Смекни!
smekni.com

Звіт про проходження виробничої переддипломної практики в ВАТ Коломийська друкарня ім Шухевича (стр. 2 из 6)

а) зміна в асортименті;

б) рівень фактичної собівартості;

в) зміна цін і тарифів (не залежить від діяльності того чи іншого

підприємства).

Аналіз собівартості окремих видів продукції.

Найбільш повне виявлення резервів зниження собівартості досягають при аналізі відхилень від планової собівартості продукції по окремих її видах.

Виявлення цих відхилень та їх аналіз сприяють визначенню та узагальненню можливих резервів зниження собівартості.

Загальна методика аналізу собівартості по звітних калькуляціях:

- по кожному виду продукції вираховують відхилення від планової собівартості по статтях витрат, по кожній статті визначають ступінь впливу факторів на відхилення;

- по статтях "сировина і матеріали" визначають вплив фактора норм та цін, а при аналізі заробітньої плати визначають вплив продуктивності праці та середньої заробітньої плати по загальновиробничих і загальногосподарських витратах, вплив об'єму виробництва та дотримання кошторисних дисциплін.

При аналізі звітних калькуляцій враховують особливості окремих виробництв по техніко-економічних показниках, враховують склад сировини і матеріалів, видів використання продукції


9

Фактори, що мають вплив на виконання плану витрат на одну гривню товарної продукції:

1. Структура асортименту товарної продукції;

2. Рівень повної собівартості окремих видів продукції.

Резерви зниження собівартості продукції. Резерви зниження собівартості виявляють при аналізі звітних калькуляцій. Потрібно врахувати резерви, виявлені при аналізі окремих елементів витрат на виробництво та статей на продукцію.

Резерви зниження собівартості продукції:

1. По фонду заробітньої плати;

2. Утримання зверхнормованої чисельності працюючих;

3. Відрахування на соціальне страхування та суми перевитрат заробітньої плати;

4. Перевитрати невиробничих витрат по окремих статтях цехових витрат;

5. Перевитрати на виробничі витрати по окремих статтях загальновиробничих витрат;

6. Перевитрати по витратах на утримання і експлуатацію обладнання;

7. Витрати по браку;

8. Перевитрати на підготовку і освоєння виробництва;

9. Перевитрати по сировині і матеріалах.

Витрати на паливо та електроенергію власного виробництва аналізують по вітних калькуляціях даного підприємства.

1.5 Аналіз плану по прибутку і рентабельності.

Виконання плану прибутку є одним з кінцевих показників, роботи підприємства. Розмір прибутку в основному залежить від об'єму реалізації продукції та її собівартості.

Аналіз балансового прибутку.

Фінансовий результат, відображений в балансі підприємства називають балансовим прибутком (збитком)

Балансовий прибуток складається:


10

1. прибуток від реалізації товарної продукції.

2. прибуток чи збиток від іншої реалізації.

3. позареалізаційні результати. Прибуток = ціна — собівартість До іншої реалізації належить.

1. продаж продукції підсобного господарства.

2. продаж понаднормованих і "зайвих" матеріальних цінностей.

3. послуги свого власного транспорту.

4. різні послуги непромислового характеру.

Особливу увагу слід надати реалізації понаднормових чи "зайвих" матеріальних цінностей. Потрібно встановити з якою метою і чому виявились непотрібними. Прибуток чи збиток від іншої реалізації та позареалізаційні результати відображають у формі 1ф.

Позареалізаційні результати - це доходи або витрати непов'язані безпосередньо з реалізацією/їх не включають у собівартість продукциї а враховують на "Прибутки чи збитки".

На результати від реалізації продукції впливають різні фактори, пов'язані з продуктивністю праці та використанням засобів виробництва.

До цих факторів належать:

1. Зміна обсягу реалізації продукції

2. Зміна величини собівартості

3. Зміна оптових цін

4. Зміна структури асортименту та якості продукції.

Кожен з факторів впливає на результат від реалізації продукції самостійно, тому вивчення факторів, що мають вплив на прибуток дозволяє виявити шляхи збільшення прибутку.

Шляхи збільшення прибутку:

1. Збільшення реалізованої продукції;

2. Зменшення собівартості;

3. Скорочення трудових, матеріальних та фінансових витрат. Аналіз рентабельності.


11

Рентабельність означає прибутковість, тобто перевищення доходів над

витратами.

