Смекни!
smekni.com

Гігієна праці Виробничі інтоксикації та їх профілактика (стр. 2 из 3)

Важка фізична праця не проходить безслідно для дІтонароджу-вальної функції. Серед жінок, які виконують важку фізичну роботу, досить великий відсоток самовільних абортів, завчасних чи затяж­них пологів, підвищена кількість неправильних положень плода. У зв'язку з механізацією виробничих процесів, знизилася частка важ­кої фізичної праці, що відіграло певну роль в оздоровленні. Нега­тивно діє на жіночий організм робота, що пов'язана з вимушеним положенням тіла.

Законодавством передбачено ряд заходів щодо охорони і гігієна праці жінок.. Так, забороняється працювати їм у важких та шкідли­вих для здоров'я умовах (з рідким металом, кочегарами тощо). Не допускаються жінки до праці під землею, у гірничодобувній про­мисловості, на будівництві й у підземних спорудах.

Законодавство допускає навантаження і розвантаження ван­тажів жінками вагою не більше 20 кг (удвох на ношах - 50 кг, враховуючи вагу нош), на триколісній тачці - 100 кг, у вагонетках на рейках — 100 кг.

Ряд заходів передбачено відносно вагітних жінок. Декретна відпустка становить 172 календарних дні. На час декретної відпус­тки зберігається місце роботи. Вагітних жінок переводять на легшу роботу зі збереженням заробітної плати (якщо вона відрізняється).

На роботах з шкідливими умовами праці жінки мають право на пенсію у віці 45 років при стажі роботи не менше як 15 років.

Гігієна та охорона праці підлітків

Підлітками офіційне законодавство вважає молодь у віці коли від 15 до 18 років. Основною особливістю цього віку є високий рівень основних функцій, швидкий ріст та фізичний розвиток організ­му, перебудова ендокринної і вегетативної нервової систем, нерво­во-психічної сфери та обміну речовин.

Тому при розробці конкретних заходів і регламентацій з гігієни праці підлітків ї їх медичного обслуговування треба брати до уваги анатомо-фізіологічні особливості.

Підлітки більше, ніж дорослі, чутливі до впливу професійних шкідливостей. Тому слід приділити увагу контролю за тим, щоб підлітки в процесі своєї професійно-виробничої діяльності не зазна­вали впливу токсичних речовин. Адже процес дихання і кровообігу в підлітків має свої особливості, зокрема, хвилинний об'єм повітря на 1 см2 поверхні легень у дітей більший, що може зумовити швид­ку адсорбцію токсичних речовин.

У системі охорони праці підлітків велике значення має профі­лактика травматизму. Травматизм серед підлітків вищий. А причи­ною є недотримання правил техніки безпеки, Ігнорування засобами індивідуального захисту, порушення порядку та необережність на робочому місці.

Створено чітку систему охорони праці підлітків. Так, заборо­нено приймати на роботу неповнолітніх, використовувати працю підлітків на важких і шкідливих для здоров'я виробництвах, допус­кати їх до нічних і надурочних робіт. Передбачено ряд пільг. Серед них - скорочення тривалості робочого дня. Для підлітків віком 16-18 років встановлено 6-годинний робочий день і літній відпочинок тривалістю І календарний місяць. Підлітків до 18-річного віку, які працюють на підприємствах і установах, заборонено залучати до наднормованої роботи, роботи в нічну зміну, а також до участі в роботах, що потребують перенесення чи переміщення вантажів.

Для юнаків 16-18 років вага вантажу, який переміщують вруч­ну, не повинна перевищувати 16 кг, а для дівчат - 10 кг. Приперевезенні одноколісними тачками загальна вага вантажу не по­винна перевищувати 50 кг, а двоколісними - 57 кг. Дівчатам пере­возити вантажі заборонено.

Гігієна праці з отрутохімікатами

У виробничій діяльності людям часто доводиться мати справу з хімічними речовинами різної токсичності. Для захисту рослин від хвороб, шкідників І бур'янів часто використовують високотоксичні для людини пестициди. За хімічним складом пестициди поділя­ються на сполуки, що містять неорганічні речовини (миш'як, фтор, барій, сірка, мідь, хлор і бор); пестициди рослинного, бактеріально­го і грибного походження (піретрини, анабазини, нікотин, бактері­альні препарати й антибіотики); найбільшою групою пестицидів високої біологічної активності є органічні сполуки (хлороорганічні, фосфороорганічні, похідні карбамінової, тіо- і дитіокарбамінової кис­лот, ртутєорганічні сполуки і комбіновані ртутєвмісні препарати, хлор- і нітропрохідні фенолу). Вони використовуються для бороть­би з комахами, тваринами, молюсками (інсектициди, зооциди, ака­рициди); з грибними і бактеріальними хворобами рослин (фунгіци­ди); з бур'янами і небажаними рослинами (гербіциди, дефоліанти). Вони можуть застосовуватися у вигляді порошків, гранул, розчинів, емульсій, аерозолів І фумігантів, отруйних приманок, антисептич­них та інсектицидних мил, фарб, лаків, паперу. Для догляду лікар­няних і допоміжних приміщень також можуть використовуватися отрутохімікати, в тому числі і дезінфекційні засоби.

При підготовці робочих розчинів, емульсій, суспензій тощо, обробці рослин і тварин, протруюванні насіння, а також при ре­монті апаратури, догляді за рослинами та порушенні правил безпе­ки, під час роботи можуть виникати отруєння пестицидами.

