Смекни!
smekni.com

Законність і шляхи її зміцнення в Україні (стр. 7 из 8)

У їх роботі трапляються випадки прийому на службу некваліфікованих,

схильних до порушень кандидатів, безконтрольності за поведінкою особового скла-ду на службі та в побуті, приховування порушень та потурання ганебним вчинкам працівників. У підрозділах, як правило, створюється нездоровий морально-психоло-гічний клімат, на низькому рівні виховний процес та організація навчання особового складу. У безпосередній діяльності не використовуються можливості громадських формувань, колективів, не вимагається безумовне виконання присяги та кодексу честі працівників органів внутрішніх справ України, а також недостатньо здійсню-ється взаємодія ОВС з населенням у вивченні кандидатів до вступу на службу в ОВС за місцем їх мешкання.

Отже, в наявності погана організація роботи в органах і підрозділах що-

до попередження порушень застосування чинного законодавства, значні недоліки з боку керівників, у тому числі безпосередньо у професійній підготовці підлеглих, безконтрольність за виконанням матеріалів дослідчої перевірки та адмінматеріалів, невиконання вимог і програм організаційних та практичних дій у забезпеченні законності й зміцненні дисципліни в органах внутрішніх справ, рішень колегій УМВС Донецької області та МВС України.

Вивчення причин і умов порушень службової дисципліни та законності пра-цівників підрозділів органів внутрішніх справ передбачає глибокий теоретичний та статистичний аналіз факторів, які можна поділити на дві групи:

1. Об’єктивні (зовнішні, незалежні від самого працівника, які призводять до

порушень різного типу).

2. Суб’єктивні (пов’язані з позицією самого працівника, його ставленням до ситуації порушення дисципліни та законності, з його особистими якостями ).

До об’єктивних причин слід віднести:

- несприятливі економічні умови проходження служби (низькі оклади та їх

несвоєчасна і неповна виплата);

- незадовільна організація професійної підготовки;

- стресовість професійної діяльності;

- відсутність нормальних умов для здійснення службової діяльності;

- незадовільний рівень соціального захисту працівників;

- невідповідність між службовими функціями, обов’язками і повноваження-ми та правами працівника;

- напруженість стосунків, яка викликається конфліктами з керівництвом, працівниками, громадянами, родичами та іншими;

- низький статус служби в органах внутрішніх справ.

До суб’єктивних причин слід віднести:

- низький рівень професійних знань;

- відсутність відповідних ціннісних орієнтацій;

- неадекватна професійна мотивація;

- низький рівень морального розвитку, емоційна незрілість, психічна неврів-новаженість;

- нерозвиненість професійно-значущих рис (уважності, комунікабельності, наполегливості);

- схильність до перенесення відповідальності з себе на оточуючих.

Взаємодія цих двох факторів і призводить до порушень дисципліни та закон-

ності.

Президентом України, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою, МВС вжива-ються дійові заходи, які, на наш погляд, будуть сприяти поліпшенню соціально-економічного розвитку країни, зміцненню дисципліни та законності в органах внутрішніх справ завдяки розширенню кола співробітництва і взаємодії з громад-кістю.

В першу чергу, необхідно звернути увагу на заходи, які спрямовані на покращення кадрового забезпечення, охорони прав і свобод громадян, зміцнення дисципліни і законності в діяльності органів внутрішніх справ. Проблемою, яку в наш час почали вирішувати, є реформування і вдосконалення системи та структури органів державної влади. Органи внутрішніх справ України, які є частиною держав-ної влади, на сьогодні за своєю організацією та діяльністю неповною мірою відпові-дають тим вимогам, що ставить до них соціально-політична, економічна та криміногенна ситуація в Україні. Стан дисципліни та законності серед працівників органів внутрішніх справ ще не відповідає вимогам сьогодення. Про це свідчать численні повідомлення громадян про неправомірні дії правоохоронців, непоодинокі випадки скоєння працівниками міліції злочинів, корупційних діянь тощо. Ці проблеми вимагають на наш погляд, вжиття широкомаштабних комплексних заходів з боку держави, що мали б забезпечити стабілізацію ситуації у найближчі роки.

Одним із таких заходів є впровадження курсу реформування органів внутрішніх справ України, яке розпочалося у 1996 році із прийняттям Кабінетом Міністрів України Концепції розвитку системи МВС України. Шість років дозволяють зробити висновок про грунтовність тих основоположних ідей, які були покладені в основу перебудови системи органів внутрішніх справ.

Одним із основних принпиців реформування системи органів внутрішніх справ є зміцнення зв’язків міліції з громадськістю, доступність для населення інформації про діяльність органів внутрішніх справ у встановленому законодавст-вом порядку.

