Смекни!
smekni.com

Проведення топографо - геодезичних робіт при розпаюванні земель колективної власності (стр. 11 из 14)

Із збільшенням стажу роботи, навіть в очах малого опромінення, захворювання стають більш чіткими, наступає гіпотонія, брадикардія (сповільнене скорочення серця), збільшується щитовидна залоза, порушується сон.

Джерела ВЧ і УВЧ - конденсатор настройки або зв'язку, високочастотний трансформатор, інструктор працюючий конденсатор, гераторні лампи, фідерні лінії. Гранично допустимі величини інтенсивності опромінення електромагнітних хвиль ВЧ і УВЧ подані в таблиці.

Таблиця11

Для електромагнітних хвиль Для магнітного поля
Діапазон частот Допустима інтенсивність Діапазон частот Допустима інтенсивність
100кГу-30МГу 20В\М 100кГу-1.5мГу 5 А/М
30кГу -300МГу 5В\м - -

Для вимірювання напруженості полів ВЧ і УВЧ використовують прилади УНЄМП.

Джерела полів НВЧ (тисячі мегагерц) - випромінювачі, антенні пристрої, генератори, окремі блоки НВЧ.

Допустима густина потоку потужності сантиметрових хвиль встановлюється після опромінення НВЧ:

а) при опроміненні на протязі робочого дня 10 мкВт/см2

б) при опроміненні на протязі не більше 2 годин - 100 мкВт/см2 в) при опромінення на протязі 15-20 хв. в день - 1000 мкВт/см2

Для вимірювання густини потоку потужності випромінювання в діапазоні УВЧ і НВЧ використовують прилади вимірювання густини потоку ПО - 1

Міри захисті установлюються в залежності від потужності, частоти та умов електромагнітного випромінювання.

У діапазоні ВЧ і УВЧ для зниження напруженості електромагнітного поля на робочому місці застосовуються два типи захисту:

- відокремлене екранування високочастотних елементів листами алюмінію або заліза, створення рідкого типу загороди;

- повне забарвлення високочастотного генератора, що передбачає повне екранування всієї установки.

В діапазоні НВЧ ( такі поля виникають при роботі радіодальнометра) зниження потоку густини енергії на робочих місцях до гранично допустимих величин досягають тканинними шляхами:

І.При регулюванні, настроюванні і випробуванні генератора НВЧ рекомендується змінити випромінювання безпосередньо у джерелі шляхом застосування різкого виду забирання енергії НВЧ.

2.В приміщенні зменшують випромінювання шляхом екранування установки.

З.Якщо не можна екранувати установку то екранують робочі місця.

4.3більшення відстані від джерела випромінювання, якщо не можна зменшити енерговипромінювання.

5.Обмежують час перебування людей в зоні дії випромінювання, якщо не можна ослабити інтенсивність випромінювання в цій зоні до безпечної величини.

6.Захищають працюючих персональними засобами:

а) персональний одяг із спеціально трьохшарової тканини (перший шар діагональ, другий - радіотехнічна тканина з металічною сіткою, треті підкладка ситцева);

б) капюшон із трьохшарової тканини в яки вмонтовані окуляри ОРЗ -5, що захищають від випромінювань НВЧ і УВЧ;

в) захисні окуляри, крім названих, можуть бути трьох типів: сітчасті, на півмаска із латунної або мідної сітки; склянні літньо для водіїв пів маяки, які покриті шаром золота 0,3 мкм; скляні окуляри типу пів маяки, скло яких покрито плівкою із двоокису олова.

Крім цього, усі працюючі повинні проходити попереднє і періодичне медичне обстеження.

Для попередження професійних захворювань працівникам, що піддаються щоденно не менше половини зміни опромінюванню мікрохвильовими від 1 до 100 см, надається:

а) 12-денний додатковий відпуск при густині потоку опромінювання потужності на робочих місцях 0,5 -1- мкВт/ см2.

б) 6-ти годинний робочий день і 12-денний додатковий відпуск при густині потоку вище 10 мкВт/см2, при 6-денному робочому тижні 7-годинний робочий день, при 5-денному робочому тижні з тим же додатковим відпуском.

САНІТАРІЯ І БЕЗПЕЧНІСТЬ КАМЕРАЛЬНИХ РОБІТ.

Серед камеральних робіт багато фото-лабораторних робіт вимагають передбачливості і точного виконання заходів по санітарії і безпеці. Фото-лабораторні роботи можна виконувати в цеху при наявності загально-обмінної вентиляції, місцевих всмоктувачів, витяжних шаф відповідного спецодягу і взуття, засобів індивідуального захисту (окуляри, маски, респіратори, рукавиці, нейтралізуючі і дегазуючи розчини, засобів надання першої медичної допомоги, засобів пожежної профілактики і гасіння пожежі.

До роботи в фото-цеху допускаються працівники не молодші 18 років, які пройшли курси спеціальної підготовки по роботі з хімікатами і інструктаж на робочому місці, що здали екзамен по техніці безпеки і по наданню першої медичної допомоги при пораненнях, отруєннях і опіках.

