Смекни!
smekni.com

Концепція меж зростання і теорія сталого розвитку (стр. 3 из 3)

Блок галузевих наук: географія населення, географія промисловості, географія сільського господарства, географія транспорту, рекреаційна географія, географія торгівлі, географія природних ресурсів, географія природокористування та ін.

Блок галузево-комплексних наук: політична географія, географія культури, історична географія, медична географія, військова географія, географія світового господарства та ін.

Блок комплексних наук: країнознавство, краєзнавство, геокомплексологія, геоінформатика та ін.

Блок регіональних наук: районологія, районне планування, СЕГ світу, СЕГ України, СЕГ Сумської області та ін.

Ця схема не є застиглою, вона весь час знаходиться в русі, що пояснюється процесами диференціації та інтеграції в науці. Ці процеси протилежні по суті, але між собою тісно пов’язані. Їх співіснування можна спостерігати протягом всієї історії розвитку наукового знання, хоча і з переважанням у різні періоди часу то одного, то іншого з цих процесів. Висловлені думки цілком відносяться і до географії.

Відомо, що у давнину географія була єдиною (тобто неподільною, цілісною). Вона охоплювала тоді всю суму знань про природу земної поверхні, про заняття та побут людей. Класична географія (своєрідний симбіоз землезнавства і країнознавства – сказали б ми по-сучасному) фактично всотовувала в себе всі науки про Землю, до того ж знаходилася у тісному зв’язку з філософією. Саме з констатації цього факту Страбон починає свою знамениту "Географію у 17 книгах". Безумовно, що видатні представники того часу – Геродот, Сократ, Аристотель, Ератосфен, Страбон та інші – були універсальними вченими-енциклопедистами.

У середні віки географія залишалася цілісною (інтегральною) наукою про природу, населення і господарство. Вона забезпечувала господарську діяльність людей необхідними науковими відомостями про природні умови і ресурси освоєних територій, забезпечувала внутрішні і зовнішні політичні дії інформацією про близькі і далекі країни та ін. Епоха Великих географічних відкриттів взагалі стала "золотим віком" географії. Але вже на той час від єдиної науки про Землю поступово відокремлюються геологія та біологія.

Процес диференціації пришвидшився у нові часи, особливо у ХІХ столітті. Диференціація була викликана як потребами практики у пізнанні окремих компонентів природи, так і самою логікою розвитку науки. Одна за іншою виникають спеціалізовані фізико-географічні дисципліни – геоморфологія, гідрологія, кліматологія та ін. Розвиток капіталізму, ускладнення територіального поділу праці, формування економічних районів веде до оформлення економічної географії. В цей час фактично виділяється з географії, хоча і продовжує підтримувати з нею тісні зв’язки, – етнографія. На цей етап розвитку припадає діяльність останніх вчених-енциклопедистів (М.В. Ломоносов, П.П. Семенов-Тян-Шанський, В.В. Докучаєв, Олександр Гумбольдт). Вже на початку 20-х років ХХ століття О.О. Борзов констатує: "Час Гумбольдтів пройшов…".

Науково-технічна революція та стрімке зростання обсягів інформації (фактичне подвоєння за кожні 10 років) ведуть до ускладнення структури географічних наук в цілому, та СЕГ зокрема. Діалектична рівновага між диференціацією та інтеграцією, між аналізом та синтезом значною мірою втрачається.

Географи з тривогою почали писати, що географію "розтаскують" на складові частини, позбавляючи власного об’єкта дослідження (ботаніка "взяла на себе" рослинність, зоологія – тваринний світ, геологія – гірські породи, геоморфологія – рельєф; статистика і економіка "відібрали" у географії народне господарство, а етнографія і демографія – населення). Географію стали порівнювати з королем Ліром, який роздав свої володіння донькам, а сам перетворився на жебрака. Виникла навіть загроза зникнення географії з переліку фундаментальних наук. Але ця "хвороба" була подолана (відзначимо досить гучний на вітчизняних теренах захист докторської дисертації В.О. Анучина з наступним поступовим затуханням дискусій між "моністами" та "дуалістами" в географії).

Парадоксальність географії полягає в її інтегральності (синтетичності), яка простоїть диференційно-аналітичній тенденції сучасної науки. Про останню тенденцію ще такий літературний персонаж як Козьма Прутков висловлювався так: "Спеціаліст подібний до флюсу". Якісна різноманітність об’єктів географічних досліджень (по окремим компонентам природи – рельєфу, рослинності та ін., або галузям господарства – промисловості, транспорту та ін.) збагачує зміст географічної науки. Але поруч з поглибленим вивченням окремих компонентів географічного середовища завжди необхідні узагальнюючі дослідження, спеціальне осмислення географічної оболонки в цілому (за деревами треба бачити ліс). З цього витікає концепція єдності географічних наук (концепція монізму), у тому числі й двох основних гілок географії – природничої та суспільної. Монізму протистоїть дуалізм. Постулат про єдність географічних наук є провідним висновком з аналізу складної проблеми взаємодії природи і суспільства. Географічна територія – це природно-господарський комплекс, вивчення якого в однаковій мірі вимагає докладання зусиль географів-природничників та географів-суспільників. У цій єдності – душа географії.

В.І. Вернадський ще у 20-х роках ХХ століття геніально передбачив, що у майбутньому науки все більше будуть групуватися не по об’єктам дослідження, а по проблемам. І дійсно, науково-технічна революція стала руйнувати бар’єри між окремими галузями знань; процес диференціації став активно доповнюватися процесом інтеграції. При чому відбувається як "внутрішня" інтеграція в межах самої географії, так і "зовнішня" – на стиках з іншими науками. У ХХ столітті найбільша кількість яскравих відкриттів відбулася якраз на стиках різних наук (так "народилися" етногеографія, географія культури, медична географія та ін.) або при використанні в дослідженнях методів, запозичених в інших науках (зокрема СЕГ пережила у 50-60-х роках своєрідну "кількісну" революцію при використанні математичних методів).

Головним плацдармом "внутрішньої" інтеграції географії слугує комплексне країнознавство. Великий інтеграційний потенціал має також географія населення, адже жодна географічна наука не може обійтися без вивчення тих чи інших аспектів людської діяльності. Якщо говорити про "зовнішню" інтеграцію, то слід відзначити, що в ході свого розвитку географія ніколи не ізолювалася від інших наук. Як світоглядна наука, вона міцно пов’язана з філософією. А для обґрунтування раціональних форм територіальної організації суспільства СЕГ потрібні зв’язки з економікою, соціологією, етнографією, демографією, екологією, історією та іншими науками. В сучасних умовах впливовим фактором єднання різних наук про Землю виступає геоінформатика, яка має яскраво виражений міждисциплінарний характер, адже геоінформаційні системи (ГІС) можуть включати природну, біологічну, культурну, демографічну, економічну та іншу координатно прив’язану інформацію.