Смекни!
smekni.com

Порядок видачі ліцензій щодо обігу алкогольної продукції (стр. 6 из 19)

перший - надається суб'єкту підприємницької діяльності;

другий - територіальному управлінню Держспецмонополії;

третій - центральному апарату Держспецмонополії.

Необхідно звернути увагу на те, що акти контрольної перевірки, в яких не охоплені всі вищезазначені позиції перевірки, до розгляду не приймаються[26].

Далі разом з актом територіальне управління подає у центральний апарат Держспецмонополії лист-погодження на видачу ліцензії, в якому обов'язково вказуються:

· назва, юридична адреса та ідентифікаційний код суб'єкта підприємницької діяльності;

· адреси місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв чи тютюнових виробів та площа складських приміщень;

· дата проведення перевірки;

· результати проведеної перевірки;

· рекомендація щодо видачі ліцензії або можливості зберігання оптових партій зазначених товарів.

Територіальне управління на підставі перевірки і поданих до розгляду документів (їх перелік наведено вище) дає рекомендацію щодо видачі ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами.

Якщо виявлено недостовірність документів або невідповідність умов, виконання яких необхідне для отримання зазначеної ліцензії, територіальне управління робить на рекомендації відповідний запис про зміст порушення.

Після усунення порушень заява на видачу ліцензії та відповідні документи передаються до Держспецмонополії.

Своєю чергою, Управління контролю Держспецмонополії на підставі розгляду отриманих документів робить висновок щодо можливості видачі суб'єкту підприємницької діяльності ліцензії або щодо можливості внесення до діючої ліцензії нових місць зберігання оптових партій цих товарів та подає його до Головного управління ліцензування і державних реєстрів.

Якщо виявлено недостовірні відомості у документах, поданих заявником, або невідповідність вимогам провадження заявником даного виду діяльності, Держспецмонополія не пізніше ніж через 30 днів з дати реєстрації заяви повертає заявнику подані документи з позначкою про зміст порушення.

Ліцензії на право оптової торгівлі спиртом, алкогольними видаються Міністерством фінансів терміном на 5 років.

Ліцензії на право оптової торгівлі спиртом, алкогольними напоями підписуються головою або заступником голови Міністерства фінансів і скріплюється печаткою[27].

Суб'єкти підприємницької діяльності, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі, подають Міністерству фінансів щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним, звіти про обсяги реалізації продукції, засвідчені державними податковими інспекціями за формою, затвердженою Держкомстатом.

17 листопада 2006 року Верховною Радою України прийнято Закон № 374-V “Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”[28] (далі – Закон 374-V) згідно з яким до деяких спеціальних законів України внесені суттєві зміни, а саме до Закону України “Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” від 19.12.1995 року № 481/95-ВР ” (далі – Закон 481) у частині:

- зменшення ставок оплати за ліцензії на право виробництва, експорту та імпорту спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- значне збільшення розміру плати за ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами з 250 000 тисяч гривень та 125 000 гривень відповідно до 500 000 гривень;

- зміни плати за видачу дублікатів вказаних вище ліцензій, в тому числі збільшення - для підприємств роздрібної торгівлі з 170 гривень до 780 гривень, зменшення – для виробників, експортерів та імпортерів з 1700 гривень до 780 гривень;

Отже, для більш чіткого виявлення внесених змін пропонуємо наступну таблицю аналізу змін Закону 481 щодо плати за ліцензії на виробництво та обіг спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.


