Смекни!
smekni.com

Повстанський рух в Одеській губернії у 1920-23 рр (стр. 2 из 4)

Більшість вказаних у наказах прізвищ є єврейськими. То чому маємо дивуватися антисемітизмові селян, більшість яких складали основу повстанських загонів, коли вони воювали проти чекістів і комуністів, переважна більшість яких були євреями? Адже селяни бачили і знали, хто керує вилученням у них хліба, бере мирне населення в заручники і розстрілює їх.

Те, що загони особливого призначення "ЧОН" формувалися переважно з євреїв, теж можна пояснити. Частини особливого призначення підпорядковувалися ЧК і використовувалися у каральних акціях переважно проти мирного населення - селян. Використовувати в таких акціях вихідців із селянських родин - українців і росіян було ненадійним. Тому більшовики залучали до цієї роботи мешканців міст і містечок - євреїв, а також інородців-пролетарів. Щоправда у перших же боях з озброєним противником ці "єврейські" загони показували невисоку боєздатність, тому в пізніший період, коли було завершено розгром Врангеля, проти повстанців червоним командуванням було кинуто регулярні частини Красної армії, зокрема Першу Кінну армію, кінну бригаду Григорія Котовського тощо.

Окремо слід сказати щодо заручників. У зведеннях ЧК та документах вищого партійного керівництва більшовиків дуже часто фігурують накази брати заручників. Це була одна з форм боротьби червоних із повстанцями, при чому більшовики аргументували це потребою захисту мирного населення від бандитів. Але в подібних твердженнях була цілковито відсутня логіка, адже виходить, що взявши заручників, червоні розраховували на жалість до них повстанців, які мали припинити опір, аби не наражани на небезпеку невинних. То хто ж тоді справді захищав мирне населення? Запитання цілком риторичне і відповіді не вимагає. Ставлення повстанців до взяття червоними заручників і терору чітко простежується у листівці отамана Семена Заболотного до Балтського Ревкому і Парткому, яка показує, хто насправді захищав мирне селянство [4].

3

Після поразки Добровольчої армії генерала Антона Денікіна більшовики наприкінці 1919 – на початку 1920 рр. встановили свою владу над більшою частиною території України. У лютому 1919 року Червона армія встановила контроль над Одеською губернією. Повстанці Одещини після боротьби з білими почали боротися з червоними. Їх підтримали рейдуючі відділи Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого

Михайла Омеляновича-Павленка та генерал-хорунжого Юрка Тютюнника, які в цей час здійснювали славнозвісний Перший Зимовий похід по тилах білих і червоних окупантів. У своїх зверненнях і листівках вони також закликали селянство до боротьби.

У квітні 1919 року повстанським загонам і рейдовим частинам Армії УНР вдалося з боями оволодіти повітовими центрами Одеської губернії - Балтою і Вознесенськом. Особливо великих втрат більшовики зазнали у боях за Вознесенськ, оскільки у той момент там відбувався повітовий з`їзд партії.

17 квітня 1920 року повстанський загін Семена Заболотного, який був найбільш чисельним і боєздатним, при підтримці повсталих проти більшовиків місцевих селян, взяв штурмом місто Ананьїв. Частина червоних військ відступила до залізничної станції Жеребкове, де зайняла оборону. Генерал-хорунжий Ю. Тютюнник надіслав С. Заболотному підкріплення силою 400 багнетів при двох гарматах. Українці заатакували Жеребкове і розгромили червоний загін. У бою загинуло 220 червоноармійців, в тому числі 31 комуніст. Повстанці утримували Ананьїв протягом восьми діб, відбиваючи атаки на місто 41-ї червоної дивізії. 25 квітня повстанці були змушені відступити. Але бої не припинялись. На підтримку повстанських загонів почали спалахувати антибільшовицькі селянські повстання в інших волостях. Так, в селі Липепьке неподалік Бірзули, озброєні селяни на чолі зі священником організували оборону церкви від більшовиків, які намагалися осквернити храм і вивезти з нього цінності. У сутичці було вбито 21 червоноармійця.

23 травня 1920 року Одеською губернською надзвичайною комісією була виявлена українська підпільна організація. На чолі неї стояв колишній командир добровольчого дроздовоького загону полковник Гусак-Гусаченко. В Одесі він організував загін, який мав виступити на фронт начебто проти отамана

Ю. Тютюнника, але насправді мав підняти в Одеському повіті повстання і в рішучу хвилину перейти на бік української армії. Помічниками Гусака-Гусаченка були брат Ю. Тютюнника - Георгій Тютюнник і колишній пристав Сквирського повіту капітан Москвин. Слід зазначити, що члени організації займали відповідальні посади в радянських установах. Перехід колишніх білогвардійців (особливо українського походження) став дуже частим явищем у 1920 році.

