Смекни!
smekni.com

Міста Австралії та Океанії (стр. 2 из 3)

У міру колонізації островів в Тонгу прибували маленькі групи місіонерів, що прийняли пізніше участь у збройних конфліктах усередині країни.Деяким з них це коштувало життя.З приїздом нових місіонерів прірва між тубільцями, зверненими в християнство, і прихильниками традиційних національних вірувань ставала все більше.Назрівав конфлікт був вирішений в 1852 році, коли один із християнських вождів по імені Джордж Тупоу I проголосив країну конституційною монархією, а себе - королем.Його нащадки й зараз правлять цим невеликим тихоокеанським державою.

Сьогодні більшість остров'ян займається вирощуванням овочів і фруктів, чому багато в чому сприяє сприятливий клімат і родючі вулканічні грунти. Багато хто продає вирощені ними фрукти: авокадо, манго, ананаси і плоди хлібного дерева - на великому ринку недалеко від порту.Банани, ваніль і сувеніри протягом довгого часу були головною статтею експорту.Не так давно фермери почали продавати гарбузи в Японію.З метою різноманітити економіку Тонго влада поклали початок легкої промисловості на околицях столиці.Сьогодні багато хто з цих підприємств успішно експортують свою продукцію за кордон, у тому числі куртки і шерстяний одяг.

Незважаючи на те, що кількість туристів, що приїжджають до Тонго, невелика, туризм також робить свій внесок в економіку країни.Приїжджі люблять бути присутнім на різних давніх ритуалах.Місто оточене кораловими рифами, у яких водяться багато видів тропічних риб.У спокійних прозорих водах бухти буквально в декількох кроках від міста завжди багато любителів підводного плавання.Друге місце, що залучає безліч туристів - це доісторичний вапняковий дольмен - кам'яний пам'ятник, що свідчить про давність поселень мешканців острова, розташований в 30 км на схід від міста.

Палікір. Мікронезія

Палікір, столиця Федеральних Штатів Мікронезії, розташований на острові Понпеї в долині Палікір між двома вулканами.

Острів, ймовірно, був заселений ще на початку XIIстоліття, однак точний час заснування Палікір невідомо.До кінця другої світової війни тут проживало незначна кількість понпейцев, проте в 1980 році уряд США фінансувало програму будівництва столици, і населення міста виросло.

За винятком декількох кам'яних платформ і оборонних стін, виявлених в околицях Палікір, місто не володіє ніякими археологічними цінностями.Згідно з легендою, наприкінці Х століття Палікір і весь острів Понпеї належав державі Нан-Мадол, а коли воно перестало існувати і до приєднання до королевству Соке острів був незалежним.

На початку XVIстоліття на землю острова вперше ступила нога європейця. Втім, відвідування острова європейськими мандрівниками ніяких помітних слідів у житті місцевого населення не залишило.У 1886 році Понпеї опинився під контролем Іспанії, яка, зламавши опір аборигенів, побудувала на північному сході від Палікір невелике поселення, назване Колонією.Після Іспано-Американської війни 1898 року Іспанія змушена була продати острів Німеччині, яка тут же почала тут розвивати широкомасштабне вирощування копри. Відгуком на жорстокий режим Німеччини було повстання серед остров'ян.Заколот був пригнічений, однак у ході першої світової війни Понпеї перейшов до Японії, а після війни Ліга Націй дозволила Японіїії і надалі керувати островом.

У 1944 році, під час другої світової війни, на острові висадилися тисячі японських солдатів, з тим,щоб заснувати тут військову повітряну базу.У Палікір був побудований аеродром, радарні й протиповітряні установки, а також мережа тунелів і підземних ходів навколо поселення.Незважаючи на всі зміцнення, Повітряні Сили США дуже скоро розбомбили базу і позбавиві Японію цього опорного пункту.

Після закінчення війни Палікір був майже не заселений.Сполучені Штати зберігали контроль над островом аж до 1980 року, коли було підписано угоду "Про добровільне об'єднання з Мікронезією".Після цього уряд США спонсорувало планування і будівництво столиці для чотирьох штатів Мікронезії.Вибір місця для майбутньої столиці випав на колишню японську військову базу Палікір через найкрасивіших пейзажей серед величних гір.

Щоб не зіпсувати чудових видів, архітектори замість висотних будівель спроектували квартал із серії маленьких двоповерхових будиночків, дизайн яких навіяний традиційною мікронезійской архітектурою.Ці 9 будинків, покриті коричневою черепицею, вишикувалися в ряд зі сходу на захід, з урахуванням напрямку пасатів і сонячних променів.Для будівлі Капітолію робітники спорудили більше 300 декоративних і несучих колон з матеріалу, що нагадує будівельний матеріал, який викоривали в Нан-Мадол.

Будівництво низьких будинків і прикраса столиці зеленими насадженнями дозволило місту злитися з навколишнім ландшафтом.Болотистий мангровий ліс, що оточує Палікір, кишить всілякими ссавцями, плазунами і птахами.

