Смекни!
smekni.com

Охорона праці та техніка безпеки (стр. 2 из 3)

Витяжна вентиляція складається з витяжних отворів, вентилятора, повітропроводів, пристроїв для очищення від пилу.

У системі приточування–витяжної вентиляції повітря подається в приміщення за допомогою вентиляції приточування, а віддаляється за допомогою витяжної, які діють синхронно.

На всіх підприємствах, в установах (незалежно від форм власності і видів діяльності) повинні створюватися здорові і безпечні умови праці, відповідальність за забезпечення яких покладається на працедавця.

Працедавець зобов'язаний упроваджувати сучасні засоби безпеки, застережливі виробничий травматизм, і забезпечити санітарно – гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників. Працедавець зобов'язаний вживати заходів по полегшенню і оздоровленню умов праці працівників шляхом здійснення механізації і автоматизації виробничих процесів, зниження і усунення запорошеної і загазованості повітря у виробничих приміщеннях, зниження інтенсивності шуму, вібрації, випромінювань. Для проведення заходів щодо охорони праці в установленому порядку виділяються кошти і необхідні матеріали.

Реальні виробничі умови характеризуються, як правило, наявністю деяких небезпек і шкідливості. Тому не виключається можливість дії на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих чинників.

До числа найпоширеніших небезпечних чинників, що мають місце на виробництві, відносяться: вантажопідйомні механізми і машини, судини тиску, казани, трубопроводи, механічне і транспортне устаткування, їх рухомі і обертаються частини, електричні установки, кабелі дроту, які можуть бути причиною поразки електричним струмом, отруйні, задушливі і вибухонебезпечні гази, пожежі, природні явища.

До шкідливих відносяться чинники, дія яких на працівника може привести до захворювання.

Небезпечні і шкідливі виробничі чинники за природою дії підрозділяються на фізичні (рухомі машини і механізми, вібрація і виробничий шум, підвищена швидкість повітря, недостатнє освітлення, наявність в повітрі пилу і шкідливих газів), хімічні (загально токсичні, канцерогенні, дратівливі, впливаючи на репродуктивну функцію), біологічні (макроорганізми і мікроорганізми), психофізіологічні (фізичні перевантаження, нервово – психічні перевантаження).

Наявність деяких небезпек, таких як, ураган, шторм, є слідством незалежних від людини причин і явищ. Їм не завжди можна запобігти і передбачити. Але в абсолютній більшості небезпеки і шкідливість виникають в процесі виробництва з причин організаційного і технічного характеру. Вони цілком залежать від працедавця, проектувальників, виробників устаткування, інженерно-технічного персоналу служб охорони праці і, нарешті, самих працівників.

Згідно ст. 22 Закону України «Про охорону праці», працедавець зобов'язаний проводити розслідування і вести облік нещасних випадків, профзахворювань і аварій на виробництві відповідно до положень, затверджених кабінетом міністрів. Дія цих положень розповсюджується на підприємства, установи і організації (незалежно від форм їх власності), фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують найману працю, на особи, які забезпечують себе роботою самостійно (за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві), на іноземних підданих, на особи без громадянства, які працюють на умовах трудового договору, проходять виробничу практику або притягуються до праці.

У разі відмови працедавця скласти акт про нещасний випадок або незгоди з його змістом всі спірні питання, відповідно до ст.22 Закону України «Про охорону праці», повинні розв'язуватися посадовцем органу Держнаглядохоронпраці. При цьому рішення останнього є обов'язковими для працедавця.

Виробничий травматизм класифікується по наступних ознаках: по ступеню зв'язку з виробництвом, по числу потерпілих, по ступеню тяжкості травм, по характеру дії на людину і характеру пошкоджень.

По ступеню зв'язку з виробництвом нещасні випадки підрозділяються на випадки, пов'язані з виробництвом і випадки невиробничого характеру.

По числу потерпілих розрізняють одиночні і групові нещасні випадки. До групових відносяться випадки, що відбулися одночасно з двома і більш працівниками, незалежно від ступеня тяжкості нещасного випадку з кожним з потерпілих.

По ступеню тяжкості травм нещасні випадки можуть бути із смертельним результатом і без нього.

По характеру дії на людину і характеру пошкоджень травми бувають: механічні (удари, порізи, поранення), термічні (теплові удари, опіки, обмороження), електричні (електричні удари), хімічні (опіки кислотою і лугом), отруєння і задухи (отруйними газами або з – за недоліку кисню).

Щоб кожне виробниче завдання виконувалося без збитку для здоров'я працівників необхідно створити безпечні умови праці і організувати відповідне управління охороною праці. Це досягається і забезпечується шляхом реалізації комплексу заходів, які включають розробку і строге виконання нормативних документів, профотбор кадрів від вищого керівництва до робітників, проведення інструктажу і періодичної перевірки у працівників посадових інструкцій, дотримання вимог правильної експлуатації устаткування, створення в процесі проектування, будівництва, монтажу і експлуатації безпечних умов праці, сертифікацію продукції, організацію служби охорони праці, зміцнення трудової і технологічної дисципліни, рішення соціальних питань, забезпечення працівників спецодягом, колективними і індивідуальними засобами захисту. розслідування в установленому порядку кожного нещасного випадку, аналіз і усунення його причин, вдосконалення є, створення і упровадження нових приладів і пристроїв безпеки, а також методів діагностики.

Лікувально-профілактичні установи, в які звернулися або були доставлені потерпілі унаслідок нещасних випадків, протягом доби спрямовують письмове повідомлення встановленої форми.

Повідомлення про нещасні випадки із смертельним результатом і до органів прокуратури, де вони також розслідуються. Лікувально-профілактичні установи ведуть реєстрацію нещасних випадків в журналі встановленої форми.

Розслідування нещасних випадків проводять з метою встановлення їх обставин і причин, якщо вони відбулися при виконанні трудових зобов'язань, при роботі на користь підприємства без спеціального доручення керівництва, при раптовому погіршенні здоров'я, на робочому місці, на території підприємства протягом робочого часу, включаючи встановлені перерви, в дорозі на роботу або з роботи на транспорті підприємства, під час аварій, пожеж на виробничих об'єктах, в дорозі пішки або на будь-якому виді транспорту (особистому, державному), коли робота пов'язана з переміщенням між об'єктами обслуговування.

У всіх цих випадках, коли працівник втратив працездатність на один день і більш, складається акт за формою Н – 1 і акт спеціального розслідування за формою Н – 5.

Не складаються акти в наступних випадках: якщо в результаті розслідування встановлений факт самогубства або травма відбулася в результаті злочину; якщо травма відбулася в результаті алкогольного або наркотичного сп'яніння; якщо нещасний випадок відбувся під час спортивних ігор на території підприємства; нещасний випадок відбувся під час перебування потерпілого на території підприємства в неробочий час, у вихідні або святкові дні і не був пов'язаний з дорученням власника; нещасний випадок відбувся при самовільному використовуванні в особистих цілях механізмів, устаткування або транспорту, що належить підприємству.

Власник підприємства, одержавши повідомлення про нещасний випадок, наказом призначає комісію по розслідуванню в наступному складі: страховий експерт Фонду (голова комісії), представник профспілки, представник відповідного робітника органу виконавчої дирекції Фонду.

Якщо потерпілий не є членом профспілки, до складу комісії входить уповноважений трудового колективу з питань охорони праці.

Комісія по розслідуванню зобов'язана протягом трьох діб з моменту події обстежувати місце нещасного випадку, опитати очевидців і по можливості одержати пояснення від потерпілого, встановити обставини і причини нещасного випадку, визначити відповідальних за це осіб, а також розробити заходи щодо попередження подібних випадків, скласти акт за формою Н-1 і Н-5 в п'яти екземплярах, в якому вказати наявність вини підприємства, потерпілого, після чого спрямувати його на затвердження власнику підприємства.

Розслідування профзахворювань проводиться тільки після отримання повідомлення (форма П – 3), яке складається в клініках НДІ гігієни праці і профзахворювань, спеціалізованих відділеннях професійної патології.

Розслідування проводить комісія у складі представників організації санепідемслужбы (голова комісії); лікувально-профілактичної установи; профспілковій організації, членом якої є хворий; відповідного органу виконавчої дирекції Фонду.

Акт розслідування причин професійного захворювання (П – 4) складається в шести екземплярах впродовж трьох діб після закінчення розслідування і прямує працедавцем хворій, лікувально-профілактичній установі, робочому органу Фонду і профспілковій організації, відповідній установі Госсанепідемслужби. Перший екземпляр акту залишається на підприємстві і зберігається 45 років.

Комісія по розслідуванню зобов'язана впродовж робочих днів розслідувати аварію і скласти акт за формою Н – 5, визначивши збиток, заподіяний аварією. Розслідування нещасних випадків невиробничого характеру проводиться з метою визначення їх обставин і причин.

Нещасні випадки, які відбулися з особами, що працюють, розслідуються комісією, створеною організацією, де працює потерпілий, у складі голови комісії, керівника відповідного структурного підрозділу, представника профспілкової організації.