Смекни!
smekni.com

Проектно-конструкторська та технологічна підготовка виробництва (стр. 4 из 7)

Проектно-конструкторська пiдготовка виробництва, яка завершуеться робочою документацiсю на нову продукцiю, логiчно пов’язана з необхiднiстю пiдбору варiантiв типових, розроблення нових технологiчних процесiв, оснащення, планiв розмiщення необхiдного устаткування, органiзацiї освоения продукцiї при серiйному або масовому виготовленнi. У процесi проектування виробiв конструктори i технологи працюють у тiснiй взасмодй яка посилюсться на етапi виготовлення, випробування та доопрацювання дослiдного зразка. Рiзноманiтнiсть проектних рiшень змушує узгоджувати їх з органiзацiйно-технiчними умовами конкретно iснуючої виробничої системи пiдприемства, шляхом проведення комплексу заходiв, якi формують технологiчну пiдготовку виробництва (ТПВ) нової продукції.

Технологiчна пiдготовка виробництва являє собою сукупнiсть взаємо-пов'язаних процесiв, що забезпечують технологiчну готовнiсть пiдприємства до випуску виробiв заданого рiвня якостi при встановлених термiнах, обсягах випуску та витратах. Пiд технологiчною готовнiстю виробництва розумiють наявнiсть на пiдприємствi повного комплекту конструкторської i технологiчної документацiї, устаткування та його оптимальних планувань, засобiв техноло-гiчного оснащення й системи органiзацiї процесiв виготовлення нової продукцiї.

Передовий вiтчизняний i зарубiжний досвiд свiдчить, що доцiльно провадити iнтегровану проектно-технологiчну пiдготовку виробництва (цьому сприяють сучаснiiнформацiйнi технологiї, програмне забезпечення та технiчнi засоби), що значно скорочує цикл i вiдповiднi витрати матерiальних, трудових i фiнансових ресурсiв.

Головна мета ТПВ полягає в проектуваннi комплексу технологiчних про-цесiв, спрямованих на забезпечення мiнiмальних iнвестицiй та поточних витрат на виробництво певного обсягу виробiв з високими параметрами якостi.

У зв’язку iз сертифiкацiсю продукцiї та атестацiєю виробництв зростас роль i значення технологічної пiдготовки виробництва в забезпеченнi сталого конкурентоспроможного рiвня виготовлення продукцiї. Основнi завдання техно-логічної пiдготовки виробництва такi: забезпечення високої якостi обробки дета-лей, складання окремих частин i виробу загалом; створення умов для дотримання принципiв рацiональної органiзацiї виробничих процесiв; найефективнiше вико-ристання устаткування i виробничих площ; зростання продуктивностi працi, зниження витрати матерiалiв i енергоресурсiв.

Виконання вказаних завдань у конкретних умовах дають змогу розглядати технологiчну пiдготовку виробництва як сукупнiсть робiт, що визначають послiдовнiсть виконання виробничого процесу нового виробу найрацiо-нальнiшими способами з урахуваням конкретних умов виробництва даного пiдприсмства.

Трудомiсткiсть робiт iз ТПВ та витрати на її проведення значно переви-щують витрати на НДДКР. Наприклад, у США таке перевищення становить 11 разiв i бiльше. В Росiї, за даними Державного унiверситету управлiння, це спiв-вiдношення дорiвнюс вiд 4,6 (в дрiбносерiйному виробництвi) до 8,0 (у багато-серiйному).

2.2. Органiзацiйнi системи ТПВ.

Технологiчна пiдготовка виробництва на пiдприсмствi здiйснюється службою головного технолога. Склад i органiзацiйна структура технологiчного вiддiлу (вiддiлу головного технолога) залежать вiд масштабу i характеру його роботи.

Технологiчна пiдготовка на машинобудiвних пiдприсмствах може проводитись за централiзованою, децентралiзованою або змiшаною системами.

При централiзованiй системi технологiчна пiдготовка зосереджусться в загальнозаводському технологiчному вiддiлii (вiддiлi головного технолога). Вона застосовується в масовому i велико серiйному виробництвах.

Децентралiзована система припускає розосередження технологiчної пiдготовки по основних виробничих цехах заводу, де вiдповiднi технологiчнi бюро самостiйно розробляють технологiчнi процеси та їх оснащення. Така система застосовусться водиничному виробництвi за умов значної номенклатури випуску машин, їх вузлiв i деталей та частих змiн цiєї номенклатури. При децентралiзованiй системi вiддiл головного технолога заводу здiйснює лише загальне методичне керiвництво цеховими технологiчними бюро.

Змiшана система органiзацiї технологiчної пiдготовки застосовусться в серiйному виробництвi. Особливiсть її полягас в тому, що маршрутна технологiя розроблясться вiддiлом головного технолога, а операцiйна технологiя – у цехових технологiчних бюро.

2.3. Регламентація ТПВ.

Єдиною системою технологiчної пiдготовки виробництва (ЄСТПВ), що встановлена державними стандартами, регламентуються органiзацiйний процес та процедури управлiння комплексу робiт.

