Смекни!
smekni.com

Економіко-географічна характеристика Миколаїва (стр. 7 из 9)

У 2001 році на базі підприємства створене Галузевий тренажерний центр підготовки і перепідготовки морських лоцманів і лоцманів-операторів, який не має аналогів в морських країнах східної Європи і СНД. Тренажерний центр оборудован комплексом навігаційного устаткування фірмі «Транзас» і складається з чотирьох навігаційних ходових містків, трьох постів служб регулювання руху судів і мультимедійного комп'ютеризованого лоцманського класу. Суднові містки оснащені всіма приладами управління судном і засобами радіолокацій зв'язку. На тренажері імітується реальне плавання з можливістю кругової візуалізації при дії зовнішніх чинників в будь-яких районах і умовах плавання. Інструктори тренажерного центру мають практичній досвід мореплавання, учбової роботі, пройшли спеціальну інструкторську підготовку в Росії та Голландії. Ділова співпраця з провідними морськими учбовими заставами України і Росії дозволяє слухачам одержувати глибокі теоретичні знання лоцманської професії, а тренажерному центру розвівати свою навчально-методічну базу, насичуючи її останніми передовими розробками в області навігації, засобів зв'язку і методології ведення учбової тренажерної підготовки морських фахівців. Галузевій тренажерній Центр на основі розроблених у відповідності до вимог Міжнародної Морської Організації (ІМО) положення та навчальної програмі здійснює: Підготовку і перепідготовку морських лоцманів і лоцманів-операторів 1 і 2 класу СРРС; Спеціальну підготовку після курсів (всього 8); Прогнозування і дослідження руху суден в критичних, надзвичайних і аварійних умовах; Психофізичне та професійне тестування кандидатів для роботі лоцманом.

Для вирішення потреб в забезпеченні спеціалізованим вітчизняним флотом під егідою Міністерства транспорту України на замовлення ДП "Дельта - лоцман" розроблено проекті лоцманського катера (пр.70161) та катери швидкісного, багатоцільового (пр.09132). Основне їх завдання - забезпечити висадку та зняття лоцманів у прибережних водах, акваторіях портів та внутрішніх водних шляхах у тому числі: Бузько-Дніпровському регіоні та на українському судновому шляху "Дунай - Чорне море".

Реалізація приведених віще програм дозволила комплексно вирішати питання, пов'язані із забезпеченням безпеки мореплавства, підвищення конкурентоспроможності морських портів та залучення додаткових транзитних вантажів.

Новім етапом в розвитку підприємства стало створення в травні 2004 року на його базі Державної лоцманської служби Україні. Єдиним завданням створення Державної лоцманської служби, яка об'єднує функції лоцманського забезпечення і врегулювання рухи судів, є забезпечення безпеки мореплавання на судноплавних шляхах в територіальних водах, на фарватерах, підхідних каналах, рейдах портів і терміналів Україні.

ДП "Дельта-лоцман" виконує функції замовника робіт по проектуванню і будівництву глибоководного суднового ходу «Дунай-чорне море». Цей проект, який отримав назву Малий Босфор, дасть можливість відновити багато тоннажне судоходствона української частки Дунаю по трасе 7-го міжнародного транспортного коридору.

Розвиток Миколаївських портів забезпечить підвищення ролі України в міжнародній системі господарських зв'язків.


4. Гуманітарна область

4.1 Духовний культурний потенціал

Маючи такий спадок, важливо не тільки зберегти, але і примножити його.

У Миколаєві більше напівмільйони жителів. І, як і у всякому крупному місті, в нім багато місць, де Ви зможете приємно і з користю провести свій час.

У місті створена мережа кінотеатрів самого різного профілю. Старий в місті кінотеатр "їм. Ілліча", який є пам'ятником архітектури, розташований в центрі міста, широкоформатний кінотеатр "Родина" в центральній частині міста. Навряд чи знайдеться в місті чоловік старше 15 років, який хоч раз не був би в нім; кінотеатр "Юність" - архітектура його будівлі несе на собі друк соціалістичного модернізму, кінотеатр "Піонер", також пам'ятник архітектури 1955 р., є справді унікальним - він спеціалізується на показі фільмів для дітей і юнацтва.

Миколаївський державний російський драматичний театр (мал. 20)- один із старих творчих колективів України, перший російський театр, що виник в республіці в післяжовтневий період. Рік підстави - 1934. Будівля театру, побудована в 1881 році, є пам'ятником архітектури. Колектив удостоєний вищої нагороди України - Почесної Грамоти Президії Верховної Ради.

Музей суднобудування і флоту (мал.21) - експозиція відтворює історію вітчизняного флоту, знайомить сучасників з першими кораблями Інгульської верфі, з сьогоднішніми досягненнями миколаївських корабелів. Відкриття музею відбулося 30 липня 1978 року, в день Військово-морського Флоту. Будинок, який нині займає музей, з кінця XVII століття був канцелярією головного командира Чорноморського флоту. Це пам'ятник історії і архітектури. Будівля була побудована з дерева майже двісті років тому в стилі російського класицизму за проектом архітектора П.В. Нєєлова. В наші дні воно знайшло своє друге народження в камені.