Відомо, що загони, керовані отаманом

С. Заболотним, який був найбільшою фігурою у повстанському русі на Одещині, поповнювались також і врангелівським офіцерами. А один з керівників врангелівського підпілля, полковник Євстаф`ев, очолював повстанський загін під іменем отамана Кропиви. В Одесі також діяла терористична офіцерська організація під керівництвом штабс-капітана Єрмощенка.

Улітку 1920 року активність повстанців України посилилась у зв`язку з насильною мобілізацією до Червоної армії і конфіскаціями зібра-ного селянами врожаю. В одному Ананьївському районі на 30 серпня вже було конфісковано 1,5 мільйонів пудів зерна і 2 тисяч голів великої рогатої худоби. Селяни відловідали на це повстаннями. У селі Павлівка цього ж району після конфіскації продзагонами 3237 пудів зерна і 630 пудів м`яса спалахнуло повстання, яке червоні жорстоко придушили.

У липні 1920 року проти насильницької мобілізації юнаків на по-гибель за “диктатуру пролетаріату” повстали села Миколаївка і Казанка Вознесенського повіту. У Миколаївці повстання було придушене швидко, але в Казанці влада в селі на деякий час опинилася в руках повсталих селян. Прибулий зі Знам`янки бронепотяг піддав село обстрілові з гармат і кулеметів, після чого повстання було придушене багнетами червоногвардійських загонів. Прибула "надзвичайна трійка" на чолі з членом більшовицької партії з 1917 року П. Аненком, провела масові арешти селян. Мешканці села звернулись по допомогу до повстанського загону під проводом полковника Іванова на псевдо Чорна борода, який оперував з весни 1920 року в цій місцевості. Селяни вказали на хати, де перебували чекісти. Уночі останні були оточені і знищені. Аненка селяни прив`язади до коня, протягнули по селу і порубали шаблями.

24 червня 1920 року спалахнуло повстання в селі Маяки Овідіопольського району Одещини. До повсталих приєдналась молодь села Петрівки (Петросталя), яка виїхала до Маяків на підводах з кулеметами. За архівними документами, в Маяках повстанцями було захоплено і розстріляно 50 красноармійців і політпрацівників. За повідомленням Слободзейського ревкому від 1 липня повстанці, серед яких більшу частину складали німці-колоністи, у кількості 600 осіб з кулеметами, половина на конях, зайняли Біляївку, Ліски, Троїцьке і Грацениці. Зведення губернської ЧК від 13 липня свідчать про те, що на цей час повстання було придушене. Про втрати з обох боків не повідомлялося, за винятком того, що було розстріляно в Маяках 10 повсталих селян.

Ні література, ані архівні джерела не дають змоги ретельно і послідовно простежити історію створення і діяльності окремих повстан-ських загонів під керівництвом кокретних отаманів. Більшість загонів лишилася "безіменними" і визначалися чи то чисельністю, чи за місце-вістю, в якій оперували. Наприклад: “на запад от Голованевска оперирует банда до 200 человек при 25 пулеметах, большенство - украинцы петлюровской окраски”. Дуже рідко в архівних документах більшовиків "засвічуються" прізвища керівників загонів, як це має місце в одному зі зведень від 1-2 грудня 1920 року: "На південь від Голованівська Балтського повіту банда близько 200 чоловік при 2 кулеметах "петлюровской окраски", очолювана колишнім начальником міліції УНР в Данилівській волості Балтського повіту Червоним і колишнім агрономом Антоновичем".

Достеменно відомо, що більшість повстанських загонів на Одещині були об`єднані у велике з'єднання, яке мало назву "Чорноморського війська" або "Наддністрянської дивізії". Цим з`єднанням командував отаман С. Заболотний, який, як зазначалося раніше, був найпомітнішою постаттю повстанського руху Причорномор`я. Найбільш боєздатними і небез- печними для ворога були повстанські загони отаманів Якова Кощового, Гуляй-Біди, Волинця, К.Солтиса, Нечипоренка, Малого, Левченка, Солоненка у Балтському повіті і Залізняка, Підкови, Головатого, Гулька, Марченка, Гризла і Чумака (Кравченка) у Первомайському повіті. У Вознесенському повіті Одеської губернії та у Миколаївській губернії най-більш небезпечним для радянської влади був загін полковника Іванова на псевдо Чорна борода.

Повстанці відбивали конфісковане в селян збіжжя і худобу, знищували продподаткову документацію, нападали на продзагони і військові об'єкти, ліквідовували радянський партійний апарат, здійснювали терор стосовно чекістів і більшовиків. За більшовицьким зведенням від ЗО жовтня 1920 року "розверстку у Балтському і Кривоозерському районах зірвано". Найбільш вдалою операцією загону С. Заболотного був напад на повітовий центр Балту 22 вересня 1920 року. О 5-й годині ранку загін напав на місто. Повстанці звільнили всіх ув'язнених чекістами громадян, більшість з яких були приреченими на розстріл заручниками. І, обстрілюючи червоних, вирвалися з міста. Після цього нападу загін С. Заболотного здійснив рейд по всій території повіту.