Смекни!
smekni.com

Електронний спуск смуг в поліграфії (стр. 2 из 3)

Всі ці пакети можуть виконувати основну операцію - розкладання сторінок по зошитах різних форматів. Вони також дозволяють виконувати підготування форм для шиття внакидку , клеєвого безшовного та інших видів переплетення, виконують також спуск смуг за різними схемами і можуть застосовуватись для підготовки форм для листових та ролевих машин. Програми спуску смуг “пам’ятають” усі деталі, такі, як кількість сторінок в публікації, кількість сторінок в зошиті (зазвичай кратну 4, 8, 16 чи 32), розміри ілюстрацій, розміри обрізки блоку, розміщення обрізних та реперних міток, а також контрольних кольорових шкал і тип переплетення. Також такі програми враховують сповзання (creep) – зміщення внутрішніх сторінок зошита до зовнішнього краю в процесі переплетення.

Спеціалізовані програмні засоби являють собою достатньо серйозні та дорогі інструменти, що дозволяють перетворити спуск смуг за стандартними спусковими макетами в майже повністю автоматизований процес. Найбільш відомими програмними засобами для електронного спуску смуг є ImationPressWise (раніше LuminousPressWise), DK&AInposition, UltimateImpostrip, ScenicsoftPreps. Усі, крім Inposition, представляють собою окремі прикладні програми, що працюють по спільній технологічній схемі.

4.Технологічний процес підготовки спусків

за допомогою спеціального програмного

забезпечення

Операція підготовки готових спусків складається з трьох етапів:

· Задання спускового макету (шаблону спуску чи templateв англомовних версіях)

· Підключення до спускового макету конкретних файлів даних (смуг)

· Вивід (друк) готових спусків

4.1.Створення спускового макету

Будь-яка програма спуску має більш чи менш широкий набір готових шаблонів спуску (наскільки широкий значення не має, оскільки переважно завжди потрібно коректувати макет під конкретну роботу) і засіб їх створення та модифікації – редактор шаблонів (templateeditor).

Схема спуску прямо залежить від:

· Об’єму завдання

· Формату видання в долях друкованого аркуша

· Типу друкарської машини

· Способу подачі аркуша чи рулона в машину

· Способу проводки аркуша чи рулона в машині

· Схеми фальцування зошита

· Способу комплектування видання

· Конструкції вкладно-підбірного обладнання

· Способу обробки видання

Основою шаблона (template)є сигнатура (signature). Сигнатура в програмах електронного монтажу – це комплект форм, необхідних для для задрукування аркуша з обох сторін. Зазвичай сигнатура складається з двох друкарських форм (presssheets) для друку з лицевого та зворотнього друку, але можна задовільнитися лише однією друкарською формою.

Створення сигнатури для одно- або двостороннього друку розпочинається із вказання способу друку (workstyle):

· Sheetwise (двосторонній друк з двох форм з переворотом аркуша між прогонами, “з чужим оборотом”. Аркуш обертається відносно осі, паралельної його руху в друкарській машині. Віддрукований аркуш фальцується як одне ціле.)

· Perfector (двосторонній друк на машині з переворотом аркуша, який здійснюється відносно осі, препендикулярної напрямку його руху. Повністю задрукований аркуш фальцується як одне ціле).

· Workandturn(друк “з власним оборотом”, тобто обидві сторони аркуша задруковуються з однієї форми. Переворот аркуша між прогонами здійснюється відносно осі, паралельної руху аркуша. Перед фальцуванням аркуш розрізається пополам , в результаті чого отримуються дві ідентичні половинки ).

· Workandtumble(друк “з власним оборотом”, відрізняється від попереднього виду тим, що переворот здійснюється навколо осі, перпендикулярної осі руху аркуша).

· Single-sidedабоflatwork(односторонній друк, широко використовуєтсья для роботи з етикетками, упаковкою, та іншою листовою продукцією. Дозволяє компанувати на одному аркуші довільну кількість документів різних форматів з функцією розмноження, довільною орієнтацією, частковим накладенням, вкладенням одного документа в інший тощо). Flat work підтримується тільки Preps і PressWise.

Наступний етап у створенні сигнатури – розміщення смуг документа на друкарському аркуші, для чого існує редактор шаблонів. Для способу друку Flatwork всі елементи розміщуються вручну , для решти редактор шаблонів забезпечить автоматичне розміщення “заготовки” спуску з заданою кількістю смуг по горизонталі та вертикалі, та із вибраною орієнтацією (переважно head-to-head). Далі користувачеві потрібно вказати власне розміщення смуг (нумерацію), що визначить відповідність послідовності сторінок документа їх розміщенню в спусковому макеті. При цьому редактор шаблонів виконує всю основну роботу, автоматично розставляючи номери сторінок на обороті друкарського аркуша. Проте розміщення сторінок у відповідності із схемою фальцування оператору доводиться задавати вручну.

