Смекни!
smekni.com

Життєвий та творчий шлях О О Богомольця (стр. 2 из 3)

Вже в ранніх працях висловлюються думки, які були розвинуті в наступні роки: припущення, що антигенні й анафілактогенні властивості зумовлені не лише білками, а й ліпоїдами, визнання залежності вірулентності збуд­ника хвороб від умов дії в організмі, ідея про значення захисних сил організму в боротьбі з інфекцією і можли­вості їх стимуляції. Розвитку цих ідей пізніше було при­свячено велику кількість робіт О. О. Богомольця та йо­го учнів.

В 1936р. за ініціативою О.О.Богомольця в Києві була організована конференція з питань алергії, на якій він виступив з оригінальною за формою та змістом доповіддю «100 питань з проблеми алергії». В цій допові­ді, насиченій фактами, взятими з літератури та одержа­ними в дослідженнях автора і його співробітників, були поставлені питання, на які потрібно було дати відпо­відь, щоб створити умови для розвитку вчення про алер-гію.

Розроблюючи теоретичні питання вчення про інфек-цію, О. О. Богомолець, як завжди, тісно пов'язував їх з завданнями практики. Так, в роки громадянської війни він приділяв велику увагу питанням діагностики та профілактики висипного тифу. Під час Вітчизняної вій­ни він разом з М. Д. Стражеском організував роботу в госпіталях з метою комплексного вивчення та лікування ранового сепсису.

Фізіологія та патологія кровообігу. В ряді робіт О. О. Богомольця розроблено питання фізіології та па­тології кровообігу. Ним було висунуто оригінальне твердження, що основною силою, яка рухає кров у суди­нах, є атмосферний тиск. Серце лише підтримує різницю між тиском крові в аорті і біля отвору порожнистих вен, створюючи свого роду систему сифона.

В одній з ранніх праць («Про тиск крові в дрібних артеріях і венах (близьких до капілярів) за нормальних і деяких патологічних умов», 1911) в ряді ретельно пос­тавлених експериментів О. О. Богомольцем було дослід-жено розподіл кров'яного тиску в різних відділах судин­ної системи. На підставі цих досліджень він, всупереч панівним в ті часи уявленням, дійшов висновку, що більша частина кров'яного тиску витрачається на подо­лання опору не в капілярах, а в передкапілярних арте­ріолах, що являють собою ніби шлюз, який регулюється нервовою системою. Така регуляція дає можливість збільшувати або зменшувати доплив крові в капілярну сітку залежно від потреб тканин в харчових речовинах (робоча гіперемія) чи від інших умов. Ці ідеї були розвинуті в деяких наступних роботах.

Увагу О. О. Богомольця привертали й інші види порушень кровообігу, зокрема такі, що характеризу­ються різким зниженням кров'яного тиску, стани шо­ку та колапсу.

Серед питань, які вивчались О. О. Богомольцем разом із М. Д. Стражеском та їх школами, не можна не згадати також про питання кисневої недостатності та кисневої терапії.

Переливаннякрові. Велику роль відіграв О. О. Бо­гомолець у розвитку справи переливання крові в на­шій країні. В 1927p. у Москві був створений перший у світі Інститут переливання крові.

На підставі спостережень за хворими та вивчення змін в організмі людини і тварин після переливання крові О. О. Богомолець розробляє теорію, що пояснює механізм дії перелитої крові.

Питання про механізм дії перелитої крові було те-мою доповіді О. О. Богомольця на міжнародному кон­гресі з проблеми переливання крові, який відбувся в Римі в 1935p., та на II Міжнародному конгресі

з проблеми переливання крові, що проходив у Парижі в 1937 р.

Якщо в роки Великої Вітчизняної війни і мирної праці тисячі життів радянських людей були врятовані завдяки вчасно зробленому переливанню крові, то в цьому велика заслуга Олександра Олександровича Богомольця.

Проблема старіння та продовження життя. Неза­довго перед війною. Богомолець як вчений-гума-ніст, як людина з широким і сміливим польотом дум­ки висуває грандіозну за масштабами проблему про­довження життя і боротьби з передчасним старінням організму.

Свої погляди з цієї проблеми він виклав у малень­

кій за обсягом, але яскравій за змістом і формою мо­нографії «Продовження життя», яка витримала кілька видань і була перекладена на англійську, болгарську та інші мови.

Він виходив з уявлення про існування фізіологічної старості, про те, що межа життя, визначена людині природою, — близь­ко 140—150 років, що старість, яка настає в 60—70 ро­ків — передчасна, патологічна старість, результат хво­роб, які скорочують життя людини. І тому є реальна можливість боротись за продовження людського жит­тя до його природної межі.

Головну роль у передчасному старінні організму o.о.Богомолець відводив соціальним факторам, ста­нові нервової системи.«Величезне значення для здо­ров'я організму, для його реактивності, для його дов­голіття має стан нервової системи»,— писав Богомо­лець. І, детально розглядаючи роль психічних травм в передчасному старінні, він закінчує: «Необхідно вихо-вувати свій характер: надмірна подразливість, яка призводить до чвар, скорочує життя».