Останнім часом центральна вулиця города- Радянська (колишня Соборна) нагадує великий виставковий зал. Творчість місцевих авторів вельми багатообразно: різьблення по дереву і кістці, образотворче і прикладне іськусство- все це знаходить своїх поклонників.

4.2 Наука і освіта

Місто - визнаний центр вищої освіти і науки Щорічно його вузи випускають приблизно 2,5 тисячі фахівців вищої кваліфікації, причому понад половину з них - по спеціальностях, що не мають аналогів в країні.

В цьому відношенні виділяється Український державний морський технічний університет, ведучий підготовку кадрів в області новітніх технологій суднобудівельного виробництва не тільки для України, але і для інших країн.

Серед унікальних напрямів спеціалізації випускників УГМТУ наступні: економіка і організація суднобудівельного виробництва, основи підприємництва і управління виробництвом, інформаційні технології, морські технології, технології суднобудування, гидротехнологиі, автоматизація виробництва, електроенергетичні системи, морське приладобудування і багато що інше.

Миколаївський державний педагогічний інститут, що щороку випускає зверху однієї тисячі фахівців, готує вчителів відповідно до потреб шкіл регіону. Посилюється підготовка вчителів для шкіл з українською мовою навчання, викладачів для середніх учбових закладів нового типу, спеціалізованих шкіл і ін. У інституті працює одна з небагатьох на території України Військова кафедра.

Змінюється спрямованість і стиль роботи Миколаївського державного інституту сільського господарства. Цей вуз щорічно готує понад 300 випускників необхідних, для подальшого розвитку сільського господарства регіону.

Немало нововведень в практиці Миколаївського філіалу Київського державного інституту культури. Із ста вісімдесяти випускників, що атестовуються філіалом щороку, значне число спеціалізується в нетрадиційних для подібних вузів областях: соціальній педагогіці, організації позашкільної роботи, декоративно-прикладному мистецтві.

У місті розвинена мережа учбових закладів 1-2-го рівнів акредитації. До них відносяться: політехнічний технікум, будівельний коледж, технікум залізничного транспорту, комерційний і кооперативний технікуми, медичне училище, вище училище культури, вище музичне училище, вище училище фізкультури, правовий коледж. В цілому їх відвідує близько 8 тисяч учнів.

У Миколаєві 80 загальноосвітніх учбових закладів з числом учнів понад 73 тисячі чоловік.

При Українському державному морському технічному університеті працює школа гардемаринів.

У Миколаєві працює 61 бібліотека, які в цілому мають в своєму розпорядженні фонд 4млн. 420 тис. екземплярів творів друку.

Старою і найбільшою бібліотекою міста є обласна універсальна наукова бібліотека ім. А. Гмирева. Її фонд відрізняється не тільки об'ємом, але і тим, що в нім зберігаються твори друк, якому позбавлені інші бібліотеки.

Централізована бібліотечна система для дорослих об'єднує 21 бібліотеку-філіал і центральну бібліотеку ім. М. Кропівніцкого. До складу централізованої бібліотечної системи для дітей входить центральна бібліотека ім. Ш. Кобера і В.Хоменко і 10 бібліотек-філіалів.

Центральна міська бібліотека для дорослих ім. М.Л. Кропівніцкого і її 20 філіалів розташовують понад 830 тисячами екземплярів книг, періодичних видань, інформаційних, аудіовізуальних матеріалів.


5. Демографічна ситуація

На 1 вересня 2006г. чисельність наявного населення м. Миколаєва, за оцінкою, складала 506,8 тис. осіб, яке склало 41,7% населення Миколаївської області. За січень-серпень 2006г. кількість жителів міста зменшилася на 1,5 тис. осіб, або на 0,3% ( природне скорочення - 2,1 тис. осіб, міграційний приріст - 0,6 тис. осіб ). (табл. 12).

Таблиця 12. Природний рух населення м. Миколаєва січень-серпень 2006г.

Всього січень-серпень 2006г. у % до січня-серпня 2005г. На 1000 лиць*
січень - серпень 2006 р. січень - серпень 2005 р. січень - серпень 2006 р. січень - серпень 2005 р.
Кількість тих, що народилися 2738 2703 101,3 8,1 8,0
Кількість померлих 4790 5060 94,7 14,2 14,9
в т.ч. дітей віком до 1 року 17 15 113,3 6,3** 5,4**
Природне скорочення населення –2052 –2357 87,1 –6,1 –7,0
Кількість шлюбів 2280 2174 104,9 6,7 6,4
Кількість розлучень 1469 1541 95,3 4,3 4,6

* Показника приводяться в перерахунку на рік.