Сучасна фотографія давно перейшла на плівкові основи для негативів. Дані досліди показують що плівкові негативи мають недопустиму для картографічних робіт деформацію. Ця обставина вимагає від підприємств використовувати скляні основи, хоч вони більш небезпечні, б'ються і викликають поранення. З метою попередження випадків травматизму при використанні скляних основ, їх краї і кути повинні бути зашліфовані „для перенесення скла всередині цеху повинні бути спеціальні візочки і ящики, в яких скло укладається ребром на м'яку підстилку. Вручну можна переносити не більше однієї основи розміром 60x60 см. Поліровку скла і протирання негативів необхідно проводити тільки після установки в спеціальний станок.

ЗАХИСТ ВІД УЛЬТРАФІОЛЕТОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

В діапазоні ультрафіолетових променів радіологи виділяють біологічно активні і небезпечні промені з довжинами хвиль 280-315НМ, що викликають

запалення очей і 200-280НМ, викликаючи захворювання шкіри. Такі промені на виробництві дають дугові, ртутні і ксенонові лампи.

Дугові лампи дають великий світловий потік, небезпечний для незахищених очей, який через 3-5 годин опромінення викликають захворювання очей-електрофтальмію. Хвороба супроводжується різким болем у очах, відчуттям піску у очах, головною біллю, припухлістю повік і сльозливістю.

Ультрафіолетові промені ртутно-кварцевих ламп і ксенонових небезпечні і для шкіри працівників. Опромінення шкіри рук викликає дерматити, дифузні екземи шкіри, що супроводжується опіками. Зір фото-оператора повинен бути захищеним від променів лампи рефлектором.

Ртутно-кварцеві ксенонові лампи необхідно застосовувати з місцевими витяжними шафами і з камерними рефлекторами. Працівники повинні одягати захищені окуляри і гумові рукавиці.

Дугові ліхтарі, ксенонові і ртутні лампи створюють надлишкову іонізацію приміщення, для ліквідації якої потрібна підсилена вентиляція. Не допускати застосування сушильних шаф з відкритими електронагрівальними елементами, без терморегуляторів і місцевих відсмоктувачів.

САНІТАРІЯ І БЕЗПЕЧНІСТЬ РОБОТИ З ХІМІКАТАМИ.

Загальні вимоги. При роботі з хімікатами не можна приступати до роботи до тих пір, поки всі етапи роботи і методи контролю не будуть продумані і усвідомлені виконавцем. Особливу передбачливість потрібно виконувати при роботі з отруйними вибухонебезпечними речовинами. При роботі з речовинами, які раніше не виконувались властивості яких не достатньо відомі необхідно під керівництвом керівника зробити пробний розчин з малою кількістю цих речовин. При цьому необхідно дотримувати особливу обережність, працювати у витяжній шафі, в захисній масці і в гумових рукавицях.

Забороняється пробувати реактиви на смак. Випробувати запах речовини можна тільки в повному переконанні, що вона не отруєна. Починати визначати запах потрібно із далеку при повільному наближенні до носу, не роблячи глибоких вдихів.

Всі роботи з шкідливими газами, або речовинами, які виділяють шкідливі пари і гази (окисник вуглецю, хлор, бром, сірководень, аміак, органічні розчинники, летучі кислоти і інші), слід проводити в витяжній шафі, при швидкості руху не менше 1м/с (по заміру крильчастого анемометра). В витяжній шафі виконуються такі роботи: травлення скла азотною і плавкою кислотами, креслення негативів аміаком. Категорично забороняється виливати і викидати в раковини і сміттєпроводи залишки вогненебезпечних вибухонебезпечних, отруєних і сильно діючих речовин. Отруєні і сильнодіючі речовини слід спочатку нейтралізувати, а після цього вилити в каналізаційні люки. Посуд після отруєних і сильнодіючих речовин не потрібно мити в загальних умивальниках без попередньої обробки.

В хімічних лабораторіях і механічних майстернях забороняється проводити роботу одній людині, в приміщенні повинно бути не менше двох працюючих. В польові підрозділи і в цехи хімікати видаються тільки в оригінальній упаковці. Розфасовку хімікатів на складі робити забороняється.

Робота з їдкими і отруєними речовинами. До рідких речовин відносяться :мінеральні кислоти і їх тверді і рідкі ангідриди (сірчана, азотна, соляна .плавикова кислоти, сірчаний і хромовий ангідриди, їдкий натрій, калій, сурма, розчини аміаку, брому, йод). При вдиханні пари їдких речовин уражаються дихальні шляхи, попадаючи на шкіру, викликають опіки. Особливо небезпечні враження цими речовинами очі. Для попередження опіків при використанні їдких речовин повинні одівати окуляри, захищати очі екранами із оргскла користуватися гумовими рукавицями, фартухами, а іноді і гумовими чоботами. З метою безпеки переливати кислоти і луги із великих ємностей в дрібну посуду слід за допомогою сифона з грушею або ручним насосом.

Леткі їдкі речовини(аміак, бром), летучі концентровані кислоти переливати тільки в витяжній шафі. У всіх цих випадках слід одягати окуляри, рукавиці, фартух і мати протигаз марки „в".