В підтриманні здоров'я і, отже, в профілактиці пе­редчасного старіння О. О. Богомолець визначальну роль надавав праці. Праця створила людину, праця є запорукою її здорового життя. «Перший принцип цього розумного життя — робота,— пише Богомолець,— пра­цювати повинен весь організм, всі його функції. Жодна з них не повинна бути забутою, жодну не можна пере­вантажувати до виснаження».

О. О. Богомолець пише: «Ні один ле-дар не досяг глибокої старості, всі, хто досяг її, вели Дуже діяльний спосіб життя».

Проблему довголіття О. О. Богомолець розглядав як проблему пристосування організму до змінених з ві­ком фізіологічних можливостей.

В боротьбі за продовження життя основне значення він надавав соціальним та гігієнічним заходам, чергу­ванню праці й відпочинку, умовам праці й побуту, а для лікування передчасного старіння рекомендував повтор­ні переливання крові та введення АЦС.

Проблема реактивності. Незважаючи на те що нау­кові інтереси О. О. Богомольця були дуже широкі і він вніс вагомий вклад у багато галузей медичної науки, є одна ідея, що червоною ниткою пронизує майже всі його праці — це ідея про роль реактивності організму у виникненні, розвитку й кінці захворювання.

Ідея ця породжена уявленням про те, що хвороба е це тільки результатом дії на організм шкідливого фак­тора, але й результатом сукупності реакцій організму на шкідливі агенти зовнішнього середовища, які виро­бились у тваринному світі в процесі еволюції як один з механізмів пристосування до постійної зміни умов існування. «Порушення нормальної реактивності організ­му—основний фактор, який визначає можливість виник­нення хвороби, її протікання та кінець. Інфекційна хво­роба, ракова пухлина можуть виникнути лише в резуль­таті порушення нормальної реактивності організму, наслідком чого є його недостатній захист. Треба навчи­тись управляти захисними силами організму, які завжди були найкращим помічником і хворого, і лікаря». (О. О. Бо­гомолець. Основні напрямки моїх робіт. Вибрані твори, том 3, с.304).

Серед різних систем, стан яких у сукупності виз­начає характер реакцій організму на хвороботворні агенти, О. О. Богомолець особливе значення надавав нервовій системі і сполучній тканині.

В монографії «Продовження життя» відзначається: «Величезне зна­чення для здоров'я організму, для його реактивності і для його довголіття має стан нервової системи». І далі:«Вплив вищої нервової діяльності, психічних станів на загальний стан організму, на стан його внутрішніх ор­ганів через посередництво симпатичної нервової систе-ми — безсумнівний». О. О. Богомолець підкреслював невіддільність робочих органів від їх інервації і реф­лекторний характер регуляції їх діяльності.

О. О. Богомольцем у 1945 p. був розроблений ши­рокий план вивчення ролі нервової системи, і зокрема вегетативного відділу, в умовах норми і патології, «Нав­читись управляти вегетативною нервовою системою, за­хищати її від шкідливих внутрішніх та зовнішніх впли­вів є одним з найближчих і істотних завдань наукової медицини. Вирішення цього питання, можливо, дасть нові способи боротьби проти таких ворогів нормального довголіття, як склероз, гіпертонія, різні порушення об­міну речовин, а можливо, навіть проти раку» («Основ­ні напрямки моїх робіт». Вибр. тв., т. З, с. 314).

Роль системи сполучної тканини.Велику увагу О. О. Богомолець приділяв ролі сполучної тканини, уяв­лення про яку — результат розвитку ідей головним чи­ном вітчизняних вчених.

О. О. Богомольцем було створено вчення про «фізіологічну систему сполучної тканини». Цією назвою він хотів підкреслити, що сполучна тканина виконує в організмі важливі фізіологічні функції. Поняття «фізіологічна система сполучної тканини» включало різноманітні клітинні елементи сполучної тканини та міжклітинні утворення (основна речовина та волокнисті структури).

1924p. улабораторіїО.О.Богомольця вперше була одержана шляхом імунізації твариниантигеном,виготовленимізлезінки,кісткового мозку та лімфатич них вузлів тварини іншого виду, імунна цитотоксична сироватка, умовно названа антиретикулярною.В численних дослідах на тваринах було показано, що невеликі (стимулюючі) дози цієї сироватки посилю­ють утворення імунних і підвищують титр природних антитіл, стимулюють фагоцитарну активність лейкоци­тів і захват колоїдних часток елементами ретикулоен-дотелію, підвищують резистентність до інфекції, при-скорюють загоєння ран і кісткових переломів, сповіль­нюють розвиток трансплантованих, індукованих та спонтанних пухлин і гальмують розвиток пухлинних ме­тастазів у піддослідних тварин (Й. М. Нейман, Олег Олександрович Богомолець, П. Д. Марчук, Р. Є. Ка-вецький та багато інших).