Смекни!
smekni.com

Електронний спуск смуг в поліграфії (стр. 3 из 3)

· EPSF (encapsulated postscript) - для будь-якої програми і без формальних обмежень

· Postscript з необхідністю дотримання вимог Adobe Document Structure Convention (DSC) і деякими обмеженнями на програми і драйвери, за допомогою яких цей файл створювався - для всіх програм (хоч Inposition реально сприймає далеко не всі Postscript-файли, про що недвозначно попереджає при спробі їх використання)

· TIFF - для Preps, Inposition і Impostrip

· PDF - для Preps і PressWise

Таким чином, вхідними форматами для програм спуску смуг є основні універсальні (переносні) формати графічних файлів. При цьому треба розуміти, що вимога дотримання ADSC, наприклад, є досить жорсткою. Так, жоден растровий процесор не вимагає дотримання ADSC, внаслідок чого файл, який чудово виводиться на плівку, може викликати помилку програми спуску смуг. Використання в програмах спуску смуг своєрідного інтерпретатора Postscript, що виділяє змістовну частину кожної сторінки, об'єднує заголовки та прологи і також робить іншу роботу, робить освоєння техніки спуску смуг на основі Postсript-файлів дуже схожим на знайомство з абсолютно новим растровим процесором. Тут упевненість в успіху може з'явитися лише після багатьох десятків проб і помилок.

Значно менше труднощів у використанні односторінкових файлів TIFF і EPSF. Не розглядаючи детально очевидні обмеження і незручності, що витікають з використання цих форматів, можна відмітити як очевидну неможливість включити в EPSF-файл використані шрифти і визначені при верстці параметри треппінгу.

Таким чином, користувачеві надається можливість вибору між ефективною, але не дуже стабільною роботою з багатосторінковими і кольороподіленими Postscript-файлами і надійною, але незручною і малоефективною роботою з кольоровими посторінковими EPSF і TIFF. Використання переносних форматів забезпечує можливість об'єднання в одному спуску сторінок, одначастиназ яких підготована на Macintosh, інша - під Windows. Більш практичне і реальне використання тієї ж можливості – це викоанання на одній платформі спуск документу, повністю підготованого на іншій. У всіх перерахованих вище програмах відповідна функціональність не тільки означена, але і працездатна. Тут неминуче виникає проблема можливого конфлікту одноіменних шрифтів, а також проблема вимог перекладу шрифтів в криві для EPS-формату.

4.3.Вивід готових спусків

Завершальний етап роботи над спуском - виведення (друк спусків). Кожна з програм спуску смуг (крім Inposition, що повністю покладається на можливості QuarkXPress) має власний перелік відомих їй вивідних пристроїв, і хоча цих пристроїв у списку сотні в кожній програмі, потрібно перевіряти сумісність: не виключено, що саме ваш дуже новий або дуже старий пристрій виявиться невідомим.

5.Порівняльний аналіз декількох програм

для спуску смуг

Усі такі програми в основному використовують однакові підходи до завадання, проте деяка різниця у деталях все ж є.

ScenicsoftPrepsє абсолютно автономною програмою, реалізованою як для MacOS, так і для 32-розрядних версій Windows. За виключенням достатньо сумнівної можливості напряму імпортувати файли з програм верстки, Preps підтримує найбільш широкий спектр вхідних форматів. Preps (як і PressWise) підтримує найбільшу кількість схем брошурування. Найяскравішими відмінностями Preps від конкурентів є наявність вбудованого RIP, що забезпечує можливість візуального контролю готового спуску (preview), і функція OPI-сервера, що дозволяє сумістити спуск смуг з підстановкою файлів ілюстрацій великої роздільної здатності. Недолік Preps – необхідність ручного розміщення номерів сторінок в спусковому макеті.

ImationPressWiseпозиціюється як складова частина комплексного підходу до автоматизації додрукарського технологічного процесу, і розрахована на експлуатацію сумісно з ImationOpen, ColorCentral иTrapWise. Автономне використання також можливе, хоча є неефективним. Існує тільки MacOS-реалізація продукту. Список вхідних форматів, які підтримуються, менший, ніж у Preps – тут можна використовувати тільки PDF, EPS и Postscript- формати, хоч і цього є достатньо для широкого застосування.