ЄСТПВ призначена забезпечити: єдиний для кожного підприємства системний підхід до вибору,застосування методів і засобів ТВП,що відповідають передовим досягненням науки,техніки і виробництва;гнучкість пристосування виробництва до безперервного його вдосконалення,швидкого переналагодження на випуск досконалішої техніки;раціональну організацію механізованого й автоматизованого виконання комплексу інженерно-технічних робіт,у тому числі автоматизацію конструювання об'єктів і засобів виробництва;розроблення технологічних процесів та управління ТВП;взаемозв'язок з іншими АСУ і підсистемами;високу ефективність ТВП.

Порядок формування та застосування документації на методи та засоби ТПВ визначасться державними стандартами, стандартами пiдприсмств та документацiєю рiзноманiтного призначення що регламентусться вiдповiдними стандартами якi становлятьнормативоно-технічну базу ЄСТПВ. Стандарти ЄСТПВ взасмопов’язанi зi стандартами iнших систем, що забезпечує проведення єдиної технiчної політики.

При освоенні нових виробiв у складi завдань ТПВ виконуються такi роботи:

1) Технологiчний аналiз робочих креслень та їх контроль на предмет техно-логічності конструкції деталей i складальних одиниць;

2) коригування технологiчної документацiї, одержаної вiд розробника з огляду на конкретнi умови виробництва;

3) розроблення прогресивних технологiчних процесiв виготовления деталей, складання, регулювання i випробування окремих вузлiв та виробу загалом;

4) проектування спеціальних iнструментiв технологiчного оснащения й нестандартного устаткування для виготовлення нового виробу;

5) розроблення та впровадження передовых форм органiзацiвиробництва;

б) складання технологічних маршрутных карт, операційних технологiчних карт;

7) виконання планувань цехів iвиробничих дільниць з розміщенням устаткування робочих місць, потокових ліній відповідно до розроблених технологічних маршрутів;

8) складання норм витрат матеріалів інструменту та енергоресурсів;

9) розроблення та впровадження підсистеми якості, рацiональних методів технічного контролю;

10) вивірка, налагодження i впровадження технологічнихпорцесiв на виробничих дільницях i робочих місцях;

11) випуск дослідної партії виробів, з коригуванням технологічної документації i відповідних попередніх організаційних рішень;

12) випуск установчої партiї(серії) виробів;

13) розрахунки виробничої потужності підприємства, нормативнi витрати.

Усі робочі креслення деталей піддаються технологічному аналізу відповідно вимог стандартiв, що передбачає контроль на предмет їх техно-логiчностi та можливостіi виготовлення в умовах виробництва даного під-присмства, що сприяє плiднiй праці конструкторiв та технологiв. Пiд час аналiзу виявляються i розглядаються можливостіi використання типових технологiчних процесiв, стандартного оснащення, засобiв механiзацiї та автоматизацiї, перевiряється наявнiсть устаткування i виробничих потужностей пiдприсмства.

2.4. Проектування технологічних процесів.

На підприємствах використовуються загальнi правила розроблення технологiчних процесiв, що визначаються дер-жавними стандартами. Ними встановленi три види технологiчних процесiв: одиничний, типовий i груповий.

Вихiдна iнформацiя для розроблення технологiчних процесiв пiдроздiлясться на: базову, що мiстить данi конструкторської документацiї на вирiб та програму випуску цього виробу; керiвну, яка мiститься в галузевих стандартах, що встановлюють вимоги до технологiчних процесiв, стандартах на устаткування й оснащення, у документацiї на дiючi одиничнi. типовii груповi технологiчнi процеси; класифiкаторах технiко-економiчної iнформацiї, виробничих iнструкцiях, матерiалах на вибiр технологiчних нормативiв (режимiв обробки, допускiв, норм витрати матерiалiв тощо), документацiї з технiки безпеки i промислової санiтарiї; довiдкову, що мiститься в описах прогресивних методiв виготовлення i ремонту, каталогах, паспортах, довiдниках, альбомах, плануваннях виробничих дiльниць.

Основними етапами розроблення технологiчних процесiв є: аналiз вихiдних даних; вибiр дiючого типового, групового технологiчного процесу або пошук аналога одиничного процесу; вибiр вихiдної заготовки i методiв її виготовлення; вибiр технологiчних баз; упорядкування технологiчного маршруту обробки; розробления технологiчних операцiй; нормування технологiчного процесу; визначення вимог технiкiи безпеки i промислової санітарії;розрахунок економiчної ефективностi технологiчного процесу; оформлення технологiчних процесiв.

Одиничний технологiчний процес розробляється для виготовления чи ремонту виробу або для вдосконаленяя чинного технологiчного процесу. Ступiнь прогресивностi технологiчного процесу оцiнюється показниками, що встановленi системою стандартiв iз сертифiкацй продукцiї та атестацї виробництва i вiдповiдних технологiчних процесiв. У роздiлi З були розглянутi основи роз-роблення технологiчних i виробничих процесiв в умовах одиничного та дрiб-носерiйного виробництв.

Типовий технологiчний процес розроблясться на основi аналiзу множини чинних та можливих технологiчних процесiв на виробництво типових представникiв груп виробiв. Типiзацiя технологiчних процесiв базується на класифiкацi об’єктiв виробництва. Деталi, що виготовляються на заводi, пiдроздiляються на класи, класи -на групи, групи - на пiдгрупи за такими ознаками: вихiдний матерiал, конфiгурацiя, розмiри та чистота оброблюваних поверхонь деталi. Класифiкатор деталей (виробiв) створюється звикористанням ЕОМ.