Досить потужні засоби редагування в редакторі шаблонів довільної з даних програм дозволяють змінювати зазори між смугами і ширину полів, задавати індивідуальні зміщення сторінок і керувати шириною вильоту (bleed) для кожної сторінки в кожному напрямку, міняти орієнтацію окремих сторінок, а Preps і PressWise дозволяють також вводити "незалежні сторінки" (independed pages), тобто доповнювати спусковий макет одного документа сторінками іншого.

Ще одна функція редактора шаблонів - управління допоміжними мітками і шкалами (template marks), що включаються в спусковий макет для контролю якості приводки і друку. Типовий набір міток і шкал включає більш або менш широкий спектр приводковихміток (registration marks), кольорові мітки і шкали для контролю щільності кольорових плашок та балансу сірого, а також ідентифікаційні написи. Крім того, враховуються лінії згину і різки, штрих-коди і нумерація сигнатур. Більшість допоміжних міток і шкал зберігаються у вигляді EPSF-файлів, що дає можливість редагувати існуючі мітки або вводити мітки користувача (на жаль, не у всіх програмах).

Для експонуючих систем, оснащених системою перфорації приводкових отворів, програми спуску дозволяють задати необхідне зміщення перфорації відносно краю друкарського аркуша, тобто фактично забезпечують управління розміщенням спуску відносно друкарської форми.

Ще одна функція редактору шаблонів - ліквідація спотворень, що вносяться товщиною паперу. Існують дві групи деформацій - зсув (shingling) і деформація повороту (bottling).

· Перший тип - зсув, виникає при "вкладенні" сфальцованных аркушів паперу один в один. У принципі, кожен аркуш, вкладений всередину іншого, зсувається у бік зовнішнього краю паперу на деяку величину, пропорційну товщині паперу. Після обрізання виявляється, що поля на "внутрішніх" сторінках зошита на 1-2 мм менші, ніж на "зовнішніх", що може бути особливо помітно при малих відстанях між зображенням і краєм паперу. Контроль зсуву в програмах спуску дозволяє "втягнути" розташовані всередині зошита смуги в корінець, вирівнявши тим самим їх положення відносно краю паперу після обрізання.

· Деформація повороту виникає придвозгинному (і більше) фальцюванні і полягає в незначному розвороті сторінок на кут, утворений останнім і передостаннім згином. На жаль, величину компенсуючого розвороту сторінок доводиться підбирати експериментально.

Для публікацій, що повністю друкуються на одному аркуші, проблема підготовки спускового макета вичерпується створенням єдиної сигнатури. При великих об'ємах видань сторінки початкових публікацій повинні розподілятися між декількома сигнатурами (друкарськими аркушами). Спосіб розподілу залежить від подальшоїброшуровкисфальцованных зошитів, тому для завершення роботи над спусковим макетом доводиться вибирати спосібброшурування.

Preps і PressWise підтримують наступніспособиброшурування:

· perfect bound (брошурування впідбір) - сфальцовані зошити підбираються "один за одним" - спосіб, найбільш поширений для багатосторінкових видань великого об’ємупридруці на аркушах великого формату (зошити по 16-32 смуги);

· saddle-stitched (брошуруваннявнакидку) – сфальцовані зошити вкладаються "одна в іншу" - зручний спосібпри невеликому об'ємі видання і відносно невеликому об'ємі кожного зошита. Ці два найбільш поширених способуброшурування підтримують також і інші програми спуску смуг

· cut-and-stack (розрізати і скласти) - друковані аркуші без фальцювання підбираються в пачки великого формату, які потім розрізаються на частини, відповідні до формату публікації, складаються в однузагальну пачку і переплітаються;

· come-and-go (двійником) - варіант брошурування, при якому два підібраних в підбір примірника отримуються розрізанням всієї пачки зошитів (застосовується придруці видання з корінцем вздовж вузької сторони аркуша).

4.2.Підбір сторінок для формування спуску

Як можна було помітити, на етапі створення шаблона відмінності між програмами, що розглядаються, надто незначні. Дещо інакше виглядає другий етап - підключення окремих сторінок, з яких складається публікація, в єдиний спусковий макет. На цьому етапі виконуються:

· підбір необхідної кількості сигнатур, для створення видання загалом

· підбір необхідної кількості смуг публікації, для створення видання загалом

· встановлення відповідності смуг публікації до номерів сторінок, що використовуються в сигнатурах

Перший і третій пункти є дуже простими і полягають в "затягненні" сигнатур і смуг документа в потрібному порядку у відповідні вікна - зробити це набагато простіше, ніж описати. Інтерес представляє собою лише другий пункт.

Всі згадані програми є сумісні з величезною кількістю програм верстки і обробки графіки. На практиці мовайде про сумісність на рівні PostScript-файлів, підготованих в цих програмах.

Отже, допустимими вхідними файлами для програм спуску смуг є файли: