Смекни!
smekni.com

Охорона праці та техніка безпеки (стр. 3 из 3)

Розслідування проводиться протягом 10 календарних днів після створення комісії. За наслідками розслідування складається акт за формою НТ. Цей акт висилається потерпілому; районної держадміністрації; організації, де працює або вчиться потерпілий; організації, яка відповідальна за безпечне положення території або об'єкту, де відбувся нещасний випадок. Копія акту висилається органам внутрішніх справ і прокуратури.

На підприємстві повинні бути розроблені плани попередження і ліквідації можливих аварій. Одержавши повідомлення про аварію, працедавець зобов'язаний діяти відповідно до плану ліквідації аварії і негайно повідомити в: Держнаглядохоронпраці, орган, до сфери управління якого відноситься підприємство; відповідну місцеву Держадміністрацію; штаб цивільної оборони і надзвичайних ситуацій; відповідний профспілковий орган; у разі травмування або загибелі працівників – відповідний робітник орган Фонду.

Електробезпека

Основними причинами високих показників електротравматизму є: невиконання вимог про вибір типу електроустаткуванні відповідно до умов роботи і навколишнього середовища; порушення правил технічної експлуатації електроустаткуванні.

До основних чинників, що впливають на тяжкість поразки електрострумом, відносяться: сила струму, напруга, прикладена до людини в ланцюзі поразки, електричний опір тіла людини, час протікання струму, рід струму, частота струму, шлях струму, умови зовні середовища і організація робочого місця, психофізіологічне полягання людини у момент травми від електроструму. Існує чотири категорії приміщень відносно небезпеки поразки людей електричним струмом: без підвищеної небезпеки, коли в приміщенні відсутні ознаки підвищеної і особливої небезпеки; з підвищеною небезпекою (характеризуються наявністю в приміщенні одного з небезпечних чинників); особливо небезпечні (характеризуються наявністю в приміщенні однієї з ознак: особлива вогкість, коли відносна вогкість повітря близька до 100 %; хімічно активне середовище, коли постійно або в перебігу довгого часу містяться агресивні пари; одночасно два або більш ознаки підвищеної небезпеки). Електричні травми – місцеві поразки тканин організму, які виявляються у вигляді електричних опіків, електричних знаків, механічних пошкоджень і металізації шкіри. Електроудар – загальна поразка, що представляє найбільшу небезпеку, це така дія на організм людини, в результаті якої м'язи тіла починають судорожно скорочуватися.

До захисних заходів від поразки струмом відносяться захисне заземлення, занулення, мала напруга, захисне відключення.

Пожежна безпека

Пожежогасіння – комплекс заходів і дій, направлених на ліквідацію виниклої пожежі. Пожежогасінню можна забезпечити ізоляцією вогнища горіння від повітря або зниженням змісту кисню в повітрі, яке досягається розбавленням повітря негорючими газами до концентрації кисню, при якій горіння неможливе, охолоджуванням вогнища горіння до певних температур, інтенсивним гальмуванням швидкості хімічних реакцій в полум'ї, механічним зривом в полум'ї сильним струменем газу або води.

Вогнегасником називається переносний або пересувний пристрій для гасіння багать пожежі за рахунок випуску запасеної вогнегасного речовини. Пожежна безпека об'єкту повинна забезпечуватися системами запобігання пожежі і протипожежного захисту. Небезпечними чинниками пожежі, що впливають на людей і матеріальні цінності, є: полум'я і іскри, підвищена температура, токсичні продукти горіння і термічного розкладання, дим, знижена концентрація кисню.

Залежно від фізико-хімічних властивостей горючих матеріалів пожежі класифікуються: клас А – горіння твердих речовин; клас В – горіння рідких речовин; клас З – горіння газоподібних речовин; клас Д – горіння металів і металовмісних речовин.

Для встановлення нормативних вимог по забезпеченню вибухопожежної і пожежній безпеці приміщень і будівель відносно планування і забудови, поверховості, конструктивних рішень і інженерного устаткування керуються даними про категорії приміщень і будівель: категорія А – вибухопожеженебезпечна, горючі гази, легкозаймисті рідини; категорія б – вибухопожеженебезпечна, пальні пил або волокна, легкозаймисті рідини; категорія В – пожеженебезпечна, пальні рідини, тверді пальні і речовини і матеріали; категорія Г – негорючі речовини і матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому поляганні; категорія Д – негорючі речовини і матеріали в холодному поляганні.


Радіаційна безпека

Джерелами іонізуючих випромінювань є природні і штучні радіоактивні речовини, медичні препарати і установки. За способом дії опромінювання може бути зовнішнім і внутрішнім.

Зовнішнє – коли джерело радіації знаходиться зовні організму і можливість попадання радіоактивних речовин в нього виключена.

Внутрішнє – коли радіоактивні речовини проникають в організм під час дихання разом з повітрям, забрудненим радіоактивними елементами, через органи травлення і шкіру.

До іонізуючих випромінювань відносяться корпускулярне (б, в) і електромагнітне (γ, R), які при дії на речовину створюють в ньому заряджені іони.

Вплив іонізуючих випромінювань приводить до наслідків, які можуть виражатися у вигляді соматичних (виявляються безпосередньо у людини) або генетичних (виявляються в наступних поколіннях).

При порушенні санітарно – гігієнічних норм можливі зміни складу крові і функціональне порушення центральної нервової системи, що виражається в дратівливості, сонливості або безсонні, пітливості, головних болях, ослабленні пам'яті. При великих дозах можливе виникнення променевої хвороби (порушення нормального кровообігу, нервової діяльності, травлення, які супроводжуються загальною слабкістю, болями і зниженням опірності організму інфекціям.

Гранична доза (ПД) – гранична еквівалентна доза за рік для обмеженої частини населення. До категорії А відносяться професійні працівники, постійно або тимчасово працюючі безпосередньо з джерелами випромінювань. Категорія б – це обмежена частина населення, що не працює безпосередньо з джерелами випромінювання, але за умов мешкання або розташування робочих місць може підпадати під вплив радіоактивних речовин і випромінювань. Категорія У включає все населення країни.

Гранично – допустима доза (ПДД) іонізуючих випромінювань – найбільше значення індивідуальної еквівалентної дози за рік, яка при рівномірному впливі впродовж 50 років не викликає в стані здоров'я негативних змін.

Безпека досягається скороченням часу перебування в зоні опромінювання, проведенням організаційних заходів і вживанням способів індивідуального захисту, виключенням прямого контакту персоналу з джерелами випромінювання, строгого виконання правил обліку, збереження і транспортування радіоактивних речовин, поховання їх відходів.

При роботі з радіоактивними речовинами необхідно використовувати засоби індивідуального захисту – халати (з органічного скла і деяких сортів гуми), комбінезони, тапочки з не фарбованої бавовняної тканини. Для захисту органів дихання застосовуються респіратори, протигази і інші ізолюючі засоби.

Захист персоналу від лазерних випромінювань досягається розташуванням лазерів тільки в спеціально обладнаних приміщеннях. При цьому стіни, стеля і інші предмети не повинні мати дзеркальних поверхонь. Всі лазери повинні бути маркіровані знаком лазерної безпеки. Приміщення з радіоактивними речовинами повинні бути ізольовані від інших і спеціально обладнані. Їх стіни і стелі покривають масляною фарбою, а підлоги виготовляють з матеріалів, які не поглинають рідину. Для захисту органів дихання застосовуються респіратори, протигази і інші ізолюючі засоби.