Смекни!
smekni.com

Гігієнічні норми житла (стр. 2 из 3)

Досліджують вплив шуму за допомогою шумомірів, датчиком є мікрофон.

6. Попередження вогкості в будівлях

Вогкість в будівлях сприяє при зниженій температурі повітря переохолодженню організму і розвитку захворювань дихальних шляхів, нирок, невралгії, ревматизму. Крім того, вона заподіює збиток і самій будівлі, створюючи сприятливі умови для розвитку низьких організмів—грибів, що викликають той, що гниє і руйнування дерев'яних частин.

Головною причиною вогкості в приміщеннях є сирі стіни: у зв'язку з високим рівнем стояння ґрунтових вод, які необхідно відводити шляхом дренажу ґрунту і створювати водозахисні прокладки між нею і фундаментом.

· Дерево, вживане для будівництва, повинне бути сухим, перед здачею в експлуатацію будівля повинна просушуватися.

· Розвитку вогкості в приміщеннях сприяють деякі побутові процеси, наприклад прання білизни, приготування їжі. Ознаками вогкості, окрім підвищеної вогкості повітря, служать поява темних плям і цвілі в нижніх частинах зовнішніх стін, відпала штукатурка, неприємний запах.

7. Освітлення житла

Добре освітлення житлових приміщень необхідне для створення нормальних умов для зорової роботи і в загальногігієнічному відношенні. Недостатнє або нераціональне освітлення веде до стомлення очей, центральної нервової системи, знижує розумову і фізичну працездатність, сприяє розвитку ряду захворювань, зокрема короткозорості у дітей, створює можливість виникнення травм. Світлова енергія робить вплив на велику кількість фізіологічних процесів в організмі.

Світловий потік—потужність променистої енергії, оцінювана по світловому відчуттю. За одиницю світлового потоку прийнятий люмен (лм)—световой потік, випромінюваний абсолютно чорним тілом площею 0,5305 мм2 при температурі затвердіння платини. Освітленість — густина світлового потоку освітленої поверхні. За одиницю освітленості прийнятий люкс (лк)—освітленість поверхні в 1 м2, на яку падає і рівномірно розповсюджується світловий потік, рівний 1 лм. Освітленість вимірюється за допомогою люксметрів - приладів, датчиком яких є фотоелемент.

Мінімальна освітленість при люмінесцентних лампах повинна дорівнювати: в адміністративних і учбових закладах, читальнях, концертних залах—300 лк; в банках, ощадкасах, поштових відділеннях, машинописних і рахункових бюро, продовольчих магазинах—400 лк; в житлових і суспільних зданиях— 100 лк. В деяких приміщеннях, у тому числі гуртожитках, передбачають додаткове місцеве освітлення.

8. Вентиляція приміщень

Величина необхідного обміну кімнатного повітря із зовнішнім залежить від числа людей, що знаходилися в приміщенні, його кубатури і характеру роботи, що проводиться.Вонаможе бути визначена на основі різних показників, і як одне з них, поширеного в санітарній практиці при обстеженні житлових приміщень - зміст двоокису вуглецю. Вентиляція не повинна допускати перевищення змісту вуглекислоти в приміщенні вище 1%, яке прийняте як допустима концентрація і для звичайних житлових приміщень, класів, лікарняних палат і ін.

Чистота повітря в приміщеннях обумовлюється забезпеченням для кожної людини необхідного об'єму воздуха—так званого повітряного куба і його регулярною зміною із зовнішнім повітрям. Кількість потрібного для цього вентиляційного повітря на одну людину в годину називається об'ємом вентиляції.

В житлових приміщеннях норма повітряного куба складає 25-27 м3, об'єм вентиляцію—37,7 м3, звідси необхідно для повного видалення зіпсованого повітря і заміни його чистим атмосферним повітрям забезпечити приблизно 3-кратний обмін повітря протягом години. Її обчислюють шляхом розподілу кількості повітря, що поступає протягом 1 години в приміщення, на його кубатуру.

Природною вентиляцієюназивають інфільтрацію зовнішнього повітря через різні щілини і нещільність у вікнах, дверях і частково через пори будівельних матеріалів в приміщення, а також провітрювання їх за допомогою відкритих вікон, кватирок і інших отворів, влаштовуваних для посилення природного повітрообміну. В тому і іншому випадку обмін повітря відбувається унаслідок різниці температури зовнішнього і кімнатного повітря і тиску вітру.

Оскільки цього недостатньо, то використовують кватирки і фрамуги, що відкидаються під кутом 45о. В цьому випадку холодне повітря поступає в приміщення спочатку вгору, під стелю, а потім частково обігрітий спускається вниз, не утворюючи різких струмів і не викликаючи сильного охолоджування людей. В холодну пору року повне і часте відкриття квтирок на 5—10 хв. більш ефективно, ніж напіввідкрита кватирка, залишена на довгий термін. Боятися короткочасного зниження температури в приміщенні не слід, оскільки стіни і обстановка охолоджуються за цей час незначно і після закінчення провітрювання температура повітря швидко відновиться, головне, в цьому випадку відбудеться більш повна зміна повітря.

