Смекни!
smekni.com

Принципи та підходи управління фінансовими потоками за кордоном (стр. 2 из 4)

Управління фінансами компанії офшорного типу є нескладним. Це пов’язано з відсутністю податкових зобов’язань і необхідністю проводити аудиторські перевірки. Не потрібно підтримувати бухгалтерську звітність у будь-якому міжнародному стандарті (хоча це цілком припустимо). Відповідно, відсутня обов’язкова необхідність підтримувати баланс стандартного формату.

При наявності декількох офшорних фірм зі своїм сектором бізнесу кількість фінансової та оперативної інформації зростає. Але у цьому разі традиційний бухгалтерський облік іноді заміняють системою оперативно-аналітичного обліку операцій за кордоном. Вона може бути відносно просто автоматизованою за допомогою баз даних, електронних таблиць і пакетів структурного моделювання. У материнській фірмі документація по закордонних активах ведеться не стільки заради фіскальних цілей (з податковими та іншими обов’язковими процедурами справляються секретарські фірми), скільки з метою керування та контролю.

На сьогодні типовою є ситуація, коли вітчизняне підприємство має за кордоном дочірні фірми, господарські об’єкти та різноманітні вкладення. Вони можуть знаходитися у різних географічних зонах і мати різний правовий статус. Фінансові активи виражені в різних валютах і фінансових інструментах. Перед керівництвом материнської компанії постає завдання стосовно контролю за структурою, розміщенням закордонних вкладень та їх прибутковістю. Управління кожним видом активів, забезпечення реагування на зміну кон’юнктури входить до завдання управлінців закордонними активами.

До особливої групи завдань злочинців можна віднести такі, що стосуються створення оптимального механізму переміщення коштів з однієї юрисдикції в іншу, зміни правої форми та статусу активів фірми, формування спеціальних каналів переказу доходів, їх акумулювання і наступного реінвестування. З цією метою фінансовими махінаторами здійснюється пошук оптимальних податкових маршрутів та створення організаційних структур, що забезпечують переміщення фінансових ресурсів у міжнародному масштабі. Якщо операції розраховувано на довгострокову стратегію злочинної організації, то використовується і гнучке реагування на зміну зовнішніх умов. Планування мережі закордонних фірм і філій вимагає вивчення форм підприємницької діяльності в різних країнах світу, аналізу податкового законодавства. Особливу увагу приділяють вивченню мережі міжнародних податкових угод про усунення подвійного оподатковування.

Рішення складних завдань, пов’язаних з управлінням закордонними активами, доручають спеціальному підрозділу материнської фірми. Тільки спеціалізована структура здатна обробляти великий потік інформації та виробляти кваліфіковані рішення по відношенню до закордонних дочірніх фірм і філій. В “одних руках” концентруються і контакти із секретарськими компаніями, що забезпечують функціонування офшорних компаній та банків.

Для керування закордонними компаніями і філіями, обробки інформації про їх стан використовується відповідна експертна система, за допомогою якої контролюється значна кількість даних. Схеми управління закордонними компаніями враховують характер діяльності дочірніх фірм, умови переказу капіталів і доходів між материнською структурою та її закордонними підприємствами і активами.

Завдяки спеціальним експертним програмам капітали офшорних компаній можна будь-коли переправити материнській фірмі через посередницьку інстанцію – оперативно-холдингову компанію.

Як вже зазначалося, оперативне управління закордонними активами припускає переказ доходів та капіталів, що здійснюється за необхідності вивезення прибутку з будь-якої країни і акумулювання його у юрисдикції з мінімальним рівнем оподатковування. Звичайно, це юрисдикції, що відносяться до категорії “офшорних”. У такі схеми нерідко вбудовуються проміжні ланки – компанії, розташовані в “пільгових” юрисдикціях. Вони виконують “сервісні” функції з керування фінансовими активами і перерозподілу капіталу між компаніями господарського об’єднання. На їх основі формуються схеми фінансування закордонної діяльності. Через них доходи, акумульовані за кордоном, знову ввозяться на територію “материнської” юрисдикції.

Таким чином, у ході організації міжнародних фінансово-інвестиційних операцій створюються дочірні компанії двох етапів.

1. За початкові і кінцеві пункти міжнародних “транзитних” схем виступають “класичні” офшорні компанії. На їх рахунках у безподаткових умовах акумулюються отримані за кордоном доходи. Через офшорні компанії здійснюється управління резервами фірми. Крім того, офшорні фірми застосовуються у нескладних схемах податкового планування, виступаючи за посередників сторін внутріфірмової угоди. Офшорними юрисдикціями вважаються деякі малі держави та території з особливим міжнародним статусом (колонії, території із самоуправлінням, орендовані райони та ін.).

