Смекни!
smekni.com

Лікарські рослини і сировина що містять терпеноїди (стр. 7 из 8)

Поширення. Лісова і лісостепова зони, Сибір.

Місцепроростання. Росте в сухих і вогкуватих місцях. Береза пухната зустрічається в більш вологих місцях і заходить далі на північний схід.

Заготівля. Зимою або на весні до розпускання бруньок збирають їх у місцях масового вирубування берези. З низькорослих дерев зрізають частину гілок на корені. Гілки зв'язують у пучки, а після сушіння бруньки обмолочують. Листки збирають під час цвітіння берези, коли вони м'які, липкі, духмяні.

Сушіння. Проводиться в тіні. Щоб бруньки не проростали, їх сушать у прохолодних приміщеннях, розкладаючи тонким шаром. Вихід сухої сировини 40-45%.

Зовнішні ознаки сировини. Відповідно до Дст бруньки повинні бути видовженоконічної форми, загострені, довжиною 3-7 мм, щільно прикриті черепицевиднорозміщеними лусочками. Запах приємний, бальзамічний. Смак злегка в'яжучий, смолистий. Знижують якість сировини пророслі бруньки, сережки квіток і інші частини берези. Листки ромбічної або широкояйцевидної форми з пильчатим краєм, із нижнього боку мають бурі залозки. Запах сильний, приємний. Доброякісні листки зеленого кольору; наявність пожовтілих листків не допускається.

Хімічний склад. У бруньках берези — ефірна олія (5-8%), смолисті речовини, у листках — трохи ефірної олії, що містить сесквітерпени, а також смолисті речовини, сапоніни, флавоноїди, аскорбінова кислота.

Зберігання. У сухому, добре провітрюваному приміщенні, запакованим у мішки. Термін придатності 2 роки.

Лікарські засоби. Бруньки, листки, збори, чаї, відвари, карболен — активоване вугілля берези в таблетках.

Застосування. Як сечогінний і жовчогінний засіб при холециститах, а також як протизапальний засіб.


ПЛІД ФЕНХЕЛЯ FRUCTUS FOENICULI

Фенхель звичайний, кріп аптечний, або волоський, — Foeniculum vulgare

Родина Салерових (Зонтичні) — Apiaceae (Umbelliferae)

З аптек сировина відпускається в натуральному вигляді, у зборах, у вигляді кропової води й інших препаратів. Плоди здавна використовуються як прянощі у консервній і харчовій промисловості. Заготовлюється десятками тонн. Макуху при одержанні олії застосовують на корм худобі, а сухі стебла після обмолоту плодів йдуть на добриво. На Україні росте два види фенхеля.

Рослина. Багаторічна, а в культурі — дворічна трав'яниста рослина. Стебло прямостояче, доверху гіллясте, висотою 1-2 м. Листки чергові, багаторазовоперисторозділені, із довгими нитковидними частками. Квітки жовті, зібрані в суцвіття «складна парасолька». Плід — великий вислоплодник (двозернівка), що складається з двох напівплодиків, довгастої форми. Цвіте в липні-серпні, плоди дозрівають у вересні — жовтні.

Поширення. У дикому вигляді росте у країнах Середземномор'я, а також у Криму, Середній Азії і на Кавказі. Здавна культивується в Краснодарському краї, Молдові і на Україні. Росте переважно на родючих грунтах, любить тепло і світло. Відноситься до засухостійких рослин.

Заготівля. Плоди фенхеля дозрівають нерівномірно, тому їхнє збирання проводять при дозріванні 50% парасольок у два прийоми, що зменшує втрати врожаю. Спочатку серпом зрізають раніше дозрілі парасольки трави.

Сушіння. Проводиться досушування в снопах під навісами, потім сировину обмолочують, очищають від зламаних частин, сортують і провіюють.

Зовнішні ознаки сировини. Відповідно до ДФХ плоди повинні бути зеленувато-бурі, голі, довгасті, майже циліндричні, двохрозділені зернівки (вислоплодик), що легко розпадаються на два напівплодики (мерикарпія) довжиною від 4 до 10 мм, шириною біля 3 мм. Один бік напівплодики плоский, інший-опуклий, із п'ятьма випуклими реберцями. Є чашечка і надприймочковий диск. Запах характерний, духмяний, сильний. Смак солодкувато-пряний. Можлива домішка: плоди кропу городнього — Anethum graveolens, що відрізняються овальною формою, сильнорозвинутими криловидними бічними реберцями. Запах своєрідний, що відрізняється від запаху фенхеля. Втрата в масі після висушування допускається не більше 14%. Тотожність плодів визначається по зовнішніх ознаках і мікроскопічно.

Хімічний склад. Ефірна олія (не менше 3%). Компонентом її є анетол (50-60%). Міститься також жирна олія і білкові речовини.

Зберігання. По правилах зберігання ефірноолійної сировини в мішках, ящиках. Термін придатності 3 роки.

Лікарські засоби. Плоди фенхеля, збори (чаї), кропова вода, складний порошок лакричного кореня, фенхелева (кропова) олія.

Застосування. Плоди фенхеля і фенхельна олія — при метеоризмі і як відхаркувальний засіб.


