Смекни!
smekni.com

Товарознавство Зерноборошняні товари (стр. 6 из 7)

Шорстка поверхня макаронних виробів погіршує їхній зовнішній вигляд. Цей дефект з'являється при малому вмісті у макаронному борошні клейковини, а також при низькій вологості тіста.

Деформація і злипання макаронних виробів є результатом високої вологості тіста, малої кількості і низької якості клейковини, поганого підсушування сирих виробів при виході їх з формуючих отворів матриці.

Наявність у макаронних виробах ламаних виробів і крихти зумовлена високою температурою тіста при випресуванні, надмірною температурою підсушування і висушуванням сирих виробів, швидким охолодженням готової продукції. Цей дефект може з'явитися при недбалому фасуванні, транспортуванні.

Наявність тріщин у макаронних виробах - результат швидкого охолодження їх після висушування, різкий перепад температур під час зберігання.

Зволоження макаронних виробів виникає при зберіганні їх при високій відносній вологості повітря (вище 75%), а також при різких перепадах температур.

Підвищена кислотність макаронних виробів визначається несвіжістю сировини, довгою тривалістю замішування тіста, формування і висушування сирих виробів. Вона може виникати при тривалому зберіганні продукції при підвищеній вологості і температурі.

Наявність темних вкраплень у макаронних виробах пов'язана з наявністю у борошні частинок оболонки, алейронового шару і зародка зерна пшениці.

Пліснявіння макаронних виробів спричинюється плісеневими грибами при підвищеній вологості продукції, і особливо якщо її зберігають при температурі, вищій за 18-20° С.

7.4. Зберігання макаронних виробів

Ящики, коробки і кафт-мішки з макаронними виробами слід зберігати у складських приміщеннях на стелажах і піддонах. Приміщення повинно бути чистим, сухим, добре провітрюваним, не зараженим амбарними шкідниками, захищеним від впливу атмосферних опадів. Температура і приміщенні не повинна перевищувати + 30°С, а відносна вологість повітря - 70%.

Низька і навіть від'ємна температура не знижує якість макаронних виробів при зберіганні. На якість виробів значною мірою впливає різкий перепад температур, що сприяє зволоженню і розтріскуванню виробів, утворенню лому і крихт, а також висока або дуже низька відносна вологість повітря. При відносній вологості повітря яка перевищує 80%, створюються умови для зволоження і пліснявіння макаронних виробів. При відносній вологості повітря менше за 50% спостерігається значне усихання і утворюється багато лому.

При зберіганні макаронних виробів слід додержувати товарного сусідства. Не дозволяється зберігати вироби разом з товарами, які мають специфічний запах.

8. ХЛІБОБУЛОЧНІ ВИРОБИ

Хлібобулочні вироби в Україні, як і в усьому світі, є найважливішими продуктами харчування людей.

Хліб - це символ добробуту і праці мільйонів людей різних професій. Він був, є і буде їх головною турботою

Хлібопечення - найбільш розвинута галузь харчової промисловості України.

Таблиця 5. Хімічний склад та енергетична цінність хліба

Назва хліба Хімічний склад, г/100 г Енерге-тична цінність, ккал/100 г
вода білки жири моно- і дисахариди крохмаль і декстрини клітковина інші речовини
Паляниця українська із борошна вищого сорту 35,8 7,9 0,9 0,8 49,5 0,1 5,0 246
Пшеничнийіз борошна вищого сорту, формовийіз борошна вищого сорту, подовийіз борошна І сорту, формовийіз борошна ІІ сорту, формовийіз борошна оббивного формовий

37,8

36,5

39,1

41,2

44,3

7,6

7,8

7,6

8,1

8,2

0,8

0,9

0,9

1,3

1,4

0,7

0,8

1,1

1,4

1,3

47,9

49,2

45,6

41,4

34,8

0,1

0,1

0,2

0,4

1,2

5,1

4,7

5,5

6,2

8,8

238

245

231

221

195

Житнійіз сіяного борошна, формовийіз обдирного борошна, формовийіз оббивного борошна, формовий

42,4

45,8

47,0

4,7

5,6

6,6

1,0

1,1

1,2

1,0

1,2

1,2

42,7

36,3

33,0

0,3

0,7

1,1

7,9

9,3

9,9

209

189

181

Житньо-пшеничний оббивний, формовий 45,2 7,3 1,3 1,3 34,2 1,2 9,5 189
Український із житнього обдирного та пшенично-го оббивного борошна у співвідношенні 60:40, формовий 42,7 6,9 1,3 1,3 37,3 1,0 9,5 200

8.1. Класифікація хлібобулочних виробів

У хлібопекарській промисловості всі хлібопекарські вироби об'єднують у вісім основних груп.