UltimateImpostripреалізує ідеологію “клієнт-сервер”, при якій власне спуск смуг, попередній перегляд та формування вихідного файлу здійснює спеціальна прикладна програма – сервер сигнатур (signatureserver). Сам Impostrip собою представляє тільки користувацький інтерфейс до прикладного сервера. Рекомендована Ultimate схема побудови технологічного процесу на основі Impostrip передбачає запуск сервера сигнатур на виділеній станції і включає також програму трепінгу Trapeze та ОРІ – сервер UltimateFlow. Сам Impostrip існує тільки в Mac–версії і має дуже “закритий” характер. Так, наприклад, мітки і описи вихідних пристроїв недоступні для редагування. В списку сприйнятливих вхідних форматів відсутній формат PDF, що може виявитись суттєвим недоліко з точки зору багатьох користувачів.

DK&AInposition, як було сказано раніше, є розширенням до програми QuarkXPress (при чому тільки для Macintosh) і не може викорситовуватись самостійно. Імпорт Postscript-файлів у дану програму може викликати певні труднощі. Наприклад, для таких файлів не спрацьовує функція попереднього перегляду, не підтримуються включені в Postscript-файли шрифти (всі шрифти повинні бути доступні на машині, де друкуєтсья спуск). Разом з тим, для роботи з публікаціями QuarkXPress (тільки) функцій Inposition може виявитись цілком достатньо.

Враховуючи деякі особливості, розглянуті програмні засоби можна позиціювати наступним чином:

· DK&A Іnposition – зручний для користувачів QuarkXPress, що виводять спусками свої власні роботи.

· ScenicsoftPreps – компактне та економічне (по ціні та ресурсах) рішення для багатоплатформного спуску смуг з функціональнстю ОРІ-сервера

· ImationPresswise та UltimateImpostrip – компоненти комплексної системи автоматизації технологічного процесу на базі вирішень відповідних фірм.

Спеціалізовані робочі станції – останній, четвертий варіант, що базується на використанні засобів професійних робочих станцій, що керують вивідними системами. Можливості монтажу спусків мають вивідні апарати фірми Scitex з растровими процесорами Bnsque абоStarPS. Також забезпечуються хороші функції збірки спускових макетів професійними станціями TaigaSpace фірми DainipponSCREEN. В недалекому майбутньому аналогічні опційні функції з’являться і у інших растрових процесорів.

Ідея спуску смуг на станціях растрування полягає у наступному:

· На першому етапі задається шаблон спуску і схема розташування сторінок з поправкою на особливості реалізації (перший етап мало відрізняється від відповідних функцій, наявних у вище розглянутих програмах).

· На другому етапі в систему поступають окремі смуги, призначені для включення в даний спуск, тоді проводиться установка відповідності сторінок документа з сторінками спускового макету. На відміну від універсальних спускових програмних засобів, смуги поступають у систему тільки в форматі Postscript, при чому підготовані у строгій відповідності до тих правил, які застосовуютсья для посмугового виводу через ті ж робочі станції.

· На третьому етапі проводиться растрування окремих Postscript-файлів з розміщенням відрастрованих бітових карт у відповідних місцях монтажного спуску.

Очевидні переваги спуску смуг після растрування – відсутність втрат часу на перетворення у Postscript, набагато більша ймовірність успіху та можливість візуалізації результату, що забезпечується засобами самої станції керування виводом. Менш очевидна перевага – для виправлення помилки в одній смузі не потрібно переформовувати і повторно раструвати загальний Postscript-файл, а досить тільки відраструвати ту смугу, яка підлягає корекції, і в уже готовому вигляді замінити її в спусковому макеті.

Очевидні недоліки розглянутої технології – неможливість роз’єднати формування спуску та власне вивід, це також і висока ціна як і самих робочих станцій, так і відповідних опційних можливостей. Таким чином, використання спеціалізованих робочих станцій (DFE – digitalfront еnd) обмежується фірмами-власниками відповідного вивідного обладнання., і не може ефективно використовуватись в “розподіленому” технологічному процесі, коли підготовку видання (і спуск смуг) виконує одна фірма, а вивід чи друк – інша.

Висновок

Вивід плівок спусками – єдиний спосіб підняти якість видання без збільшення бюджету. Проте який би інструмент ви не вибрали для побудови спуску, потрібно не упускати з виду того, що все-таки побудова спуску смуг – робота для професіонала. І скористатись усіма його перевагами – підвищенням якості продукції, скороченням терміну її виготовлення і здешевленням виготовлення – можливо тільки при строгому дотриманні всіх вимог поліграфічної технології.

Можливо, кращим, якщо не єдиним прийнятним способом поставити під контроль якість вашого видання виявиться розміщення заказу на електронний спуск смуг в спеціалізованій на цьому організації , яка має в розпорядженні відповідну матеріальну базу та підібраний персонал.