Порт-Віла. Вануату

Порт-Віла - столиця і економічний центр держави Вануату - перебуває на південно-західному узбережжі острова Ефате в Тихому океані.Місто-космополіт із сучасними будинками і прекрасною природного бухтою є головним портом країни.Близькість до Австралії дозволила місту стати великим центром туризму.Однією з головних визначних пам'яток Порт-Вила є Культурний центр Віла, в якому виставлено безліч експонатів, присвячених Вануату та її культуру.Недалеко від міста розташований міжнародний аеропорт Бауерфілд.При населенні 20000 чоловік в Порт-Віле налічується сім з половиною тисяч автомобілів.Місто є місце розташуванняждународним фінансовим центром.

Порт-Морсбі. Папуа Нова Гвінея

Порт-Морсбі - столиця (з 1975) і головний порт Держави Папуа Нова Гвінея - виріс навколо найбільшої бухти острова Нова Гвінея.У столиці та адміністративному центрі проживає більша частина населення країни - 193000 жителів.Першим європейцем, що відкрив цей портове місто, був британський подорожннік Джон Морсбі в 1873 році.

Через майже 15 років на цьому місці була утворена колонія під назвою Британська Нова Гвінея, і Порт-Морсбі став її столицею.За тисячі років до приходу європейців тут жили моту і вряди-табу.Моту, які прийшли 2000 років тому, змогли вижити, незважаючи на бідні грунту і маленька кількість атмосферних опадів. Вони будували великі човни (близько 15 метрів в довжину), за допомогою яких можна було плавати навіть через океан.На човнах вони плавали через протоку Папуа, щоб глиняний посуд на борошно.

Географічне положення обумовлює особливий мікроклімат Порта-Морсбі.Через гірського ланцюга Оуен Стенлі щорічне випадання опадів становить всього 1200 мм - це набагатоменше,ніж у решті районів Папуа Нової Гвінеї.З цим пов'язані короткочасні посухи та недоліки питної води.У той же час гори рятують місто від повеней, які регулярно відбуваються через зливи в решті частини країни з травня по листопад.З боку моря місто приховується кораловими рифами, які рятують його від негоди,яка приходить з північними вітрами.

Під час другої світової війни обидві воюючі сторони намагалися захопити Порт-Морсбі, щоб контролювати Коралове море і південну частину Тихого океану.У Битві 1942 флот союзників завдав поразки японському флоту, що прямував до Порту-Морсбі.Через рік японці зазнали поразки ще раз, при спробі взяти горід з боку гір Оуен Стенлі.

Завдяки розвитку промисловості в останні роки, місто значно виріс.З 1980 по 1990 рр.. населення Порта-Морсбі майже подвоїлося.Разом з населенням у багато разів зросла злочинність.Майже половина жителів в убогості в халупу-тимчасові будівлі.

Навколо міста розташовані каучукові плантації, молочні та експериментальні тваринницькі ферми.Порт-Морсбі експортує Копру, кава, каучук, деревину і золото. У 1998 році в експлуатацію пущен нафтопереробний завод.

У місті є свій університет.

Сува. Фіджі

Місто Сува розташований на горбистому південно-західному березі острова Віті-Леву в південній частині Тихого океану - найбільшому з 100, що входять до складу Фіджі.Сува - столиця держави Фіджі й один із кращих портів у південній частині Тихого океану, в якому часто зупиняються трансатлантичні лайнери й транспортні судна, що курсують у водах Тихого океану. Сува - один із самих великих міст, розташованих на тихоокеанських островах.Щорічно сюди спрямовуються тисячі туристів з Азії, Австралії та США. З морського порту Цови відправляються на експорт золото, цукор і деревина.

Перші поселення з'явилися на Фіджі близько 1000 років до н.е.Остров'яни обробляли землю, розводили свійських тварин і займалися гончарною справою. Голландські дослідники відвідали Фіджі вXVIIстолітті, а в 1874 році острова були приєднані до Великобританії, яка прагнула здобути морський порт Цови. Столицею колонії Сува стала 8 років потому, в 1882 році, коли стало ясно, що старої столиці - місту Левука вже більше нікуди розширюватися.На Фіджі європейці стали вирощувати кокоси, бавовну й цукровий очерет. Спочатку Сува являла собою маленьке поселення, огорнуте пилу влітку й у бруді взимку.Однак поступово Сува почала перетворюватися в місто, а потім і в найбільше місто на Фіджі.Під час другої світової війни Саву була передовою базою військово-морських сил і ВВС Великобританії.Місто стало столицею незалежної держави Фіджі в 1870 році, звільнившись від колоніальної залежності від Англії.У 1987 році країна вийшла зі Співдружності, після того як у країні відбувся державний переворот.Сьогодні це столиця Республіки Фіджі й саме жваве місце південної частини Тихого океану після міст Австралії і Нової Зеландії.У самому місті проживає більше 100000 осіб; ще 40000 живуть уздовж 25-кілометрового шосе, що ведейого від Цови в аеропорт Наусорі.