1. Хліб із житнього борошна і з суміші житнього і пшеничного борошна; з житнього борошна сіяного, обдирного і оббивного; з житньо-пшеничного і пшенично-житнього оббивного борошна; з суміші різних сортів житнього і пшеничного борошна.

2. Хліб із пшеничного борошна: оббивного, вищого, І і ІІ сортів; із суміші різних сортів борошна.

3. Булочні вироби з пшеничного борошна вищого, І і ІІ сортів; із суміші різних сортів пшеничного борошна.

4. Вироби здобні хлібобулочні з пшеничного борошна вищого і І сортів; із житнього борошна; з суміші житнього і пшеничного борошна.

5. Вироби бубличні, хлібні палички і соломка: з пшеничного борошна вищого і І сортів.

6. Вироби сухарні, хлібні хрусти: з пшеничного борошна вищого, І і ІІ сортів; сухарі армійські.

7. Пироги, пиріжки, пончики.

8. Хлібобулочні дієтичні вироби.

За призначенням хлібобулочні вироби поділяють на звичайні для дитячого і дієтичного харчування, спеціального призначення.

8.2. Визначення якості хлібобулочних виробів

Хлібобулочні вироби у торговельній мережі і громадському харчуванні приймають партіями. Вироби однієї назви, одержані за однією товарно-транспортною накладною, являють собою однорідну партію, в якій визначають органолептичні і фізико-хімічні показники.

Форму, поверхню і колір хліба і булочних виробів визначають оглядом усіх виробів на 2-3 лотках від кожної вагонетки, контейнера. Стелажа або оглядом 10% виробів з кожної полиці.

Форма, поверхня і колір хліба і булочних виробів повинні відповідати вимогам нормативно-технічної документації. Масу хліба і булочних виробів встановлюють зважуванням не менш як 10 виробів, відібраних від тієї самої кількості.

Для контролю органолептичних показників (крім форми, поверхні і кольору) і фізико-хімічних показників методом розсипу вдаються до представницької окремої вибірки. Для цього з кожної вагонетки, контейнера, стелажа, полиці від кожних 10 кошиків, лотків або ящиків відбирають окремі вироби в кількості 0,2% всієї партії, але не менше як 5 шт. - при масі окремого виробу від 1 кг до 3 кг; 0,3% всієї партії, але не менше від 10 шт. - при масі окремого виробу менше ніж 1 кг. Результати аналізу вибірки поширюють на всю партію.

Від представницької вибірки методом "всліпу" для контролю органолептичних показників (крім форми, поверхні і кольору), а також наявності сторонніх включень, хрусту від мінеральних домішок, ознак хвороб від представницької вибірки відбирають п'ять одиниць продукції.

У м'якушці хліба і булочних виробів визначають запах, смак, колір, проміс, пропеченість. Вироби не повинні мати стороннього запаху і смаку, слідів непромісу, бути добре пропеченими і мати відповідний колір.

Для контролю фізико-хімічних показників від представницької вибірки відбирають лабораторний зразок у кількості:

¨ 1 шт. - для виробів масою більш як 400 г;

¨ не менше від 2 шт. - для виробів масою від 400 до 200 г включно;

¨ не менше ніж 3 шт. - для штучних виробів масою менше за 200 г до 100 г включно;

¨ не менше від 16 шт. - для виробів масою не менш як 100 г.

При перевірці якості виробів у торговельній мережі контролюючі організації відбирають три лабораторні зразки; два з них упаковують у папір, перев'язують шпагатом, пломбують або опечатують і направляють у лабораторію контролюючої організації, а третій - у лабораторію підприємства - виготовлювача продукції.

Фізико-хімічні показники визначають протягом встановлених строків реалізації продукції, але не раніше ніж через годину для дрібноштучних виробів масою 200 г і менше і не раніш як через три години - для решти виробів.

