Смекни!
smekni.com

Апаратні засоби захисту інформації (стр. 3 из 5)

Кармін Каріді — актор. Звичайно, не особливо відомий, але все таки один з 5803 членів жюрі премії «Оскар». 69-річний артист одного разу знявся в епосі про мафію під назвою «Шеф-2». Методи «поганих хлопців», мабуть, так сильно вплинули на нього, що Каріді вирішив порушити правила Американської кіноакадемії. Одержавши для приватного перегляду номінований на премію «Оскар» кінофільм «Чого хочеться серцю», він передав його своєму знайомому, який негайно зняв з нього копію і помістив її в Інтернеті. Каріді не повезло: фільм на його DVDбув оснащений спеціальним цифровим «водяним знаком», який залишився навіть на копії, переведеній у формат DivX. Саме по цьому знаку і вдалося відшукати первинного власника розтиражованого піратами диска.

Подібні «водяні знаки» — найм'якша форма цифрового нагляду за правами. Як правило, їх записують в окремі пікселі зображення або ж в звукові частоти. «Водяний знак» може містити як все, так і лише окремі дані про покупця музичного твору. Вже сьогодні жоден розповсюджувач музики не обходиться без подібного цифрового контролю. Такі формати файлів, як MicrosoftWMA або WMV, забезпечують виробників можливістю накладати ще більші обмеження: на кодування, термін придатності матеріалу, кількість його користувачів.

Проте поряд зі всіма методами DRM є один загальний момент, який їх об'єднує: будь-який клієнт розглядається як потенційний злодій. Наприклад, компанія T-Vision, онлайн-відеотека найбільшого провайдера Німеччини T-Online, продає DRM-ліцензії на проглядання відеоконтенту, дія яких закінчується через 24 години.

-T-Vision, онлайнова відеотека T-Online. Всі фільми захищені за допомогою DRM

T-Onlineвикористовує для цього технологію MicrosoftWindowsMediaCodec 9. Інтегрований в неї WindowsMediaRightsManagement відповідає саме за те, що термін проглядання фільму закінчиться через 24 години прокату, навіть якщо фільм буде скопійований і збережений. Для прямих трансляцій в Інтернеті в Microsoft також є технологія, яка називається LiveDRM. Її перевага для продавця полягає в тому, що передаваний контентне може бути одержаний ніким, окрім зареєстрованого клієнта. Недолік для користувача: можливість відтворювати одержані дані тільки за допомогою Windows Media Player 9 — про альтернативні плеєри можна відразу забути. Інший шлях, ніж обмежувальні методи DRM, вибрав Інститут інтегрованих схем Фраунхофера. Його так званий Light Weight Digital Rights Management (LWDRM) — полегшений варіант DRM — дозволяє використовувати цифровий зміст без яких-небудь обмежень, а інформація про покупця повинна перешкодити лише тому, щоб файл виставлявся на мережних біржах обміну. Отже якщо музичний портал наперед попереджає своїх користувачів, що поширювані їм файли забезпечені DRM, то намагатися виставити дані композиції на біржі обміну буде просто безглуздо.

Програмне забезпечення

Без ваших даних тут не обійтися

Все почалося з MS Office і Windows XP, коли Microsoft зажадала обов'язкову активацію програмного забезпечення через Інтернет. Багато виробників пішли цьому прикладу, але деякі з них пішли ще далі: вони примушують своїх покупців до реєстрації з вказівкою повного імені і домашньої адреси.

Примусова активація реалізована в наступних продуктах: · Microsoft Windows XP;· Microsoft Office XP;· Adobe Photoshop CS; · Cute FTP;· Digimap для Palm;· Tomtom Navigator для КПК. Отримання оновлень для цих програм можливе тільки після реєстрації в Інтернеті:· Panda Antivirus Platinum;· Антивірусний пакет G Data;· Powerquest Partition Magic;· Powerquest Drive Image;· Microsoft Office XP.
«Наші клієнти повинні мати можливістьнеобмеженого користування купленої музики»Івонн Ібс, прес-секретар Universal Music

Декілька порталів, що пропонують музику для скачування, вже працюють з LWDRM. Наприклад, компанія Popfile. В «водяному знаку», розташованому усередині файлу МРЗ, не вказано ім'я покупця — це не дозволено законом про інформацію, — але зафіксований унікальний номер покупки. «Водяний знак» такий стійкий, що його можна прочитати навіть після того, як пісня буде скопійована на лазерний диск. За заявами самої Popfile, вони не прихильники жорсткої лінії: «Ми як фірма, що випускає диски, повинні захищати інтелектуальну власність наших композиторів. Проте ми також повинні дати можливість нашим клієнтам слухати музику де завгодно і в будь-який слушний для них час», — говорить Івонн Ібс, представник Universal. Інший приклад - - іспанська компанія Weblisten.com. Даний портал пропонує музику у форматах WMA і МРЗ. Файли МРЗ забезпечені «водяним знаком», який містить всі необхідні відомості про покупця. Файли WMA, за твердженням продавця, потрапляють до користувача без яких-небудь «водяних знаків» або DRM. Дивно, що музична індустрія Іспанії спокійно дозволяє собі те, на що в багатьох західних фірм деколи не вистачає сміливості: музичний портал з необмеженими правами на користування скачуваної музики.