Працюючи з отрутохімікатами, використовують індивідуальні засоби захисту: спецодяг (рис. 9.5.), гумові рукавички, спецвзуття, щитки, окуляри (рис. 9.6). В жарку погоду всі роботи проводять вранці або ввечері при мінімальній температурі й швидкості руху повітря. Якщо рух повітря перевищує 4 м/с, опилення і обприску­вання рослин не дозволяються. Після закінчення роботи рукавички

ж І к

Рис. 9.5. Види основного спецодягу*

А - куртка; Б - штани; В - комбінезон; Г - напівкомбінезон; Д - жилет; Е - шлем; Є - рукавиці; Ж - фартух; 3 - наплічник; Й - наколінник; І - бахіла; К - гамаші.

А

Рис. 9.6. Різні види окулярів і щитків для захисту очей від пошкодження:

А - окуляри: 1 - відкриті; 2 - відкриті відкидні; 3 - закриті з прямою вентиляцією;

4 - закриті з непрямою вентиляцією; 5 — закриті герметичні; б — подвійні відкриті;

7 - захисні з металізованими стіклами.

Б - щитки: 1 - з безкольоровим ударостійким корпусом; 2 - з сітковим корпусом;

З - для прокатників; 4 - ручний з непрозорим корпусом; 5 - зварювальника; б -пневмошлем.

миють в 5 % розчині кальцинованої соди і промивають у чистій воді. Спецодяг звільняють від пилу і 8-12 год провітрюють.

Широко застосовують пестициди у теплицях. У період веге­тації використовують хлоро- І фосфороорганїчні пестициди, похідні карбамІнової кислоти. Максимальне насичення повітря пестицида­ми настає через 6-Ю годин після завершення обробітку рослин І підтримується на такому рівні 20-70 годин. Концентрація пести­цидів у повітрі часто перевищує допустимі рівні в 1,8-2,1 раза. Віднов­лення робіт у теплицях після проведення обробки рослин і грунту сумішшю акарицидів, інсектицидів і фунгіцидів дозволяється не раніше ніж через 50 годин. При обробці карбатіоном цей строк складає 5 діб, після використання нематоцидів фумігантної дії (ДД, ДДБ, тіазон тощо) - 20 днів, системної дії - 10 днів. Роботи, пов'я­зані з розпушуванням грунту, проводяться не раніше ніж через 5 днів після обробки рослин пестицидами. При аварійних ситуаціях використовують засоби індивідуального захисту.

На поверхні рослин, обладнанні й комунікаціях теплиць пести­циди зберігаються не менше 10 діб. У цей період всі роботи, пов'язані з контактом із забрудненими поверхнями (в тому числі ремонтні), слід проводити в спецодязі. Підлогу приміщень, забруднених пести­цидами і біопрепаратами в теплицях, миють розчином кальцинова­ної соди (200-300 г соди на відро води) і 10 % хлорного вапна.

При теплицях, складах агрохімікатів (пестицидів, біопрепаратів, мінеральних добрив) і машиноремонтних майстернях слід мати ок­ремі побутові й допоміжні приміщення з душовими окремо для чо­ловіків і жінок. У теплицях з кількістю працівників не менше ЗО чоловік організовують кімнати для споживання їжі, обладнані необ­хідними меблями, умивальниками зі змішувачами гарячої і холод­ної води, електрокип'ятильником.

Осіб, які займаються приготуванням ґрунтових сумішей, під­живленням рослин органічними добривами (гній, пташиний послід тощо), а також тих, які контактують з грунтом, обробленим орган­ічними добривами, працюють у теплицях з біологічним обігрівом, після закінчення вегетаційного періоду обстежують на гельмїнто-носійство. У разі виявлення гельмінтоносії піддаються дегельмін­тизації.

Для профілактики шкірних захворювань працівники розчин­них вузлів і хімзахисту теплиць та тепличних комбінатів повинні щоденно перед початком роботи змащувати відкриті ділянки шкіри захисними кремами. Осіб, які працюють з пестицидами або контак­тують з ними (майстри тепличного виробництва, працівники роз­чинних вузлів, хімзахисту, складів агрохімзасобів, слюсарі-ремонт-ники, агрономи та ін.) забезпечуються спецхарчами (знежиреними і вітамінізованими молочними продуктами). Для стабілізації водно-сольового балансу організму тих, хто є в теплицях, забезпечують у необхідній кількості (з врахуванням кліматичних особливостей і сезону року) питвом (квасом, чаєм, відваром шипшини тощо) з доставкою їх в кімнати для приймання їжі та відпочинку.

Гігіета праці середнього медичного персоналу

Безпосередній догляд за хворими і виконання призначень ліка­ря вимагають від медичних сестер різних дій. Робочий день медсе­стри починається з вирішення організаційних питань та участі в обході хворих, що займає в середньому 1,5-2,0 години. Після цього основна увага приділяється виконанню вказівок лікаря. Залежно від характеру роботи, функціонального призначення кабінетів, па­лат, відділень робота може мати статичний, динамічний характер з напруженням окремих груп м'язів, порушенням функції деяких органів і систем.

Медична сестра повинна забезпечити правильне зберігання медикаментів і роздачу їх хворим, виконання призначень і догляд за хворими (вимірювання температури тіла, проведення ранкової гімнастики, контроль за харчуванням, підготовку до рентгенологіч­них, лабораторних, функціональних досліджень та операцій, прове­дення забору біологічного матеріалу на лабораторні дослідження та відправлення його в лабораторію), контролювати якість проведен-ної санітарної обробки, провести зважування хворих, слідкувати за відвідуванням хворих родичами та організацією передач тощо. Ро­бота з людьми взагалі, а особливо з хворими, вимагає великого психічного й емоційного напруження. Постійний контакт з хвори­ми, зокрема з інфекційними, пов'язаний з небезпекою захворіти.