Рентабельність визначають відношенням прибутку до повної собівартості.

Рентабельність підприємства визначають відношенням суми балансового прибутку до вартості виробничих фондів плюс нормовані оборотні засоби, включаючи середньорічну вартість основних виробничих фондів та нормованих оборотних засобів.

На рівень рентабельності підприємства мають вплив:

- сума балансового прибутку;

-вартість основних виробничих фондів;

- вартість нормованих оборотних засобів.

Вплив цих факторів на рівень рентабельності підприємства можна

обчислити користуючись прийомом ланцюгових підстановок.

Рентабельність підприємства залежить від рентабельності продукції. На рівень рентабельності продукції мають вплив такі фактори

- відхилення від планової собівартості;

- зміна в структурі асортименту та якості продукції;

- зміна оптових цін.

Рентабельність окремих видів продукції визначають відношенням суми балансового прибутку до собівартості за мінусом матеріальних витрат. Розрахована таким чином рентабельність називається реальною рентабельностю окремих видів продукції.

Повна собівартість - прямі матеріальні витрати; відображає витрати підприємства на обробку вихідних матеріалів, а рентабельність вирахувана на основі цього показника ефективності діяльності підприємства.

Вплив рентабельності окремих видів продукції на рівень рентабельності підприємства залежить не від розміру витрат виробництва, а від різноманітності в обладнанні виробництва основними фондами, запасами сировини та матеріалів, тривалістю виробничого циклу і величини незавершеного виробництва.


12

Резерви підвищення рівня рентабельності полягають у збільшенні суми балансового прибутку при менших вкладеннях у основні виробничі фонди і нормовані оборотні засоби.

Для визначення розміру резервів підвищення рівня рентабельності підприємства в першу чергу треба узагальнити резерви збільшення сум прибутку, для цього необхідно використати результати собівартості і балансового прибутку, тому варто проаналізувати результати збільшення прибутку:

1. Зниження виробничої собівартості товарної продукції;

2. Виконання плану реалізованої продукції;

3. Недопущення перевитрат по позавиробних витратах;

4. Недопущення збитків від іншої реалізації;

5. Недопущення незапланованих позареалізаційних збитків.

1.6 Аналіз фінансового стану підприємства.

Фінансовий стан підприємства - це сукупність показників, що відображають наявність, розміщення та використання фінансових ресурсів. Фінансовий стан підприємства проявляється платоспроможністю підприємства внаслідок відповідності фактичного кругообігу коштів на всіх етапах розрахунковим показникам. Сталий фінансовий стан підприємства -це необхідна умова діяльності підприємства при ринкових умовах, тому що від цього залежіть своєчасність та повнота погашення зобов'язань підприємства щодо оплати праці робітників, розрахунків з бюджетом, банками та постачальниками матеріальних ресурсів.

Аналіз фінансового стану - це невід'ємна частина економічного аналізу діяльності підприємства, без якого неможливе раціональне ведення господарства. Фінансовий стан безпосередньо впливає на виробничу діяльність підприємства. Нестача або неправильне використання фінансів може виявитись головною причиною несвоєчасної оплати розрахункових документів постачальників за одержані сировину та матеріали, неповного та неритмічного постачання виробництва необхідними предметами праці, а


13

отже погіршення результатів виконання підприємством за обсягом, асортиментом, собівартістю продукції та іншими показниками. Фінансовий .стан залежить від виробничої діяльності. При успішному виконанні плану по виробництву та реалізації продукції, зниженні собівартості, підприємство одержує надплановий рибуток, утворюються додаткові джерела коштів, що сприяє зміцненню фінансового стану підприємства. Отже фінансовий стан залежить від результатів виробничої діяльності, тому резерви подальшого поліпшення фінансового стану - це виробнича діяльність підприємства. Дослідження фінансового стану промислового підприємства затверджує економічній аналіз господарської діяльності. Крім цього фінансовий стан підприємства залежить від:

1. Стану запасів;

2. Нормованих оборотних засобів;

3. Розрахунків з дебіторами та кредиторами;

4. Оборотності оборотних коштів;

5. Повноти використання права на кредит ....


14

2.ФІНАНСУВАННЯ І КРЕДИТУВАННЯ. 2.1 Функції і структура фінансового відділу.

Фінвідділ є структурний підрозділ управління промисловим підприємством. Діяльність відділу регламентується положенням підприємства.