№п/п Зміна абзацу, частини, статті Закону 481 Попередня редакція Нова редакція
1

Частина 1

статті 4

Річна плата за ліцензії на виробництво:1) спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та - 250000 гривень, а для підприємств первинного виноробства - 25000 гривень;2) алкогольних напоїв250000 гривень, а для підприємств первинного виноробства - 25000 гривень;3) спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового - 250000 гривень. Річна плата за ліцензії на виробництво:1)спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового – 780 гривень;2) алкогольних напоїв – 780 гривень;3)спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового – 780 гривень.
2

Частина 6

статті 4

За видачу дубліката ліцензії справляється плата у розмірі 1700 гривень і зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством. За видачу дубліката ліцензії справляється плата у розмірі 780 гривень і зараховується до державного бюджету.
3

Частина 6

статті 14

Річна плата за ліцензії на право:1) експорту спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим становить 85000 гривень,2) оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим становить 85000 гривень,3) імпорту спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим - 170000 гривень. Річна плата за ліцензії на право:1) експорту спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим становить 780 гривень;2) оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим становить 500 000 гривень,3) імпорту спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим - 780 гривень.
4

Частина 1

статті 15

Річна плата за ліцензії на право:1) імпорту алкогольних напоїв: у річному обсязі: до 75000 дал (разом) за кодами УКТ ЗЕД 2204 (крім виноматеріалів 2204 30), 2205, 2206; до 20000 дал за кодами УКТ ЗЕД 2208 (крім 2208 20); до 20000 дал за кодами УКТ ЗЕД 2208 20 (крім спирту коньячного 2208 20 89 00) – 500 000 гривень;* При перевищенні будь-якого із встановлених щорічних обсягів вноситься додаткова плата у розмірі 1 000 000 гривень.2) експорт алкогольних напоїв – 3 000 гривень;3) оптова торгівля алкогольними напоями – 250 000 гривень; Річна плата за ліцензії на право:1) імпорту алкогольних напоїв – 780 гривень;.2) експорт алкогольних напоїв – 780 гривень;3) оптова торгівля алкогольними напоями – 500 000 гривень;
5 Частина 21 статті 15 За видачу дубліката ліцензії на оптову торгівлю, або імпорт, або експорт справляється плата у розмірі 1700 гривень, а дубліката ліцензії на роздрібну торгівлю - 170 гривень, яка зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством. За видачу дубліката ліцензії на оптову торгівлю, роздрібну торгівлю або імпорт, або експорт справляється плата у розмірі 780 гривень, яка зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством.

Отже, з аналізу вищевказаних змін з 2007 року виробництво, експорт, імпорт та оптова торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим (далі - спирт) може здійснюватись за умови отримання ліцензії, вартість якої становить лише 780 гривень. Ліцензії видаються терміном на п’ять років, а плата за них справляється щорічно.

Плата за ліцензії на виробництво спирту справляється до початку виробництва зазначеної продукції у розмірі 780 грн. та зараховується до державного бюджету. При чому, сплата за весь термін дії ліцензії не дозволяється.

Сплата чергового платежу за ліцензії здійснюється в розмірі 780 гривень і справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензії.

При видачі дубліката ліцензії на виробництво спирту Законом 374-V встановлена сплата у розмірі лише 780 гривень, на відміну від попередньої редакції, яка складала 1700 гривень.

Річна плата за ліцензії на право імпорту або експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового становить теж 780 гривень. В той же час оптова торгівля спиртом може здійснюватись за умови отримання відповідної ліцензії, вартість якої становить 500 000 гривень. Вказані ліцензії видаються органом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, терміном на п’ять років, а плата за ліцензії зараховується до державного бюджету.

Щодо обігу алкогольних напоїв до норм чинного законодавства теж були внесені суттєві зміни[29].

Так, виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів у 2007 -2009році буде здійснюватись на підставі відповідних ліцензій, плата за які зменшена до 780 гривень з 250 000 гривень для виробників алкогольних напоїв, та з 125 000 гривень для виробників тютюнових виробів. В той же час внесеними змінами забороняється реалізація у межах власного виробництва алкогольних напоїв та тютюнових виробів підприємствам оптової та роздрібної торгівлі, іншим українським споживачам без придбання ліцензії на право оптової торгівлі.

Крім того, на даний момент річна плата за ліцензії на право імпорту або експорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів встановлюється у розмірі 780 гривень.