Смекни!
smekni.com

Принципи та підходи управління фінансовими потоками за кордоном (стр. 4 из 4)

Схема передачі ліцензії на використання прав інтелектуальної власності здійснюється таким чином. Материнська компанія створює пільгову ліцензійну фірму. Ліцензійна компанія на основі субліцензійної угоди передає дочірній фірмі або іншій дочірній компанії зазначені ліцензії. В одному випадку здійснюється одержання доходів у безподаткових умовах. В іншому – у вигляді платежів роялті оформляється частина внутріфірмових переказів коштів.

У міжнародному корпоративному плануванні широко застосовуються офшорні страхові компанії різних типів. Офшорний бізнес уможливлює розвиток як власної страхової діяльності, так і проведення страхових операцій з метою податкового та фінансового планування материнської компанії. Міжнародні страхові операції – перспективний напрям розвитку вітчизняних страхових фірм. Внутріфірмову офшорну страхову чи перестрахувальну компанію може відкрити будь-яке вітчизняне підприємство.

У міжнародних корпоративних схемах застосовуються компанії двох типів – страхові та перестрахувальні. Вони, у свою чергу, можуть бути або внутріфірмовими (“кептивними”), або діяти на відкритих страхових ринках. Перестрахувальні компанії страхують ризики інших страхових компаній, що обслуговують клієнтів. Процедура реєстрації компанії цього типу звичайно значно спрощена порівняно зі страховими компаніями загального профілю. У більшості юрисдикцій страхові компанії, що діють на відкритих ринках, піддаються страховому нагляду місцевою владою. Страхування – вид діяльності, що ліцензується. Страхова компанія зазвичай повинна володіти значним статутним капіталом.

Найчастіше у міжнародних страхових схемах використовуються закордонні внутріфірмові страхові компанії (“кемптивні” страхові фірми). Російське законодавство перешкоджає діяльності іноземних “страховиків” на російських страхових ринках. Однак до сфери можливого страхового ринку іноземних компаній входить великий спектр зовнішньоекономічних операцій. Для великого експортера чи імпортера існує сенс самостійно страхувати власні постачання, усуваючи необхідність звертання до інших фірм і передачі їм частини прибутку. Зрозуміло, при цьому значно зростають ризики. Але існує можливість перестрахування ризику у “страховика” з визнаною міжнародною репутацією. Поділ ризиків спричиняє умови для ефективного здійснення внутріфірмової страхової діяльності.

Схема страхових операцій подібного типу “працює” так. Компанія створює офшорну страхову фірму. З її допомогою страхуються зовнішньоторговельні постачання материнської фірми, а страхова компанія виступає за іноземну. Найбільша частка страхової премії може бути “уловлена” при постачаннях “экс-фекторі” (можливі застосування й інші базиси ціни). У разі, якщо обсяг застрахованих ризиків є великим, офшорна страхова компанія перестраховує частину їх в одній з найбільших світових страхових компаній. Слід зазначити, що зобов’язання перестраховувати ризики підвищує шанс одержання страхової ліцензії у багатьох “пільгових” страхових юрисдикціях.

Діяльність іноземних компаній на страхових ринках багатьох країн обмежена. Це обмеження не розповсюджується на перестрахувальні операції. На цьому заснована інша група схем корпоративного планування з використанням страхових механізмів. Умови відкриття перестрахувальних компаній за кордоном найбільш ліберальні. Однак, тут необхідно участь вітчизняної страхової компанії. Так, українська страхова компанія страхує ризики материнської фірми. Материнське підприємство створює перестрахувальну фірму, а та “підключається” до страхування її ризиків. Перестрахувальна фірма може бути заздалегідь “заготовлена” українською страховою компанією.

На сьогодні багато офшорних юрисдикцій реєструють на своїй території страхові фірми. “Перестрахувальну” фірму можна зареєструвати практично повсюдно. При плануванні великомасштабних і систематичних операцій рекомендується розглянути традиційні “страхові” юрисдикції. Серед них можна виділити Ірландію, Кіпр, Багамські Острови, Гернсі та Джерсі. Юрисдикція Теркс і Кайкос надає унікальні можливості для створення страхових фірм широкого профілю. Офшорний режим тут поєднується з можливостями ведення страхових операцій різного типу. Ліцензія надається на підставі спеціального бізнес-плану. Цілком реальним є створення офшорних підприємств за майновим страхуванням та страхуванням транспортних ризиків.

Глобалізація соціальних та економічних процесів спричинила глобалізацію злочинності. Пристосовування міжнародного криміналу до використання у злочинних цілях досягнень науково-технічного прогресу, лібералізація режимів переміщення фінансових і товарних потоків і послуг, недоліки правових систем, що забезпечують боротьбу з “відмиванням брудних” грошей поставили перед міжнародною спільнотою завдання універсалізації правових механізмів. А брак міжнародного співробітництва у галузі регулювання фінансових ринків може вплинути на фінансово-економічні кризи, підвищення економічних і політичних ризиків, зниження рівня міжнародної безпеки.