Смекни!
smekni.com

Autocad 3 (стр. 3 из 4)

Клацнути кнопку Panrealtime (панорамування) розташовані нестандартні панелі не екрані з’явиться курсор у вигляді руки, тримаючи ліву кнопку пересуваємо курсор в потрібному напрямку.

Команда Mirror (дзеркало) дозволяє виконувати дзеркальне копіювання об’єктів. Клацнувши кнопку Mirror на панелі інструментів (редагування). Обираємо об’єкти що відбиваються і клавіша вводу для завершення вибору. Вказуємо першу точку осі відображення. Вказуємо другу точку осі відображення, в командному рядку з’явиться запит

Deletesourceobject (yes/no) <no> удалять исходные обекты да/нет стоит нет. Натискаємо ввод. Якщо об’єкти не копіюються потрібно зберегти.

Відображати відносні осі симетрії можна і текстові об’єкти, але для того щоб напрямок тексту залишився незмінним значенню mirrtext присвоюється „0” за замовчуванням він дорівнює „1”.

Шари і властивості шарів.

Шари дозволяють впорядкувати креслення і підвищують ефективність розробки конструкторської документації. Зазвичай шари порівнюють з листами прозорої кальки на яких зображені елементи креслення.

Накладання цих листів один на одного дозволяє отримати одне зображення. Створення видалення шарів модифікація їх властивостей може виконуватись за допомогою диспечера властивостей шарів при створенні нового креслення. При створенні нового креслення програма створює єдиний шар з ім’ям “0” з типом ліній Continuons (сплошная) вагою ліній Default(обичний) 0,25мм стилем друку Default(обичний). Цей шар не може бути видалений або переыменований.

1. Клацнути мишою на кнопку LayersPropertiesManager – (диспечер свойств слоев), розташований на пенелі інструментів Laers;

2. Виділяється вже існуючий шар властивості якого бажано взяти в якості основи для створення нового шару.

3. Клацаємо на кнопці New (новий). В вікні інформаційного поля з’явиться новий рядок в таблиці шарів. В стовпчиках властивостей будуть продубльовані властивості виділеного шару. Шар отримує за замовчуванням нове ім’я Layer 1 (шар 1).

4. Клацнути мишою на імені шару, надаєм шару ім’я і натискаємо клавішу Enter. Ім’я шару може містити 255 символів, при відображенні довгих імен виводиться тільки початок і кінець імені шару.

5. Клацнути мишою на перетині стовбця Colorтаблиці інформаційного поля і рядка шару, вибираємо колір о’бєктів тоді ОК.

6. Клацаєм мишою на перетині Linetype(тип линии).

Найкращим способом структурування креслення є шарове завдання властивостей об’єкту. Але можливо мати на одному шарі об’єкти з різними властивостями. Наприклад шар містить відрізки різної товщини. Кожний з відрізків спочатку обрізається командою Trim до межі між різними товщинами. По обрізаних частинах будуються інші відрізки і замість одного довгого відрізку ми отримуємо два з’єднані в місці зміщення їх товщин. Щоб змінити товщину відрізка в шарі потрібно:

- Вибрати горизонтальні відрізки основного напису в якому необхідно змінити товщину в опорних точках відрізків з’являються прямокутники які називаються ручками

- Розкриваєм список Lineweight (вага лінії) на панелі інструментів Properties(свойства об’єкта).

- Вибираємо лівою кнопкою товщину яка переноситься на виділені відрізки список закривається.

- Натискаємо клавішу Esc для зняття виділення відрізків.

Вага лінії це товщина з якою об’єкт виводиться при друкуванні на принтері або на плотері.

В графічній частині екрану об’єкти виводяться без ваги якщо кнопка LWT не натиснута.

Діалогове вікно властивостей об’єкта.

Будь які властивості об’єкта включаючи ті що змінюються за допомогою панелі інструментів Properties (свойства об’єкта) можна змінити в діалоговому вікні. Вікно складається з вертикального заголовка на якому є три кнопки. Верхня кнопка “Х” для закриття, і дві інших одна з трикутною стрілкою Auto-hide (автоскрытие) для автоматичного згортанні і розгортання вікна і друга Properties. Свойства для виклику контекстового меню призначеного для накладання режимів роботи вікна.

Команда Properties.

1. Виділяємо на кресленні об’єкт властивості якого необхідно змінити. Об’єкт вицілиться прямокутником в опорних точках.

2. Викликаємо діалогове вікно Properties через кнопки на панелі інструментів стандартная. В верхній частині назва вибраного об’єкту.

3. Вибираємо потрібну категорію вікна з властивостями.

4. Змінюємо вибрані властивості або вибираючі зі списку.

5. Закриваємо (Close). Esc для відміни вибору об’єктів.

Вікно може згортатися і розгортатися в автоматичному режимі якщо на екрані залишений його заголовок.