В багатоповерхових будівлях для посилення природної вентиляції у внутрішніх стінах влаштовують витяжні канали, у верхній частині яких знаходяться приймальні отвори. Канали виводять на горище у витяжну шахту, з неї повітря поступає назовні. Ця система вентиляції працює на природній тязі завдяки тому, що утворюється в каналах унаслідок температурної різниці перепаду тиску, що викликає рух більш теплого кімнатного повітря вгору.

Штучна вентиляція. В суспільних будівлях, розрахованих на перебування великої кількості людей, в лікарнях, школах, на виробництві однієї природної вентиляції буває недостатньо, у зв'язку з цим влаштовують механічну вентиляцію, яка не залежить від зовнішньої температури і тиску вітру і забезпечує за відомих умов підігрів, охолоджування і очищення зовнішнього повітря.

Для місцевої вентиляції використовують електровентилятори дії приточної або витяжної, які встановлюють у вікнах або отворах стін. В суспільних будівлях вони розраховані головним чином на короткочасну дію. На виробництві вони функціонують більш тривалий час. Частіше за все застосовують місцеву витяжну вентиляцію, що видаляє зіпсоване повітря, а притока чистого повітря здійснюється за рахунок надходження через вікна і кватирки. В приміщеннях з підвищеним забрудненням повітря (кухні, туалети) встановлюють тільки витяжні вентилятори.

Проте місцева вентиляція має певні недоліки. При використовуванні системи притоку в зимовий час утворюються холодні струми повітря в приміщенні, робота вентиляторів нерідко супроводиться значним шумом, вони псують зовнішній вигляд приміщень. Найсучаснішим типом місцевої вентиляції є установки для кондиціонування повітря.

Центральна вентиляція розрахована на обмін повітря у всій будівлі або в основних його приміщеннях, функціонує постійно або протягом більшої частини дня. Залежно від призначення приміщень центральна вентиляція буває приточною, витяжною, приточно-витяжною.

В холодну пору року повітря підігрівають до 12—14 °С, в деяких випадках зволожують і подають в приміщення по каналах у внутрішніх стінах. Канали закінчуються отворами у верхній частині стін, і прикриваються гратами. Для видалення зіпсованого повітря прокладають іншу витяжну сіть каналів, отвори яких розташовують в нижній частині протилежної внутрішньої стіни; канали виводять на горище в загальний колектор, з якого повітря видаляють назовні за допомогою вентилятора.

Приточно-витяжна система вентиляції забезпечує переважання притоку повітря над витяжкою, що особливо важливо в операційних відділеннях лікарень. В душових, туалетах, на кухнях влаштовують тільки витяжку. В багатьох будівлях в цілях економії також влаштовують тільки витяжну вентиляцію з розрахунком на надходження чистого повітря через кватирки.

В гігієнічному відношенні має більшу перевагу приточно-витяжна система вентиляції, яка забезпечує приток чистого підігрітого і при необхідності зволоженого, повітря, що дозволяє краще підтримувати нормальний температурний режим в приміщеннях.

В даний час розроблена нова, досконаліша, система вентиляции—кондиціонування, яка дозволяє підтримувати автоматично протягом необхідного часу оптимальні умови температури, вогкості, рух і чистоту повітря. Для цього використовують центральні установки кондиціонування повітря, призначені для обслуговування суспільних будівель (лікарень, шкіл і ін.), залізничних вагонів, і кімнатні кондиціонери для окремих невеликих за об'ємом приміщень.

Кондиціонери можуть працювати із забором зовнішнього повітря, а також на частковій або повній рециркуляції, тобто забирати і подавати в приміщення те ж кімнатне повітря, піддане відповідному очищенню. Необхідно, щоб при роботі кондиціонерів були закриті вікна і інші отвори, що сполучаються із зовнішнім повітрям.

9. Опалювання приміщень

Основна гігієнічна задача опалювання житла полягає в тому, щоб створити оптимальну температуру повітря, постійну в часі і в просторі.

Як нормальна температура повітря в житлових приміщеннях прийнята 18—20 °С. Для холодної кліматичної зони оптимальною температурою в приміщенні вважають 21—22 °С, помірної— 18—20 °З, теплої — 18—19 °З, жаркої — 17—18 °С. В кабінетах лікарів, лікарняних палатах, процедурних найсприятливіша температура повітря 20 °С, в операційних—22 °С, в класах—16 °С, спортивних залах— 15 °С.

Для забезпечення теплового комфорту людини температура повітря в приміщеннях по вертикалі і горизонталі повинна бути рівномірною. Допускається різниця в температурі повітря по вертикалі не більше 2—2,5 °С на кожний метр висоти і по горизонтали—от зовнішньої до протилежної внутрішньої стіни — до 2°С. Допустима різниця між температурою повітря і внутрішньою поверхнею зовнішніх стін складає 3°С.