно передав зміст розповіді невербальними засобами. Переможцем може стати теж команда (якщо учасники розділились на команди і утворили декілька кіл).

Учителю не обов’язково читати розповідь до кінця, він може зупинитись у будь-якому місці, запропонувавши дітям придумати свої закінчення.

Цю гру можна використовувати при аудіюванні.

1. Гра“The Gate” дозволяє повторити, закріпити в пам’яті всі види запитальних речень , наповнюючи їх різною лексикою і мовними зворотами.

Двоє учнів (“привратники”) стають перед класом, з’єднавши руки і утворивши “ворота”. Всі інші учасники гри по черзі підходять до “……………….” і задають їм запитання на визначену структуру (мовний зразок, тему). В залежності від правильності запитання наступає відповідь: “The gate is open” або “The gate is shut”. Учню, що неправильно задав запитання надається право на ще одне запитання.

Приклади запитань:

Are you going to … (do smth)?

What are you going to do in (on, at)..?

Do you like to … (do smth)?

Can you … (do smth)?

2. Гра “Guess it” викликає великий інтерес в учнів. Ведучий (вчитель) згадує будь-який предмет, що знаходиться в класі. В грі приймають участь всі учні класу. Намагаючись відгадати предмет, вони задають тільки загальні запитання. На які ведучий відповідає “Так” або “Ні” (Число запитань обмежене (Наприклад, 10).

Клас можна розділити на дві команди. по черзі одна команда загадує предмет, інша відгадує його. Виграє та команда, яка відгадає предмет, задавши меншу кількість запитань.

Можливий і такий варіант: два учні на хвилинку виходять з класу, предмет загадують їхні друзі.

Можливі варіанти запитань:

Is it a thing?

It is on the wall?

Can I see it?

Can I eat it?

Is it one the blackboard?

Is it white?

Is it the chalk?

1. What is this?

Клас вивчив перше англійське речення, перший мовленнєвий зразок This is a pen і перше запитання What is this?, учитель важко опускається на стілець і каже: Oh, I am so tired. Who can help me? Who wants to be a teacher? (Переклад дається вчителем, відповідь учнів контролюється)

Pupil 1: May I?

Teacher: Yes, you may.

P2: May I?

P3: May I?

Потім складаються дві команди: команду “вчителів” і команду “учнів”. “Вчителі” розташовуються напроти учнів і починається гра:

“Taechers” “Pupils”
P1: What’s this? P4: This is a pencil
P2: What’s that? P5: This is a pen
P3: What are these (those)? P6: These (those) are books

Після того як усі “вчителі” поставили запитання й одержали правильні відповіді. Команди міняються ролями. За правильну відповідь і правильне запитання нараховується один бал.