Смекни!
smekni.com

Економічна характеристика Японії (стр. 3 из 3)

Особливу активність виявляють японські фірми в НИС Азії – у Республіці Корея, на Тайвані і Сінгапуру. Створені там за участю японського капіталу підприємства текстильної, харчовий, швейної, металургійної, хімічний галузей промисловості, електронного і точного машинобудування стають серйозними конкурентами власне японських фірм (особливо дрібних і середніх) на світовому і навіть на внутрішньому ринку Японії.

Усі найбільші промислові компанії Японії є транснаціональними корпораціями, одними з найбільших у світі. У списку 500 самих великих ТНК світу дуже високі позиції займають: Toyota motor, Honda motor – в автомобілебудуванні; Hitachi, Sony, NEC – в електроніці; Toshiba, Fujitsu, Canon – у виробництві комп'ютерної техніки і т.д.

Одним з найважливіших факторів економічного розвитку Японії є широка участь у міжнародній торгівлі технологіями. В експорті технологій переважають ліцензії в області електротехнічного і транспортного машинобудування, хімії, будівництва. З географічної точки зору в японському експорті технологій у 80-х роках переважали країни, що розвиваються. Особливо активно здійснюється обмін ліцензіями технологічних процесів в області електротехніки, хімічної промисловості і д.р.

Російсько-Японські відносини.

Новою дорогою співробітництва в останні роки стали зовнішньоекономічні відносини з Росією, де зараз діють спільні підприємства за участю японського капіталу. Географічне розміщення СП в основному обмежуються Далекосхідним регіоном. Японія стала основним торговим партнером Приморського краю, Сахалінської області, Хабаровського краю. З Росії вивозять нафта, вугілля, кольорові метали, лісоматеріали, целюлозу, рибу і морепродукты.

У цілому в міжнародному поділі праці Японія є одним зі світових фінансових центрів, а також виробником продукції наукомістких галузей промисловості – “науково-виробничою лабораторією світу”. Очікується, що до початку XXI століття Японія обійде США по ступеню залученню у світове господарство.

Цікаві факти.

* Самі Японці з древніх часів називають свою країну Ниппон (чи Ниххон). Ця назва складається з двох ієрогліфічних знаків, один із яких означає “Сонце”, а другий – “основа”. Звідси і відбувається алегоричне найменування Японії, як країни висхідного сонця. Червоне сонячне коло на японському прапорі і круглій хризантемі (національна квітка японців) на державному гербі країни також символізують висхідне сонце.

* Синтоизм (від слова “синто”, що значить “божественний шлях”) обслуговує основні релігійно-побутові обряди, і насамперед весільні церемонії, що завжди проходять у синтоистических храмах. Буддизм, навпроти, бере на себе всі похоронні і заупокійні обряди.

* У Японії щорічно проводиться близько 40 різних фестивалів. Один з них – знаменитий сніжний фестиваль на “білому ” острові Хоккайдо, що буває на початку Лютого. У дні фестивалю на головній вулиці Саппоро піднімаються більш 300 споруджень зі снігу. Це персонажі з казок, літературні герої, копії знаменитих поместников і архітектурних споруджень.

* Загальна довжина вулиць Токіо складає 22 тис. км., що перевищує половину дожини екватора; у місті 4 млн. будинків. При цьому більшість вулиць узагалі не мають назв. Таблички з цифрами вказують номер району (а їх у місті 23), зблоку, порядкові номери квартир. Знайти адресу в Токіо навіть поліції, водіям, що славляться високою якістю обслуговування, не говорячи про гості і приїжджих, дуже непросто. Окремі частини міста з'єднані між собою швидкісними автомобільними естакадами, але і вони з працею забезпечують руху 5 млн. автомобілів.

* Рибу і всілякі інші продукти моря – восьминогів, молюсків, великих креветок – японці охотно їдять у сиром, рідше у вяленом виді, хоча в японській кухні є чимало способів готування варених, запечених, смажених на чи сковороді вугіллях блюд з цих продуктів.

* Загальна довга магістралі “Синкасен” (“Нова лінія”) близько 1100 км. Потяга йдуть по ній із середньою швидкістю 200 км/год і більш. Особливо велико двимжение на відрізку Токіо – Осака, довгої 515 км., де за добу проходить до 120 пар потягів, а за рік перевозиться близько 120 млн. пасажирів, що дорівнює всьому населенню країни. Відстань між цими містами експрес “Хикари” (“Світло”) проходить за 2 год. 15 хв. При цьому він проїзжає 66 тунелей і 3 тис. мостів.

* Найбільша у світі АЕС у Фукусімі, розташована в 200 км. До півночі від Токіо, у 1998 році з пуском сьомого реактора досягла потужності 8,2 млн. квт. А найбільший у світі металургійний комбінат у Фукуяме, на березі Внутрішнього Японського моря, має потужність 16 млн. тонн стали в рік.

Порівняльна таблиця.

місце

1

2

3

Число зайнятих у промисловості

Китай

США

Японія

Виробництво електроенергії

США

Китай

Японія

Виробництво електроенергії на АЕС

США

Франція

Японія

Сталь

Китай

Японія

США

Легкові автомобілі

Японія

США

ФРН

Морські судна

Японія

Республіка Корея

ФРН

Промислові роботи

Японія

США

ФРН

Продукція електроніки

США

Японія

ФРН

Пластмаси

США

Японія

ФРН

Наукове устаткування

США

Японія

ФРН

Список використовуваної літератури.

  1. «Економічна географія» И.Н.Леонов, Н.Д.Бахунина.
  2. «Географія країн світу» Л.Н.Павленко, И.Л.Петров.
  3. «Географія» Максаковский (10-11кл.).