Смекни!
smekni.com

Внутрішній контроль (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти і науки України

Житомирський інженерно – технологічний інститут

кафедра обліку і аудиту

Контрольна робота з курсу „Внутрішній контроль”

Виконана студенткою V курсу

групи 30А-99-3с

Мартинюк Іриною

Шифр: 1069932

Перевірила: Шигун М.М.

Житомир 2002р.

Завдання № 1

Зміст господарської операції Назва документа Коли складається документ та місце його складання Перелік інформаційних показників документа Перелік осіб, які складають і підписують документ Контрольні функції кожної особи, причетної до складання документа Облікові регістри, в яких проводяться записи і якої інформації
1 2 3 4 5 6 7
1.Здача готової продукції на склад Приймально-здавальна накладна

Складається при здачі готової продукції на склад;

Місце складання – склад

Номер, дата, цех (відправник), склад (одержувач), найменування продукції, одиниця вимірювання тощо. Начальник цеху, комірник, представник ВТК

Начальник цеху – контролює здачу і правильне оформлення продукції на склад;

Комірник – контролює збереження продукції на складі;

Представник ВТК – якість продукції.

Дебет: „Готова продукція” (26)Кредит: „Виробництво”(23)
2.Обраховані затрати на збут які пов’язані зі страхуванням і будуть відшкодовані за рахунок продавця Довідка-розрахунок або відомість розподілу При укладанні контракту Види реалізованої продукції, виробнича собівартість, затрати загального характеру, транспортні затрати Складає відповідальний працівник бухгалтерії підприємства, підписують керівник підприємства та головний бухгалтер Відповідальний працівник бухгалтерії слідкує за правильність обрахування витрат. Дебет: „Затрати на збут”Кредит: „Розрахунки зі страхування”
3.Проведено переоцінку основних засобів, що входять до складу статутного капіталу Акт переоцінки Складається при переоцінці основних засобів Дата, найменування основних засобів, стара вартість, нова вартість тощо Складається спеціальною комісією Голова комісії – відповідає за правильність переоцінки Дебет: „Основні засоби”Кредит: „Статутний фонд”
4. Відвантажено продукцію покупцям Наказ-накладна або розпорядження відділу збуту При відпуску продукції;

Відділ збуту

Номер замовлення, адреса за якою відправляють продукцію, вид упаковки, маса тощо Начальник відділу збуту, начальник цеху Начальник відділу збуту – правильність оформлення документів,

Начальник цеху – відповідність відпускаємої продукції тій, що зазначена в накладній.

Дебет: „Готова продукція відвантажені, виконані роботи і послуги””Кредит: „Готова продукція”
6. Зареєстровано підприємство зі статутним фондом 300 тис. грн. Статут підприємства

Перед державною реєстрацією;

Складає засновник

Назва підприємства, вид діяльності, юридична адреса, розмір статутного фонду тощо. Засновник, орган державної реєстрації

Орган державної реєстрації – оформлення документів згідно діючого законодавства;Засновник – формування статутного капіталу

Дебет: „Неоплачений капітал”Кредит: „Статутний капітал”
7.Внесок у статутний фонд у вигляді прав користування землею Статут підприємства чи зміни до статут

Статут - перед державною реєстрацією;

Зміни – після зборів акціонерів чи пайовиків;Складає засновник чи юристконсульт

Назва підприємства, вид діяльності, юридична адреса, розмір статутного фонду тощо, або внесені зміни щодо формування статутного фонду Засновник, орган державної реєстрації Орган державної реєстрації – оформлення документів згідно діючого законодавства;Засновник – формування статутного капіталу Дебет: „Нематеріальні активи”Кредит: „Статутний капітал”
8. Нарахування на заробітну плату (соцстрах) Розрахунково платіжні відомості Складаються перед виплатою заробітної бухгалтерією підприємства Назва підприємства, дата, Прізвища та Ім’я По-батькові працівників підприємства, суми нарахованої заробітної плати тощо. Складає відповідальний працівник бухгалтерії, підписують керівник підприємства та головний бухгалтер Правильність нарахування контролює відповідальний працівник підприємства Дебет: „Відрахування на соціальні заходи”Кредит: „Розрахунки за страхуванням”субрахунок „За соціальним страхуванням
9. Нарахування на заробітну плату (пенсійний фонд) Розрахунково платіжні відомості Складаються перед виплатою заробітної бухгалтерією підприємства Назва підприємства, дата, Прізвища та Ім’я По-батькові працівників підприємства, суми нарахованої заробітної плати тощо. Складає відповідальний працівник бухгалтерії, підписують керівник підприємства та головний бухгалтер Правильність нарахування контролює відповідальний працівник підприємства Дебет: „Відрахування на соціальні заходи”Кредит: „Розрахунки за страхуванням”субрахунок „За пенсійним забезпеченням”
10. Нарахування на заробітну плату (страхування на випадок безробіття) Розрахунково платіжні відомості Складаються перед виплатою заробітної бухгалтерією підприємства Назва підприємства, дата, Прізвища та Ім’я По-батькові працівників підприємства, суми нарахованої заробітної плати тощо. Складає відповідальний працівник бухгалтерії, підписують керівник підприємства та головний бухгалтер Правильність нарахування контролює відповідальний працівник підприємства Дебет: „Відрахування на соціальні заходи”Кредит: „Розрахунки за страхуванням”субрахунок „За страхуванням на випадок безробіття”