8.3. Дефекти і хвороби хлібобулочних виробів

Втрати хлібобулочних виробів спричинені дефектами і хворобами, а також неналежним ставленням до них. Більшість дефектів хлібобулочних виробів виникають через низьку якість сировини, порушення технології виготовлення, режимів транспортування та зберігання, погану матеріально-технічну базу. До дефектів і хвороб та причин їх виникнення можна віднести такі:

Найменування дефектів Причини виникнення
Бліде забарвлення скоринки Використання борошна з недостатньою цукрово- та газоутворюючою здатністю, тісто, що перебродило, низька температура випікання
Темне, червоно-буре забарвлення виробів Використання борошна з пророслого, морозобійного зерна
Темна (підгоріла) скоринка Випікання хліба при дуже високій температурі, надто тривалий процес випікання
Темнозабарвлені плями на скоринці Потрапляння крапель води у першій фазі випікання на поверхню тістової заготовки
Непропечені боки (подових виробів) Близьке розташування тістових заготовок на поду або подиках люльки
Неправильна форма виробу Неправильна форма кусків тіста при ручному формуванні, поганому регулюванні тістоділильної та формувальної машини - при машинному формуванні
Розпливчастість подового хліба Використання борошна з пророслого зерна, зараженого клопом черепашкою, свіжо змеленого борошна та борошна з неповноцінним білковим комплексом; підвищена вологість тіста надто довге вистоювання, низька температура в камері при випіканні хліба
Низький хліб Тісто, що перебродило
Розтріскування скоринки Тісто, що не вибродило
"Притиски" з бокових сторін (ділянки без скоринки) Близьке розташування тістових заготовок на поду або подиках люльки. У місцях з'єднання двох тістових заготовок, що розплилися, з'являються ділянки без скоринки
"Випливи" м'якушки Близьке розташування тістових заготовок на поду або подиках люльки
Тонка скоринка Нетривалий процес випікання
Товста скоринка Надто тривалий процес випікання
Різна товщина скоринки Нерівномірна теплова напруга в різних частинах пекарної камери
Механічні пошкодження Недбале використання стрічкових транспортерів на підприємстві
Липкість Використання борошна з пророслого і морозобійного зерна; тісто, що не вибродило
Понижена пористість м'якушки Використання борошна із зерна, зараженого клопом-черепашкою, свіжо змеленого борошна і борошна з неповноцінним білком
Нерівномірна пористість м'якушки Використання надто теплої води для приготування тіста - при безопарному способі та гарячої - при опарному. Використання перекислої опари, великої кількості опари тіста, що перебродило, недостатній проміс
Недостатня пористість м'якушки Використання борошна грубого помелу, слабка газоутворююча здатність борошна; тісто, що не вибродило; міцне тісто
Порожнини в м'якушці Використання борошна з пророслого зерна, свіжозмеленого борошна; висока вологість тіста, надто міцне тісто. Дефект характерний для хліба з житнього борошна.
Підриви скоринки Наявність надлишкової пари у пекарній камері, яка перешкоджає випаровуванню вологи з поверхні виробу
Стискання та ущільнення м'якушки біля нижнього краю скоринки Виникає дефект при недбалому переміщенні та укладанні гарячого хліба з житнього борошна
Ущільнення м'якушки (водяні лінії у нижній частині м'якушки) Використання свіжозмеленого борошна; тісто, що не вибродило; нерівномірна теплова напруга у верхній та нижній частинах пекарної камери; низька температура випікання
Нерівномірне пропікання Нерівномірна теплова напруга в різних частинах пекарної камери
Відставання скоринки від м'якушки Використання борошна з пророслого і незрілого зерна, тісто, що не вибродило
Щільна, суха м'якушка Понижена вологість тіста
Непроміс Недостатній проміс тіста
Недостатньо пропечений Нетривалий процес випікання; випікання при низькій температурі
Сторонній смак Використання недоброякісної сировини
Підвищена кислотність Тісто, що перебродило
Надто солений смак Неправильне дозування сировини
Прісний смак Неправильне дозування сировини
Сторонній запах Використання недоброякісної сировин
Хрускіт на зубах Використання борошна з піском
Втрата крихкості При укладанні гарячого хліба на стелажі щільно один до одного або у кілька шарів, в ящики з суцільними стінками або в штабелі (підвищується вологість скоринки)
Сторонні включення Погане просіювання борошна і фільтрування розчинів

Пліснявіння хліба. Це найбільш поширена хвороба, яку спричиняють плісняві гриби або їхні спори, що потрапили із зовнішнього середовища (повітря, тари, обладнання та ін.) в готові вироби. Пліснява швидко поширюється у тріщинах та розривах на ділянках тонкої скоринки. Потім вона потрапляє в середину м'якушки, де розвивається особливо швидко. Оптимальні умови розвитку плісняви: висока вологість середовища (виробів), температура в межах 25-30°С, відносна вологість повітря 70-80%. Пліснявіння прискорюється при пакуванні хліба у звичайні плівкові матеріали, що пояснюється швидким підвищенням вологості скоринки. Особливо швидко пліснявіє хліб, нарізаний скибочками. Небезпека пліснявіння збільшується при пакуванні недостатньо охолодженого хліба.