Смекни!
smekni.com

Конкуренція 4 (стр. 5 из 5)

Найвідчутнішого удару економічний потенціал зазнав унаслідок таких процесів: подорожчан­ня енергоносіїв, відокремлення внутрішніх ринків збуту країн екс-СРСР від їхніх колишніх сировинних баз, цінової лібералізації на внут­рішньому ринку та зовнішньоекономічної лібе­ралізації автаркічної у минулому системи.

Подорожчання енергоносіїв збільшило витра­ти в усій економіці. Україна споживала більше, ніж виробляла, через незадовільний стан про­дуктивності виробництва. Підтримка числен­ного персоналу на підприємствах, що вироб­ляли товари, які не відповідали ринковій кон'юнктурі, лише посилювала кризу.

Цінова лібералізація надала можливість ви­робникам відшкодовувати марнотратство, що спричинило нові витрати. За повної відсутності важелів стримування збільшення витрат, а саме конкуренції, ці процеси розпочалися в усіх секторах економіки. Цінова лібералізація у нерозвиненому ринковому середовищі, впро­ваджена без упереджувальних заходів, поши­рила свавілля та диктат, унаслідок чого ціни не регулювалися і монополісти, якими були практично усі суб'єкти господарювання, мали змогу відшкодовувати надмірні витрати, не пов'язані з виробництвом.

Як зазначалося, збереження певних структур­них пріоритетів відбувалося за рахунок сек­торів, продукція яких була дуже потрібною для задоволення потреб внутрішнього ринку. Через те, що у пріоритетні сфери спрямову­вався значний ресурсний потенціал, розвиток інших галузей, у тому числі й значної частки перспективних, усебічно стримувався. Таким чином, галузі, що мали багато конкурентних переваг (місткий внутрішній ринок, замкну­тий цикл виробництва, високу рентабельність, кваліфіковану робочу силу, низьку заробітну плату) і всі шанси конкурувати на світових ринках, стали збитковими.

За таких умов лібералізація зовнішньоеконо­мічної діяльності остаточно підірвала позиції національних виробників. Адже змагання за спо­живача на внутрішньому ринку України між іноземними та вітчизняними товарами проде­монструвало практичну нездатність останніх скласти гідну конкуренцію. Споживчі переваги дедалі частіше надавалися іноземним товарам, оскільки на одиницю вартості вони могли задо­вольнити значно більший обсяг потреб україн­ського споживача. Тому великі товарні потоки з-за кордону отримали «зелене світло» до внут­рішнього українського ринку.

Висновки:

Створити конкурентноздатну продукцію чи підвищити конкурентноздатність окремої фірми - задачі дуже важкі, але цілком розв'язувані в умовах ринкової економіки, однак підвищити конкурентноздатність окремої галузі чи рейтинг цілої країни на світовій арені - задача складна, що має довгостроковий характер.

Розраховувати на прорив на світові ринки готових виробів і наукомістких виробів Україна може, лише різко скоротивши витрати виробництва, при цьому підвищивши продуктивність, інтенсивність праці й ефективність матеріального виробництва.

Відродження економічної моці України неможливо без інтеграції у світову економіку, однак цей процес не повинний обмежуватися галузями ВПК і сільськогосподарської сировини.

Одним з основних пріоритетів державної економічної політики України повинне стати збереження і розвиток науково-технічного потенціалу країни. Основою цього процесу повинен бути високий інтелектуальний потенціал української нації.

Проаналізувавши ситуацію з конкурентоспроможністю України, можна скласти список рейтингових факторів для України від гірших до кращіх показників:

1. якість життя

2. ріст продуктивності праці

3. економічна свобода

4. інвестування

  1. можливості для легальної економічної діяльності
  2. торгівля
  3. ціни
  4. здатність бюрократії не заважати бізнесу
  5. система опадаткування
  6. некорумпірованість уряду
  7. державне регулювання
  8. енергозбереження
  9. зайнятість
  10. компетентність менеджерів
  11. право власності
  12. банки
  13. приватизація
  14. гроші

Цей список може служити переліком пріоритетів України у порядку важливості для виходу на більший рівень конкурентоспроможності нашої країни


Література:

1. “Орієнтири конкурентоспроможності” Василь Горбачук – Економічні реформи сьогодні №3, 1997

2. “Проблеми конкурентоспроможності національної економіки” Базилюк Я. Б. – Стратегічна панорама №3, 1999

3. “Конкурентоспроможність. Як її досягти?” Щедріна Т.

4. “Національні економіки в глобальному конкурентному середовищі” Пахомов О. М., Губський – 1997

5. “О конкурентоспроможності країн” Бики № 5, 1999

6. “Світова економіка” О. І. Рогач, А. С. Філіпенко

7. The World Competitiveness Yearbook 1996

8. “Мировая экономика” Ломакин В.К. - 1998

9. “Загальносвітова ситуація” Бики 18.05.00

10. http://www.competitiveness.org/home.htm - The Competitiveness Institute's

11. http://www.weforum.org - World Economic Forum's

12. http://www.dti.gov.uk/comp/indicatorlist.htm