Аналіз перетворень, які відбуваються в органах внутрішніх справ протягом останніх років, дає можливість говорити про один із основних показників, а саме, про підвищення авторитету органів внутрішніх справ у цілому і міліції зокрема. Авторитет міліції базується на професіоналізмі її працівників, на ступені довіри з боку населення, зміцненні стосунків її підрозділів та окремих працівників з громадськими об’єднаннями, рухами, громадянами тощо.

Ставлення населення до міліції необхідно розглядати на рівні сформованої громадської думки і на рівні практичних дій представників виконавчої влади. Одним із важливих напрямків зміцнення зв’язків органів внутрішніх справ з місцевим населенням є врахування громадської думки, яка узагагальнює уявлення людей про ті чи інші напрямки діяльності або якість роботи міліції. Цінність громадської думки полягає ще і в тому, що вона пропонує шляхи вдосконалення роботи органів внутрішніх справ. Це підтверджується періодичним дослідженням громадської думки про роботу органів внутрішніх справ.

Іншим заходом є реалізація Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю. Пріоритетним у цій програмі є питання правового забезпечення правоохоронної діяльності. Враховуючи злободенність проблеми, МВС України розробило Комплексну програму вдосконалення роботи з кадрами та підвищення авторитету міліції на 1999 –2005 роки. Відповідно до цієї програми передбачається розробка і впровадження комплексу цільових програм, спрямованих на зміцнення зв’язків із населенням і підвищення авторитету органів внутрішніх справ.

Серед них:

- проведення моніторингових досліджень громадської думки про діяльність органів внутрішніх справ;

- розробка і впровадження правового механізму, поновлення порушених працівниками міліції прав і законних інтересів громадян, відшкодування завданих матеріальних збитків;

- поширення практики прийому громадян в органах внутрішніх справ та без-посередньо за місцем їх проживання, у трудових колективах та громадсь-ких приймальнях;

- організація творчих конкурсів на краще висвітлення в засобах масової інформації діяльності органів внутрішніх справ і їх працівників, а також сприяння громадської думки боротьбі зі злочинністю;

- розробка системи матеріального і морального заохочення з метою більш широкого залучення громадян до охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю;

- підготовка фахівців за спеціальністю “Зв’язок органів внутрішніх справ з населенням і громадськими організаціями” тощо.

Президентом України у 1997 році утворена Державна комісія з проведення в

Україні адміністративної реформи. У сучасних умовах адміністративної реформи, перехідного періоду розвитку українського суспільства і держави, реформування системи МВС по-новому сприймаються питання забезпечення прав і свобод грома-дян країни, співпраці і взаємодії з населенням, вирішення яких значною мірою залежить від нормального функціонування системи органів державної влади, важливе місце серед яких займають виконавчі органи, в тому числі органи внутрішніх справ.

Тому для нормального їх функціонування, зміцнення дисципліни та закон-ності, співпраці та взаємодії з громадськістю, на нашу думку, необхідно:

1) стимулювати правову поведінку співробітників органів внутрішніх справ.

Зокрема, відмовитися від оцінки їх роботи за відсотками розкриття злочинів

а більше уваги приділяти громадській думці в оцінюванні діяльності органів

внутрішніх справ, реально ставити завдання з упереджуючих позицій;

2) створювати нормальні матеріально-технічні умови роботи;

3) особливу увагу приділяти кадровій політиці, через яку реалізується соціа-

льна політика держави. Здійснювати профорієнтацію, профвідбір і проф-

підбір;

4) взаємодіяти з більш широкими масами населення і громадськими формува-

ннями, здійснювати дійовий суспільний контроль з метою сприяння

зміцненню дисципліни та законності в органах внутрішніх справ;

5) створювати критерії для висування робітників на посаду (конкурсний

відбір);

6) проводити об’єктивне атестування (всебічно враховувати ділові якості, мо-

ральні, професійні, психологічні і фізичні можливості працівника, врахову-

вати думку суспільства про його роботу, неупереджене ставлення з боку

начальників і т. д.);

7) використовувати позитивний досвід іноземних держав у кадровій політиці;

8) більш широко використовувати міжнародні норми у взаємодії з населен-

ням;

9) розширити інститут позаштатних співробітників органів внутрішніх справ.

Проблема зміцнення дисципліни та законності в органах внутрішніх справ

може бути вирішена, якщо будуть ефективніше реалізовуватися запропоно-

вані заходи в тісному співробітництві та взаємодії з населенням і суспіль-

ством, бо чим більше буде проводитись роботи з населенням, тим більше

буде видна робота органів внутрішніх справ для громадськості, тим жорст-