-Фільми, трансльовані T-Vision, можна дивитися тільки за допомогою Microsoft Media Player 9

На жаль, композиції, одержані від Weblisten, можна використовувати тільки на території Іспанії.Але деякі інтернет-торговці обходяться з правами користувачів на придбані композиції набагато більш жорстко. Наприклад, портал Musicload проводить достатньо строгу політику: файли WMA ви можете відтворювати на ПК скільки завгодно, але записувати їх на CD не більше трьох разів. Ще один приклад – відома багато чим компанія Apple, яка робить ставку саме на DRM і при цьому не є такою щедрою, як Popfile або Weblisten. Файли формату ААС, що продаються нею, можна копіювати і записувати на аудіодиски, але не більше ніж на чотирьох апаратах — це може бути як iPod, так і будь-які інші комп'ютери. Як вже було сказано, щоб виключити можливість розповсюдження незаконних копій, DRM містить дані про покупця. Крім того, він забезпечує файли спеціальним ключем, який генерується з поєднання серійного номера жорсткого диска, версії BIOS, імені процесора і ідентифікаційного коду встановленої версії Windows. Компанія Apple, здається, знайшла золоту середину в даному питанні: музичні файли просто не вийде скопіювати. При спробі відтворити файл на іншому ПК плеєр iTunesспершу перевірить, чи підходить ключ музичного файлу до встановленої апаратури. Можливості DRM цікаві не тільки для галузі розваг. Охорону прав можна використовувати і в повсякденному житті офісів. Так само, як в музичних або відеофайлах, дані DRM можуть міститися і в електронних листах. Наприклад, діловий лист буде доступним тільки певному кругу читачів і автоматично самоліквідується через 30 секунд. За часів розвитку технології DRM це не жарт, а реальність. Звичайно, власник прав повинен захищати свій товар від піратського копіювання. Незрозуміло, проте, чому будь-який інтернет-покупець наперед підозрюється в намірі зробити піратську копію, чому він може лише обмежено використовувати куплений файл, тоді як покупець лазерного диска може копіювати його скільки завгодно і на якій бажано носій.

Так діє DRM в Microsoft Media Player 9

Digital Rights Management

T-Visionпродає своїм клієнтам фільми через Інтернет. Щоб уникнути неліцензійного копіювання відеофайли забезпечені Digital Rights Management. Як результат через 24 години фільм більше не придатний для перегляду. Такий же метод можна застосовувати при трансляції фільмів або телепередач в реальному часі.

Продавець: Сервер продавця знаходить файл, бажаний клієнтом, забезпечує його інформацією про DRM, терміні придатності і праві на використання, після чого кодує його. Ліцензійний ключ готовий.

Інтернет: Файл виставляється на вебсервері продавця для скачування або перегляду в режимі реального часу. Ключ, за допомогою якого файл може бути розшифрований, залишається на віддаленому сервері продавця.

Користувач: Media Player завантажує файл або відтворює його прямо з Мережі. DRM повідомляє його, де знайти відповідний ключ. Плеєр з'єднується з сервером, на якому бережуться ліцензії, і одержує необхідний для відкриття файлу ключ. Тепер файл може бути відтворений.

сюдисущий чіп

Технологія контролю Radio Frequency Identification (RFID) дозволяє імплантувати пристрої обробки і зберігання інформації в етикетки, одяг або навіть під шкіру, настільки малі чіпи. Але хто має доступ до відомостей, що бережуться в них?

На футбол з чистою совістю

«Ви не маєте права входу на стадіон», — так, вже перед вертушкою на вході, можуть раптово закінчитися відвідини матчу футбольного чемпіонату світу 2006 року в Німеччині для потенційно небезпечного фаната. В квитках на матч будуть заховані чіпи RFID. «Таким чином ми хочемо запобігти нелегальній торгівлі квитками і їх підробку», — говорить Герда Грау, прес-секретар організаційного комітету чемпіонату. Що ж, можливо, саме технологіяRFIDвиявиться тим магічним засобом, який допоможе розв'язати вічну проблему нелегальної торгівлі квитками на публічні заходи.

Основним каналом збуту квитків буде, як планується організаторами чемпіонату, Інтернет: оплата тут проводиться за допомогою кредитної карти. Той, хто хоче купити квиток, повинен реєструватися у Федерації футболу Німеччини. Федерація не виключає, що дані покупця можуть бути негайно перевірені по спеціальній картотеці уболівальників-хуліганів. Те, що кожний уболівальник потрапляє під підозру, Герда Грау не розглядає як сценарій чергової технологічної антиутопії, що збувся.

Поки не ясно, яка саме інформація буде записана на чіпі, відомо лише, що його місткість складає сьогодні 1 кбайт. Про інфраструктуру, яка оброблятиме ці дані за кулісами стадіонів, Грау теж нічого поки сказати не може. Вміст чіпів розшифровуватиметься не на стадіонах. Заспокоюючи футбольну громадськість, Грау обіцяє: «Ми переслідуватимемо уболівальників не дуже жорстоко».

- У магазині Future store в Рейнберзітовари оснащені чіпами RFID

Антиутопія супермаркетів

Чемпіонат світу — це все-таки справа майбутнього, хоча і не такого віддаленого, а RFID працює вже сьогодні. Торговий концерн Metro застосовує цю техніку з 2003 року в своєму супермаркеті Future Store («Магазин майбутнього») в Рейнберзі, Німеччина. Іскристі ярлики з вказівкою ціни служать в першу чергу для захисту від крадіжки: якщо чіп RFID проходить контрольну рамку, система б'є тривогу.