Найбільш популярними офшорними юрисдикціями вважаються Британські Віргінські Острови, Співдружність Багамських Островів, Республіка Панама, Острів Мен, Гібралтар. Офшорні фірми реєструються і у деяких респектабельних країнах (традиційних міжнародних фінансових центрах світу) – Ліхтенштейні, Люксембурзі та деяких ін. Всього відомо близько 300 юрисдикції, що представляють іноземним компаніям можливості міжнародного податкового планування. Кількість класичних офшорних районів не перевищує 50 – 60.

2. У корпоративних схемах використовуються також пільгові компанії іншого типу. Вони розташовуються у країнах, що відносяться до категорії юрисдикції з помірною чи проміжною системою податків. Особливість такої юрисдикції полягає в тому, що тут створено привілеї для компаній, які спеціалізуються на “транзитних” та інвестиційних операціях в інтересах материнської фірми.

У цих країнах істотно скорочені чи практично відсутні податки на прибуток від доходів, отриманих за кордоном. Країни з “помірною” податковою системою мають широку мережу угод про усунення подвійного оподатковування, що робить їх зручним транзитним пунктом для переказу капіталів. До цієї групи країн відносяться такі високорозвинені держави, як Швейцарія, Нідерланди, Люксембург, Кіпр, Данія, Ірландія. Іноді до цієї групу юрисдикції включають також Австрію.

Загальний рівень оподаткування тут у цілому відповідає світовим стандартам і не є пільговим. Податок на прибуток складає 30 – 40 %, у деяких випадках, як в Ірландії, – 10 – 20 %.

Сервісні структури, розташовані у закордонних зонах з “помірним” рівнем оподаткування, бувають трьох основних типів. Це оперативно-холдингові компанії, фінансові компанії та ліцензійні фірми, що спеціалізуються на управлінні закордонними нематеріальними активами.

Таким чином, “транзитні” корпоративні схеми звичайно складаються з таких груп господарських суб’єктів:

фірми, що виробляють продукцію та послуги за профілем підприємства. При виборі місця розміщення звичайно орієнтуються на основні ринки збуту та фактори виробничо-технологічного характеру;

фірми, розташовані у країнах з “помірним” податковим режимом;

офшорні фірми в податкових гаванях.

Корпоративний “ланцюг” зазвичай має такий вигляд: “офшорна фірма – компанія “транзитного” типу – профільне підприємство компанії”.

При організації закордонних дочірніх фірм та філій у багатьох випадках злочинцям буває доцільно “замкнути ланцюжок” власності та контролю на компанію, що знаходиться у пільговій податковій юрисдикції. Інакше кажучи, материнська компанія здійснює володіння дочірніми фірмами і великими частками участі не безпосередньо, а через проміжну компанію. Таким чином, вона відіграє роль допоміжного центра прибутку материнської фірми, центра управління закордонною нерухомістю та іншими видами активів. Такі компанії визначаються у міжнародній практиці як оперативно-холдингові фірми. У пільгових “холдингових” юрисдикціях холдингам надаються такі основні види пільг:

зниження податку “у джерела”;

звільнення від податків на прибуток у вигляді дивідендів;

звільнення податку на доходи від переоцінки активів;

зниження податку на власний капітал (net worth tax).

Зазначені привілеї неоднакові і зустрічаються у різних комбінаціях. Традиційними холдинговими юрисдикціями вважаються Нідерланди, Швейцарія, Люксембург, Бельгія, Ірландія; з деякими застереженнями до них можна віднести Австрію і Данію. Сьогодні явилися нові території, що залучають до себе холдингові компанії, – Гібралтар, Мадейра та Маврикій. Загальна схема офшорної структури за участю проміжного холдингу створюється за допомогою використання сприятливої юрисдикції. Між материнською фірмою і холдингом часто створюється ще одна ланка – офшорна компанія. В результаті володіння холдинг стає конфіденційним, а дивіденди, переказані через його рахунки, виводяться з-під податку на прибуток.

Умови створення і функціонування холдингів у різних юрисдикціях є неоднаковими. Кожна з них має свою специфіку, що сприяє проведенню операцій конкретних типів. Як приклад, можна порівняти діяльність холдингової компанії у Люксембурзі і на Кіпрі.

Люксембурзький офшорний холдинг звільняється від будь-яких податків на прибуток. Кіпрська офшорна компанія платить податок по ставці 4,25 %. При більш детальному розгляді з’ясовується, що люксембурзький холдинг має право проводити тільки визначені види операцій і, насамперед, володіти “портфельними” пакетами акцій, що робить його зручним для діяльності на європейських ринках цінних паперів. Якщо ж його операції виходять за межі дозволеного переліку операцій, він втрачає всі свої податкові пільги. Крім того, люксембурзькі офшорні холдинги виключено зі сфери дії угод про усунення подвійного оподатковування.