Смекни!
smekni.com

Бізнес-план малого підприємства (стр. 7 из 7)

1) Ринковий ризик.

2) Ризик втрати майна.

3) Ризик капітальних вкладів (інфляція).

4) Ризик невиконання зобов'язань.

5) Політичний ризик.

6) Організаційний ризик.

7) Маркетинговий ризик.

Можливі джерела виникнення ризиків:

- недостатня інформація про попит на даний товар;

- недостатній аналіз ринку;

- недооцінка конкурентів;

- падіння попиту на даний товар.

Дія перерахованих ризиків може бути обмежена:

- регулярним аналізом ринкової ситуації;

- розробкою ефективної реклами;

- аналізом дій конкурентів;

- суворим контролем руху грошових і інших активів;

- розпиленням ризиків: страхування, вкладення частини засобів у державні цінні папери.

Даний аналіз ризиків дає можливість зробити висновок про необхідність придбання страхового полісу від втрат майна внаслідок стихійного лиха. Інші ризики будуть компенсовані запроектованими заходами.


Додатки.

Так як графік досягнення беззбитковості (рис.2.3)був зроблений у текстовому редакторі Microsoft Word то тут він поданий зробленим в табличному редакторі Microsoft Excel.

Додаток №1.


Висновок

Головним завданням нашої курсової роботи було створення власного підприємства на основах бізнес-плану. Щодо самого визначення бізнес - плану, то це письмовий документ, в якому викладено суть, напрямки і способи реалізації підприємницької ідеї, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особисті управління ним.

Бізнес-план виконує як зовнішні, так і внутрішні, життєво важливі для діяльності кожного підприємства функції. При пошуках партнерів, інвесторів і кредиторів добре виконаний та оформлений бізнес-план є найкращою візитною карткою підприємця: стає можливою стандартизацією процесу ознайомлення з підприємством, що дає змогу зекономити час і впорядкувати контакти.

У бізнес-плані повинна міститися інформація, яка характеризує виробничо-господарську діяльність підприємства за останній рік в цілому та за структурними підрозділами, а також стратегічні напрямки розвитку підприємства на 2, 3, 5-річну перспективу. Заходи та пропозиції, викладені покупцем у бізнес-плані, враховуються в разі підписання договору купівлі-продажу.

За основу було взято виробництво піци. Показані розрахунки доводять, що новостворене підприємство буде приносити прибуток, а його виготовлена продукція є конкурентноздатною на даному регіональному ринку.

Позитивним є ще й те, що наше підприємство має досить широкий асортимент випуску продукції, воно виробляє три види піци: з м’ясом, з сиром та грибами. Слід звернути увагу на те, що ціна на нашу продукцію може бути встановлена значно нижча ніж на ринку. Це свідчить про те, що на нашому підприємстві виробнича собівартість на випуск одиниці аналогічної продукції нижча, а отже і процес організації виробництва, управління підприємством, рентабельність вища також. Смакові якості нашої піци значно перевищують смакові якості піци конкурентів. Це пов’язане з тим, що наша продукція виготовляється з найкращих продуктів довірених і здобутих визнання виробників; використовується новітня технологія по виробництву піци, а також залучений фахівець, який працював в аналогічній піцерії в Італії.

Підприємство “Смак” є конкурентноспроможним, тому що ціна продукції значно нижча, ніж у конкурентів, приблизно в два рази, що дає змогу завоювати більше коло потенційних споживачів даного продукту. Щодо рентабельності виробництва продукції, то вона становить 49%, а це є досить позитивною рисою для нашого приватного підприємства.

Отже всі попередні дані свідчать про те що наше підприємство зможе швидко стати на ноги, тим самим виправдовуючи своє створення.


Список використаної літератури

1. Швиданенко Г. О., Покропивний С. Ф., Клименко С. М., Економіка підприємства. – К.:КНЕУ, 2000р.

2. Харків П. С., Економіка підприємства. - К.: Знання-Прес,2001р.

3. Агафонова Л. Г., Рога О. В., Підготовка бізнес-плану: практикум., - К.: “Знання”, КОО, 2001р.

4. Примак Т. О., Економіка підприємства.-К.: Вікар,2001р.

5. Покропивний С. Ф., Економіка підприємства. - К.: Знання-Прес, 2001р.

6. Шегда А. В., Економіка підприємства. - К.: “Знання”, НОО, 2001р.

7. Покропивний С. Ф., Економіка підприємства. – К.: КНЕУ, 2001р.