ПЛІД АНІСУ ЗВИЧАЙНОГО FRUCTUS ANISI VULGARIS

Аніс звичайний. Ганус — Anisum vulgare

Родина Салерових (Зонтичні) — Apiaceae (Umbelliferae)

З аптеки плоди відпускаються в натуральному вигляді, у складі зборів (чаїв). На фармацевтичному заводі одержують олію й інші препарати. Широко застосовуються плоди як прянощі у харчовій, консервній, лікеро-горілчаній промисловості. Ефірну олію використовують для одержання парфумів, одеколону, туалетного мила, зубних паст і медичних препаратів. Жирна олія вживається в миловарінні, а її щільна частина є замінником олії какао. Макуха плодів йде на корм худобі. Щорічна потреба в ефірній оліїі понад 1,5 т. На Україні росте два види анісу.

Рослина. Однолітня рослина, що культивується. Стебло прямостояче, кругле, нагорі гіллясте, висотою 30-60 см. Нижні листки довгочерешкові, суцільні або лопатеві, округлонирковиднї форми, із зубцюватим краєм, середні — трійчасторозсічені, черешкові, верхні — розділені на вузькі ланцетоподібні частки. Квітки дрібні, білі, зібрані в суцвіття «складна парасолька». Плід — вислоплідник. Цвіте в червні — липні, плоди дозрівають у серпні.

Поширення. Батьківщина анісу — країни Середземномор'я. Культивується в багатьох країнах.

Заготівля. Рослину викошують машинами в момент побуріння 60-80% парасольок.

Сушіння. Скошені рослини в гарну погоду залишають на полі або зв'язують у пучки і досушують під навісами, потім обмолочують, очищають від домішок, розсипають на брезент і досушують.

Зовнішні ознаки сировини. По ДФХ плоди анісу повинні бути дрібні, яйцеподібної або оберненогрушевидної форми (вислоплідники), покриті волосками, що переважно не розпадаються на напівплодики (мерикарпії). На верхівці плоду знаходиться пятизубчата чашечка і надприймочковий диск, внизу-плодоніжка. Кожен напівплодик має п'ять повздовжніх маловипуклих реберець. Довжина суцільних плодів 3-5 мм. Запах специфічний («анісовий»). Смак солодкувато-пряний, колір жовтувато-сірий або бурувато-сірий. При аналізі плодів звертають особливу увагу на неприпустиму домішку отруйних плодів болиголова. Знижують якість сировини почорнілі і зелені плоди анісу, а також інших рослин, стеблеві частини, бур'яниста домішка. Частіше зустрічається домішка Коріандру, що легко впізнати по кулеподібній формі плодів. Тотожність сировини визначається по зовнішніх ознаках і мікроскопічно.

Хімічний склад. Ефірна олія (не менше 1,5%). Компоненти її — анетол (80-90%), а також анісовий альдегід, анісова кислота. Жирна олія і білкові речовини.

Зберігання. По правилах зберігання ефірноолійної сировини. На складі — у мішках. Термін придатності 3 роки.

Лікарські засоби. Плоди, збори (чаї), анісова олія, нашатирно-анісові краплі, грудний еліксир.

Застосування. Як відхаркувальний засіб при катарах верхніх дихальних шляхів, коклюші.


ТРАВА МАТЕРИНКИ HERBA ORIGANI VULGARIS

Материнка звичайна —Origanum vulgare

Родина Ясноткові (Губоцвіті) — Lamiaceae (Labiatae)

З аптек відпускається трава материнки, настої, збори. Щорічна потреба в сировині десятки тонн. На Україні росте 5 видів материнки.

Рослина. Багаторічна трав'яниста рослина, що має декілька опушених стебел висотою 30-60 см. Листки супротивні, черешкові, видовженояйцевидні, цільнокраї або дрібнозубчаті, темно-зеленого кольору, знизу більш світлі. Дрібні рожево-пурпурні квітки утворюють щитковидний волоть. Плід сухий, складається з 4 горішків. Рослина має приємний, духмяний запах. Цвіте з липня до вересня, плодоносить у вересні -жовтні.

Поширення. Україна, Кавказ, південні райони Сибіру.

Місцепроростання. Росте розріджено в сухих лісах, на узліссях і галявинах, по схилах ярів, на суходільних і заплавних лугах. Культивується.

Заготівля. У період цвітіння секатором або ножем зрізають квітучі пагони, без грубих стебел, на відстані 20-25 см від землі.

Охоронні заходи. Рекомендується чергувати райони заготівель сировини. Частину розвинутих рослин потрібно залишати для висіву.

Сушіння. Проводиться під навісом, у тіні або в сушарках при температурі не вище 35°С. Траву розкладають пухким шаром у 5-7 см. Суху траву обмолочують і на решетах відокремлюють грубі стебла. Вихід сухої сировини 25%.

Зовнішні ознаки сировини. Відповідно до Дст сировина повинна бути у вигляді суміші надземних частин рослини (квітки, листки, частини суцвіть). Віночок квітки двугубий, блідо-пурпуровий. Суцвіття щитковидні, зібрані в розлогий волоть. Стебло чотиригранне, листки продовгуватояйцевидні, розташовані супротивно. Запах духмяний. Смак гірко-пряний, легко в’яжучий. Сировина може бути в цілому, різаному і брикетованому вигляді. Погіршує якість сировини домішка частин, що втратили природне забарвлення, підвищена подрібненість, бур'яниста домішка. Тотожність сировини визначається по зовнішніх ознаках і мікроскопічно.

Хімічний склад. Ефірна олія (не менше 0,1%). Компонент її — фенольні сполуки, головним чином тимол. Дубильні речовини, аскорбінова кислота.