Форматування тексту

В процесі виконання креслення виникає необхідність виконувати різного роду написи, заголовки, примітки, пояснення. В Auto Cad закладена можливість введення однорядкового або багаторядкового тексту всі ці написи мають бути виконані в єдиному для всього креслення стилі тому перед початком нанесення тексту необхідно встановити єдиний для всього креслення текстовий стиль. Тобто затати вид шрифту, висоту, і кут нахилу літер, орієнтацію написів та інші параметри. Для створення текстового стилю з клавіатури вводиться команда STYLE. Ця ж команда може бути віддана зі спадаючого меню формат стиль текста. В першому полі діалогового вікна визнається ім’я стилю, при створенні нового креслення прокрама пропонує за замовчуванням стиль стандарт (Standart) з параметрами що відображається в інших полях. Якщо зазначені параметри необхідно змінити створюємо новий стиль вибираючи кнопку новий. В результаті утворюється новий стиль що має параметри стандартного вносимо зміни: ім’я шрифту, начертание, высоту, (розмір шрифту має бути узгодженим з масштабом креслення). І тоді вводимо команду ПРИМЕНИТЬ.

Команда створення однорядкового тексту називається DTEXT – застосовується для створення невеликих за обсягом однорядкових написів.

DTEXT можна вибрати зі стандартного меню: рисовение, текст, однострочный.

Командне вікно виводить запит:

Text style: STYLE1 Text haght 50

Spacisy start point of text or [justify/style]- поточний стиль тексту стиль 1 висота тексту 50 мм.

Позначте початкову точку тексту або (вирівнювання, стиль. Початкову точку текста можна ввести задавши її координати, або клацнувши мишою в графічній області. Перш ніж визначити положення точки користувач має змогу ввіши літеру S вибрати інший стиль тексту, або ввімкнути режими вирівнювання ввівши літеру G. Після введення першої точки Auto Cad ставить запитання що до параметрів літер.

1. Specity haght

2. Specity rotation angle text <0>

Enter-Text

Переклад: Позначте висоту; позначте поворот тексту (значення за замовчуванням)

Команда DTEXT дає змогу розташовувати текст за певними умовами, а саме розміщувати текст в графічній області між двома заданими точками вводити текст ліворуч або праворуч від початкової точки відцентровувати текст по відношенню до заданої точки

Enter an option [Align/Fit/Center/middle/Right/TL/TC/TR/ML/Mra/BL/BC/BR]

Вибираємо опцію вписаний коли вказується початок і кінець базової лінії з текстом. Лівій частині: розробив, перевірив виконується опція ML, середина вліво. Вказується середина великих літер текста і його висота сам текст прит. вліво і необмежується праворуч.

Midle – середина, текст центрується по горизонталі і вертикалі відносно вказаної точки.

TL – вверх вліво;

MC – середина по центру;

TC – вверх поцентру;

TR – вверх вправо;

MR – середина вправо;

BL – вниз вліво;

BC – вниз по центру;

BR - вниз вправо.

%%d – для введення градусу;

%%c – Æ;

%%p – плюс, мінус + - ;

%%% - проект;

%%u – підкреслюємо.

Команда MTEXT(Багаторядковий текст).

Віддається з пульта клавіатури зі спадаючого меню Рисованиє/текст/многострочний, або ведеться діалог:

Command: mtext

Текущий текстовый стиль: style 1

Высота текста: 50,0000

Specity, firt corner

Specity opposite corner or [Heidht/wrify/Line spacing/Rotation/Style/Widht].

Позначте протилежний кут або [ висота/вимірювання/міжрядковий інтервал/обертання/стьль/ширина], у відповідь на запит потрібно аналітично або графічно ввести точки, що обмежують рамку в якій розташовуватиметься текст. Після чого виводиться вікно для введення тексту (Шрифт, розміри тексту, товщину) можуть бути вибрані за допомогою відповідних кнопок діалогового вікна. При натисканні кнопки свойства виводиться діалогове вікно, яке дає змогу змінити стиль тексту, нахил рядка тексту, а також розташування тексту по відношенню до рамки в яку вводитиметься текст.

Нанесення розмірів.

Нанесення розмірів включає виконання виносних і розмірних ліній відповідного виду. В заданому місці проставлення числових значень розмірів визначених системою, або введених користувачем. Система AutoCad, передбачає можливість автоматизації нанесення розмірів різного виду: лінійні та кутові розміри, діаметри, радіуси дуги або кола. Якщо розмірні елементи складають один об’єкт то розмір називається асоціативним.

Команда EXPLODE дозволяє розділити розміри, блок на самостійні об’єкти, що дозволяє кожну складову частину редагувати окремо розмір називається неасоціативним.

Створення розмірного стилю DIMM.

Перед початком нанесення розмірних ліній створюється єдиний для всього креслення стиль, за замовчуванням програма пропонує стиль ISO25, який має певні характеристики. Команда утворення розмірного стилю віддається зі спадаючого меню/формат/розмірні стилі. Вибираємо кнопку создать в діалоговому вікні вводимо нове ім’я і кнопка продовжить. Діалогове вікно. Що з’явиться складається з 6 закладок: лінії і стрілки, текст, малюнок положення, основні одиниці.

Встановлюємо необхідну точність розмірів. Команди нанесення розмірів згрунтовані в складаючому меню Ізмерение.