Смекни!
smekni.com

Населення в надзвичайних ситуаціях воєнного та мирного часу (стр. 3 из 3)

Ступінь радіоактивного зараження людей, техніки й інших предметів оцінюється шляхом виміру потужності експозиційної дози в мр/година.

Ступінь радіоактивною зараження людей, техніки за допомогою приладу ДП-5Ввизначається в такій послідовності: вимірюють гамма-тло в місці, де буде визначатися МЕД людей і техніки: вимірюють МЕД на поверхні людей, техніки.

Хімічний контроль проводиться для визначення: факту і ступеня зараженості отруйними речовинами і сильнодіючими отруйними речовинами засобів індивідуального захисту, техніки, споруджень, води, продуктів харчування, можливість життєдіяльності населення без засобів захисту, повноти дегазації заражених об'єктів.

Хімічний контроль проводиться за допомогою приладів хімічної розвідки й у спеціальних хімічних лабораторіях.

За допомогою ВПХР можливе визначення типу ОР (СДОР) і їхньої концентрації в повітрі, на місцевості і техніці, а також збирання проб у заражених районах.

Хімічні лабораторії проводять аналізи проб, у яких визначають кількість ОР (СДОР), що знаходяться в продуктах харчування, у воді і па місцевості.

Біологічний контроль проводиться для визначення характеру і ступеня зараженості місцевості, людей, продуктів харчування, води, збудниками інфекційних захворювань і визначення засобів проти біологічного захисту. Вій включає: добір проб зараженого повітря й елементів зовнішньою середовища, а також специфічні індикації, тобто визначення видів збудників інфекційних захворювань у медичних закладах, лабораторіях.

2 питання:

1. Дії населення при стихійних лихах

2. Захист населення при повенях

Круговорот води в природі відбувається з такою же неминучістю, як і зміна часів року. Протягом 3 мільярдів років загальна кількість води на землі залишається незмінною. Водяний баланс і його цикл обумовлені як впливом сонячного тепла, так і силою земного тяжіння, сполучення яких веде до постійного круговороту води в природі. Рідина випаровується й у виді пари потрапляє в атмосферу, де сконденсується і знову потрапляє в землю у віщі дощу або снігу.

У природі гідрологічний цикл ніколи не виявляє себе регулярно в однім місці. Якби все було збалансоване, то ми б не знали ні посух, ні повеней. Ця нерегулярність виявляється в різних місцях і в різний час. В одних місцях води випаровується більше, в інших більше випадає у віщі осадів. Висновок: якщо ви живете біля ріки, то рано або пізно переживете повінь.

У жовтні 1887 Р. Хуанхе (Жовта ріка) у Китаї вийшла з берегів, викликавши загибель біля 900 тис. чоловік. Незважаючи на спустошливі сезонні повені. Хуанхе випробує недостачу" води і є самою великою рікою, схильною до пересихання. Влітку 1997 р. її низов'я цілком пересихали більш ніж на 140 днів, залишаючи без води селянські наділи. Періоди пересихання ріки стають усе продовгіше, створюючи погрозу 7 мли. і а сільськогосподарських угідь - джерелу їжі 52 мли. чоловік.

Повінь - затоплення місцевості в результаті піднятій рівня води в річці, озері, морі, що викликається рясним припливом води в період сніготанення або злив, вітрових нагонів води, заторів, зажорів і т.п.

Про силу і могутність цього стихійного лиха говорить наступний історичний факт:

12 листопада 1970 року циклон обрушився на Бангладеш, підняв хвилю, що у цьому районі затопила всю дельту ріки Ганг. Утонуло більш 500 тис. чоловік. По кількості жертв це стихійне лихо можна вважати самим значним із сучасних. Весь трагізм полягає в тому, що на підставі спостережень із супутників про наближення бідування було відомо заздалегідь. Пакістанські влади одержали офіційне повідомлення, однак проявили злочинну халатність, не прийнявши ніяких мір для порятунку населенім. Були зруйновані захисні дамби, греблі і затоплено 50 тис. кв. кілометрів території.22 міста і 10 тис. сіл виявилися під водою, було зруйновано понад І млн. будинків.

Гідрологія розділила повені на 4 основних шли:

· Низькі - спостерігаються на рівнинних ріках. Вони практично не порушують ритм життя, якщо проведене попереднє підготування; відбуваються щорічно.

· Високі - заливають великі ділянки річкових долів, порушують звичний спосіб життя, вимагають евакуації населення, трапляються разом у 20-25 років.

· Видатні (разом у 50-100 років) затоплюють не менше 50% сільськогосподарських угідь і вимагають масової евакуації населення. Починається затоплення міст і населених пунктів;

· Катастрофічні повені трапляються раз у 100-200 років, затоплюють декілька річкових систем, цілком змінюється уклад життя, говорять так виглядав Всесвітній потоп.

І в наші дні повені заподіюють великий збиток народному господарству, так повінь восени 1998 року в західних областях України затопила ряд населених пунктів, ушкоджені тисячі житлових будинків, зруйновані мости. окремі ділянки автомобільних доріг, загинуло біля 20 чоловік.

Способи боротьби з повенями і катастрофічними затопленнями:

Евакуація людей і тварин в районів затоплення:

Короткострокове відновлення під'їзних доріг і мостів для забезпечення підходу рятувальників у райони затоплення.