Пояснення до таблиці:

В наведеній таблиці було проаналізовано господарські операції за наступними рахунками: „Готова продукція” (26), „Статутний капітал” (40), „Розрахунки за страхуванням” (65).

Синтетичний облік готової продукції провадять на активному рахунку „Готова продукція” за фактичною виробничою собівартістю.

Вихід кожного виду готової продукції з виробництва оформляється відповідною первинною документацією – частіше приймально – здавальними накладними. У них зазначають номер, дату , цех (відправник), склад (одержувач), найменування продукції, одиницю вимірювання тощо. Тут також відображають час прийняття, стан тари, підписи осіб того, хто здав, і того, хто прийняв готову продукцію. Накладні надходять до бухгалтерії для обліку готової продукції.

Крім накладних, складають, наприклад, скільки і яких видів продукції прийнято від цеху, приход від цеху за зміну, кількість реалізованої або переданої іншим цехам продукції.

Ці документи підписують, як правило, Начальник цеху, комірник, представник ВТК. Начальник цеху – контролює здачу і правильне оформлення продукції на склад; Комірник – контролює збереження продукції на складі; Представник ВТК – якість продукції.

Рахунок „Статутний капітал” призначений для обліку даних та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу підприємства. Після державної реєстрації підприємства його статутний капітал у сумі внесків засновника (учасників), які передбачені установчими документами (наприклад, у сумі виконаної підписки в акціонерному товаристві), відображається за кредитом рахунка „Статутний капітал” у кореспонденції:

1. у одноосібного власника – рахунками обліку грошових засобів та інших цінностей (активів);


2. у товариства – рахунком „Неоплачений капітал”.

Фактичні надходження власників (засновників) проводяться за кредитом рахунка „Неоплачений капітал” в кореспонденції з рахунками обліку грошових засобів та інших цінностей (активів) або зобов’язань (пасивів).

Уразі переоцінювання основних засобів, які входять в статутний капітал, сума до оцінювання відображається за дебетом рахунків „Основні засоби” та кредитом рахунка „Статутний капітал”.

Облік розрахунків з органами соціального страхування пенсійного забезпечення та фондом страхування на випадок безробіття провадиться рахунком „Розрахунки за страхуванням”. Соціальне страхування, тобто матеріальне забезпечення в разі непрацездатності, інвалідності, старості, втрати роботи здійснюється переважно за рахунок спеціальних фондів. Ці кошти утворюються із щомісячних відрахувань підприємства у розмірі встановлених законом процентів від фактично нарахованої заробітної плати.

Завдання №2

Підприємства, організації і установи зобов’язані проводити інвентаризацію відповідно до Положення про бухгалтерські звіти і баланси не менше як один раз на рік перед складанням річного бухгалтерського звіту і балансу. Відповідальність за правильне і своєчасне проведення інвентаризації несуть керівник і головний бухгалтер.

Для проведення інвентаризації створюється комісія наказом по підприємству, організації, установі, яка згідно з Основними положеннями про інвентаризацію до її початку перевіряє наявність і стан інвентарних карток (інвентарних книг тощо); наявність і стан технічних паспортів або іншої технічної документації; наявність і стан документів, що підтверджують наявність і рух основних засобів. У разі відсутності документів необхідно забезпечити їх відновлення, а при виявленні розходжень і неточностей в технічній документації або бухгалтерському обліку – внесення відповідних поправок і змін.