Смекни!
smekni.com

Країни центрально-східної та східної Європи - сусіди України (стр. 3 из 3)

Сьогодні Братислава не тільки політичний, але й промисловий, культурний і науковий центр країни, великий порт на Дунаю. Тут працюють підприємства машинобудування, хімічної, харчової, легкої (текстильна, швейна, трикотажна) промисловості.

Місто розташоване в мальовничому місці на березі Дунаю, неподалік від кордону з Австрією. Головна визначна пам'ятка Братислави - замок Град, що велично височіє над Дунаєм. Замок був побудований у IXст. на місці римської фортеці. Тривалий час Град був резиденцією австрійського імператорського роду.

Культура. Ще до появи писемних пам'яток у Словаччині існувала багата народна творчість. Були поширені ліричні й епічні пісні, казки, балади. У численних побутових піснях словаків відбився сільський і міський побут середньовіччя. Народні традиції продовжили у своїй творчості словацькі музиканти, поети й письменники. Серед них — автор ліричних циклів патріотичного й гуманістичного змісту поет Павол Гвездослав і творець сатиричного роману «Демократи» Янко Єсенський.

Словаки — великі майстри кухні. Найбільшу популярність мають різноманітні супи (овочеві, сирні, м'ясні, часникові, грибні) І національна страва «пастушачі галушки» з чудовою словацькою бринзою.

Господарство. Основою економіки Словаччини є промисловість. Вона дає більш як третину національного доходу. Найважливіші галузі — машинобудування, металургія, нафтопереробна, хімічна (у тому числі фармацевтична), деревообробна, легка, харчова промисловість.

В останні роки до країни надходять великі іноземні капітали. Інвесторів приваблює висока кваліфікація й відносно низька вартість робочої сили, мінімальний політичний ризик, вигідне географічне положення. Але особливо швидкими темпами розвивається автомобілебудування. Неподалік від словацької столиці побудований

сучасний завод «Фольксваґен», частина продукції якого йде на експорт, зокрема до Японії та Америки. Поблизу міста Трнава будується завод «Пежо», який буде виробляти 300 тис. автомобілів на рік, компанія «Хюндай» планує побудувати в Словаччині свій перший європейський завод.

Крім Братислави, великим промисловим центром є друге за розміром місто — Кощіце (232,3 тис. осіб). Тут розвинене машинобудування, харчова, деревообробна промисловість, працює великий металургійний комбінат.

На річці Ваг побудований каскад ГЕС, однак країна залежить від поставок енергоносіїв із-за кордону, насамперед із Росії. На російській; нафті працює найбільший у країні нафтохімічний комбінат поблизу Братислави.

У сільському господарстві переважає рослинництво, вирощуються зернові культури, цукровий буряк, соняшник, виноград, фрукти. Тваринництво має м'ясо-молочний напрямок, у Карпатах переважає вівчарство.

Словаччина - край, рідкісний за красою та різноманітністю природи, тому не дивно, що країну відвідують сотні тисяч туристів.

Основні види транспорту — залізничний та автомобільний. Найважливіші транспортні магістралі мають транзитний напрямок з України та Росії в Чехію й далі в Західну Європу. По території країни, проходить нафтопровід «Дружба».