Смекни!
smekni.com

Гігієнічні норми житла (стр. 3 из 3)

Опалювання не повинне погіршувати якість повітря за рахунок надходження продуктів неповного згорання, особливо окисли вуглецю, і підгорання пилу, що осів на опалювальних приладах. Суха сублімація органічного пилу з поверхні опалювальної системи відбувається при нагріві її до 80 °С. При високій температурі поверхонь нагрівальних приладів (більше 80 °С) збільшуються неприємні запахи і загальні запорошення приміщення, що є одним з істотних джерел псування повітря. Опалювання повинне бути безпечним в пожежному відношенні і зручним в експлуатації.

Місцеве опалювання. До вельми давнього і поширеного виду місцевого опалювання відносяться., цегляні печі, призначені для обігріву однієї або двох суміжних кімнат. Спалювання палива, в основному дерева або вугілля (рідко природного газу), проводять в приміщенні. Недоліками даного виду опалювання вважають:

* забруднення приміщення

* трудність обслуговування

* можливість отруєння окислом вуглецю при передчасному закритті димогарної труби.

* Пічне опалювання не забезпечує достатньо постійної температури повітря протягом доби (допускаються перепади до 5—6°С).

Рідше використовують металеві печі, відмінні ще більшими недоліками в гігієнічному відношенні.

По здатності зберігати тепло розрізняють печі великої, середньої і малої теплоємності.

· Печі великої теплоємності мають товсті цегляні стінки, багато димообертів, поволі прогріваються, вимагають в порівнянні з іншими печами більше палива, але зберігають тепло протягом доби, підтримуючи більш рівну температуру повітря. Прикладом таких печей може служити добре відома голландська піч, яку звичайно обробляють білими кахляними плитками.

· Печі середньої теплоємності по конструкції менш масивні і займають менше місця. Стінки їх роблять більш тонкими (в півцеглини) і звичайно покривають зовні футляром з гладкого або гофрованого покрівельного заліза. Вони швидше нагрівають приміщення, але швидше остигають, а тому їх застосовують головним чином в приміщеннях, розрахованих на тимчасове перебування людей.

· Печі малої теплоємності, звичайно невеликих розмірів, виготовляють із заліза або чавуну. Для житлових приміщень вони не придатні, оскільки сильно розжарюються, забруднюють повітря продуктами пригорання пилу, газами і не забезпечують рівномірного нагрівання приміщень. До нагрівальних приладів цього типу відносяться каміни, обігріваючі кімнати променистою теплотою при горінні дрів або вугілля; вони діють і як витяжна вентиляція, їх використовують при художній обробці приміщення, а сам процес горіння палива створює гарний настрій. Останніми роками для додаткового обігріву приміщень стали застосовувати електричні каміни і рефлектори.

Для попередження забруднення основного приміщення, зокрема окислом вуглецю, топку слід влаштовувати з боку коридору або передньої.

Центральне опалювання. В даний час в містах переважно влаштовують центральне опалювання, обслуговуюче одне або декілька будівель з одного джерела тепла. Воно має значні переваги перед місцевим опалюванням

· не забруднює повітря

· зручно в експлуатації

· і забезпечує більш рівну температуру повітря в приміщеннях.

Добові коливання температури при центральному опалюванні не повинні перевищувати 3 °С. З введенням центрального опалювання значно зменшилося задимлення атмосфери міст. Воно більш вигідне і в економічних відносинах. Розрізняють декілька систем центрального опалювання.

Водяне опалювання, що є найпоширенішою і відповідаючою гігієнічним вимогам системою, дозволяє обігрівати з центральної котельної групу будівель, здійснювати теплофікацію міста за рахунок відпрацьованої гарячої води з електростанцій і деяких промислових підприємств. Водяне опалювання дозволяє легко регулювати ступінь нагрівання приміщення шляхом подачі води, нагрітої відповідно до температури зовнішнього повітря, а також використовуючи регулятори, що є безпосередньо у опалювальних приладів в приміщеннях. Завдяки цьому можна підтримувати в різних приміщеннях різну температуру повітря відповідно встановленим диференційованим нормам.