Пошук постраждалих, порятунок людей (зняття з дахів будинків, піднятих місць за допомогою човнів, вертольотів, плотів і ін)

Доставка постраждалим води, харчування й одягу.

Швидке зведення додаткових насипів, водовідвідних каналів і дамб.

Замазування брешей і розмивів в існуючих дамбах, порятунок виробничого устаткування.

Ліквідація ушкоджень комунально-енергетичних мереж (ліній електропередач і зв'язку).

Роботи з короткострокового відновлення будинків і споруджень шляхом зміцнення конструкцій загрозливих заваленням, відкачка з помешкань води.

Масштаб і початок повеней, що викликаються наводками, прогнозуються більш, ніж за місяць, нагонних (у результаті припливів води) - за декілька юдин.

При наявності достатнього часу населення евакуюється з районів, з яким загрожує небезпека. Комісія з боротьби з повенями повідомляє населенню місця розгортання збірних евакопунктів, терміни явки на них.

При повені, що раптово почалася, треба:

· Відключити і аз, воду, електрику.

· Погасити вогонь у печах.

· Перенести на верхні поверхи і горища цінні предмети, речі.

· Закрити вікна, двері, при необхідності оббити їх дошками або фанерою.

· Підготувати теплий зручний одяг, гроші.

· Підготувати 3-х денний запас харчування.

· Підготувати медичну аптечку і ліки.

· Упакувати речі і документи в непромокальні пакети.

· Зайняти безпечне підняте місце (верхній поверх, дах будинку).

Запастись предметами, що можуть допомогти у випадку самоевакуацій (автомобільні камери, надувні матраци, дерев'яні бочки і тлі)

До спаду води і прибуття допомоги необхідно залишатися на дахах, деревах і інших височинах. Щоб рятувальники могли швидше виявити потерпілих, необхідно у світлий час доби вивішувати на високе місце білу або кольорову полотнину, а в темний-подавати світлові сигнали.

Евакуація здійснюється на човнах, катерах, плотах і інших плавальних засобах. Під час посадки на них необхідно дотримуватись суворої дисципліни, і' човен необхідно спускатися по одному, ступаючи на середину настилу, розсаджуватися за вказівкою старшого. Під час руху не можна обмінюватися місцями, сідати па борг човна, ходиш по плавзасобу.

Опинившись під час повені в поле, лісі, потрібно зайняти більш підняте місце. забратися на дерево. Попавши у воду, варто плисти до найближчої незатопленої ділянки не проти плину, а під кутом до нього, використовуючи будь-які підручні засоби, що допомагають триматися на плаву: колоди, дошки і т.п.

До потопаючого підпливають на човні проти плину, а піднімають його з корми. Якщо у воді виявилося кілька людей, у першу чергу беруть на борі тих, хто потребує в негайної допомоги, іншим подають рятувальні засоби.

Самостійно з затопленого району можна вибиратися тільки у випадку безвихідної ситуації. Рішення повинно бути прийняте обдумано і добре підготовлено: плавзасоби. захист від холоду, маршрут і облік обстановки (плин, підйом або спад води, відсутність ознак діяльності рятувальників і т.п.). Виходиш тільки із страховкою, перевіряючи кожний крок перед собою, оскільки шлях може бути розмитий.

Не можна вживати в їжу продукти, що потрапили, а навколишню воду пити. Алкоголь не тільки не допомагає, але і сильно ускладнює виживання як у холоді, так і в жарі. Без води середня доросла людина може залишатися в живих від 3 до 10 днів. При раціоні 500-600 мл води в добу людина здатна протриматися навіть у тропіках не менше 10 днів без серйозних змін в організмі, а без їжі можна прожити більш місяця.

Французький лікар Алан Бомбар, що перетнув на надувному човні в 1952 році Атлантичний океан за 65 доби без запасів води і їжі, писав: "Жертви легендарних аварій кораблів, що загинули передчасно, я знаю: вас убило не морс, вас убив не голод, вас убила не спрага! Розхитуючись на хвилях під жалібні лементи чайок, ви померли від страху. "

От декілька його рекомендацій для виживання в ІІС:

Не втрачати самовладання (до 75% постраждалих при НС людей впадають в істерію або прострацію), діяти рішуче і розумно.

Постійно бути зайнятим необхідною роботою (впорядкування одягу, ремонт підготування плавзасобу і т.п.)

У холодному кліматі робити вправи, щоб зберегти тепло, тримати ноги по можливості сухими.

У жаркому кліматі захищатися від непритомностей і сонячних опіків, прикриваючи всі ділянки шкіри і зволожуючи одяг.

При відсутності запасів води перші 24 години не пити, організувати збір дощової води, обмежити споживання води (500 мл у день, поділені на численні дози з найбільшою дозою ввечері).

Є по можливості, тільки аварійний запас.

Після сходу води, можна і обережністю входити в будинки, попередньо переконавшись, що конструкції не постраждали. Перед тим. як затримуватися і помешканні. його необхідно провітрити, відчинити усі вікна і двері, не запалювати вогонь, не виключати електрику, можливий відплив газу. Користуватися електрикою газом, водопроводом можна тільки після дозволу фахівців.