Нагрівальні прилади (батареї) розташовують біля зовнішніх стін в нішах під вікнами, щоб компенсувати найбільше охолоджування приміщень в цих місцях. Ніші рекомендується закривати знімними гратами. Найбільш сприятливі в гігієнічному відношенні батареї з гладкою поверхнею, складені з окремих металевих елементів (радіаторів). В порівнянні з ребристими батареями вони більш доступні для очищення і дозволяють збільшувати поверхню нагріву шляхом додавання числа елементів.

Водяне опалювання забезпечує постійну і рівномірну температуру повітря, не викликає його забруднення, оскільки нагріваючи, поверхні батарей рідко досягають 80 °С, ніж виникає підгоання пилу.

Парове опалювання конструктивно мало відрізняється від водяного, в гігієнічному ж відношенні поступається йому, оскільки циркулюючий в системі пара нагріває батареї до 100 °С, що спричиняє за собою сублімацію пилу, небезпека опіків і часом створює перегрів приміщень. При паровому опалюванні виключається можливість центрального і місцевого регулювання, при впусканні пари нерідко виникає тріск унаслідок прориву пари через скупчення конденсаційної води у вигинах труб. Парове опалювання влаштовують лише у великих приміщеннях, розрахованих на тимчасове перебування людей.

Повітряне опалювання полягає в підігріві профільтрованого зовнішнього повітря до 45-50 °С в камерах, розташованих в підвалі будівлі, звідки він через отвори вгорі поступає по каналах у внутрішніх стінах в приміщення. До недоліків цієї системи опалювання відноситься невеликий радіус дії кожної камери, висока температура повітря, що подається, що робить його надмірно сухим, нерівномірність обігріву приміщень і можливість забруднення повітря пилом. Проте повітряне опалювання економічне, не вимагає труб і опалювальних приладів, дозволяє сумістити опалювання з вентиляцією, просте в експлуатації і показано для приміщень з великою вогкістю повітря (зали для глядачів, криті басейни для плавання).

Лучисте опалювання вперше було застосовано в лікарнях у 1907 році. Джерелом випромінювання тепла служать нагріті внутрішні поверхні зовнішніх стін, під якими прокладають невеликі труби водяного або рідше парового опалювання. В цьому випадку воно носить назву панельно-променистого опалювання. Іноді обігрівають стелю або підлогу. Температуру нагріву стінних панелей підтримують на рівні 35—45° С, що забезпечує усунення охолоджуючого впливу стін.

Променисте опалювання забезпечує рівномірну температуру повітря в приміщенні по вертикалі і горизонталі, вигідне в техніко-економічному відношенні. В умовах жаркого клімату воно може бути використано для охолоджування приміщень, для чого по трубах пропускають холодну воду.

Дослідження опалювання. Для визначення ефективності дії системи опалювання проводять вимірювання температури повітря кілька разів на добу протягом двох тижнів посередині кімнати на висоті 1,5 м від підлоги. Більш точні дані, що дозволяють встановити рівномірність розподілу температури, одержують при вимірюванні її в різних місцях приміщення, не ближче ніж 0,5 м від вікон і зовнішніх кутів, у підлоги і на рівні зростання дорослої людини. Середньодобову температуру обчислюють з ряду спостережень вранці, вдень, увечері і вночі.

Вимірювання температури зручніше всього проводити за допомогою термографів, при користуванні ж звичайними ртутними термометрами відлік свідчень проводять через 10 хв. від початку вимірювання. Одночасно виміряють зовнішню температуру, силу і напрям вітру. Для цього застосовують електричний термометр або спеціальний ртутний термометр із спіральним резервуаром, який прикріплюють до досліджуваної поверхні за допомогою гіпсу. Таким же чином вимірюють температуру поверхні нагрівальних приладів.


Список літератури

1. Габович Р.Д., Познанский С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена. - К.: Вища школа, 1983. - 320с.

2. Гигиена детей й подростков / Под ред. Г.Н. Сердкжовской. - М.: Медицина, 1989. - 320с.

3. Загальна гігієна: Посібник до практичних занять / За ред. І.І. Даценко. - Львів: Світ, 2001. - 471 с.

4. Румянцев Г.И. , Воронцов М.П. Общая гигиена, М., 1990.